Beeldvorming over dementie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Voor vrouwen van vandaag in de Kerk van vandaag
De nieuwste uitspraken
De beroemdste persoon die er is …
Downloaden: Ad-aware. Downloaden bestaat uit 3 delen: •1. Zoeken naar de plek waar je het bestand kan vinden op het internet •2. Het nemen van een kopie.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
Prekenserie Handelingen - deel 6 (slot) ‘Gods Woord overwint omdat het mensen in de vrijheid zet!’ Hand 28,31.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Voorstellen. Voorstellen Partnerrelatie Filmpje Verslaving Bevrijding Getuigenis Voorstellen Inleiding Filmpje Verslaving Partnerrelatie Bevrijding.
Alzheimer Een haperend geheugen
de genezing te Bethesda
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Voorlichting voor winkeliers en (sport)verenigingen
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Maar wat zeg jij?.
Woord van Leven November 2009.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
Groot geloof 1.
25 aug Zoetermeer 1. Galaten 1 11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 1 2.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Raven en een weduwe Van boven bekeken – 7.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
1. Levensbeschouwing en communicatie
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Een haperend geheugen.

7 februari e cursusavond Ben jij er zelf klaar voor?
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Het werken met portfolio
Test je geheugen
WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
“Een dure GSM hebben ze wel, maar hun schoolrekening betalen…”
Welkom op TOV!.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Verlangen naar licht.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
aangename ont - moeting
Als ik, omringd door tegenspoed, Bezwijken moet,
De vierkantjes ! Dit is een puzzel om uw hersens eens goed te laten werken. De vraag is bij elk figuur hoeveel vierkanten u ziet.
Liturgie 18 U hebt niet, zoals het volk destijds, voor een laaiend en allesverzengend vuur gestaan, of in dreigende duisternis en woeste wind, 19 noch.
In deze dienst zal voorgaan. In deze dienst zal Prof. dr. V.E. d’Assonville voorgaan. Na de zegen zingen we Ps. 145 : 1, 4, 5 Schriftlezing: Johannes 17.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Strijd tegen de zonde?.
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
ZijActief Koningslust
3/23/2015 | 1 Healthwise Congres ‘Kwaliteit van Leven’ E-Health workshop - Eveline Hage Over de mogelijkheden van e-Health in ouderenwelzijn On?
Bid mee, help mee en geef!.
Bid mee, help mee en geef!. Zuid-Afrika lijdt… Armoede, gebroken gezinnen en taboes rond aids ontwrichten de samenleving. Zuid-Afrika: veel gebroken gezinnen.
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
Transcript van de presentatie:

Beeldvorming over dementie Bindend of bevrijdend? Jurn Verschraegen Brussel, 7 maart 2009

"Blind monks examining an elephant" by Itcho Hanabusa

Zijn wij blinde monniken? Dementie is vanuit diverse perspectieven te bekijken Realiteit = achteruitgang = vraag naar zinvolheid = ontzettende informatienood Confrontatie met eenzijdig rationeel mensbeeld… Zoeken naar een modus vivendi

Beeldvorming Beeldvorming in de media

Beeldvorming De Gelderlander, 14 mei 2006

Beeldvorming

Beeldvorming

Beeldvorming

Beeldvorming

Beeldvorming

Beeldvorming

Beeldvorming

Beeldvorming

Beeldvorming www.volkskrant.nl

Rol van de media inzake beeldvorming Belicht vaak de negatieve zijde Technieken van sommige media brengen sociale exclusie teweeg en ondersteunt deze (nood aan state of the art over hoe je dit brengt!) Privacy Emo-tv Kunnen wij omgaan met kwetsbare mensen? (onaf, onverhelpbaar, ongeneeslijk, …) Kwetsbaarheid met respect kan ook bijzonder zijn Nood aan een genuanceerde beeldvorming

Dementie is een ramp en een kans Bère Miesen: “Dementie is een tragedie, een diep ingrijpende ervaring” Deficitmodel in de samenleving, hierdoor vervagen de kansen Etikettering: in taalgebruik: “de demente” Pinfold, 2003: “Interpersoonlijk contact is de beste strategie om negatieve etiketten te doorbreken”

Vooroordelen en mythes “Hij weet het toch niet meer”/“Ze beseffen het toch niet meer” Gesprekken voeren over het hoofd heen Kitwood (1990): “malignant social psychology’ Voorbeeld: “De weglopende persoon met dementie” Vraag moet zijn: wat zijn drijfveren tot weglopen? Cijfercode in woonzorgcentrum doet ons niet meer de vraag stellen naar motieven van gedrag Tussen autonomie en geborgenheid …

