Aristodamos - Dilios project 300: kleine voorbeeldpresentatie (waarin verschil en overeenkomst door elkaar lopen)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het verhaal van de twee keien.
Advertisements

Haar moeder, de Koningin, noemde men Ze woonde in een klein landje en haar vader was Er was eens een wondermooie prinses en ze noemden haar... Ze woonden.
Het Biersprookje of hoe werd Overgenomen door de Amerikanen *
Plaatje vrienden op een bank
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Paragraaf 1: Het ontstaan van de polis, Athene als voorbeeld.
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Beelden storm.
Het 11e en het 12e werk van Heracles.
… en wat wil Jezus van jou?
de genezing te Bethesda
Strijden of sporten Paragraaf 2.5.
Redeneren over bronnen
Bestemming God eren ….
Het ziekenhuisvenster.
De opkomst van het christendom
Dinsdag PASSIE met PETRUS Marcus 14 vers
Maandag PASSIE met PETRUS Marcus 14 vers
Wanneer het maantje in het kooitje schijnt, maak los Zachiël, op het juiste moment ".
het kasteel liep over mij niet meer gewezen. een kasteel raakte.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 2: Van.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
…..overrompeld door verdriet
Verbonden … Van boven bekeken
De Grieks-Romeinse wereld
Ken je me niet meer?.
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
Er was eens een oud kasteel midden in een diep en donker bos.
hij trok een bloem Zingt en kwam. Joringel komt ze niet meer komen.
het kasteel tovert naar het ringetje. groot beweegt hij rond de struik.
kwaad werd hij rond het kasteel. toen raakte hij iemand vond.
wanneer ging hij ze in zon. een meter droomde. de vogels vielen naar het kasteel.
het dorp kookte naar vogels. toen kon hij die lijden.
kwaad droeg hij rond het kasteel. een dauwdruppel kwam overeen.
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
De Romeinen en het christendom
Een klein gebaar Een glas melk Op een dag, toen een een arme jongen huis aan huis kleding probeerde te verkopen om zijn studie te kunnen betalen realiseerde.
Gemaakt door: Jorn van Sisseren
Verlangen naar licht.
Het verhaal van Pasen.
" Pas op ", zei Joringel, " dat je niet te dicht bij het kasteel komt ".
Hoe kan ik mijn leven veranderen? Gen. 32: Geldermalsen
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Strijden of sporten Paragraaf 3.4.
Welkom 3e Lijdenszondag 2015.
De koning van de kikkers
Herinneringskamp Westerbork
HIJ GAF ZIJN EIGEN ZOON. Tijdens een zondagavond zangdienst in een kerk gaf de dominee het woord aan een oude man, die daar zondag te gast was. De man.
kwaad kon hij rond de nachtegalen. de vrouw bekeek naar helft.
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Vincent van Gogh.
Jorinde bekeek. de nacht kon. Joringel had zijn aan de hand.
grote kon hij rond het dorp. het kasteel tovert naar het ringetje.
En terwijl hij onderweg was, gebeurde het dat hij dicht bij Damascus kwam …
Welkom op 3 jan. Voorganger: Ds. S. v.d. Zee Ouderling: G. Lindenberg Organist: J. Tijssen Lezing: Matth. 2: 1-12.
Jozua, de dienaar van de HEER, was gestorven toen hij 110 jaar oud was. Toen ook zijn leeftijdsgenoten met hun voorouders waren verenigd, kwam er een volgende.
Hoofdstuk IV: Griekenland Les 2: Graecia; Perzen en Spartanen
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
2 Er was eens een prinses Catharina de Grootste. Met welk zinnetje beginnen veel sprookjes?  Juist. Met er was eens… Het verhaal van Catharina is echter.
Ieue - Jireh Genesis 22: En het gebeurde na deze dingen dat de God (Elohim) Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie,
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Transcript van de presentatie:

