Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Advertisements

Hoofdstuk 1A: Europeanen
Samenleving en cultuur
Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
Hoofdstuk 5: Nationalisme.
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Cursus 3 onafhankelijkheid in Amerika
Kenmerk 25 & 29 Handelskapitalisme en wereldeconomie & Uitbouw van de Europese overheersing, slavenhandel en de opkomst van het abolitionisme - Les 1:
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 4.2.
Kolonialisme en slavernij
De VS worden een wereldmacht
Hoofdstuk 3.
De Verenigde Staten en hun federale overheid Vrij, maar achtergesteld § 2.3.
De Verenigde Staten en hun federale overheid Van grondwet tot burgeroorlog § 1.2.
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
Ontdekkingsreizen en hun gevolgen - Slachtoffers
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
de tijd van burgers en stoommachines
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht Par 2: Het ontstaan van de Verenigde Staten.
Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog/ revolutie
Paragraaf 11 De Japanse bezetting.
Paragraaf 3.4. Er kwamen veel nieuwe kolonisten wonen. Zij leefden op kleine boerderijtjes In midden en zuiden van de VS leefden men juist op grote boerderijen,
Confrontatie Paragraaf 5.2.
Hoofdstuk 2.
6.3 De verovering van het Westen
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
Slavernij in de VS.
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Kolonialisme en slavernij
Kolonisatie en Dekolonisatie
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Groot gebied Veel mogelijkheden tot ontwikkeling voor/door nieuwkomers Maar het was niet leeg concurrentie verschillende Europese landen M.a.w. koloniseren.
Deze oorlog gaan we echt winnen!
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
 Industriële revolutie Uitleg  Periode waarin de landbouw voor de meeste mensen in Europa als belangrijkste middel van bestaan verdrongen werd door.
H1 De tijd van jagers en boeren
Grote Ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Slavernij in Europese kolonies
Oorzaken Directe oorzaken -Aanleiding Indirecte oorzaken
55 punten te behalen, groepje met meeste punten wint. Score tijdens het nakijken. De quiz bestaat uit 22 vragen. QUIZ HOOFDSTUK 2: ONTDEKKING & VEROVERING.
H8.4 Slavernij en de Abolitionisten
H8.3 Burgers aan de macht: De Amerikaanse revolutie
De Koude Oorlog
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht Par 4: De Burgeroorlog.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
VERENIGDE STATEN De weg naar wereldmacht | Het federale bestuur | The Roaring Twenties.
Regenten en vorsten 2.3 Europa en de wereld
1 hv 3 Cultuur, vreemd en vertrouwd § 2-4
Ontdekking en verovering 2.5 Slavernij in Europese kolonies
Tijdvak 9 ‘De tijd van de wereldoorlogen’
Pruiken en revoluties 3.5 De afschaffing van de slavernij
Geschiedenis van Suriname
Paragraaf 3 MODERN IMPERIALISME
de tijd van burgers en stoommachines
Pruiken en revoluties 3.5 De afschaffing van de slavernij
Slaven op de plantages.
Cursus 4.2 Hoe ontstond de industrie Klas 2 KGT Lesweek 2
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht

Groot Veel mogelijkheden tot ontwikkeling voor/door nieuwkomers Maar – het was niet leeg – concurrentie verschillende Europese landen M.a.w. koloniseren die hap!? Hierbij botste men op de inheemse bevolking – de Indianen – die in menig opzicht verschilde van de Europeanen – Niet sedentair – Veelal j/v en/of veehouders – Redelijk egalitaire samenleving – Natuurgoden en voorouderverering

Native Americans

Frontier = grensgebied – Botsing met de natuur – wild, gevaarlijk, onbekend – Botsing met de inheemse bevolking Op alle fronten Totaal andere levenswijze – niet sedentair – “geen”godsdienst – wild/onbeschaafd Dwang naar indianen toe om Beschaafd te worden; te verhuizen; levenswijze te veranderen

Frontier

Koloniale beweegredenen van een overheid – Deze stuurde soldaten, handelaren, ambtenaren en in een later stadium ook vrouwen naar een gebied Godsdienstvrijheid – Dwang van de staatskerk – Pilgrimfathers Sociale vrijheid Economische vrijheid Op zoek naar rijkdom

De Pilgrimfathers

Vanaf begin 17 e eeuw wordt slavernij van Afrikanen wettelijk vastgelegd Eind 17 e eeuw pleitte mensen zoals George Washington en Thomas Jefferson nog wel voor afschaffing van slavernij. Echter, deze was te sterk geworteld in de Amerikaanse maatschappij. – Economisch gezien was zij de motor van het Zuiden geworden – Tevens maakte de uitvinding van de cotton-gin de behoefte aan slaven alleen maar groter Omstreeks 1860 waren er vier miljoen slaven in het zuiden. In het noorden leefden ongeveer een half miljoen slaven. Er waren toch een aantal Afrikanen die op verschillende manieren hun vrijheid hadden verkregen: – Hun eigenaar had hen de vrijheid gegeven. – Hadden als contractarbeiders gewerkt. – Konden zich soms vrijkopen – Kinderen van een blanke moeder en een zwarte vader werden als vrije mensen beschouwd

In het Noorden werd de roep om afschaffing van de slavernij steeds sterker – Hierbij beriep men zich op de grondwet – De federale overheid zou het dus moeten verbieden – Ontstaan Abolitionisme – Noordelijke staten tussen 1777 en 1804 afschaffing – 1807, wel een importverbod van (“verse”) slaven de VS in Echter, de illegale handel bleek onuitroeibaar. In het Zuiden beriep men zich juist op de grondwet ter bescherming van hun economische vrijheid

Slavernij

Ontstaan van de Verenigde Staten Tussen vochten de Fransen en de Engelsen om de hegemonie – Een aantal Indiaanse volken vocht mee aan Franse zijde in de hoop wraak te kunnen nemen – De Engelsen en hun koloniën wonnen echter Bij de vrede kreeg Engeland – het huidige Canada – Franse grondgebied ten oosten van de Mississippi – Florida

Vóór en na 1763

Bestudeer Veranderde beelden…… (HB 143)