Meedelen van de diagnose dementie “Je zegt aan mensen beter niet waar ze aan lijden…”

Meedelen van de diagnose dementie Recente studies: De Lepeleire (B), 2004: 36% van de artsen deelt de diagnose mee aan de patiënt, 75% ziet er voordelen in Cantegreil-Kallen (F), 2005: 28% van de huisartsen deelt de diagnose mee, 88% vindt het zijn taak dit te doen Kaduszkiewicz e.a. (D), 2007: 70% van de huisartsen en 77% van de specialisten vindt dat de diagnose moet meegedeeld worden Koote e.a. (NL), 2008, onderzoek bij psychologen: hoewel overtuiging van waarheidsmededeling, in 1/3 van de gevallen wordt niet open over de diagnose gecommuniceerd

Meedelen van de diagnose dementie Niet de ernst maar het imago van de ziekte bepaalt of er een correcte mededeling plaatsvindt! Nood aan verdere training op dit gebied: cfr. slecht nieuwsgesprek – gedoseerd aan te pakken (empowerment-gedachte!)

Meedelen van de diagnose dementie Vanuit het perspectief van de persoon met dementie bekeken: - Marzanski (UK), 2000: meer dan ¾ wil diagnose kennen – maar: ook recht op niet weten! - Pinner e.a. (UK), 2003: 92% van de patiënten met ‘milde dementie’ wenst geïnformeerd te worden - Dautzenberg e.a. (NL), 2003: 96% van 50 opeenvolgende patiënten die zich aanmelden op geheugenconsultatie wil diagnose kennen.

Uitspraken mensen met dementie en hun mantelzorgers (KBS-FRB 2008) “Toen ik het nog niet wist, was ik niet echt sympathiek. Daarna ben ik opnieuw dingen beginnen te doen. Voordien kon ik me niets meer herinneren, niet meer lezen, schrijven… Maar de diagnose heeft mij geholpen.” “Het is in zekere zin ook een opluchting als men u meedeelt: ‘U lijdt aan…’. Je hebt soms de neiging om tegen een persoon met dementie te zeggen ‘Let nu toch eens op!’, of zelfs: ‘Je bent van slechte wil’. Maar als je eenmaal de diagnose kent, kijk je daar op een andere manier tegenaan: ‘Hij kan het niet. Het doet het buiten zijn wil.’” “Ik had het vroeger moeten weten.” “De dokter keek mij aan en zei: ‘En u, mevrouw, hoe voelt u zich?’ Dat heeft me echt geraakt, omdat hij hierdoor duidelijk maakte goed te weten dat ook ík aan een avontuur begon dat mijn echtgenoot en mezelf te boven ging.”

Verzwijgen van de diagnose dementie Vrees voor ernstige emotionele reactie Onvermogen van de patiënt om de diagnose te onthouden en/of te begrijpen Afwezigheid van behandeling Negatieve imago van de ziekte Cfr. belang van zorgprogramma’s geheugen in o.m. de geriatrische dagziekenhuizen/geheugenklinieken!

Recente evoluties Onderzoek draagt bij tot nuancering van beeldvorming Mensen met dementie komen meer aan bod binnen hun capaciteiten Internet speelt een rol als ‘virtuele gemeenschap’

Recente evoluties www.survivre-alzheimer.com

Recente evoluties Onderzoek draagt bij tot nuancering van beeldvorming Mensen met dementie komen meer aan bod binnen hun capaciteiten Internet speelt een rol als ‘virtuele gemeenschap’ Culturele verschillen tussen verzorgde en verzorgenden Op behoeften wordt ingespeeld: farma, verzekeraars, nieuwe technologieën, vormingscentra …

Conclusies Genuanceerde beeldvorming creëert een dementievriendelijke omgeving - ‘ik ben nog van tel’ - inclusie (sociale insluiting) - uiten van gevoelens van onmacht, vertwijfeling, … - ontmoeting mogelijk maken - informeren en sensibiliseren

Met dank aan Dr. K. Mulkens, AZ Sint-Jozef, Mortsel “Een steen in je hand, dementie bespreekbaar maken”, 2008, Bart Deltour e.a. De vele mantelzorgers, mensen met dementie zelf en collega’s in binnen- en buitenland die ik op mijn weg mocht ontmoeten