VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vitamine G Voordracht Klankbordgroep beleid maart 2206 Vitamine G: effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid.
Advertisements

Regionale bijeenkomst Werken naar Vermogen Regio Limburg Geert Schipaanboord.
Excellente dienstverlening: maatwerk bij complexe problematiek
Is uw gemeente Ouderenproof? Samen werken aan een optimale toekomst voor ouderen.
Sociaal plan RUD’s Bijeenkomst VNG, 11 april 2012 Paul du Bois College voor Arbeidszaken.
INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID
Pilot gebruik RSGB op landelijke schaal:
Startbijeenkomsten ondersteunings programma Energie
Kernbeleid Veiligheid
APV 2013 GRIP HOUDEN EN/OF REGELREDUCTIE. Vereniging van Nederlandse Gemeenten In deze tien minuten: Een zeer korte geschiedenis Wat regelt een APV? APV.
Europese projecten in gemeenten
Samen werken aan betere dienstverlening VERA gebruikersdag Leuven 14 september 2007.
Harmonisatieplannen kabinet
Kostendekkende leges Platform Grote Gemeenten 27 september 2012.
Haarlems Inkoop- en Aanbestedingsbeleid
Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ontwikkelingen afvalwaterketen De aanpak afvalwaterketen VNG en UvW.
Aanvraag open-standaard bij Logius Jan-Pieter Eelants Programmamanager VISI, CROW VISI open-standaard 1 VISIonTour 2010 v 0.05.
Van data naar informatie Samenwerken aan excellente dienstverlening.
Veelzijdig Boerenland Het samenwerkingsverband van verenigingen en Stichtingen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer 21 november 2013 Hans Hoek directeur.
Gemeentelijk Geo-Beraad Van, voor en door > 400 gemeenten 14 juni 2012 Pascal Keij.
Welkom.
Welkom op de 3 e Bijeenkomst VSV contactpersonen samenwerking: alle scholen alle gemeenten 10 november 2010regio 37.
Robert Langenberg – Vitree Anita Gelmers – Passend Onderwijs Almere
K. Buurmeester A. Westerholt-Meeder K. IJsselstein-Van der Tuijn.
INFORMATIEBIJEENKOMST RUIMTE VOOR RUIMTE. AANLEIDING Vaststelling beleidskader VAB in 2003 VAB-beleid geeft ruimte voor: - nieuwe functies en/of - nevenfuncties.
PRIVATISEIRNG BUITENSPORT INFORMATIE AVOND PRIVATISERING BUITENSPORTACCOMMODATIES DINSDAG 17 MAART 2015 Datum: 16 maart 2015.
Huisvestingsverordening een nieuwe verordening een tussentijdse aanpassing.
Van Wmo-werkplaats naar kennisnetwerk voor sociaal domein Theo Roes voorzitter overleg Wmo-werkplaatsen.
Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten Digitale Agenda 2020 Den Haag 8 oktober 2015.
Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking
VNG Commissie Financiën Ontwikkelingen 2016 Voorzitter: Staf Depla, wethouder Eindoven.
Van samen beschrijven, inkopen naar allemaal gebruiken; de uitdaging op informatie. Samen: alleen als het ons uitkomt!? Theo Peters (KING)VIAG themadag.
Samen werken aan betere dienstverlening. AANLEIDING.
Archipel – Eindhoven Dagbesteding nieuwe stijl “Ik blijf gewoon mijn ding doen” De cliënt in regie Janneke Vissers Teamleiding Dagbesteding, projectleider.
Programma uurWelkom Wethouder L. Jongen uurKennis Maken en Kennis Delen Marie-Therese Bindels en Femke Scheuerman Kennis maken Wmo 2015 uitdagingen.
Inkopen en aanbesteden Sittard-Geleen 16 september 2013.
1 Thea Smid-Verheul, gemeente Amersfoort Paul van Bruggen, CROW IJsselstein, 13 februari 2014 Past Performance waarom positief voor alle partijen?
Programma: uurInloop - Koffie en thee uur Welkom, wethouder Jaap Melse uur Inkoop- en aanbestedingsbeleid, Matty Gabriëlse uur.
Van 16 naar 18 Verschuiving van de leeftijdsgrens Waarom en wat nu? | Scouting Regio Groningen.
Gemeenten op weg naar hun CJG Overzicht van de ondersteuning vanuit VNG en Jeugd en Gezin.
Y 8 februari 2007 Presentatie t.b.v. politieke avond Gemeente Boxmeer Presentatie t.b.v. politieke avond Gemeente Boxmeer.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
klankbordgroepbijeenkomst1 Welkom leden van klankbordgroep Bergerhoflocatie.
SROI in Oost Nederland Onderzoek BouwendNL samen met Universiteit Twente.
Informatie voor de Raad Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan Baarn Beleidsvisie en uitvoeringsprogramma 2012 – 2016, gemeente Baarn Informatie voor de.
Decentralisatie jeugdzorg: Transitie en Transformatie Klankbordgroepen Maandag 13 februari 2012.
1 Bodemsanering fase 3 Doorn. Introductie fase 3 Definitie ‘fase 3’ in tijd: voorbereidende werkzaamheden, uit te voeren parallel aan de uitvoering van.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Maatwerk is goedkoper dan standaard GEMEENTE ROTTERDAM Bestuurs- en Concernondersteuning.
Kunt u de e-factuur al ontvangen?
Heffingsmaatstaf afvalstoffenheffing en reinigingsrecht gemeente Sint Anthonis 12 oktober oktober 2017.
Disclosure belangen NHG spreker
Regionale raadsbijeenkomst
K.I.S.S. (Keep it super simple) voor de klant
Versterking Horizontale Verantwoording Wet Revitalisering Generiek Toezicht Woord vooraf.
Bijeenkomst taskforce 18 september
Waarstaatjegemeente.nl Horizontale Verantwoording
Beschermd Wonen Opgave Thuis in de wijk
Samenwerking huisvesting vergunninghouders
Duurzaamheidsplatform Kaag en Braassem
Gemeentelijke inkoop decentralisaties
Beter aanbesteden: mensenwerk!
Structuurvisie ‘Windenergie op land’
Zwembad Hoek van Holland
Werksessies ‘Harmoniseren begrippen’ 2de werksessie
Family & Community Inge Quirijn Robert Carolien Aart
Samen maken we De Connectie
Regionale bijeenkomsten Landelijke toegankelijkheid
Bijeenkomst aardgasvrij wonen Voor bewoners van de wijken Stad en Lande en Bovenweg Dinsdag 11 december 2018.
Transcript van de presentatie:

VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden voor leveringen en diensten

Welkom Mijn naam is Eveline de Bruin/Yamuna Ditters van de VNG. Mede namens het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heet ik u van harte welkom op deze voorlichtingsbijeenkomst van het VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden. We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan het model en zijn dan ook blij u in deze grote opkomst te mogen begroeten.

Aanleiding VNG Model AIv Vraag van gemeenten naar Model Convenant aanvullend beleid Op een goede wijze inkopen en aanbesteden is van groot belang voor gemeenten.   Gemeenten hebben ons de afgelopen jaren aangegeven behoefte te hebben aan een compacte set gestandaardiseerde inkoopvoorwaarden voor leveringen en diensten. In 2010 heeft de VNG een convenant met de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I)en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gesloten om gemeenten te ondersteunen bij de verdere professionalisering van de aanbestedingspraktijk, niet alleen door regels, maar ook door middel van aanvullend beleid. Het opstellen van een model algemene inkoopvoorwaarden door de VNG maakt deel uit van de afspraken over het aanvullend beleid in het convenant. Daarom heeft de VNG een Model Algemene Inkoopvoorwaarden ontwikkeld.

Doel VNG Model AIv Professionalisering Uniformiteit Doel van het VNG Model AIv is: 1. Een bijdrage te leveren aan de verdere professionalisering van gemeenten en bedrijfsleven op het gebied van inkoop en aanbesteden. 2. Uniformering van de gemeentelijke inkoop- en aanbestedingspraktijk: Minder vragen en onderhandelingen leiden voor gemeenten en ondernemers tot lastenverlichting Uniformiteit kan samenwerking tussen gemeenten bevorderen en vergemakkelijkt het inschrijven door opdrachtnemers.

Uitgangspunten VNG Model AIv Expertmeeting/GIP/Expertisegroep PIANOo: Pragmatisch Breed toepasbaar Evenwichtig Toelichting tbv maatwerk In een expertmeeting waarbij vertegenwoordigers van gemeenten en bedrijfsleven aanwezig waren en via een uitvraag bij het GIP (Gemeentelijk Inkoop Platform) en bij de expertisegroep VNG-Modellen op Pianoo-desk is uitgevraagd wat de uitgangspunten van het VNG Model zouden moeten zijn. Pragmatisch compact en eenvoudig. Houd de vrijheid om per opdracht aanpassingen te kunnen doen. Breed toepasbaar niet voor iedere opdracht een andere set te voorschijn moeten halen Evenwichtig rekening houdend met de belangen van zowel gemeenten als het bedrijfsleven Toelichting tbv maatwerk de mogelijkheid behouden om in de overeenkomst maatwerk te leveren. Hiervoor zouden in de toelichting handreikingen geboden kunnen worden

VNG Model AIv Schrijfgroep Klankbordgroep Brede consultatie Bijeenkomsten in het land Vervolgens is de schrijfgroep aan de slag gegaan. De schrijfgroep bestond uit gemeentelijke vertegenwoordigers, de penvoerder Martine Vidal van AKD en Eveline de Bruin van de VNG. 17 april: vandaag zijn we vereerd met de aanwezigheid van 2 leden van de schrijfgroep: Gerardus Bartels en Jos Moonen. 24 april: vandaag zijn we vereerd met de aanwezigheid van 1 lid van de schrijfgroep: André Lurvink   Een klankbordgroep (met daarin vertegenwoordigers van gemeenten, NEVI, EL&I, VNO_NCW/MKB en wetenschap) heeft de concepten een aantal keer ter advisering voorgelegd gekregen. In de zomer van 2011 heeft het concept opengestaan voor commentaar van zowel gemeenten als bedrijfsleven. Dit heeft veel respons opgeleverd. Daarnaast is het model aan de orde geweest in bijeenkomsten van gemeenten in het land waaronder de Juridische Tweedaagse in oktober 2011.

Eindresultaat VNG Model AIv Toelichting De uitgangspunten in het VNG Model AIv zijn gekozen na afweging van de belangen van gemeenten en het bedrijfsleven. Op twee belangrijke onderwerpen (intellectuele eigendom en aansprakelijkheid) heeft dat geleid tot de keuze om aan te sluiten bij de systematiek van de rijksinkoopvoorwaarden. Op deze, maar ook op andere punten is in de toelichting aangegeven dat partijen in de te sluiten overeenkomst kunnen afwijken van het VNG Model. Bovendien biedt de toelichting concrete alternatieven, zodat op lokaal niveau kan worden bekeken hoe de betreffende belangen kunnen worden afgewogen en welke keuzes er worden gemaakt. Graag geef ik nu het woord aan Aimée Verhulsdonck/Sander van Sluis die u kort iets vertelt over traject van de Aanbestedingswet. of Graag geef ik nu het woord aan Martine Vidal en Maria van der Velden die u meenemen door het VNG Model Ik wens u een hele goede bijeenkomst!