Het ontstaan der soorten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Basisstof 6 Evolutie.
Advertisements

Life in the universe.
Schepping of Evolutie.
Evolutie Thema 6.
HET ONTSTAAN DER SOORTEN
Ontstaan van de eerste levensvormen……
2.3 Evolutietheorieën Historisch overzicht Leestekst – Inleiding
Evolutie en informatieoverdracht
Geologie Blz
Evolutietheorie.
Geologie.
Tussentijdse evaluatie
Wet van Cope. Definitie  Lichaamsgrootte van organismen binnen een evolutielijn stijgt  E. D. Cope, 1871  Bij alle groepen van organismen  Wereldwijd.
Evolutie van ééncelligen tot zoogdieren
Charles Darwin en de evolutietheorie
De omvang van genetische verarming in bedreigde plantensoorten in Nederland: een praktijkvoorbeeld Cursus Populatiegenetica en Evolutiebiologie 2002.
Evolutie Thema 6.
Verwondering in de natuur
Relaties in de natuur Planten produceren zuurstofgas
Hoe populaties evolueren En Hoe rekenen we hieraan
Hardy-Weinberg animatie
Darwin op de Campus Radboud Universiteit Nijmegen Alumnilezing 2009.
De ontwikkeling van leven
Ontstaan van soorten Naar de vragen
Wetenschap in de Bijbel
Evolutionair denken.
Vorige keer…. Genotype/Fenotype
Vorige keer…. Argumenten voor de evolutietheorie: - Fossielen - Overeenkomsten in bouw - Rudimentaire organen - Overeenkomsten bij embryonale ontwikkeling.
Vorige keer…. De evolutietheorie gaat uit van: - Verandering in genotypen - Natuurlijke selectie - Het ontstaan van nieuwe soorten Mutanten binnen een.
Basisstof 1: De evolutietheorie
Thema 5: Erfelijkheid en evolutie
Thema 1. Vier rijken vergelijken
Een wetenschappelijke theorie?
B. Stof 3 Hoofdthema’s in de Biologie
Evolutionair denken.
Evolutie.
Erfelijkheid.
Het ontstaan van soorten
Ordening en Evolutie ‘Het is een teken van een geschoolde geest als iemand kan nadenken over een gedachte zonder ze te aanvaarden’  Aristoteles.
Terugblik BS 1 en 2 Biologie is de studie van organismen (levende wezens)
Nectar Hoofdstuk 20: Evolutie
26.4 Evolutie Meer dan tweeduizend jaar geleden: Griekenland
DNA-technologie 1 Virus plaatst zijn eigen DNA (of RNA) in het DNA van de gastheercel, waardoor deze de bouwstenen van het virus kan maken.DNAbouwstenen.
Darwin Charles Darwin ( ) 1831: 5-jarige wereldreis “The Beagle” 1859: “The origin of species” Uitgangspunt boek: Biologische/evolutionaire.
B. Stof 4 Evolutie Darwin Charles Darwin ( )
13.3 Soorten veranderen Evolutie.
HET SCHEPPINGSVERHAAL VERSUS DE EVOLUTIETHEORIE DEBAT 5VWO, VRIJDAG 3 APRIL 2009.
God als Vader en Zijn schepping (1) God ook jouw Vader? Gods voorzienigheid Schepping of evolutie Doet God iets aan het kwaad?
Wat is evolutie ?. Charles Darwin (1809 – 1882)
Charles Darwin Evolutietheorie. een geleidelijke ontwikkeling waarbij uit eenvoudig gebouwde soorten nieuwe ingewikkelder gebouwde soorten ontstaan.
De evolutietheorie VMBO – 2 kader Thema: Erfelijkheid en Evolutie Basisstof 4.
Evolutieleer Charles Darwin. Charles Darwin ( )
Examentrainer 1 Inleiding in de biologie ©JasperOut.nl.
Evolutie Thema 5 basisstof 1,2 en 3 Evolutietheorie
Charles Darwin 5 Evolutietheorie.
3 DOMEINEN Uit door endosymbiose Par. 5 blz. 112) ontstaan cellen hebben zich de huidige organismen ontwikkeld die we kunnen onderbrengen in 3 domeinen:
Hoofdthema’s in de biologie
Jager-verzamelaars.
Hoofdstuk 1 Jagers en Boeren.
Bouw, functie, onderdelen, transport
Erfelijkheid en evolutie
Natuurlijke selectie.
Charles Darwin en de evolutietheorie
Evolutie-simulatiepractica in de bovenbouw
Thema 5, evolutie.
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Transcript van de presentatie:

