Rook- en alcoholspecifieke opvoeding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
determinanten jeugd & overgewicht
Advertisements

Workshop Handelingsgericht werken
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Universele preventie van middelengebruik onder jongeren
Algemene feedback bij strategieën vanuit sectoren Gezondheidsconferentie tabak, alcohol en drugs 23 november 2006.
Wat is het CJG? Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, gericht op kinderen, jeugd en hun ouders,
Workshop Knallende ruzie
Ouders Present!  Kinderen die spijbelen geraken gemakkelijker in de grote of kleine criminaliteit  Om ouders meer grip te geven op spijbelsituatie van.
Opbrouck Talitha 1BaSW A Katho IPSOC. Inleiding Doelgroep 1.De hulpverlening aan delinquente meisjes 1.1Oplossing 2.De justitiële maatregelen ten aanzien.
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
“Preventieve aanpak van gedragsproblemen bij kinderen: een uitdaging voor kind en gezin.” Door: Jeroen De Clercq.
Presentatie Interculturele Communicatie: theorie
Vrije Tijd Opvoedingsbeleving, sociale vaardigheden en vriendschapsrelaties van adolescenten.
Synthese Artikel Onderwerpsverkenning
Surfen, chatten en internaliserende problemen
Universele preventie van middelengebruik bij jongeren Een onderzoek door M. Kleinjan en R. C. M. E. Engels.
Voorkomen van alcoholschade bij jongeren in algemene ziekenhuizen
Selectieve en geïndiceerde preventie van problematisch middelengebruik bij jongeren Kind en Adolescent.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Jolanda Mathijssen2, Peter van Nierop1
Hoe een juiste onderzoeksvraag opstellen?
De patiënt aan zet Lynn Rulkens Programmamanager zorginnovatie, CZ
het risk - needs - responsivity principe
Een review van het artikel: Gender-specific development of nonverbal behaviors and mild depression in adolescence Door: Yolanda van Beek, Marlies S. M.
GGD ROTTERDAM-RIJNMOND
Drugpreventie bij jongeren
Integrale jeugdhulp Sekseverschillen in het verband tussen opvoedingsstijlen en delinquentie.
Uw kind roken, drinken, en blowen. U kunt er iets aan doen!
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
Expressie van emoties bij autisme
Ouderbijeenkomst Positief opvoeden
Rook-en alcoholspecifieke opvoeding
Rook- en alcoholspecifieke opvoeding
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Alcohol, roken en opvoeding
Alcohol, roken en opvoeding
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Annelies Kepper Trimbos-instituut Universiteit Utrecht
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Het goede voorbeeld? Drinkpatronen van vaders en moeders Trimbos-instituut Evelien Vermeulen-Smit.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
Week 2.  Theoretische inleiding vaardigheden  Bespreken van de verdiepende leervraag  Oefenen met vaardigheden  Laatste uur: zelfstandig oefenen.
motiverende gespreksvoering
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Oic no go casus watch?v=vVuGEUuCP5k.
1 Cultuur Profielen & Programma’s GEDRAG Visie op leiderschap persoonlijke beleving business strategie transfer.
Resultaten Leerlingenbevraging Regio Geraardsbergen Evelyn Branswijk Drugbegeleider PISAD regio Geraardsbergen - Lierde.
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
Presentatie intervisie Manon de Dobbelaere P4A
Uw kind in de 2 e klas Alcohol, roken en opvoeding 1.
INFORMATIEAVOND KLAS 2 15 september uur Welkom en opening – Mw. M. van Rijen Presentatie Novadic-Kentron – Mw. K. v. Gompel Centrum.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Universele preventie van middelengebruik bij jongeren
Alcohol, roken en opvoeding
Minor Oriëntatie Werkplekleren EA2X0 ESoE
ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDEN
Beeldschermverslaving Compulsief internetgebruik
Hoe creëer je een plezierig werkklimaat?
DIRECT • RELEVANT • RESULTAAT
Voorlichting, advies en instructie
Preventie van alcoholgebruik van adolescenten door verbeterde ouder-kind alcoholspecifieke communicatie: De “Hou vol! Geen alcohol” pilot studie Suzanne.
gaat op weg naar een rookvrije toekomst Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren.
Socialisatie H 1 Communicatie TA.
DOCENTENWORKSHOP Wat je kunt verwachten van…
Over de streep verslaving.
Ongezond gedrag: de rol van het recht Alcohol
Transcript van de presentatie:

