1 Complexiteit Bij motion planning is er sprake van drie typen van complexiteit –Complexiteit van de obstakels (aantal, aantal hoekpunten, algebraische.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H3 Tweedegraads Verbanden
Advertisements

Les 2 : MODULE 1 STARRE LICHAMEN
Leer de namen van de noten 1
Downloaden: Ad-aware. Downloaden bestaat uit 3 delen: •1. Zoeken naar de plek waar je het bestand kan vinden op het internet •2. Het nemen van een kopie.
dr. H.J. Bulten Mechanica najaar 2007
Virtuele arbeid Hfst 15 Hans Welleman.
Les 4 : MODULE 1 kinematisch en statisch (on) bepaaldheid
1 Motion Planning (simpel) •Gegeven een “robot” A in een ruimte W, een verzameling obstakels B, en een start en doel positie, bepaal een beweging voor.
MASTERLAB LECTURE p.j. mulders
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Krachten en evenwicht voor puntdeeltjes in het platte vlak
Multiple Moving Objects Siu-Siu Ha Marlies Mooijekind.
Hogere Wiskunde Complexe getallen college week 6
Elektriciteit 1 Les 12 Capaciteit.
Datastructuren Analyse van Algoritmen en O
Leer de namen van de noten 2
(11,25;10) (10,15) (10,16) Totaal 7 lijnen getekend.
Onderzoeksvragen als uitgangspunt bij lineaire algebra
Visibility-based Probabilistic Roadmaps for Motion Planning Tim Schlechter 13 februari 2003.
Differentieer regels De afgeleide van een functie f is volgens de limietdefinitie: Meestal bepaal je de afgeleide niet met deze limietdefinitie, maar.
Differentieer regels De afgeleide van een functie f is volgens de limietdefinitie: Meestal bepaal je de afgeleide niet met deze limietdefinitie, maar.
Parallelle Algoritmen String matching. 1 Beter algoritme patroonanalyse Bottleneck in eenvoudig algoritme: WITNESS(j) (j = kandidaat in eerste i-blok)
Toepassingen op moleculaire systemen
BOEK Website (zie Pag xxix in boek)
IJspakketten Annette Ficker Tim Oosterwijk
Stephan Berendonk Leon van den Broek Maarten Smit
Insertie van etheen in BH 3 en NH 3 Doorrekenen van een reactiepad.
Hoofdstuk 1, 2 en 3 Toegepaste Mechanica deel 1
H4 Marktonderzoek Verschillende informatiebehoeften in verschillende fasen: Analyse fase Strategische fase Implementatie fase Evaluatie fase.
dr. H.J. Bulten Mechanica najaar 2007
dr. H.J. Bulten Mechanica najaar 2007
dr. H.J. Bulten Mechanica najaar 2007
dr. H.J. Bulten Mechanica najaar 2007
Vermenigvuldigen met 10 ..
Approximate Cell Decomposition
Movable Objects Richard Jacobs Robin Langerak. Movable Objects Introductie en definities Aanpak Aangepaste algoritmen Grasp planning Assembly planning.
Motion planning with complete knowledge using a colored SOM Jules Vleugels, Joost N. Kok, & Mark Overmars Presentatie: Richard Jacobs.
Indeling Inleiding op PRM-planners & Medial Axis Retraction van configuraties op de Medial Axis Verbetering van retraction Verbetering van sampling Expliciete.
Path planning voor elastische objecten Robin Langerak Planning paths for elastic objects under manipulation constraints LamirauxKavraki.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
22 De wet van Gauss H o o f d s t u k Elektrische flux
Les 3 Elektrische velden van continue ladingsverdelingen
Les 2 Elektrische velden
Elektriciteit 1 Les 4 Visualisatie van elektrische velden
Les 6 Elektrische potentiaal - vervolg
Elektriciteit 1 Basisteksten
Les 9 Gelijkstroomschakelingen
Doorrekenen van een reactiepad met het programma GAUSSIAN
ribwis1 Toegepaste wiskunde Lesweek 01 – Deel B
HULPMIDDELEN IN DE AARDRIJKSKUNDE
Tweedegraadsfuncties
A H M F K EB C x 85 Korte zijde bij C 2 e secties volte 14 m en op afstand komen ( 0,5 rijbaan)
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Watervogels herkennen
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
Technische Informatica
Car Parrinello Moleculaire Dynamica Dynamica van de atoomkernen wordt op klassiek beschreven V=Potentiële Energie Klassieke MD : V wordt beschreven door.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Planning With Nonholonomic Constraints By Jeroen Resoort & Ronald Treur.
ATLAS 3D-schets Één van de acht stroomlussen waar het in deze opgave om gaat z r  3D-aanzicht 5 m I= A (a) zij-aanzicht (b) voor-aanzicht (z=0)
Management Accounting Management Control
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
B vwo vwo B - 11e editie tweede fase Jan Dijkhuis, Roeland Hiele
4 Sport en verkeer Eigenschappen van een kracht Een kracht heeft:
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Computer Vision Technische Informatica
Datastructuren voor grafen Algoritmiek. 2 Grafen Model van o.a.: –Wegennetwerk –Elektrische schakeling –Structuur van een programma –Computernetwerk –…
Proportionele Besturing
Transcript van de presentatie:

1 Complexiteit Bij motion planning is er sprake van drie typen van complexiteit –Complexiteit van de obstakels (aantal, aantal hoekpunten, algebraische complexiteit, etc.) –Kinetische complexiteit van de robot (aantal vrijheidsgraden) –Complexiteit van de oplossing (is er een eenvoudig pad dat ver van alle obstakels vandaan blijft of niet)

2 Complexiteit Veel vrijheidsgraden maakt het probleem vaak makkelijker oplosbaar, maar het verhoogt vaak de complexiteit van de algoritmen. Het liefst willen we dat de complexiteit van het resultaat de belangrijkste maat is. Voor veel oplossingen geldt dit echter niet.

