Vroege herkenning en behandeling van

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LESSEN OVER ETEN & DRINKEN
Advertisements

Casus de heer van den Burg
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
Jacqueline van den Broek, diëtist UMC St Radboud Nijmegen
Gevolgen Verminderde weerstand  sneller ziek
Een project onder de vlag
Hinke Kruizenga Amersfoort, 13 november 2009
Ondervoeding in het ziekenhuis vraagt om een helder beleid
definitie – prevalentie – gevolgen
Voorjaar 2009 Voorjaar 2011 Peiling 40 project ziekenhuizen
Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
(Onder)voeding Bertus van Dijk, huisarts
Klinische les *** Ondervoeding op de polikliniek en dagbehandeling
Dieetbehandeling bij leverfalen
Implementatie van de SNAQRC
Programma 2.11 & 3.11 Inleiding Inventarisatie knelpunten
Vroege herkenning en behandeling van
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
SNAQ, een zaak van gewicht
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Meneer en mevrouw de Bruin
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Globale monitoring van de voedingsintake
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Aanleiding onderzoek Ondervoeding sinds 2010 prestatie indicator (PI) voor revalidatiecentra Advies in PI: gebruik de SNAQ om te screenen Vragen van de.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Casus: mevrouw Pieterse
SNAQ aangepast voor verpleeghuizen SNAQ (NURSING HOMES) = SNAQ aangepast voor verpleeghuizen NH.
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Wie kent de LESA Ondervoeding?
Inhoud Achtergrond ondervoeding Herkennen van ondervoeding
7.1 Registratievragen voor een meetperiode
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Voeding en veroudering: verlies of winst?
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn)
VUmc Basispresentatie
Voedingstherapie bij kanker
Ziekte-specifieke voedingen
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek
Hervorming langdurige zorg
ZorgSaam Kliniek Hulst. Ontstaan ZorgSaam Kliniek Hulst ± 1986: Politieke belofte bouw dagbehandelingsunit bij de polikliniek Hulst. Wens om huisartsenpraktijken.
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Screening Kwetsbaarheid Onderdeel van Serious soaps over ouderen Verzorgenden Versie
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Project ondervoeding Projectgroep: Anja Dekker, Berry van Kats, Yvonne den Ouden, Marleen de Bruin.
Ketenzorg, onze zorg ?! Projectgroep: Anja Dekker, Berry van Kats, Yvonne den Ouden, Marleen de Bruin.
Wat is het? Ondervoeding Voedingstoestand waarbij sprake is van een tekort of disbalans van energie, eiwit en/of andere voedingsstoffen, die leidt tot.
Ondervoeding bij ouderen
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Kleinschalige verpleeghuiszorg door de huisarts
Samenwerking HA en SO in verzorgingshuis
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Is dit een probleem in Nederland?
Ondervoeding in de huisartsenpraktijk
Workshop De laatste levensfase in het verpleeghuis: samenwerken met familie en vrijwilligers VPTZ Hanneke Heim, Cordaan, Senior Beleidsadviseur SK&I Yvonne.
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Voeding bij de ziekte van Parkinson
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
Ondervoeding op de kaart
Transcript van de presentatie:

SNAQRC ! DVenV, Roermond 14-11-2008 Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen SNAQRC ! DVenV, Roermond 14-11-2008 Jolanda Horman - projectleider

Inhoud Aanleiding Kruisvalidatie en pilot Resultaten Conclusies Vragen en discussie 2

Stuurgroep Ondervoeding en V&VN Financier: ZonMw (V&VN leidt project) Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Subsidieaanvrager: Stuurgroep Ondervoeding en V&VN Financier: ZonMw (V&VN leidt project) Maximale aansluiting bij Zorg voor Beter! Projectleiders: Hinke Kruizenga (4 uur per week) Jolanda Horman (12 uur per week)

Ontwikkelen en uittesten toolkit Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Doelen: Ontwikkelen en kruisvalidatie van de SNAQ voor verpleeg- en verzorgingshuizen Ontwikkelen en uittesten toolkit Inbedding Zorg voor Beter en Normen Verantwoorde Zorg

(Onder)voeding op agenda van verpleeg- en verzorgingshuis Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen KANSEN: (Onder)voeding op agenda van verpleeg- en verzorgingshuis Voedingstoestand in zorg(leef)plan Cliënten met ondervoeding worden optimaal behandeld

Definitie ondervoeding Slechte voedingstoestand BMI ≤ 20 en / of > 10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden en / of > 5% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand Matige voedingstoestand BMI 20-22 en / of 5-10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden 6 6

Gevolgen ondervoeding Verminderde wondgenezing/ toename kans decubitus Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Afname gewicht en spiermassa Ondervoeding Langere opnameduur Hogere mortaliteit Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Hogere behandelingskosten

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen % Percentage ondervoeding in NL (LPZ 2008) VP VZ TZ AlgZ 8

9 Verpleeg- en/of verzorgingshuizen nemen deel aan de pilot: Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen 9 Verpleeg- en/of verzorgingshuizen nemen deel aan de pilot: Verschillende afdelingen in verpleeg- en verzorgingshuizen: Psychogeriatrie Kleinschalig wonen Somatiek Revalidatie

Deelnemers kruisvalidatie Heeft ook deelgenomen aan de ontwikkelingsstudie studie van de SNAQNH. 10

