Het Avondmaal.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)
Advertisements

Ons PASCHA is geslacht.
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
gekocht maar terzijde gesteld
vijf broden en twee vissen
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (5)
Formulier III Heilig Avondmaal (1)
GOD MENS. GOD MENS GOD MENS GOD MENS Lucas 18:31-33 Hij nam de twaalf apart en zei tegen hen: ‘We zijn nu op weg naar Jeruzalem, en alles wat door.
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het heilig evangelie wordt.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
De bloedbruidegom Exodus 4.
HET FEEST VAN ONGEZUURDE BRODEN. 4 Dit zijn de feesttijden (lett. hoogtijden) des HEREN, heilige samenkomsten, die gij uitroepen zult op de daarvoor.
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
"OOK ONS PASCHA IS GESLACHT".
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Raven en een weduwe Van boven bekeken – 7.
TOV VRIJDAG 06 FEBRUARI 2009 HEILIG AVONDMAAL.
Wonderen.
Exodus hoofdstuk 12 “ Het Pesach lam” 1 De HEERE nu had tot Mozes en tot Aaron in het land van Egypte gesproken, zeggende: 2 Deze zelfde maand zal u.
Eten, eten, eten… Eten, eten, eten….
Hoofdstuk 5 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Emmeloord Amstelland 2 Over het boek Jozua Hoofdstuk 5.
Pesachmaal beker wijn ei lamsbot bitter kruid ongedesemd brood.
Verlangen naar licht.
Het verhaal van Pasen.
Brood & beker deel 1.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Waar gaat het nou toch om?!
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
1 16 jan Rijnsburg 16 jan Rijnsburg. 2 de vorige keer:  "de hoofdsom van het gezegde" (8:1)  de aankondiging van een nieuw verbond (8:8)
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Wanneer gij dan bijeenkomt, is dat niet het eten van de maaltijd des Heren... 1Korinthe
Welkom in deze kerkdienst
Godsdienst 1.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
ETEN & DRINKEN Urk.
De scheidingsmuur afgebroken (II).
1. 39 En uit die stad geloofden vele der Samaritanen in Hem om het woord der vrouw, die getuigde: Hij heeft mij gezegd alles wat ik gedaan - heb. 2.
De week van Pasen (II) HET PASCHA Leviticus 23 & Exodus 12.
Een voorbeeld dat navolging verdient
18de vd Tijd door het Jaar B Luisterend naar de lofzang bidden wij tot de handen van Jezus (“Ad manus” v Buxtehude) die de Broden vermenigvuldigden Regina.
Heer, verhoor!. De paria van de menigte? Heer, verhoor! De paria van de menigte? Raak Jezus aan in geloof.
SEIZOEN 2015/16 STARTZONDAG.
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
De overdenking gaat over Openbaring 19: 1 – 10 De bruiloft van het Lam is gekomen! Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: Ds.
Spring in het diepe!.
In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan. Voor de dienst zingen we Ps. 33: 5 Na de zegen Ps. 33: 1, 8 Schriftlezing: 1 Johannes 5 Tekst: 1 Johannes.
Welkom en afkondigingen Zingen:218: 1,2,3,4 Stil gebed, bemoediging en groet Zingen:113: 1,2 Gebed Kinderen gaan naar de KND Zingen:“Voor we Gaan” Schriftlezing:
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
Welkom in deze kerkdienst
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied: Psalm 89: 7 We lezen: Lucas 2: De preek gaat over: Romeinen 12: 1a Voorlezer:
Witte donderdag Jezus deelt bij de maaltijd een beker wijn en een brood Die voor eens en voor altijd zich offert in de dood.
24 april 2016 Zoetermeer.  de eerste eeuwen vierde de kerk Pasen tegelijk met het Joodse Pesach;
Ik ben de Koning van de Joden. Jezus uit Nazaret, koning van de Joden Ik ben de Koning van de Joden.
Lezen: 1 Koningen 17:1-16.
Avondmaalsformulier 5 Christus gedenken
Les 4 Proeven.
Oudtestamentische feesten:
Pesachmaaltijd Proef hier alle onderdelen van de Pesachmaaltijd!
Lukas 22: 7-20   7De dag der ongezuurde broden kwam, waarop het Pascha moest geslacht worden. 8En Hij zond Petrus en Johannes uit, zeggende: Gaat heen,
Welkom in deze kerkdienst
Transcript van de presentatie:

