3.3 zaadplanten bedektzadigen bomen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Naar het bos ! naaldbos loofbos gemengd bos
Advertisements

Zaden op reis.
Verspreiding van vruchten en zaden
3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Teylingen College 2012 Bloemen, vruchten, zaden.
Fotografie Harry Leurmans
Het leven in de Steentijd
Ordening samenvatting.
Bloemen, vruchten, zaden
De bestuiving.
Pinus (den) Naaldboom Stevige naalden in paren of groepjes Wintergroen
HERFST Met het tweede leerjaar op speurtocht …
Orchideeën Met haar wel soorten wereldwijd zou de orchideeënfamilie best de grootste bloeiende plantenfamilie kunnen zijn. Enkele daarvan zie je.
Spreekbeurt van Nina Bakker. 28 oktober 2008.
Netwerkbijeenkomst Taal VMBO
Planten.
Bloemen, vruchten, zaden
Een kwisje over....
Gemaakt door Michelle & Lisette
Noten en zaden.
Elke plant zijn eigen plek
Woordenschat groep 5, thema 8, les 1
2.2.2 paddenstoelen Vliegenzwam Eekhoorntjesbrood
mijn spreekbeurt gaat over
Wat gebeurt er allemaal in de herfst?
De Bij Renzo Wage Groep 5.
Amersfoort groenvisie Thema bomen
3.3 zaadplanten naaktzadigen
Het wild zwijn. Door Robin en Dries..
Vandaag bekijken we samen vier soorten bomen:
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Alles wordt anders Het bos De bosbewoners Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 1 G41-G31-GB1+2.
Hoe goed heb jij naar dieren gekeken?. 1: Ra ra van wie is deze huid?
Hoe overleven bomen de winter?
Onderhoud laanbomen.
De bouw van een plant.
Voortplanting bij bloemen
Basisstof 5 Voortplanting
Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt.
Wat weet jij over de herfst?. 1) Een komt van een…...  een tamme kastanjeeen tamme kastanje  een wilde kastanjeeen wilde kastanje  een beukeen beuk.
Paragraaf 4 Voortplanting bij planten
Planten Wat ga je doen? Wat ga je leren?
PP Thema 2 ZW klas 3. §1 Organismen ordenen Een organisme is een levend wezen. Ordenen is organismen in groepen indelen. Je doet dit door naar de kenmerken.
Snuffelen in de natuur… Zaden en sporenZaden en sporen.
FRUIT.
Alles wordt anders Het bos.
Bomen snoeien begeleidingssnoei.
PLANTEN voortplanting
Bladeren herkennen.
Waar of niet waar over herfst.
Weet jij veel over DE EIK ?
Alles wordt anders Het bos.
Eén van de plantendelen op de stengel zijn de bladeren
Bloemen, vruchten, zaden
5.4: Voortplanten 1HV.
Basisstof 4 (+12). Het rijk van de planten
Woordenkist Dieren Deel 3.
Insecten Doel is dat we leren: Wat is biologische landbouw
Van welke boom zijn deze bladeren?
Ontdekkingen in de herfst
Wat weet jij over de herfst?
JAARTAAK NATUURWETENSCHAPPEN
Transcript van de presentatie:

3.3 zaadplanten 3.3.2 bedektzadigen 3.3.2.1 bomen Eik Beuk Kastanje Berk Esdoorn Appel Peer Populier Wilg Iep ‘Hoge bomen vangen veel wind’. 2 Es Amerikaanse vogelkers Plataan Tamme kastanje

Eik Het hout van de eik is hard, wordt gebruikt om allerlei voorwerpen van te maken die lang mee moeten gaan. Voortplanting d.m.v. eikels. Eikels worden door dieren gegeten.

Beuk ‘Daar moet de beuk in’. Kan tot 300 jaar oud worden. De beukennootjes zijn eetbaar. Kan enorm breed uitgroeien als daar de ruimte voor is. Wordt gebruikt als boom naast wegen en paden. O.a. in het Oude Hof veel geplaatst. ‘Daar moet de beuk in’.

Kastanje ‘De kastanjes uit het vuur halen’. Voor mensen niet eetbaar, voor dieren wel, o.a. voor ree (4.8.4) Veel kastanjebomen gaan dood door een ziekte. In Bergen o.a. rond het Hertenkamp. ‘De kastanjes uit het vuur halen’.

Berk Het meest kenmerkende van de berk is de stam. Verliest zijn blad in de herfst. Vaak samen met vliegenzwam (2.1) waarbij sprake is van symbiose.

Esdoorn Wordt gebruikt om meubels, vloeren en muziekinstrumenten van te maken. De vrucht is voorzien van twee ‘vleugels’ ofwel helikoptertjes. In de herfst kleuren de bladeren geel.

Appel ‘De appel valt niet ver van de boom’. In Nederland komt één soort in het wild voor. Over de hele wereld verspreid komen duizenden verschillende soorten voor. Er komen veel verschillende soorten voor, o.a. Elstar en Goudrenet (van de laatste wordt de vrucht veel gebruikt in appeltaart). De appel groeit uit de bevruchte bloem. De appel wordt ook gebruikt voor appelsap en appelstroop. ‘De appel valt niet ver van de boom’.

Peer De peer groeit uit de bevruchte bloem. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hand- en stoofperen. De eerste om zo op te eten, de tweede om te stoven of te koken. Bekende handperen zijn Conference en Doyenné du Comice. Een bekende stoofpeer is Gieser Wildeman. ‘Met de gebakken peren blijven zitten’.

Populier Deze snelgroeiende boom kan tot 40 m. hoog worden. Deze soort heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Ze kunnen 200 jaar oud worden. Populier is tweehuizig (mannelijke en vrouwelijke exemplaren). Het hout wordt o.a. gebruikt voor het maken van klompen, lucifers en sinaasappelkistjes.

Wilg Van een knotwilg is de top verwijderd, aan de zij- en bovenkant groeien takken in het voorjaar. Knotwilgen moeten eens in de twee of drie jaar geknot worden. Er bestaat ook een treurwilg en een krulwilg. Van de treurwilg hangen de takken naar beneden. De krulwilg heeft ge- draaide takken.

Iep De iep wordt ook wel olm genoemd. Deze boom heeft veel last van de iepenziekte, veroorzaakt door een soort schimmel die door insecten wordt verspreid, die bomen aantast waardoor ze uiteindelijk dood gaan. Wordt in huizen gebruikt als vloer.