Workshopthema Farmacologie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
medische psychologie, brug tussen lichaam en geest
Advertisements

Hoe passen stepped care en collaborative care binnen het patiëntenperspectief? Peter F M Verhaak.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
NAAR EEN KENNISAGENDA VOOR DE GGZ
Samenwerkingsverband eerstelijns praktijkhoudende fysiotherapeuten Westelijke Mijnstreek.
Forensische Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Disclosure belangen spreker (potentiële) Belangenverstrengeling Geen
Zorgprogramma’s in Houten
'Evidence': recepten voor de onderwijsprofessional?
Kwaliteit van leven en klachten na prostaatkanker; resultaten uit de regio Dr. Floortje Mols.
DE KLIMOPSTUDIE OUDEREN EN KANKER
Psychiatrische verpleegkunde: Een vak apart!
Prof dr Bert van Hemert Parnassia Bavo Groep
Diseasemanagement in de praktijk
Oorsprong Het competentiemodel ontstond in het Pedagogisch Instituut Amsterdam /Duivendrecht. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor delinquente jongeren,
Psychiatrische stoornissen bij patiënten met een lichamelijke aandoening Hanne Claeys.
Drugs- en alcoholverslaving
Angststoornissen bij ouderen
eerste psychoanalytische patiënt zien en begeleiden.
Psychose als bijwerking van ritalin
15 november 2010 Judith Weiland & Geert Wichers
Gedragsproblemen bij kinderen en jongeren
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Vermoeidheid na een CVA
Onbegrepen lichamelijke klachten: Nijmeegse initiatieven
Dr. Berno van Meijel Lector GGZ-verpleegkunde Hogeschool INHOLLAND
Professionele richtlijnen in breder Perspectief
Ontwikkelingen in Depressiebehandeling
Presentatie Doorbraakproject Depressie 9 oktober 2008
De onzichtbare gevolgen van NAH; Werkconferentie Midden -Holland
Irene van Vliet, Jan Spijker, Ton van Balkom Jolanda Meeuwissen
Terugblik visitatieproces  Proces van kwaliteitsbewustzijn op gang gebracht  Inspirerend voor professionals  Groot belang voor afdelingen (erkenning!)
Prof dr Bert van Hemert Parnassia Bavo Groep
Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Dementie
Zelfmanagement bij de ziekte van Parkinson
autistisch met gedragsproblemen, GVT
Diagnose en behandeling
ADHD: diagnostische beoordelingsmethoden door APRN’s
Suïcidegevaar en onvrijwillige opname
Samenwerkingsverband eerstelijns praktijkhoudende fysiotherapeuten
Je herkent het pas als je het kent
Deel 1: Definitie, geschiedenis en prevalentie
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
Autisme en Verstandelijke beperkingen
Gedragsproblemen bij mensen met een beperking.
DBD Disruptive Behaviour Disorders 1 oktober 2007 Yvonne Bijl.
Psychiatrie Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd
Marit Dhondt Master PMT
Project oriëntatie op het beroep
Train the Trainer Critical Appraisal of a Topic Dr Arno AW Roest Willem Alexander Kinderziekenhuis.
Verpleegkundig redeneren
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
Zorg op maat voor depressieve ouderen van levensbelang. Hannie Comijs.
Richtlijnen en principes Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz-psychologe.
Waarom een psychiater Waarom een psychiater in NAH spreekuur? Dr. M.C. Kasius, psychiater voor Dr. N.H. Bouman, kinder-en jeugdpsychiater.
ADHD Hoe gaat het nu en hoe willen we het straks in Almere?
Verslaving en psychiatrie een gedwongen huwelijk? Heerenveen 17 sept 2014.
© Karakter |pagina 1 Karakter Categoraal ziekenhuis voor kinder-en jeugdpsychiatrie Mw.dr.Bertine Lahuis, Kinder- en jeugdpsychiater Voorzitter raad van.
Autismespectrumstoornissen Ina Van Berckelaer- Onnes.
Relevantie van DSM IV en DSM 5 criteria bij classificatie van patiënten met SOLK Nikki Claassen - van Dessel AIOTHO Vumc Amsterdam.
Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz
Hoe stel je de diagnose dementie?
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
Michael Groeneweg, kinderarts - MDL
Richtlijn Aanpassingsstoornis bij patiënten met kanker
Pathologie en ziektebeelden
De DSM-5 komt er aan Psychiatrieweb.nl/presentaties7.html 17-sep-18.
Jeanet Nieuwenhuis, (beleids)psychiater VGGNet en junior onderzoeker
Transcript van de presentatie:

