Grip-force in relatie tot HAV- blootstelling Italiaans onderzoek G. DI GIULIO, N. PAONE, e.a.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nicole Janssen (RIVM) Gerard Hoek (IRAS)
Advertisements

Amsterdam- Amersfoort
Bodemdaling NW Friesland
Het vergelijken van twee populatiegemiddelden: Student’s t-toets
Hoofdstuk 5 Consumentengedrag
WANNEER BEGINT DE VACCINATIE TEGEN FIJN STOF?.
Raynaud: ziekte of syndroom? Vasospastische aandoening of vasculitis
Familieanamnese.
Diabetes en de hersenen
1Titel van de presentatie Titel van de presentatie Overzicht presentatie Wat doet de GGD? Geluid en Gezondheid Gezondheidkundige.
ROTATIONELE RAMAN-VERSTROOIING IN DE AARDATMOSFEER
18/11/2008 Interpreteren van studietijd- resultaten.
Natuurlijke vervuiling
Normen-meten-beheersen
Gegevensverwerving en verwerking
Bloed alcohol gehalte BAC formule.
Wetenschappelijke methode
Effect modificatie Algemeen principe Bepalen van effect modificatie
Bronnen van ‘fout’ Validiteit (en precisie)
Rook voor de robot-rescue simulatie Nick Dijkshoorn Okke Formsma Sander van Noort Arnoud Visser.
Roet als extra indicator voor de nadelige gezondheidseffecten van deeltjes naast PM10 and PM2.5 Paul Fischer (RIVM) Schakeldag 11 juni 2013.
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
confederale studiedienst ACV- Nathalie Diesbecq
Wetgeving Trillingen C.J. Dietvorst Arbeidsinspectie Vakgroep Arbeidshygiëne.
Coronel Instituut A m COGG NVvA Blootstelling aan lichaamstrillingen effecten, meten en beoordelen Carel Hulshof Carel Hulshof Coronel Instituut,
Herman Gorter arbeidshygiënist/ veiligheidskundige
HAV is meten ook weten Hoe betrouwbaar is een meting?
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
13/11/2009 Herman Duprez - Nationale Dagen Arbeidsgeneeskunde 1 De “Vibrosense meter” : screening en opvolging van neurologische letsels door hand-arm.
Bodemdaling gaswinning Franeker Reconstructie Ir. Adriaan.P.E.M.Houtenbos juni 2007.
Spijbelen aan het einde van het basisonderwijs en het begin van het voortgezet onderwijs : de invloed van sociale bindingen en zelfcontrole.
Onze Atmosfeer Paragraaf 3.1: "Een beschermende laag"
Beoordeling trillingshinder Kan dat anders??? 29 maart 2011 C.J. Ostendorf, Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs A. Koopman TNO Bouw en Ondergrond.
Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie.
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
Klachten aan Arm, Schouder of Nek
Toolbox brandwonden.
Hoofdstuk 7: Vormen van sociale dwang
Waar moeten we ons druk om maken? Effectiviteit van het natuurkunde- onderwijs in 5 vwo als het gaat om het eindexamencijfer natuurkunde.
De Herkenning van depressie en angst door huisartsen: Beïnvloed door lichamelijke gezondheid? Marloes Gerrits Juni 2012 NHG wetenschapsdag Co-auteurs:
Meten van Burenlawaai ing.Rein.C.Muchall Geluidconsult bv. Amsterdam- Amersfoort woonoverlast 28 April 2011.
Bloeddruk E. Flink 2012.
Prof. Dr. Onno van Schayck 28 januari 2016 te Eijsden.
Risicoanalyse uitvoering kadeherstel Wolwevershaven 27 januari 2016 Informatieavond 5 oktober 2015.
Ruimte voor begeleide onderwijstijd (bot) is beperkt. Te weinig keuzedelen die herkenbaar en uitvoerbaar zijn in de praktijk. Lage bereidheid van bedrijven.
Informatie over gezondheidsrisico’s Hebben mensen hier iets aan? Ja Begrip van huidige gezondheid en verwachte gezondheidsproblemenBegrip van huidige.
Evaluatieonderzoek VVTO Engels Kees de Bot Sieneke Goorhuis BCN/RUG.
Invloed klimaatverandering op waterhuishouding Texel Marcel Boomgaard 5 maart 2015.
Dr. Alexander Goegebuer
Nieuwbouw en bouwgrond Een economische analyse Frank Vastmans Centrum Economische Studies K.U.Leuven.
Evaluatie van de effectiviteit van een multidisciplinaire interventie voor kinderen met overgewicht en obesitas KAM Ligthart, WD Paulis, J van Teeffelen,
Realisatierisico’s parkeergarage Kromhout Hoe wordt de garage gerealiseerd Trillingen door inbrengen van damwanden Invloed van de bouwkuip op de grondwaterstand.
Optimalisatie van enzymatische testen voor de analyse van sulfiet, L-ascorbinezuur en glucose in voedsel Kürt Bultinck Biotox, Jabbeke.
METHODE 1.Zoekstrategie in de literatuur met termen als ‘shift work, night work, irregular working hours, body weights and measures, BMI and body mass’.
Emissie PFOA: gezondheidsonderzoek waarom (niet)? 12 april 2016 Henk Klapwijk Arts maatschappij en gezondheid Arts medische milieukunde i.o.
Krachtig ontwerpen op basis van gedegen onderzoek.
Hoe doe ik gezond aan duursport ?
Bloeddruk E. Flink 2017.
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
Grafische vergelijking meetmethoden
WinHealth 1.0 WinHealth 1.0 WinHealt is een medisch programma. Het is vrij nieuw en komt binnenkort op de markt . Deze software is in staat om - met de.
Hoofdstuk 7: Vormen van sociale dwang
Meten van de bloeddruk.
De oren Paragraaf 4.
Studiemiddag Beroepsziekten
De sprekende plant: sensoren en modellen in de tuinbouw
Zuurgraad Periode 8; Les 6.
Transcript van de presentatie:

