Macromoleculaire stoffen Eiwitten & Koolhydraten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Materie, energie en leven
Advertisements

Koolhydraten BINAS 67A Algemene formule (CH2O)n
Stofwisseling.
Materie, energie en leven
Enzymen voor de vertering
Kringloop van koolstof en stikstof
Waarom enzymen? Hun werking
Voortgezette assimilatie
Zuren en Basen Introductie Klas 5.
of : “Kunststoffen” … of : “Plastics” ...
Alkanen en alkenen Koolstofchemie Klas 4.
Opstellen van zuur-base reacties
Karakteristieke groepen
Polymeren.
Examentraining Havo 5.
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
eiwitten: voorbeelden van eiwitten
vetten: vet algemeen Vetten
enzymen: katalysator Enzymen
ASSIMILATIE Basisstof 3 en 4.
De belangrijke organische stoffen in de biologie
De belangrijke organische stoffen in de biologie
9.3 Reacties van alkanen en alkenen
Voedingsstoffen.
Materie, energie en leven
Eigenschappen van hoeken
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
Centrale vraag Hoe kunnen inzichten in de moleculaire biologie helpen om ziektes te begrijpen, te voorkomen en te genezen?
Reactiemechanismen.
Voortgezette assimilatie =
DNA en eiwitten.
Voedingsstoffen.
Spijsvertering door enzymen
Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.
Organische moleculen.
of : “Kunststoffen” … of : “Plastics” ...
Voortgezette assimilatie =
Atoombindingen Covalent: sterk, elektronenpaar gedeeld
Hoofdstuk 14 Chemie van het leven.
T4 – Voeding en Vertering
Voeding & Vertering.
1 Stofwisseling ©JasperOut.nl.
Biochemie 2 Koolhydraten
Periode 2.1 Biomoculen en enzymen..
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
DNA, RNA en Eiwitsynthese
STOFWISSELING Opbouw en afbraak.
9.3 Reacties van alkanen en alkenen 4T Nask2 9 Koolstofchemie.
Stofwisseling Thema 1.
Koolstofchemie AARDOLIE.
HOOFDSTUK 1 STOFFEN.
12.2 Stofwisselingsprocessen Autotroof: Organismen die uit anorganische moleculen hun benodigde organische moleculen kunnen maken Naam van dat proces:
Voortgezette assimilatie 1
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voortgezette assimilatie 1
1.3 Stofeigenschappen Kenmerk van een stof.
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Voedingsstoffen.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Hoofdstuk 10 Polymeren.
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Week 5 Hoofdstuk 7.3.
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Koolhydraten H11§3.
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Macromoleculaire stoffen Eiwitten & Koolhydraten Hoofdstuk 10 Klas 5

Inleiding Macro = veel Macromoleculaire stof = stof met extreem lange (koolstof)ketens Natuurlijke macromoleculen = biopolymeren Gewijzigde natuurlijke macromoleculen = Half synthetische kunststoffen Synthetische macromoleculen = kunststoffen

Polymeren Mono = 1, Poly = veel, Meras = delen Polymeer = stof die bestaat uit lange ketens van monomeren Polymeriseren = veel monomeren aan elkaar zetten zodat lange koolstofketens ontstaan. Hierbij wordt een dubbele binding verbroken.

Eiwitten Ook wel polypeptide of proteïne Polymeren bestaande uit aminozuren Zie BINAS 67 C1 Aan de linkerkant een aminegroep Aan de rechterkant een zuurgroep

Productie & afbraak van eiwitten Productie: De aminegroep staat een H af, de zuurgroep een OH Ontstaat dus H2O  condensatiereactie Binding tussen C en N = peptidebinding Afbraak van eiwitten = reactie met H2O  hydrolyse. Hierbij ontstaan weer de originele aminozuren

Koolhydraten Ook wel suiker of sacharide, Koolhydraat = polysacharide BINAS tabel 67 A1, A2 en A3.

Productie & afbraak van koolhydraten Productie: De OH groep aan de ene kant staat een H af, de andere OH groep wordt helemaal afgestaan. Ontstaat H2O  condensatiereactie Afbraak: reactie met H2O  hydrolyse. Hier bij ontstaan mono-sachariden.