Workshopthema Farmacologie Verantwoord voorschrijven van psychofarmaca bij mensen met een verstandelijke beperking.  

Richtlijnen ? Nood ? Noodzaak ?

Begrippen Prevalentie Polyfarmacie Behandelindicaties Attitudes Clinical practice Off-label Cultuur Biologische psychiatrie Determinanten Evidence based Onderbehandeling Epidemiologie Co-morbiditeit Gedragskenmerken RCTs Autonomie Bijwerkingen

Gerda de Kuijper Gerda de Kuijper is Arts Verstandelijk Gehandicapten bij Vanboeijen in Assen, onderdeel van het observatiecentrum Eekwal en Poliklinisch Adviesteam. Tevens is zij voorzitter van de werkgroep Psychofarmaca van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG), die een richtlijn ontwikkelt met betrekking tot het voorschrijven van psychofarmaca bij mensen met een verstandelijke beperking.

Joost Jan Stolker Joost Jan Stolker is psychiater en directeur behandelzaken van de divisie Ortho en Forensische psychiatrie, Altrecht ggz. Daarnaast is hij als senior-onderzoeker verbonden aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen, Disciplinegroep Farmaco-epidemiologie en -therapie van de Universiteit Utrecht.

Peter Deman Peter Deman is Arts Verstandelijk Gehandicapten en manager behandelzaken van de afdeling Verstandelijk gehandicapten en Psyche, polikliniek voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische stoornissen, bij de Parnassia Groep in Den Haag. Daarnaast vertegenwoordigt hij de NVAVG als lid van het Platform MHID Nederland- Vlaanderen.

Bruikbare richtlijnen ? Ja Joost Jan Er zijn voldoende bruikbare richtlijnen. Laten we ze gebruiken! Nee Gerda Er is behoefte aan specifieke richtlijnen voor deze doelgroep NVVP Multidisciplinaire richtlijnen NVAVG Richtlijn Psychofarmacabeleid

Ja Joost Jan   Multidisciplinaire richtlijnen downloaden of bestellen U kunt nieuwste multidisciplinaire richtlijnen vinden via de site van het CBO, www. cbo.nl of via de site van het Trimbos-instituut, www. Ggzrichtlijnen.nl  Bij het CBO kunt u momenteel de volgende multidisciplinaire richtlijnen downloaden of bestellen: ·         ADHD (2005) ·         Angststoornissen (2003) ·         Delirium (2005) ·         Eetstoornissen (2006) ·         Tabaksverslaving (2004) ·         Dementie (2005) ·         Depressie (2005) ·         Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) (2007) ·         Psychiatrisch onderzoek bij volwassenen (2004) ·         Schizofrenie (2005) Bij het Trimbos-instituut kunt u momenteel (oktober 2006) de volgende multidisciplinaire richtlijnen bestellen: NVVP

Richtijnen (CBO) Richtlijnen zijn landelijk geldende, vakinhoudelijke aanbevelingen voor optimale zorg voor een patiënt. Ze bieden artsen en andere zorgverleners ondersteuning bij de klinische besluitvorming. De aanbevelingen in de richtlijnen dienen zoveel mogelijk wetenschappelijk te worden onderbouwd (evidence based). Richtlijnen vormen geen wettelijke voorschriften, maar op zoveel mogelijk bewijs gebaseerde inzichten en aanbevelingen. Zorgverleners moeten hier rekening mee houden om kwalitatief goede zorg te verlenen. De aanbevelingen zijn doorgaans gebaseerd op de 'gemiddelde patiënt'. Zorgverleners kunnen op basis van hun professionele autonomie zonodig afwijken van de richtlijn. Soms is dit zelfs noodzakelijk.

