GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Advertisements

Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Productie Wijn.
Degustatie : Bordeaux – versus – Côtes du Rhône 23 september 2011
Blind proeven van rode druivenrassen
VAL DE LOIRE SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
Naam: Kelly Kleijburg Klas: G4A
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
LANGUEDOC-ROUSSILLON
Rode Druivenrassen Blind Proeven
Wat zullen wij drinken bij ……: een soepje Wat zullen wij drinken bij ……: een BBQ Wat zullen wij drinken bij …: een dessert (met Pedro Ximenez) Tijdens.
Wijnkennis.
Marc Vlaeminck Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Chardonnay.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Wijn.
Wijn Het proces.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Maar in elk geval verbeteren van wijn
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
(logo SWON) Wijnstreken - hoofdstuk 5
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Wijnmaken voor beginners
Jura 11 september 2018.
Wijnclub “Edelrot” 9 oktober 2018 Pinot Noir vs. Spätburgunder
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen

Waarom Grenache ? Wereldwijd meest aangeplante rode wijndruif Vaak gebruikt in blends Rode, witte, rosé als zoete wijnen Wijnen zijn meestal zacht, full-bodied met weinig zuren Geeft zowel krachtige als vlot drinkbare wijnen www.grenache-association.com

Waar ? Thuisland = Zuidelijke Middelandse zee (mediterraan) NO-Spanje : Navarra (Priorat) en Rioja Z-Frankrijk : Côtes du Rhône (Languedoc – Roussillion) Sardinië : meest aangeplante druif Australië : Barossa Valley Californië : Rhône Rangers

Historiek – afkomst ? Spaanse origine (oostkust) In de Middeleeuwen naar Frankrijk Na phylloxera in Rioja, heraanplant met Grenache (winterhard, gemakkelijk te enten). Ook zo in Zuid-Frankrijk.

Belang van de Grenache Wereld : 300.000 ha Frankrijk : 95.700 ha Spanje : 120.000 ha Sardinië : 7.700 ha Italië : 1.500 ha (Veneto) Californië : 9.600 ha Châteauneuf-du-Pape : ¾ van de oppervlakte van de aangeplante druiven (5% voor Syrah)

Kenmerken Benaming : Grenache Noir, Grenache Blanc, Grenache Gris, Grenache Poilu Synoniemen: Cannonau (Sadinië), Garnatxa (Spanje), Alicante (Frankrijk),… Typisch : Warm en droog klimaat : late rijping, veel suiker en hoog alcohol. Is robuust , veel groeikracht en productief , gevoelig voor ziektes Volle rode wijn, weinig zuren, kruidig rijp fruit (zoete aardbei aroma) Geen verouderingspotentieel, vandaar gemend met Tempranillo in Spanje en Syrah/Mourvèdre in Frankrijk Kwaliteit : Bij hoge rendementen lichte kleur Beste resultaten bij lage rendementen en juiste bodem (een VDN of gestructureerde wijnen) Beste kwaliteit op keienbodem Culinair : door de zachte tannine passend bij de meeste gerechten

Wat gaan we proeven ? Navarra Somontano Carinena Calatayud Sardinië Châteauneuf-du-Pape Côtes de Rhône Profiel Grenache blanc Aroma : kruidig, floraal, citrus Smaak : harmonieus, lage zuurtegraad Profiel Grenache noir Robijn tot granaatrood Aroma : aardbei, framboos, zoete zwarte kers, peper, bramen, Aanvullend: gebrande noten, leer, koffie, vijgen, zwarte olijven Sappige tot krachtige structuur, ronde en versmolten tannines

Volgende degustatie : 50e ! Bordeaux Donderdag 20 Februari 2014 – Leuven Donderdag 27 Februari 2014 – Leuven Vrijdag 21 Februari 2014 - Gent