Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LESSEN OVER ETEN & DRINKEN
Advertisements

Casus de heer van den Burg
Wat is een goede warme maaltijd?
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
Jacqueline van den Broek, diëtist UMC St Radboud Nijmegen
Gevolgen Verminderde weerstand  sneller ziek
Een project onder de vlag
Hinke Kruizenga Amersfoort, 13 november 2009
Ondervoeding in het ziekenhuis vraagt om een helder beleid
Verminderde voedingstoestand bij kanker: sarcopenie, cachexie en wasting Susanne Blauwhoff-Buskermolen diëtist-onderzoeker VU medisch centrum.
GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012
definitie – prevalentie – gevolgen
Voorjaar 2009 Voorjaar 2011 Peiling 40 project ziekenhuizen
Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
(Onder)voeding Bertus van Dijk, huisarts
Sepsis op de spoedeisende hulp
Klinische les *** Ondervoeding op de polikliniek en dagbehandeling
Esther Heijkoop Diëtist MCA
Dieetbehandeling bij leverfalen
Implementatie van de SNAQRC
Programma 2.11 & 3.11 Inleiding Inventarisatie knelpunten
Vroege herkenning en behandeling van
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
SNAQ, een zaak van gewicht
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Meneer en mevrouw de Bruin
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Globale monitoring van de voedingsintake
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Aanleiding onderzoek Ondervoeding sinds 2010 prestatie indicator (PI) voor revalidatiecentra Advies in PI: gebruik de SNAQ om te screenen Vragen van de.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Casus: mevrouw Pieterse
Vroege herkenning en behandeling van
SNAQ aangepast voor verpleeghuizen SNAQ (NURSING HOMES) = SNAQ aangepast voor verpleeghuizen NH.
Wie kent de LESA Ondervoeding?
Inhoud Achtergrond ondervoeding Herkennen van ondervoeding
7.1 Registratievragen voor een meetperiode
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Voeding en veroudering: verlies of winst?
VUmc Basispresentatie
Voedingstherapie bij kanker
Ziekte-specifieke voedingen
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek
Beweegprogramma voor mensen met DIABETES MELLITUS TYPE II
Klinische les Voeding & vitamines
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Screening Kwetsbaarheid Onderdeel van Serious soaps over ouderen Verzorgenden Versie
Wat is het? Ondervoeding Voedingstoestand waarbij sprake is van een tekort of disbalans van energie, eiwit en/of andere voedingsstoffen, die leidt tot.
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Ondervoeding bij ouderen
WORKSHOP BIOMETRIE.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Is dit een probleem in Nederland?
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Voeding bij de ziekte van Parkinson
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
Transcript van de presentatie:

Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Klinische Les Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist

Onderwerpen Ondervoeding SNAQRC Wat is het? Wat zijn de gevolgen? Hoe kun je het signaleren? SNAQRC Implementatie van de SNAQRC op de afdeling Meet en Weet Vragen? 2

Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht Wat is ondervoeding? Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht BIJ ZIEKTE

Definitie ondervoeding Slechte voedingstoestand BMI ≤ 20 en / of > 10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden en / of > 5% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand Matige voedingstoestand BMI 20-22 en / of 5-10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden 4 4

Gevolgen ondervoeding Verminderde wondgenezing/ toename kans decubitus Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Afname gewicht en spiermassa Ondervoeding Langere opnameduur Hogere mortaliteit Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Hogere behandelingskosten

Ongewenst gewichtsverlies geeft neerwaartse spiraal Ziekte  Complicaties  Inname  Behoefte  Gewicht (vet vrije massa)  Ziekte brengt veelal een verminderde inname van en een verhoogde behoefte aan voeding met zich mee. Daarnaast treden er als gevolg van ziekte vaak abnormale verliezen op. - Dit zorgt voor een verminderde voedingstoestand. - Een verminderde voedingstoestand kan tot complicaties leiden. Ook het minder snel genezen van een ziekte of operatie is een complicatie. - Deze kunnen uitmonden in ziekte enz. - Zo raak je in een steeds slechtere conditie. Slechte voedingstoestand - darmen worden niet goed gevoed - atrofie van de darmwand en translokatie van bacteriën waardoor voeding minder goed wordt opgenomen - achteruitgang van de voedingstoestand van de darmen en het lichaam - verslechtering darmwerking - enz. enz. Bij ondervoeding significant ook lagere beoordeling voor kwaliteit van leven: Studie in Zweden 1995 (J. Larsson et al.) bij 199 pat. bleken volgende aspecten gerelateerd te zijn aan voedingstoestand: somatische gezondheid (o.a. lichamelijke gezondheid, invloed van ziekte op het leven) psychologische aspecten (o.a. algemeen welzijn, vermogen om te concentreren, denken, herinneren) activiteiten (o.a. zelfzorg, mogelijkheid om actief leven te leiden) gemoedstoestand / stemming uithoudingsvermogen Met deze neerwaartse spiraal kan aan de cliënt/ patiënt het belang van een goede voedingstoestand worden duidelijk gemaakt. Het kan helpen de cliënt/ patiënt te stimuleren een voedingstherapie vol te houden.

Percentage ondervoeding in Nederland (LPZ 2010) 7

BMI = kg/m2 BMI bij 65+ BMI ≤ 20 = ondervoed BMI 20-22 = matig ondervoed BMI 22-28 = goed gewicht BMI ≥28 = overgewicht

Wie zijn betrokken bij de uitvoering? Verpleegkundige Voedingsassistent Arts Diëtist Keuken

SNAQRC screening & behandeling Screenen (incl. wegen*) bij opname en vóór ieder MDO Noteren in zorg(leef)plan 2 - 3 x per dag tussentijdse verstrekking Motiveren, evt. brochure Globale monitoring van de inname 2 - 3 x per dag tussentijdse verstrekking + verrijken hoofdmaaltijden + globale monitoring van de inname Melden bij arts voor inschakelen diëtetiek ≤ 3 werkdagen na screening diëtist in consult ≤ 8 werkdagen na screening start behandeling 5 werkdagen na start van de behandeling evaluatie Geen actie * Wegen 1 x per 1-3 maanden 1 x per maand 14 14

Assortiment tussendoortjes Bijvoorbeeld: volle vruchtenyoghurt volle vruchtenkwark volle chocolademelk tosti: 1 snee brood +ham +kaas pannekoek met boter en suiker blokjes kaas of plakjes worst

Website: www.stuurgroepondervoeding.nl Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Website: www.stuurgroepondervoeding.nl Andere links (b.v. intranet o.i.d.)

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen VRAGEN???