11 11

Metingen kruisvalidatie vragen SNAQNH meten lichaamsgewicht meten lichaamslengte (kniehoogte) navraag gewichtsbeloop in laatste maand en 6 maanden (60-70% gemeten) 12

Conclusie Diagnostische waarde SNAQNH onvoldoende Ondervoeding vnl. veroorzaakt door lage BMI Screenen met alleen de SNAQNH draagt onvoldoende bij aan de optimale en vroege herkenning van ondervoede cliënten Overgewicht ook een hoge prevalentie

Oplossing Combinatie van SNAQNH en BMI Duidelijke koppeling met weegbeleid 14

+ 15

BMI = kg/m2 BMI bij 60+ BMI ≤ 20 = ondervoed BMI 20-22 = matig ondervoed BMI 22-28 = goed gewicht BMI ≥28 = overgewicht

SNAQRC screening & behandeling Screenen (incl. wegen*) bij opname en vóór ieder MDO Noteren in zorg(leef)plan 2 - 3 x per dag tussentijdse verstrekking Motiveren, evt. brochure Globale monitoring van de inname 2 - 3 x per dag tussentijdse verstrekking + verrijken hoofdmaaltijden + globale monitoring van de inname Melden bij arts voor inschakelen diëtetiek ≤ 3 werkdagen na screening diëtist in consult ≤ 8 werkdagen na screening start behandeling 5 werkdagen na start van de behandeling evaluatie Geen actie * Wegen 1 x per 1-3 maanden 1 x per maand 17 17

Behandelplan cliënten met een slechte voedingstoestand Start behandelplan ≤ 3 werkdagen diëtist in consult ≤ 8 werkdagen start behandelplan Behandelplan Eiwit: 1,2 – 1.5 g kg lichaamsgewicht (bij overgewicht gewicht BMI 27,5) Energie: minimaal H&B (1984) + toeslag van 30% voor activiteit Monitoring gewicht en inname Evaluatie ≤ 5 werkdagen na start behandeling Vervolg: afhankelijk van inname van de cliënt 18 18

Behandelplan ondervoede cliënten (onder behandeling van diëtist) Inname versus behoefte Advies Vervolg (incl termijnen) 100% van de behoefte Energie- en eiwitrijke voeding (verrijkte hoofdmaaltijden, tussentijdse verstrekkingen en evt. drinkvoeding) Globale monitoring inname door voedingsassistent / verzorging 75-100% van de behoefte ≤ 10 werkdagen: evaluatie of de behoefte met inname wordt gedekt Continueren of aanvullen met drinkvoeding 50 - 75% van de behoefte Drinkvoeding of sondevoeding, mits passend binnen behandelbeleid ≤ 5 werkdagen: evaluatie of de behoefte met inname wordt gedekt Continueren of overgaan op sondevoeding < 50% van de behoefte Volledige of aanvullende sondevoeding, indien mogelijk drinkvoeding, mits passend binnen behandelbeleid ≤ 2 werkdagen: evaluatie of de behoefte met inname wordt gedekt Continueren of orale voeding (drinkvoeding) indien mogelijk 19 19

Screeningsuitslag en dan???? Multidisciplinaire taakverdeling Diagnostiek door arts en diëtist Behandelplan Monitoring van de ondervoede cliënt gedurende de opname & weegbeleid Tussentijdse verstrekkingen en verrijkte hoofdmaaltijden

Gezamenlijke verantwoordelijkheid Afspraken ter bevordering van optimale behandeling van ondervoede cliënten: SNAQRC behandelplan en voorlichting aan de cliënt en/of contactpersoon Ondervoeding vast onderdeel in visite / overdracht / transmurale overdracht Onderdeel van kwaliteit 23

Voedingsbehandelplan: ‘de cliënt krijgt op het ‘juiste’ moment de ‘juiste’ voedingszorg door de ‘juiste’ persoon’ Voedingsbehandelplan: Wat is de behoefte? Tussentijdse verstrekkingen 24

0,8 – 1,2 g / kg lichaamsgewicht Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Energiebehoefte: Harris & Benedict + 30 % Eiwitbehoefte: 0,8 – 1,2 g / kg lichaamsgewicht 1,2 – 1,5 g / kg lichaamsgewicht bij ondervoeding Bron: Gezondheidsraad-2001

Energie en eiwitverrijking 2 - 3 tussentijdse verstrekkingen: Streven naar 200 kcal en 5-10 gram eiwit per tussentijdse verstrekking 26

Monitoren van de voedingstoestand van de cliënt Monitoring op de korte termijn door de voedingsintake versus de behoefte te bepalen Meten en volgen van gewicht belangrijk voor de monitoring op de lange termijn 27

Instellingsbrede projectgroep Projectstructuur Instellingsbrede projectgroep Afdelingswerkgroep Afdelingswerkgroep Locatiewerkgroep

Voorwaarden voor een geslaagde implementatie Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Voorwaarden voor een geslaagde implementatie Multidisciplinaire aanpak! Draagvlak bij management Weegbeleid

Website: www.stuurgroepondervoeding.nl Projectplan Draaiboek Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Website: www.stuurgroepondervoeding.nl Verschillende rubrieken voor de werkvelden Onderdeel verpleeg- en verzorgingshuizen: o.a.: Achtergrondinformatie Projectplan Draaiboek Tussentijdse verstrekkingen