Het Avondmaal

Het Avondmaal Lees Lukas 22: 7-21

Het Avondmaal Hoeveel bekers wijn worden er genoemd? Vier bekers werden bij het ritueel gedronken, zie Ex 6:5-6, ‘uitleiden’, ‘redden’, ‘verlossen’, ‘aannemen’ Bij de eerste beker luidt de tekst ‘Ik zal u onder de dwangarbeid der Egyptenaren uitleiden’; bij de tweede beker ‘ Ik zal u redden van hun slavernij’; bij de derde beker ‘ Ik zal u verlossen door een uitgestrekte arm’ en bij de vierde beker ‘ Ik zal Mij tot een volk aannemen’.

De Pascha maaltijd Het Pacha is een eredienst in het gezin. Het is een echt familiefeest. Elk hoofd van het gezin gaat bij zonsondergang van de 14e Abib (ook wel Nisan genaamd) naar de synagoge voor de gebedsdienst die in het teken staat van het Paasfeest. Tijdens deze gebedsdienst in de synagoge maken de vrouwen thuis de Paschamaaltijd gereed, waaraan straks deelgenomen wordt als de mannen thuiskomen uit de synagoge zetten de verschillende artikelen die bij de feestmaaltijd behoren op hun gebruikelijke plaats op tafel:

De Tafel De schotels met het ongezuurde brood. Drie speciale koeken van ongezuurd brood. Een klein stukje lamsbout, een lamsbout met wat vlees (voorstellend het Paaslam), en een hard gekookt ei (voorstellende volmaaktheid).

De Tafel Bundeltjes van kruiden. Als het mogelijk was van bittere smaak Een pasta gemaakt van o.a. gekraakte en vermalen noten Schaaltjes met gezout water Vier bekers, waarin wijn geschonken werd

Het Pascha is een eredienst in het gezin

De volgorde van dienst: Drinken eerste beker wijn Het eten van bittere kruiden De middelste koek van de drie speciaal gebakken ongezuurde broden wordt door de vader van het gezin of het hoofd van het feest in tweeën gebroken en weggeborgen

De volgorde van dienst: De traditionele vraag van de kinderen Het drinken van de tweede beker wijn Het voor de tweede keer eten van de bittere kruiden, echter deze maal gedoopt in de notenpasta tezamen met ongezuurd brood

De volgorde van dienst: Daarna wordt de feitelijke maaltijd gebruikt. Vis, soep, vlees en een zoete schotel, in die volgorde

De volgorde van dienst: Let er nu in het bijzonder op dat aan het einde van de maaltijd ‘terwijl zij aten’ (Matth. 26:26; Marc. 14:22) de Here Jezus een brood nam. Dit was de voortzetting van het symbolische ritueel dat altijd plaatsvond op dit punt aan het einde van de feestmaaltijd. Dit brood is de middelste ongezuurde koek die gebroken en verborgen was.

De volgorde van dienst: Het was dit brood, dat de Heer brak, gaf en zei: Neemt, dit is Mijn lichaam’. Hij identificeerde Zichzelf met de natie die hersteld zou worden; een herstel dat alleen kon komen door Hem. En verder maakte Hij Zichzelf hiermee het type van het Manna, zoals Hij daarvoor had geleerd: Ik ben het brood des Levens

De volgorde van dienst: Het drinken van de derde beker wijn: Het was deze voorstelling van het water uit de rots, waaraan de Here de betekenis toevoegde en zei: ‘deze beker is het nieuwe verbond in mijn bloed die voor u uitgegoten wordt

De volgorde van dienst: De gebeden opgezegd Het drinken van de vierde beker wijn Het tweede deel van de ‘Hallel’ werd gezongen Hierna werd het gehele ritueel afgesloten door de vader van het gezin

Belangrijk Vanuit de volgorde van dienst kan duidelijk worden gezien, dat ‘brood’ en ‘beker’ altijd al een onderdeel van het Pascha ritueel waren. De speciaal toegevoegde betekenissen werden gegeven door de beloofde Koning, de Verlosser van Israël (Jes. 44:6; 41:14; 54:5 etc.) opdat de gelovige christenjoden, dit feest zoals Mozes geboden had, zouden blijven vieren, maar nu uitziende op de verwerkelijking van het nieuwe verbond.