Wat nou, pensioencrisis?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Michiel Verbeek 17 februari Wie is hoofdschuldige aan de kredietcrisis? a.De bankiers b.De toezichthouders op de banken c.De Amerikaanse overheid.
Advertisements

Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
een oude dag die moeilijk te financieren lijkt
niets is zeker, dát is zeker!
Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
Meer aandacht voor prudentie Mevr. mr. A.J. Kellermann Directeur - De Nederlandsche Bank PBM Pensioensymposium 2009.
Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere.
“Pensioenen & de Kredietcrisis”
Bilanx Financial Planners B. V
Ontwikkelingen rond pensioen
1 PENSIOEN - INFOSESSIES - 7, 15 en 22 november 2011 Pensioen INFOSESSIES en 22 november 2011.
Pensioen actueel Heftig vaarwater !!. 2 Vooraf •Wie is ABP. •Simpel bestaat niet. •Gratis bestaat ook niet.
De pensioenregeling van Stichting Pensioenfonds Groothandel Vegro
De pensioenregeling verandert Wat vindt u?
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Wie zijn we? –2006 opgericht op basis van de Wet verplichte beroepspensioenregeling –Stelt de inhoud van de pensioenregeling vast –Opdrachtgever van het.
Vergrijzen en verzilveren Antwerpen, 16 november 2012 Paul Schnabel Sociaal en Cultureel Planbureau Universiteit Utrecht.
Programma Opening Introductie Schets samenloop Emeritikas en PFZW
Risico … hoort er nu eenmaal bij Hoe neem ik deelnemer daarin mee? mr. dr. Emilie Schols Geld voor later, 17 april 2014.
Pensioenregeling Stichting pensioenfonds Groothandel Vegro
In het jaar 2007 kon je dit kopen voor €100: In het jaar 2012 kon je dit kopen voor €100: Koopkracht = Het geld wordt minder waard.
Het Nederlandse pensioenstelsel
Voorbij de illusie van zeker pensioen: Zelf bewust aan het stuur!
College voor Arbeidszaken 23 april 2003
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les 16 Inzichtvraag & 77 t/m 80
Inkomen les 18 Begrippen & 85 t/m Begrippen Collectieve regelingen Regelingen die gelden voor alle mensen van een bepaalde groep.
A5 Management & Organisatie
NVP 2009 Werknemerspensioen Henriëtte de Lange. Agenda  Inleiding  Soorten pensioenregelingen  Partnerpensioen  Life-events: wanneer pensioen belangrijk.
1 DE DEELNEMERSRAAD BIJ PME Hoe gaat het bestuur hiermee om in de praktijk Ronald van Vliet 25 september 2007.
Mr. Leo Blom CPL Syntrus Achmea – Beleidsontwikkeling 19 juni 2013
Leeftijdsonderscheid in het pensioenakkoord ? Inleiding op de bijeenkomst van de Vereniging voor Pensioenrecht 6 december 2011.
Goede tijden, slechte tijden
Kees Goudswaard WRR conferentie wonen zorg en pensioenen Den Haag, 28 september 2012 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Solidariteit tussen.
Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
Pensioenmiddag 23 November 2010 Stichting Pensioenfonds Rockwool.
Prof. dr. Kees Goudswaard Delta Lloyd Congres Pensioenvisie 2011 Haarlem, 13 oktober 2011 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Kunnen we verder.
Krijn de Zeeuw25 november 2010 Ledenvergadering VGDN 24 november 2008 Hoe staat het fonds er voor? Rondje langs de velden.
Hoe groot is die eigenlijk?
FISCAAL OVERGANGSRECHT Amsterdam, 21 maart 2012 Mr. C.A.H. Luijken Deloitte Pension Advisory.
Zo zit dat met uw pensioen!
Paragraaf 6.3 Nederland in de 21e eeuw.
0 CNV Publieke Zaak Patrick Fey ALV Senioren 24 maart 2011 Het Seniorenbelang in en bij de bond + actualiteit pensioen.
Vereniging Gepensioneerden Farmaceutische Dienstverlening De toekomst van het pensioenstelsel.
De laatste nieuwstjes uit Den Haag
PRANGENDE VRAGEN VAN GEPENSIONEERDEN (een selectie) Bijdrage aan heidag dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart 2015dinsdag 31 maart.
| Zo zit dat met het (ABP)pensioen! Zo zit dat met het (ABP)pensioen!
18 mei 2015 Alles over uw pensioen. De pensioenregeling is veranderd AOW-leeftijd gaat omhoog De flexibele mogelijkheden van de pensioenregeling op een.
Life-events Jouw pensioenregeling Samen betalen ,.,
Cao Stand van zaken cao onderhandelingen Looptijd Pensioenregeling Salaris Functiewaardering Uitbesteding Duurzame Inzetbaarheid.
Duurzame inzetbaarheid en het Levensfasebudget CAO GGZ Een Een interactieve presentatie voor medewerkers vs oktober 2013.
AOW EN PENSIOENEN SOCIALE ZEKERHEID. SOCIALE VERZEKERING Verzekeringen ( betaald uit inkomstenbelasting, sociale premies) Volksverzekeringen AOW ANW AWBZ.
Wil jij echt doen met je pensioen?. Life-events Jouw pensioenregeling Samen betalen.
Alles over jouw pensioen
Koopkrachtberekeningen voor 100 huishoudens Nibud 12 november
Op weg naar een 21ste eeuws pensioen
een oude dag die moeilijk te financieren lijkt
Pensioen voor jong en oud
De toekomst van ons pensioenstelsel
Pensioenfonds Detailhandel Pensioen zo persoonlijk mogelijk maken
Impact van de pensioenveranderingen op het HR-beleid
FISCAAL OVERGANGSRECHT
een oude dag die moeilijk te financieren lijkt
Vereniging van Gepensioneerden Elsevier
Kijk en vergelijk Resultaat juni 2019 – Oude situatie
Transcript van de presentatie:

