OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar 2010-2011, 1ste semester cursuscode 5772HOG01H.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar , 1ste semester cursuscode 5772HOG01H.
Advertisements

Prekenserie Handelingen - deel 6 (slot) ‘Gods Woord overwint omdat het mensen in de vrijheid zet!’ Hand 28,31.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
N)’- ,; Geschiedenis.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
1. 12 DAAROM, gelijk door één mens de zonde de wereld is binnengekomen... 2.
The shortest history of Europe
Joods-christelijk wereldbeeld
Gebieden als Powerpoint shapes
De Oudheid F.G. Naerebout & H.W. Singor
Het West Romeinse rijk valt uiteen
Hoofdstuk 1 De grote lijn..
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Introductie lesprogramma(1)
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Romeinen in Noord-West Europa
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 2: De Germaanse cultuur en opkomst der Franken.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 2: Het Ontstaan.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
De Oudheid F.G. Naerebout & H.W. Singor
OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar , 1ste semester cursuscode 5772HOG01H.
OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar , 1ste semester cursuscode 5772HOG01H Geschiedenis studeren: een linkse.
GELOOF AAN DE GODEN Thema’s uit de godsdienstgeschiedenis van de antieke wereld Hoorcollege september-december 2009 Dr. F.G. Naerebout
GELOOF AAN DE GODEN Thema’s uit de godsdienstgeschiedenis van de antieke wereld Hoorcollege september-december 2009 Dr. F.G. Naerebout
GELOOF AAN DE GODEN Thema’s uit de godsdienstgeschiedenis van de antieke wereld Hoorcollege september-december 2009 Dr. F.G. Naerebout
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Van eeuwenband naar tijdsband
De stadsrandzone centraal Ruimteconferentie 3 november 2009 Bart van Bleek.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Goed voorbereid naar de Pabo!
11 september 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:12-20 :13 - geen opstanding – Christus ook niet opgewekt :14,15 – consequenties: onze prediking.
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
31 okt Urk 1. 2 tegenover traditie en kerkleer ALLEEN DE SCHRIFT tegenover verdiensten: ALLEEN GENADE tegenover werken van de mens: ALLEEN GELOOF.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Vrijheid, gelijkheid, burgerschap politiek in de griekse polis vakcode 5772IOW11 studiejaar Docent: Dr F.G. Naerebout
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
1AutarkieAgrarisch-urbane samenlevingDomein 2Hiërarchische samenlevingJagers en verzamelaarsPaleolithicum 3ChristendomDiocletianusConstantijn 4LimesVolksverhuizingenPax.
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
DE KLASSIEKE OUDHEID De groei van het romeinse imperium, waardoor de grieks- romeinse cultuur zich door europa verspreidde.
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
eind december... sinds duizenden jaren... midwinterzonnewende 2.
VRIJHEID, GELIJKHEID, BURGERSCHAP POLITIEK IN DE GRIEKSE POLIS vakcode 5772IOW11 studiejaar Docent: Dr F.G. Naerebout
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
VRIJHEID, GELIJKHEID, BURGERSCHAP POLITIEK IN DE GRIEKSE POLIS vakcode 5772IOW11 studiejaar Docent: Dr F.G. Naerebout
GELOOF AAN DE GODEN Thema’s uit de godsdienst- geschiedenis van de antieke wereld Dr. F.G. Naerebout
Romeinen, Germanen en Kelten
Goed voorbereid naar de Pabo!
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis Hoorcollege propedeuse semester I blok I F.G. Naerebout.
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis
Hoofdstuk 3 Paragraaf 2 ‘Hofstelsel en horigheid’
Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders
Ondergang van het Romeinse rijk
Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Transcript van de presentatie:

OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN OUDHEID NAAR MIDDELEEUWEN hoorcollege collegejaar , 1ste semester cursuscode 5772HOG01H

Alle beschikbare informatie: (kies Leiden Syllabi uit menu)

ECTS: 5. Uitbreiding naar 10 ECTS is mogelijk. Tentamenstof voor 5 ECTS: collegestof EN C. Wickham, The Inheritance of Rome. Illuminating the Dark Ages, (Penguin History of Europe, dl. 2), 2009 (560 pag.) NB: ook in andere edities met andere ondertitel

Tentamenstof voor 10 ECTS: zoals voor 5 ECTS PLUS aanvullende literatuur te kiezen uit vijf pakketten die de vijf docenten aanbieden (steeds ca. 500 pag.)