Rook- en alcoholspecifieke opvoeding De huidige stand van zaken op het gebied van onderzoek en preventie Haske van der Vorst, Evelien Vermeulen en Regina J. J. M. van den Eijnden

Inhoudstafel 1. Samenvatting 2. Inleiding 3. Effectiviteit van alcohol- en rookspecifieke opvoedingskenmerken 3.1. Normen ten aanzien van roken en alcoholgebruik

Inhoudstafel 3.2. Het stellen van alcohol- en rookspecifieke regels 3.3. Rook- en alcoholspecifieke communicatie 3.4. Voorbeeldgedrag van ouders ten aanzien van roken en drinken 3.5. Beschikbaarheid van sigaretten en alcohol thuis

Inhoudstafel 3.6. Preventie 3.7. Gezinsgerichte interventies en rook- en alcoholspecifieke opvoeding 4. Conclusie 5. Literatuur

1. Samenvatting Interventies die gericht zijn op gezinnen -> effectiever in het uitstellen en verminderen van roken en alcoholgebruik bij adolescenten -> dan interventies die gericht zijn op leerlingen. Besluit: Ouders zo min mogelijk roken en drinken in de buurt van kinderen + constructief gesprek hebben.

2. Inleiding !!! Ouders spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van alcohol- en rookgedrag van jongeren !!! De vraag is: Welke rook- en alcoholspecifieke opvoedingskenmerken zijn effectief? En bieden aanknopingspunten voor preventieve interventies.

3. Effectiviteit van alcohol- en rookspecifieke opvoedingskenmerken 3.1. Normen ten aanzien van roken en alcoholgebruik = Ouders hebben bepaalde normen of attitudes die de basis vormen voor hun opvoeding.

opvoeding op adolescenten over te brengen. 3.2. Het stellen van alcohol- en rookspecifieke regels = Regels stellen is belangrijk bij het uitstellen en verminderen van alcoholgebruik. !! maar minder duidelijk is of dit ook effectief is ter preventie van roken. 3.3. Rook- en alcoholspecifieke communicatie Verbale communicatie is de meest directe manier om alcohol- en rookspecifieke opvoeding op adolescenten over te brengen.

3.4. Voorbeeldgedrag van ouders ten aanzien van roken en drinken Ouders = rolmodel voor hun kinderen. Kinderen observeren gedragingen van hun ouders en kopiëren deze als zij zich in eenzelfde situatie bevinden. 3.5. Beschikbaarheid van sigaretten en alcohol thuis Beschikbaarheid van sigaretten en alcoholische drank = risicofactor voor roken en drinken door adolescenten.

3.6. Preventie Rook- en alcoholspecifieke opvoeding blijken van belang te zijn voor het uitstellen en verminderen van roken en alcoholgebruik van adolescenten. 3.7. Gezinsgerichte interventies en rook- en alcoholspecifieke opvoeding In Nederland = nauwelijks onderzoek, wel effectieviteitstudie.

4. Conclusie Gezinsgerichte interventies en rook- en alcoholspecifieke opvoeding kunnen het roken en alcoholgebruik van jongeren uitstellen en verminderen !!!!!!!!!!! Gezondheidswinst te behalen door nieuwe inzichten op het gebied van rook- en alcoholspecifieke opvoeding.

5. Literatuur Onderaan het artikel is er een uitgebreide bronnenlijst te vinden.