Verstandelijke beperking 1-3% bevolking heeft verstandelijke beperking Grootste deel hiervan heeft een lichte beperking Hoe ernstiger verstandelijke beperking hoe meer kans op somatische (vooral neurologische) comorbiditeit 30-50% heeft een gedragsstoornis / psychiatrische aandoening Polyfarmacie en inadequate psychofarmacotherapie met grote kans op bijwerkingen zijn groot probleem

Hoogste vorm bewijs voor werkzaamheid geneesmiddel is randomized controlled trial (meta-analyses). In RCT’s: homogene populaties van vooral jonge mannen, zonder (somatische en psychiatrische) comorbiditeit. Hierdoor wijken deze populaties vaak sterk af van de praktijk van alledag. Altijd en in elke situatie blijft de arts verantwoordelijk voor de kwaliteit van de behandeling en mag beargumenteerd afwijken van de richtlijn.

Veel mensen met een (lichte) verstandelijke beperking wijken weinig af van de ‘gemiddelde’ patiënt. Diagnose (met inachtneming ontwikkelingsniveau) goed te stellen volgens DSM-IV. Bestaande richtlijnen kunnen dus goed gehanteerd worden. Zorg op maat is onderdeel van elke behandeling.

Nee Gerda NVAVG Richtlijn Psychofarmacabeleid NVAVG Richtlijnen NVAVG Richtlijnen zijn richtinggevend voor het handelen van de AVG. Richtlijnen beschrijven de werkwijze van de AVG bij uiteenlopende klachten, aandoeningen en problemen. De aanbevelingen zijn concreet en in de praktijk bruikbaar. Ze zijn op gestandaardiseerde wijze opgesteld door werkgroepen van AVG´s en berusten zo veel mogelijk op resultaten van wetenschappelijk onderzoek, met daarop gebaseerde discussie en aansluitende meningsvorming. Een standaard is door het NVAVG bestuur geautoriseerd. www.nvavg.nl NVAVG Richtlijn Psychofarmacabeleid

Stellingen

1.      Beter een practice based richtlijn psychofarmaca dan geen richtlijn psychofarmaca 2.       Het onderscheiden van clusters van gedragskenmerken en psychische symptomen met als doel het genereren van een werkhypothese is gerechtvaardigd, daar waar de geldende richtlijnen voor psychiatrische diagnostiek niet voldoen 3.       Op grond van een stoornis in het cerebraal functioneren is het in vele gevallen noodzakelijk om bij verstandelijk gehandicapten een specifiek prescriptiebeleid te hanteren

Clusters van psychiatrische symptomen en gedragskenmerken Chaotiserend, prikkelbaar en ontremd gedrag als gevolg van tekortschietend integratief vermogen Oppositioneel en/of slecht stuurbaar gedrag mogelijk gepaard gaande met stagnatie van de ontwikkeling of achteruitgang in het functioneren op grond van informatieverwerkingsstoornis/problemen met het verwerken van de verschillende prikkelmodaliteiten Apathie (teruggetrokken gedrag) Stemmingslabiliteit die zich uit in snelle stemmingswisselingen en het heftig uiten van emoties en (auto-)agressie Basale angsten voortkomend uit hechtingsproblematiek en zoals die gezien worden bij een stoornis in het autisme spectrum Vegetatieve labiliteit en vluchtig gedrag voortkomen uit angsten Seksueel ontremd gedrag, hyperseksualiteit als uiting van een obsessief compulsief beeld

Dank voor uw deelname en een goed voorschrijfgedrag toegewenst!