Aristodamos - Dilios project 300: kleine voorbeeldpresentatie (waarin verschil en overeenkomst door elkaar lopen)

Herodotos van Halikarnassos ca v.C. thema van zijn Historiën: het conflict tussen oost en west; ca. voor de helft gewijd aan Ionische opstand t/m Perzische oorlogen ‘Vader van de geschiedschrijving’ kan goed sterke verhalen vertellen geeft vaak alternatieve verhalen

[Herodotos Historiën 7.229] Onder de driehonderd Spartanen waren er twee, Eurytos en Aristodamos geheten, over wie het volgende verhaal in omloop is. De mannen leden allebei aan een acute oogontsteking. Het gevolg was dat Leonidas hen van de dienst had vrijgesteld en dat ze naar Alpenoi waren gegaan om te herstellen. Ze hadden toen ongedeerd naar Sparta kunnen terugkeren als ze het daarover eens waren geworden. En stel dat ze daar niets voor voelden, dan hadden ze ook zij aan zij met de anderen kunnen sterven. Maar nu kwam er van beide mogelijkheden niets, ze bleven maar bekvechten en gaven elkaar geen duimbreed toe. Toen Eurytos hoorde dat de Perzen om de berg heen waren getrokken, riep hij om zijn wapenrusting en trok die aan. Daarna gebood hij zijn knecht hem naar het gevechtsterrein te brengen. Dat gebeurde ook, maar de wapendrager poetste de plaat en Eurytos verloor in het heetst van de strijd het leven. Bij Aristodamos daarentegen was de moed in de schoenen gezonken en hij was in Alpenoi achtergebleven...

[Herodotos, vervolg] Neem eens aan dat het alleen Aristodamos had betroffen en dat hij in zijn eentje ziek naar Sparta was teruggekeerd, of dat zij met z'n tweeën de thuisreis hadden aanvaard, dan hadden de Spartanen volgens mij de zaak nooit zo hoog opgenomen. Maar nu de een was gedood en de ander het excuus dat voor beiden kon gelden, had aangevoerd om daarmee het vege lijf te redden, moesten zij het hem wel hoogst kwalijk nemen.

[Herodotos ] Maar er is nog een andere verklaring, moet je horen. Deze houdt in dat Aristodamos als koerier uit het kamp was gezonden. Nu had hij best op tijd terug kunnen zijn om aan de strijd deel te nemen, maar dat lokte hem niet erg aan. Daarom bleef hij onderweg zolang treuzelen dat hij het leven er heeft afgebracht, terwijl de man die met hem mee op missie was gestuurd, wèl vroeg genoeg terug was om mee te vechten en daarbij de dood heeft gevonden.

[Herodotos 7.231] Hoe het ook zij, na zijn terugkeer in Sparta werd Aristodamos met schimp en smaad overladen. De schande was zó erg dat geen van zijn medeburgers hem vuur wilde geven om de haard aan te steken of een woord met hem sprak. Hij kreeg zelfs de kwalijke bijnaam `Juffershondje'. Later, in de slag bij Plataia, heeft hij zich echter volledig gerehabiliteerd.

2. Overeenkomst: als lafaard die de strijd ontvlucht, wordt je in Sparta met de nek aangekeken 3. Overeenkomst/verschil: een Spartaan met oogprobleem maakt het slotgevecht mee, maar Aristodemos is een lafaard die het moeilijk krijgt in Sparta; Dilios wordt door Leonidas benoemd tot grote bode van Thermopylae 4. Overeenkomst: Dilios en Aristodemos komen terug bij beslissende Slag bij Plataiai Mening: slimme, vanuit de bronnen enigszins verantwoorde oplossing van narratieve probleem dat de traditionele/mythische Slag bij Thermopylae stelt: wie moet verslag doen als alle 300 gedood zijn? 1. Verschil: de ‘slechts’ 300 Spartanen hebben ook knechten bij zich