1.In het onderzoek naar perceptie werd in slechts 28% van de gevallen de portie binnen een 10%-verschil met de werkelijke portie ingeschat. Het gemiddelde.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vuistregels voor het ontwerpen van educatieve software
Advertisements

Jongeren over politiek
GfK Supermarktkengetallen
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Aan de hand van de volgende dia’s laten wij u zien hoe een computerprogramma, geheel automatisch, uit een opgavenbank een toets samenstelt die zo goed.
Kwetsbaarheid bij ouderen frailty
Een Gen voor Homoseksualiteit?
Diederik Cops Leuvens Instituut voor Criminologie
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
Sonja de Groot Paul Bessems Marcel Lamberts Marijn Evers
PRESENTATIETRAINING.
Record Linkage: Simulatie Resultaten Adelaide Ariel Biolink NL 28 maart 2014.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
1 Neemt de kennis van onze studenten toe? Een analyse van de kennisgroei op basis van VGT scores Marieke van Onna & Samantha Bouwmeester.
VSV Goalmaster Clinics 2012
De invloed van voeding op hyperactief gedrag bij kinderen met ADHD
1Titel van de presentatie Titel van de presentatie Overzicht presentatie Wat doet de GGD? Geluid en Gezondheid Gezondheidkundige.
FFEGBE Jaarverslaggeving -- Hoofdstuk 8
DG Controle – Sector DIS
Centrummaten gemiddelde
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
Twee-factor Variantie-analyse
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Beslisbomen Robert de Hoog College Beslissingsondersteuning 26 september 2002.
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS Mieke Van Houtte Universiteit Gent Vakgroep Sociologie.
Studiedag de hoge kouter
Ronde tafel 22 oktober ‘Waar het echt om gaat, is met het blote oog niet te zien’ ( Antoine de Saint-Exupery, Le Petit Prince)
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
10 nov Zoetermeer 1. jaren '70 hoofdstuk 3: "de geboorte van "de vorst der duisternis" 2.
Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool.
Cultuurparticipatie bij jongeren
Elektriciteit 1 Basisteksten
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling HRM BUE Middenkader 2005 Een eerste verkenning van de resultaten.
1 © GfK 2012 | Supermarktkengetallen | GFK SUPERMARKTKENGETALLEN ‘Hoe ontwikkelt het aantal kassabonnen zich?’ ‘Wat is de omzet van de supermarkten.
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Software-ontwikkeling I
indicator op basis van niveau-indicaties
Drie verschillende tekeningen
 Doel  Doelgroep  Aanloop  Userstudy  Resultaten  Ervaringen van de gebruiker  Besluit 1.
Sessie 5 Fysiek en psychisch (on)welbevinden dr. Martine Corijn (Studiedienst Vlaamse Regering) prof. dr. P. Bracke (Hedera, Universiteit Gent) LAGO studiedag.
Enquête.
Armoede is … ? Schets van een eeuw lang antwoorden uit het sociaal wetenschappelijke veld. Katia Levecque.
 Auteurs: F.J. Bredt, T.I.J. van den Berg, L.A.M. Elders, A. Burdorf.
De gezonde school en genotmiddelen
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
Beheer van de restfractie
In opdracht van NOC*NSF
Hoe en waar wordt de keuze voor de nieuwe auto bepaald? AutoRai 2005 Amsterdam, 10 februari 2005 Anne Hoff Research Director Interview-NSS.
© Alert Management Consultants Slim Werk Vinden Programma.
Centrummaten en Boxplot
Een organisatie van stad Kortrijk, Directie Cultuur, Team Jeugd i.s.m. Hogeschool West – Vlaanderen departement HIEPSO.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Maandag 18 november Licht & witbalans Avond fotografie – blauwe uurtje
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
ZijActief Koningslust
Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten.
Hoogbegaafdheid van leerlingen in het primair onderwijs Ontwikkelingen en samenhangen met kenmerken van thuis, de groep en de school     Uitgegeven.
Hoe je een Spil wordt dr. Marleen Goumans MPH Programmadirecteur/lector Kenniscentrum Zorginnovatie HR
B ELANG VAN OUDERS EN VRIENDSCHAPSRELATIES. I NHOUD Onderzoeksproject VMBO- scholen Deelstudie 1 Deelstudie 2 Deelstudie 3 Deelstudie 4 Besluit.
© GfK 2014 | AFM Consumentenmonitor | Juni AFM Consumentenmonitor voorjaar 2014 Beleggers Juni 2014.
