KULeuven: fermentatie van hydrolysaat

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
ELISA in de klas Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay Infectieziekten opsporen Materiaal VIB.
Advertisements

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Planten hebben licht nodig om te groeien en om bladgroen aan te maken.
ECHT DOELTREFFEND ! MUGGEN BESTRIJDEN
Botsreactor, meer gas door mechanische ontsluiting Dipl.-Ing. Elmar Brügging, M.Sc.
Enzymen I Eiwitten maken voor meer dan 50% uit van het gewicht aan drooggewicht van de meeste cellen. Meest belangrijke eiwitten zijn enzymen Enzymen.
Susceptibiliteitsbepaling van planktonische en sessiele Burkholderia cepacia complex cellen Katrien De Visschere.
FAST Fermentation 5 mW obv kippenmest sorghum afvalwater slachthuis
Voorraad Voorraad Logistiek medewerker.
Thermische invloeden Prof. ir Nico Hendriks.
FOTODIGITAAL
B1 Stoffen worden omgezet
vwo A Samenvatting Hoofdstuk 16
De grafiek van een lineair verband is ALTIJD een rechte lijn.
Dissimilatie Levert energie.
Waarom enzymen? Hun werking
Stoffentransport tussen cellen en hun omgeving
5 VWO Hst 8 – zuren en basen.
6.1 Oplosmiddel – opgeloste stof
Inhoud van een ontheffingsaanvraag. Kenmerken van het project Kenmerken van de omgeving versus Effecten van het project Toetsen aan welke criteria.
Meten BMI Dat is in de veilige zone, want de BMI zit tussen 18,5 en 25
V5 Chemische evenwicht H11.
In vivo fluorescentie van NADH in gist
Assimilatie / dissimilatie
Thema 2. Voeding en vertering
Door Joeri Vandekerckhove
4.5 Samenstelling van mengsels
Vormstabiele lenzen Vormstabiele lenzen (harde lenzen)
Individuele leerlijnen
5S in Velsen.
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
Wat kiest u? A B C D F E. Product-typen (90%) inleg-50% inleg Inleg + risicovrij 0 0 (90%) inleg-50% inleg Beperkte aansprakelijkheid Hoofdsomgarantie.
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Een oud idee in een nieuw jasje ?  Toevoegen van stikstof om blauwalgenbloei tegen te gaan
Spijsvertering van het oude(re) paard
Microbial fuel cell als context voor REDOX
Tijd, afstand, snelheid.
GRAFIEK v/e TWEEDEGRAADSFUNCTIE Voorbeeld 1). xf(x) T(0,0) Dalparabool.
Maischen.
De chemische concentratie
Zaterdag 27 september 2014.
Transport van stoffen Deze les leer je: – de stappen van wetenschappelijk onderzoek opzetten. – hoe transport van stoffen plaatsvindt in een vloeibaar.
Duurzame energie Biomassa.
Duurzame energie Biomassa.
Procedure vingerprik Glucose meting. 2 VOORBEREIDING VAN DE VINGERPRIK - Was voor en na de handeling uw handen zorgvuldig met water en zeep. - Gebruik.
Molariteit Molariteit concentratie van stof X [X] = Eenheid molair M
Meten aan Bier Mout Gewicht Water Volume Maisch Temperatuur Zuurgraad
HOOFDSTUK 6 ZUREN EN BASEN
Maak je niet dik: Verdunnen
Sportvoeding. Verschillende sportvoeding Energiedrank: Aanvullen van koolhydraatgehalte Dorstlesser: Aanvullen van mineralen en vocht Hersteldrank: Aanvullen.
7. Een wereld vol verschillen
inhoud Situering Inleiding Proefopzet Resultaten en discussie Conclusie.
V ALIDATIE VAN DE AUTOCLAAF SMI 136 X 6 M ETHODEVALIDATIE VAN DE SELECTIVITEIT VAN VITAMINE B1 EN C IN D AVITAMON J UNIOR 1-3 SIROOP Airi Cluyse.
5. Een wereld vol verschillen?. Zijn de volgende hypotheses correct of vals? Leg duidelijk uit waarom!
Karakterisering van tannines uit tropische planten door middel van spectrofotometrie Stagegever en stagementor: prof. dr. ir. Geert Janssens & dr. Marta.
Optimalisatie van enzymatische testen voor de analyse van sulfiet, L-ascorbinezuur en glucose in voedsel Kürt Bultinck Biotox, Jabbeke.
Bepaling van ethanol in biologische monsters met behulp van statische headspace en gaschromatografie met vlamionisatie detector Jan De Rycke.
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
VAN GERST TOT BIER AARSCHOTSE TRIPEL.
Kleinschalige Bioraffinage
Stoffen transport tussen cellen en hun omgeving.
A: Zetmeel knippen met speeksel-enzym
Enzymen Hoofdstuk 6.
Wijn maken Druiven ! Ander fruit ! Wat wil ik maken ? Droog Medium Zoet.
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Voorbereiding op de biologie toets
Plantenfysiologie Fotosynthese 2
VOS, FOS en OEB.
VUmc Basispresentatie René Vos 14, januari 2016
Transcript van de presentatie:

KULeuven: fermentatie van hydrolysaat TETRA Vergadering Gebruikersgroep IV Project 80108: Valorisatie van (ligno-)cellulose reststromen - VaLiCel KULeuven: fermentatie van hydrolysaat