Grip-force in relatie tot HAV- blootstelling Italiaans onderzoek G. DI GIULIO, N. PAONE, e.a

Bepaling trillingen op huidoppervlak en onderliggende botten Bron: pneumatische sloophamer Trillingsmeting op sloophamer Meting contactdruk tussen hand en handel Evaluatie vaatstelsel afwijkingen Correlatie tussen grip-force, trilling v.d.hand, afwijking vaatstelsel

Tests met 10 jonge gezonde vrijwilligers; Criteria voor uitzondering: a) roken, b) hart-vaatstelsel, neurologische, afwijkingen, c) familieleden met de ziekte van Raynaud d) eerder letsel of operaties, e) eerdere blootstelling aan HAV

De meting betrof: bepalen trillingsniveau botten m.b.v. de laser trillingsmeter; bepaling trillingsniveau van de handgreep m.b.v. standaard versnellingsopnemer en laser versnellingsopnemer; gemiddelde waarde drukverdeling en totale grip force en de hand-handel verdeling m.b.v de capacitieve sensor matrix; uitgeoefende vertikale drukkracht door de operator; bepaling vasculaire effecten m.b.v. infra rood opname en thermokoppels.

Test met de pneumatische hamer Een directe relatie is te verwachten tussen de grip force die de operator uitoefent op de handgreep, het gemeten trillingsniveau op de handgreep, het trillingsniveau van de botten en de vasculaire effecten.

Resultaten Bij 27,5 Hz (gemiddelde trillingsfrequentie van de pneumatische hamer) blijkt bij een lage gripforce de botten meer te trillen (Fig. 12). De grip force heeft invloed op de trillingsblootstelling.

Drukvlakken tijdens vasthouden Gedurende alle testen was de polymeric sensor matrix gemonteerd op de handgreep. Een voorbeeld van de drukverdeling wordt getoond in figuur 13

Vibratie van de hand in relatie tot grip-force

Grip force

Conclusies Grip-force is van invloed op niveau trillingsblootstelling Werkwijze operator medebepalend voor blootstelling Grote variatie in drukverschillen handoppervlak Vasculaire gevolgen komen vaker voor bij een zachtere greep. Vormgeving mede factor voor blootstelling