Testen met een klein aantal testmonsters Rob Ross.
Zelfwaardering en acceptatie door leeftijdsgenoten EEN LONGITUDINAAL ONDERZOEK BIJ BASISSCHOOLKINDEREN - WENDY DONDERS EN KARINE VERSCHUEREN.
Deze les hfdst 1 verbanden gegevens verwerken
Bevorderingsrichtlijnen van de Bernardus: soepel of streng
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS
Puntentelling Teams Geschat
Het voorspellen van agressie tijdens de behandeling van forensisch psychiatrische patiënten a.d.h.v. DE hcr-20.
Stap drie bij projecten
Hoofdstuk 10 Procenten basis. Hoofdstuk 10 Procenten basis.
Transcript van de presentatie:

1.In het onderzoek naar perceptie werd in slechts 28% van de gevallen de portie binnen een 10%-verschil met de werkelijke portie ingeschat. Het gemiddelde van alle absolute afwijkingen bedraagt 23% (range: 10,1%-45,7%). Kleine porties werden nauwkeuriger ingeschat dan grote. Voor zowel kleine als grote porties kwam onderschatting veel vaker voor dan overschatting. Bij de kleine porties werden erwten en appelmoes het meest onderschat. Voor grote porties werden de grootste afwijkingen gevonden bij vol-au-vent, frieten, rode kool en stoofvlees. 2.In het onderzoek naar conceptualisatie werd 44% binnen een 10%-verschil geschat. Overschatting kwam het meeste voor. De absolute gemiddelde afwijking is het hoogst bij appelmoes en stoofvlees (20 en 22%). 3.Er werden geen significante verschillen gevonden tussen jongens en meisjes. 4.De schikking van de foto’s, in serie (zie voorbeeld erwten) of afzonderlijk, had geen invloed op de nauwkeurigheid van inschatting. Inschatten van portiegroottes met behulp van foto’s: perceptie en conceptualisatie Inschatten van portiegroottes met behulp van foto’s: perceptie en conceptualisatie S. Dohogne 1, N. Callewaert 1, C. Vereecken 2, W. De Keyzer 1 1 Hogeschool Gent – Departement Gezondheidszorg Vesalius 2 Universiteit Gent – Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde Om de eetgewoonten van adolescenten in kaart te brengen kan gebruik gemaakt worden van het computergestuurd programma YANA-C (Young Adolescent’s Nutrition Assessment on Computer). Het programma bevat foto’s om portiegroottes in te schatten. Om een grafische weergave van een portie te kunnen koppelen aan een werkelijk ingenomen hoeveelheid zijn psychologische vaardigheden als perceptie en conceptualisatie vereist. Achtergrond Doelstelling Resultaten Inzicht verkrijgen in welke mate adolescenten in staat zijn om portiegroottes correct in te schatten met behulp van foto’s. Nagaan of geslacht, portiegrootte (klein, groot) en schikking van de foto’s een invloed hebben op de nauwkeurigheid van inschatting. Het vermogen om een fysiek aanwezige portie te koppelen aan eenzelfde portie op foto. Het vermogen om een portie die niet meer aanwezig is te koppelen aan eenzelfde portie op foto. Perceptie Conceptualisatie Materiaal en methode  132 schoolkinderen (11-17 jaar ; 77♂, 55♀)  12 voedingsmiddelen werden geselecteerd op basis van frequentie van consumptie en variatie in fysische karakteristieken (structuur, vorm, textuur)  Perceptie: deelnemers duiden een portie aan op foto die het best overeenkomt met een aangeboden portie die zichtbaar blijft. Zowel grote als kleine porties worden gepresenteerd.  Conceptualisatie: deelnemers bedienen zichzelf waarna ze hun persoonlijke portie inschatten op foto. De opgeschepte portie is niet meer zichtbaar.ontbijtgranenconfituurchipswortelenerwten rode kool frietenspaghettirijstvol-au-ventstoofvleesappelmoes Adolescenten uit dit onderzoek zijn in beperkte mate in staat om met behulp van foto’s portiegroottes te schatten binnen een afwijking van 10%. De grootste afwijkingen worden gezien bij voedingsmiddelen die voor een deel bestaan uit saus of een bepaalde distributie vertonen op bord. De invloed van het geheugen op de portieschatting van een eerder geconsumeerde maaltijd werd in dit onderzoek niet bestudeerd. Besluit