Materiaal en Methoden voorbehandeld materiaal gehydrolyseerd materiaal Vlaslemen voorbehandeld materiaal Voorbehandeling: Zeven Wassen met 60% EtOH en water droog nat Saccharificatie: Organosolv 3 d roeren bij 50°C 3 d schudden 150 rpm 50°C gehydrolyseerd materiaal HoGent MCB/KULeuven Inactivatie van enzyme 5 min 70°C gehydrolyseerd Materiaal + gist Fermentatie

Materiaal en Methoden Fermentatie voorgroei gist Hydrolysaat In YPD tot stationaire fase tellen -> concentratie Hydrolysaat enzyme inactiveren ethanol en suiker bepalen hydrolysaat: 80 mL per fermentatiebuis; controle: YP 4.2% glucose inoculeren met 6.3 x 106 cellen/mL fermentatie: 25°C; continu roeren volgen a.h.v. gewichtsverlies (dr. CO2 productie) op het einde: afkoelen; minimum 1 dag 4°C “bier”: centrifugatie -> gist in neerslag (verwijderen) supernatans -> ethanol; suiker (glucose en andere) “cake”: cellen in suspensie -> viabiliteit

Bevat 4.2% glucose en 0.69% xylose Fermentatie reeks 1 3 stammen (S. cerevisiae) 3 media gecentrifugeerd hydrolysaat YP - 4.2%glc (niet aangezuurd) hydrolysaat Bevat 4.2% glucose en 0.69% xylose

Fermentatie reeks 1 3 stammen (S. cerevisiae) 3 media 05022010

Gecentrifugeerd hydrolysaat Fermentatie reeks 1: resultaten 1. Fermentatiesnelheid YP glucose Gecentrifugeerd hydrolysaat hydrolysaat

Fermentatie reeks 1 2. Ethanol productie: met Anton Paar Beer Alcolyzer Plus 3. Xylose concentratie: HPAEC-PAD, HoGent 4. Viabiliteit: met FACScan

Fermentatie reeks 1: resultaten

Fermentatie reeks 1: resultaten Eth.r PE2 Xyl 05022010

Uit 4.22% glucose: 2.72% EtOH maximum Fermentatie reeks 1 Berekening Uit 4.22% glucose: 2.72% EtOH maximum Bekomen: waarden voor fermentatie in YP-4.2% glucose: rond 2.2% ethanol waarden voor fermentatie in hydrolysaat: rond 3.3% ethanol

- Analyse hydrolysaat (HPLC) Fermentatie reeks 1 - Analyse hydrolysaat (HPLC) “Dextrose”: 5.1% “fructose”: 1.1% “C6 suikers”: 6.2% -> 3.99% ethanol verwacht “maltose” ??

Fermentatie reeks 1 Besluiten de suikers van het vlaslemen hydrolysaat worden goed gefermenteerd de fermentatie verloopt trager dan in YP-glucose bij één stam heeft het hydrolysaat een (lichte) daling van de viabiliteit tot gevolg de fermentatie in het volledige hydrolysaat verloopt nog trager dan in het afgecentrifugeerde, maar de ethanolproductie is vergelijkbaar de stam die een cassette bevat om xylose te fermenteren doet het niet beter dan de andere stammen (maar xylose is heel laag)

Fermentatie reeks 2 7 stammen media: - YP + 4.2% glucose, aangezuurd tot pH 4.8 - gecentrifugeerd hydrolysaat

Fermentatie reeks 2: resultaten 1. Fermentatiesnelheid 05022010

Fermentatie reeks 2: resultaten 1. Ethanol productie; viabiliteit 05022010

Fermentatie reeks 2 Besluiten alle stammen kunnen het hydrolysaat goed fermenteren, maar met duidelijk verschillende snelheden en enigszins verschillend rendement de ethanolproductie is vergelijkbaar met deze van de vorige fermentatie de viabiliteit in YPglucose is iets lager dan in de 1° fermentatie, waarschijnlijk te wijten aan het zuurder medium de viabiliteit in hydrolysaat ligt tussen 75 en 95%

Algemene besluiten de fermenteerbare suikers vrijgezet door hydrolyse van vlaslemen kunnen goed gefermenteerd worden dit is een indicatie voor geen of weinig inhibitoren in het hydrolysaat ook de viabiliteit wijst op weinig inhibitoren (de lichte daling is waarschijnlijk te wijten aan de lage pH; cfr. de resultaten in YPglucose pH 4.8) verschillende giststammen vertonen verschillende fermentatiesnelheden en een verschillend rendement; bij meer geconcentreerd hydrolysaat waarschijnlijk nog meer uitgesproken screenen van een grotere collectie stammen zal nodig zijn om één of meer stammen te vinden die meer geconcentreerd hydrolysaat snel en efficiënt kunnen fermenteren stammen die het goed doen met één substraat doen het niet noodzakelijk goed met een ander (vergelijk YPglucose aangezuurd tot pH 4.8, met hydrolysaat)

Verdere proeven HPLC op hydrolysaat vóór en na fermentatie -> meer compleet suikerpatroon Indien mogelijk, van meer geconcentreerd hydrolysaat vertrekken -> > 5% ethanol eindconc. Hydrolysaat met YPglucose mengen -> fermentatie en ethanolproductie vergelijken met YPglucose zonder hydrolysaat YPglucose met verdund hydrolysaat Doel: om mogelijke inhiberende werking van het hydrolysaat op de fermentatie van media met een hoger suikergehalte na te gaan (toevoegen aan eerste generatie bioethanol substraten mogelijk ?) 05022010

Speciale dank aan Thomas Talpe Robert Olson, Dieter Depuydt Medewerkers van MCB IWT