Wat nou, pensioencrisis? Harrie Verbon Universiteit van Tilburg BrabantsDagblad 3 juni

Is er een probleem met de AOW? Vergrijzing; verdubbeling van het aantal gepensioneerden was 30 jaar geleden ook al bekend toen kon er wat gedaan worden maar er gebeurde niets Niets? Stelselmatige, maar “stiekeme” ondermijning van de AOW: de AOW indien welvaartsvast: Voor alleenstaande: 14.000 € ipv 10.000 € Voor paren: 21.000 € ipv 15.000 € BrabantsDagblad 3 juni

Is er een probleem met de AOW? De “stiekeme” bezuiniging op de AOW betekent voor 2030 = hoogtepunt van de vergrijzing, 4mlj gepensioneerden ipv 2mlj bezuiniging van 4 mlj x 3.500 € = 14 mrd € !!! daar hoor je niemand over wel over de opbrengst van 4 mrd € van AOW-leeftijd naar 67 jaar Als de “stiekeme” bezuiniging op de AOW doorgaat, komende 20 jaar, is de bezuiniging op de AOW nog veel hoger (ongeveer 14+9=23 mrd € !!!) Alleen per definitie zal geen politicus dat willen toegeven BrabantsDagblad 3 juni

Is er een probleem met de AOW? Nee dus: Als %BBP zullen de uitgaven nauwelijks toenemen Waarom dan toch AOW-leeftijd omhoog? Omdat er een crisis is Crises geeft politici daadkracht (25 jaar geleden was een hogere AOW-leeftijd beter geweest) Kabinet denkt dat ouderen dan langer blijven werken veel ouderen doen dat al voor werkgevers worden ouderen echter minder aantrekkelijk door hogere AOW-leefitjd! BrabantsDagblad 3 juni

Probleem met aanvullend pensioen Financiering (premies en vermogen)? Verplichtingen (opbouw pensioen en uitkeringen) BrabantsDagblad 3 juni

Is er probleem met de financiering aanvullende pensioenen? Pensioenfondsen verliezen een groot deel van hun vermogen tijdens de kredietcrisis: maar wie wint op de beurs (jaren 90) kan ook verliezen (2001, 2008/2009): Als dekkingsgraad 140% kan zijn (bij booming beurzen) [Dekkingsgraad=% verplichtingen dat met het pensioenvermogen kan worden betaald] Moet dekkingsgraad ook 60% kunnen zijn [want ‘gemiddeld’ moet aan alle verplichtingen voldaan kunnen worden [↔dekkingsgraad =100%] maar dat mag niet van de toezichthouder BrabantsDagblad 3 juni

Is er probleem met de financiering aanvullende pensioenen? Ja: het financiële toezichtkader eist “te hoge” pensioenvermogens Te verhelpen via grotere risicodeling tussen overheid en pensioenfondsen: overheid leent pf geld als het “slecht” gaat pf vullen vermogen aan schuld van pf wordt afgelost als het de pf goed gaat Nationalisering pensioenstelsel: één regeling, vastgesteld door parlement Overheid: kapitaaldekking / omslagstelsel BrabantsDagblad 3 juni

Probleem met de verplichtingen aanvullende pensioenen? Het “oude” eindloonsysteem: Onconditionele pensioenuitkering gelijk aan het inkomen aan eind van de carrière Dekking van risico werd overgelaten aan latere actieve deelnemers Veel van de huidige gepensioneerden profiteren nog van dit systeem maar de opbouw is vaak niet volledig & het ingegane pensioen was weer wel conditioneel op het wel en wee van het pensioenfonds BrabantsDagblad 3 juni

Probleem met de verplichtingen aanvullende pensioenen? Het “nieuw” middelloonsysteem: De hoogte van de pensioenuitkering is altijd conditioneel op voorspoed en tegenspoed tijdens de pensioenopbouw Risico komt terecht bij actieve deelnemers zelf (omdat de opbouw niet automatisch geïndexeerd wordt) Toekomstige gepensioneerden zijn in dit systeem niet zeker van de verhouding van hun pensioen tot hun inkomen En ook niet van de waarde- of welvaartsvastheid van hun ingegane pensioen BrabantsDagblad 3 juni

Probleem met de verplichtingen aanvullende pensioenen? Het “oude” eindloonsysteem versus het “nieuwe” middelloonsysteem: In het oude systeem liep de actieve deelnemer geen risico, maar de gepensioneerde wel In het nieuwe systeem loopt de actieve deelnemer risico, maar de gepensioneerde ook Een “ideaal” systeem zou zijn: een actieve deelnemer loopt risico (want aanpassingen nog mogelijk) de gepensioneerde deelnemer niet (want aanpassingen niet meer mogelijk) BrabantsDagblad 3 juni

Conclusie aanvullende pensioenen Er moet een nationale pensioenregeling komen waarin minder star met dekkingsgraad wordt omgegaan Er moet een pensioenregeling komen waarin gepensioneerden niet, maar actieven wel risico lopen Pensioenfondsen (en toezichthouder) moeten minder en de overheid (parlement) moet meer inspraak krijgen BrabantsDagblad 3 juni