Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rot sind die Rosen.
Advertisements

Grammatica Passwort Deutsch Klas 4
Het verhaal van de twee keien.
Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Dr. Wilbert Linnemans Human Sense Consultation
Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
Christengemeenschap De Goede Herder
Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
PRAKTISCH AAN DE SLAG MET BEGINNERS DUITS Workshop 5 – Dag van de Talen 23/1/2013 Nog maar een paar weken Duits, nog maar pas de tegenwoordige tijd geleerd.
Goed vs Fout  Leven vs Dood
HET IS NU PRECIES 13:16.
Welkom in deze kerkdienst
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
Het is precies 19:06.
de kracht van alle elementen
Wat doen ze me nou...? Jan Bransen Publiekslezing, 7 april 2010.
Zingen Vers 1 Zingt een nieuw lied voor God de Here
Zingen Vers 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij het loflied aan,
Zingen Vers 1 Gezang 118 God is getrouw, zijn plannen falen niet.
De mens en de techniek Hefbomen.
Gedicht k. schippers in dit gedicht is geen woord te veel
OVERVLOEDIG IN HET WERK DES HEREN. 22 Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. NIET: allen in Christus…
Gemaakt door Melissa En damian-1
WELKOM TOV’ERS.
Pinksteren zondag 12 juni 2011 Handelingen 2 verzen 1 – 7 Ze waren bijeen in een huis, dat zich vulde met het geluid van een hevige wind- vlaag en er verschenen.
De Geest schrijft Jezus in ons leven Wat is er te zien van de Geest? Kijk naar jezelf: leesbare brief.
Woord van Leven Augustus 2011.
Jezus kennen als degene die leeft. 1.zo kan Hij voor je pleiten.
Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
Psalm 1: inleidende vragen
"het licht dat elk mens verlicht..."
Verhaal 1“Hallo ik ben nieuwe juf”
Strijd tegen de zonde?.
Preek 1 Petrus 4: 7-11.
Geloof.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Laatste advent - zondag 21 december
Zingen Heer, U bent mijn leven, de grond waarop ik sta.
Een vraag over de betrouw- baarheid van de bijbel.
De aanwezigheid van de drie-enige God. Getuigenis Factor Geest van God Inleiding op het thema – Johannes 14:15-17 De Geest al bij u zijn, en in u zijn.
Briant College Fictie h4 Spanning. Briant College ­ Wat een verhaal spannend maakt ­ Welke ‘trucjes’ de schrijver gebruikt om het verhaal spannend te.
Want de Geest spreekt alle talen. De Geest in de fles Want de Geest spreekt alle talen.
Verhalen over leven dood
Zingen Vers 1 De Heer richt op zijn berg een maaltijd aan,
Preek over Handelingen 2:1-4 Pinksteren Samenvatting Vreemd geluid, vreemd vuur, vreemde talen. Komt zo de Geest van Jezus Christus? Verrassend!
Verbranding en ademhaling
De theorie achter de verhalen
18 januari 2016  17 16        15       18.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
De preek gaat over: Lukas 24: Voorlezer: Jan Dees Voorganger: Ds. J.F. Harmanny te Hoek Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Eerste.
Aan welke kant sta jij? ’t-Is niet moeilijk te geloven
Watersnood in Veenendaal Het was donderdagnacht, 8 Maart Ik lag in bed, maar kon niet slapen. Het waaide namelijk erg hard en ik hoorde de.
Samen in de naam van Jezus Samen in de naam van Jezus, heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen en doet ons elkaar verstaan. Samen.
De Heilige Geest.
Rot sind die Rosen.
Festlied Von dem Berge zu den Hügeln Niederab das Tal entlang
DE ADEMHALING BLOKBOEK NATUUR LES 11.
Johannes (1) WELKOM 1.
Volksuniversiteit Zwolle
de kracht van alle elementen
Planten Hoofdstuk 2.
Ik geloof in God, de bron van alle leven
Een mens te zijn op aarde
Het nieuwe leven in Christus
Semantisatieverhaal: Heb jij wel eens iets gezegd wat iemand anders kwetst? Dat je iets zegt of doet waardoor iemand verdrietig wordt (of zich beledigd.
Transcript van de presentatie:

Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk HOOFDSTUK 3: “Im Atemholen sind zweierlei Gnaden” (Goethe). Het Mysterie van de Hersenstam, Over basisfuncties, psychosomatiek en spiritualiteit Leerhuisseizoen 2010 – 2011 Gereformeerde Kerk van Nieuw-Vennep Inleider: Drs. M. Valenkamp

Hoofdstuk 3: de basisfunctie ademhalen Tjeu van den Berk legt op blz. 61/62 aan de hand van de appel die aan een steeltje aan de boom hangt nog eens uit wat hij precies onder basisfuncties verstaat. Een appel kan alleen leven als hij aan dat steeltje hangt, want via dat steeltje komen levensgevende sappen in de appel en worden verkeerde sappen afgevoerd. Of: het steeltje is de overslagplaats van energie.

Adem als identiek met leven In bijna alle culturen worden ‘ademen’ en ‘leven’ als identiek beleefd. Veel talen kennen maar één woord voor wind, adem en geest (blz. 62)

De polaire krachten van de basisfuncties Elke basisfunctie bezit een polaire karakter, en het verbindt de polen: mijzelf & de rest van de werkelijkheid. Van den Berk bekijkt nu de basisfunctie ademen vanuit 3 gezichtspunten: De polaire spanning van leven en dood; In het ademhalen passeren leven en dood elkaar rakelings; Hier toont de polariteit zich als brugfunctie tussen binnen- en buitenwereld (hier ervaart de mens de relativering van zijn autonomie); Ademen speelt zich af op een onbewust en een bewust niveau. Je doet het (cortex), én het overkomt (hersenstam) je.

De mens hééft geen ademhaling, hij is ademhaling Op blz. 67 staat de moraal van het verhaal over ademen: Het is van levensbelang voor de mens dat hij het fundamentele ritme van naar buiten treden en zich hernemen, dat op onbewust en instinctief niveau gebeurt, niet verstoort. Goed ademen Verkeerd ademen

Goethe Im Atemholen sind zweierlei Gnaden: Die Luft einziehen, sich ihrer entladen: Jenes bedrängt; dieses erfrischt; So wunderbar ist das Leben gemischt. Du danke Gott, wenn er dich preßt, Und dank’íhm, wenn er dich wieder entläßt.