3 Compleetheid van oplossingen Compleet: Als er een oplossing is wordt deze binnen een begrensde tijd gevonden. Als er geen oplossing is wordt dit gerapporteerd. Probabilistisch compleet: Als er een oplossing is gaat de kans dat deze gevonden wordt naar 1 als de rekentijd naar oneindig gaat. Resolutie compleet: Als er een oplossing bestaat met een aangegeven clearence wordt deze binnen een begrensde tijd gevonden.

4 Configuratieruimte q is een configuratie voor de robot m is het aantal parameters = vrijheidsgraden A(q) is de robot geplaatst in configuratie q C is de ruimte van alle configuraties Dimensie van C is m

5 Rigid object De workspace W heeft een coordinate systeem of frame F W De robot A heeft een eigen frame F A dat mee beweegt Een configuratie geeft aan waar F A zich bevindt in F W De oorsprong van F A is het referentiepunt FWFW FAFA

6 Rigid object Een configuratie kan ook gezien worden als een transformatie TR q die A(0) transformeert in A(q) TR q = t  r voor een translatie t en rotatie r A(0) A(q)

7 Configuratie q = (T,  ) met T de positie en  de orientatie T is een N-vector  is een orthonormale NxN matrix met determinant 1 De groep van deze matrices wordt aangeduid met SO(N)

8 Rotaties Je kunt rotaties op verschillende manieren aangeven: –Als matrix (embedding in R NxN ) –Als unitvector met rotatie –Als Euler hoeken (om bewegend of om vast frame) –Als quaternionen Maakt interpolatie makkelijker

9 Paden Een pad  is een continue afbeelding van [0,1] naar C met  (0) = start en  (1) = doel. Een robot heet “free-flying” als elk pad “feasible” is (bij afwezigheid van obstakels). C is connected, d.w.z., voor elk paar start,doel is er een pad (als geen obstakels) Vrije en semi-vrijepaden

10 Afstanden Wat is de afstand tussen twee configuraties q1 en q2? –Euclidische afstand in C Eigenlijk in een kaart in C Hoe schaal je de rotationele dimensies? –Hausdorff distance tussen A(q1) en A(q2) in de workspace –Sweep volume

11 Obstakels Een obstakel B i in de workspace correspondeert met een C-obstakel CB i = {q in C waarvoor A(q) B i snijdt} A(q) is de robot a in configuratie q

12 Translatie CB = B  -A(0) = {x in W |  b in B,  a in A(0) zodat x = b-a} Minkowski verschil

13 Complexiteit Complexiteit kan O(n a 2 n b 2 ) zijn. (Voor convex O(n a + n b ).)

14 Rotatie Voor elke orientatie kun je dit berekenen.

15 De Rand De contact configuraties tussen A en B corresponderen NIET met de rand van CB! A B CB

16 Berekenen (d=2) Voor translatie convex: –Loop beide randen af (O(n a + n b )) Ook de hele free space heeft lineaire complexiteit –Merge steeds deelverzamelingen met plane sweep. –Totale tijd O(n log 2 n)

17 Berekenen (d=2) Translatie en rotatie Benadering –Bepaal een aantal slices in de rotatie richting –Voor elke slice bereken CB –Plak deze aan elkaar Kan ook voor de hele vrije ruimte gedaan worden Blaas de robot iets op om problemen te voorkomen

18 Exact Berekenen Bepaal alle contact surfaces –Een contact correspondeert met een feature van A en een feature van B d=2 : punt-lijn of lijn-punt d=3 : punt-vlak, vlak-punt of lijn-lijn –Alle configuraties waarbij zo’n contact optreedt vormen een (m-1)-dimensionale surface in C –Deze surfaces verdelen C in gebieden –Test voor elk gebied of het in CB ligt of niet Je kunt dit voor alle obstakels samen doen

19 Exact Berekenen

20 Exact Berekenen Aantal feature paren is O(n a n b ) Arrangement bestaat uit O(n a n b ) surfaces Dit levert O((n a n b ) m ) cellen die je snel kunt testen Surfaces hebben hoge algebraische graad Complexiteit van de vrije ruimte is ook inderdaad worst-case  ((n a n b ) m )

21 Fatness Een obstakel B is fat als voor elke p in B en elke cirkel C met p als middelpunt die B niet omvat ten minste een bepaald percentage van C door B overdekt is.

22 Fatness Als robot en obstakels fat en van constante complexiteit dan is de complexiteit van de vrije ruimte lineair. Bewijs idee: bekijk het aantal mogelijke feature paren met het kleinste obstakel. Dit is constant.