Het ontstaan der soorten Evolutie en ordening Het ontstaan der soorten

In den beginne 4,6 miljard jaar geleden is de aarde ontstaan 3.8 miljard jaar geleden ontstonden de eerste organismen. (oersoep + elektriciteit) Dit waren zeer eenvoudige organismen. Vraag: Wat verstaan we eigenlijk onder een organisme?

En verder… 2,3 jaar geleden ontstonden de eerste bacteriën en cyanobacteriën. Dit zijn eencellige, prokaryote (“ voor de kern”) organismen. 1,5 miljard jaar geleden ontstonden de eerste eukaryoten (echtkernigen). Dit waarschijnlijk door endosymbiose.

Meercellige organismen Rond 600 miljoen jaar geleden ontstonden de eerste eenvoudige meercellige organismen. Wat zouden voordelen kunnen zijn van meercellige organismen ten opzichte van eencelligen? En nadelen?

Fylogenetische boom van het leven

Meercelligen Uit de eerste eenvoudige meercellige organismen ontstonden steeds ingewikkeldere organismen. Dit houdt niet in dat deze ingewikkeldere levensvormen ook beter zijn dan de eenvoudige. Bacteriën bestaan tegenwoordig nog steeds in enorme aantallen en soorten.

Ontstaan van nieuwe soorten Hoe ontstaan nieuwe soorten? Ontstaan ze eigenlijk wel?

Drie hoofdstromingen De evolutietheorie: Leven is in de loop van miljoenen jaren ontstaan door natuurlijke selectie. Evolutie heeft geen doel! Creationisme: God heeft de wereld in korte tijd geschapen (6000 jaar geleden o.i.d.) Intelligent design: God heeft de wereld geschapen maar deze ontwikkeld zich wel volgens de principes van de evolutietheorie. Evolutie heeft volgens I.D. een doel.

Bewijs Alleen voor de evolutietheorie zijn bewijzen. Beide andere theorieën hebben geen wetenschappelijke onderbouwing. Ze berusten op geloof.

Wat is de evolutietheorie? Zoek uit wat evolutie is en hoe het werkt. Gebruik daarbij de volgende thermen: Neodarwinisme Soortvorming Verscheidenheid Genotype Fenotype Natuurlijke selectie Overlevingskans Mutaties isolatie

Evolutie is… Bedacht door Charles Darwin en in de 20ste eeuw verder uitgewerkt tot de moderne synthese door o.a. Haldane, Huxley en Fisher. Moderne synthese (neodarwinisme) is de combinatie van de evolutietheorie van Darwin en de wetten van Mendel.

Natuurlijke selectie Organismen planten zich voort Er ontstaat veel nakomelingen Nakomelingen variëren in eigenschappen Nakomelingen met de meest gunstige eigenschappen (hoge fitness) planten zich het meest voort. Eigenschappen die erfelijk zijn worden doorgegeven aan het nageslacht, welke dus ook deze gunstige eigenschappen zullen bezitten. Gevolg: populatie evolueert

Het ontstaan van soorten Als een populatie gesplitst wordt door bijv. geologische gebeurtenissen dan kunnen beide subpopulaties anders evolueren. (Mogelijk) gevolg: Soortvorming Soortvorming gaat sneller als kleine populaties gescheiden raken met onevenredig verdeelde genen.

Gevolg is dat de populaties van elkaar gaan verschillen Gevolg is dat de populaties van elkaar gaan verschillen. Gevolg  soortvorming. De populatie past zich in de loop van de tijd aan aan de nieuwe omgeving. Door een storm wordt een deel van de vogels naar een naarburig gebied toegeblazen. Een populatie vogels leeft in een gebied en heeft zich hieraan aangepast. Er is wel enige variatie!