7 okt. Het Oost-Romeinse Rijk, 5de - 6de eeuw) (Naerebout) 14 okt. Sociaal-economische ontwikkelingen: geld en monetaire economie (De Ligt) 21 okt. Sociaal-economische ontwikkelingen: de steden (Hoppenbrouwers) 28 okt. geen college 4 nov. Soc.-econ. ontwikkelingen: landbouw en grootgrondbezit (Hoppenbrouwers) 11 nov. Een nieuwe christelijke orde: kerk, dogma en politiek (Singor) 18 nov. Een nieuwe christelijke orde: asceten, heiligen en relikwieën (Singor) 25 nov. De komst van de islam: veroveringen in de 7de eeuw (Sijpesteijn) 2 dec. De islamitische Middellandse Zee in de 7de eeuw (Sijpesteijn) 9 dec. Het Germaanse westen in de 7de eeuw (Naerebout) 15 dec. Het Byzantijnse oosten in de 7de eeuw (Singor) Rooster

Tentamendata: Tentamendata: * donderdag :00 Lipsius 005 * herkansing: donderdag :00 Lipsius 028

Romeinse rijk. 3e-4e eeuw

“De volksverhuizingen” en de resulterende situatie ca. 480

De “successor kingdoms” ca. 527 en het Oost-Romeinse Rijk

van imperium naar regna De kaart wijzigt zich ingrijpend tussen 400 en 500: een evidentie Maar: niets is als we dachten dat het was. Er was geen “grote volksverhuizing”, en ook geen “vagues germaniques”. Het gaat om kleine aantallen nieuwkomers, en hoe ‘nieuw’ die nieuwkomers zijn, is ook betrekkelijk: er is al lange tijd sprake van een aanwezigheid binnen het rijk van mensen afkomstig uit gebieden ten noorden/noordoosten van het rijk Er was geen volksverhuizing, want er waren geen ‘volken’: zelfs een label als ‘Germanen’ is fictief. Ethnogenese, als je daar al van wil spreken, grijpt plaats NA de ‘komst’, en is bovendien een voortgaand proces. De jacht op ‘Germaanse’ elementen in de nieuwe ‘Germaanse’ koninkrijken is grotendeels zinloos. De rol van ‘nieuwkomers’ in de ondergang van de rijksstructuur in het Westen is “complex, varies across time and space, and is ultimately unquantifiable” (Edward James).

Probleem met de bewijslast voor (grootschalige) migraties en voor de koppeling van zaken aan ethniciteiten: geconstateerde veranderingen (op moment x doet zich constellatie y voor op plaats z) hoeven niet met de ‘verhuizing’ van een groep te maken te hebben, en hoeven sowieso niet de ‘cultural markers’ van een specifieke groep te zijn. Dit schema toont de verschillende opties (die natuurlijk vaak in allerlei verschillende combinaties optreden).

In ieder geval: geen catastrofe, geen ‘barbaarse horden’ (wat niet betekent dat er in deze roerige periode nooit geweld gebruikt zou zijn). De ‘nieuwkomers’ zijn geen Fremdkörper binnen het rijk: Rome is deel van hun identiteit, en zij zijn een deel van de identiteit van Rome. Politieke ‘collapse’ betekent niet dat dat automatisch/direct geldt voor alle sectoren van de cultuur (in ruime antropologische zin). Maar: politieke eenheden worden autonoom, wat Wickham ‘provincialisering’ noemt. Vervolgens gaat de gedachte deel van een groter geheel te zijn verloren.. Een kleinere schaal betekent minder complexiteit. Het rijk was een complexe samenleving (mede) dankzij de omvang en interdependentie. Minder complexiteit betekent dat veel ‘cultuurgoed’ verloren gaat. Ca 550 zijn de veranderingen onomkeerbaar geworden, en is de wereld van het Westen post-Romeins. Ca 650 spreekt men in de nieuwe koninkrijken niet meer over zichzelf als ‘Romeinen’: nieuwe identiteiten zijn uitgekristalliseerd, en de oude kunnen overboord.

Conclusie: Eerder een transformatie dan een ‘fall’ Maar misschien niet helemaal de transformatie zoals die in de ‘Late Antiquity’ literatuur werd voorgesteld: een soort pijnloos verglijden Afhankelijk van tijd en plaats kon de impact van het opbreken van het rijk en de geleidelijke overname van de macht door ‘de barbaren’ zeer aanzienlijk zijn – zie de vorige slide met een reconstructie van het aanzien van Canterbury (Durovernum Cantiacorum) midden 6de eeuw