3. Over smaak valt niet te twisten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ren je Rot Voedingsspel!?.
Advertisements

CROSSLAB SENSORY SHOPPING
Gezonde voeding.
Zuivelproducten en Eieren
De gezonde voedingstest
Dit eten is gezond. Je moet er elke dag wat van eten.
Hoofdstuk ‘Contact’ ZINTUIGEN.
Homeostase.
S-889B-1 De wereld van geur en smaak Quest International bv 2006.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
Deel 1: Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving?
Situering van de smaakreceptoren
Bouw en werking smaakreceptoren
7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling.
Thema 2: Voeding en Vertering
Smaak en kleur On ne discute pas.
Experience Design Opdracht 1 Advies voor Bionade
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
La Tierra Home cooking Cuppens Nicky.
Biologie Zintuigen.
Voedselhygiene.
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
Het zintuigenstelsel Zintuigen Impulsen; prikkels
Door : Lotte Steffi yade
Hoofdstuk 4 Waarnemen en reageren.
Fruit Je hebt verschillende fruit
Lekker en Gezond de Quiz
Thema 4: Waarneming en Regeling
Voedingsmiddelentechnologie VIVES campus Roeselare
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Beleving en consumenten gedrag
Les natuur en techniek, maandag en dinsdag groep 5 en 6
Grondstoffen voor de bierbereiding
Smaak.
Thema 6 Regeling en waarneming Zintuigen
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Het eten Elise Langlois. De glas (glazen) Het plat bord (de platte borden)
Zintuig smaak De tong.
WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.
Diabetes.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Groen op je bord.
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Xperimenta 12 oktober zintuigen.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
ONDERVOEDING BIJ OUDEREN.
Het gebit.
Thema Zintuigen.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Thema Zintuigen.
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Thema 7: Zintuigelijke Waarneming
Diabetes.
Zintuiglijke waarneming
Thema Zintuigen.
Eiwitten op je bordje Context 1.
Voedsel bereiden.
Schijf van Vijf.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

3. Over smaak valt niet te twisten NLT 3. Over smaak valt niet te twisten

Smaak is subjectief  voor iedereen anders Belangrijk voor ontwikkeling van nieuw product Bepaald door: Proeven met tong Uitzicht Verpakking Merk  spreken onze emoties aan

Coca cola

invloed verpakking Verpakkingen hebben duidelijk invloed op de shopperkeuze voor gezonde producten

Voorwaarden om voedsel te aanvaarden

smaak Proeven  mond  neus  Wanneer merk je verschil? smaakzintuig

SmAken vijf basissmaken deze smaken kunnen overal geproefd worden zout, zoet, zuur bitter Umami (versterkt de hartig zoute en zoete smaken. In vlees, erwten, belegen kaas en zeewier,Het zijn vooral aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten, en smaakstoffen zoals natriumglutamaat die deze smaakgewaarwording geven.) deze smaken kunnen overal geproefd worden bepaalde zones gevoeliger Bitter Zuur Umami Zout zoet

smaakpapillen paddenstoelvormige smaakpapillen bladvormige papil Vooraan op de tong bladvormige papil aan de zijkant tong Omwalde papil in V vorm achteraan Bevatten smaakknop

zin van smaakonderzoek? Waarom worden nieuwe producten uitgebreid aan smaaktesten onderworpen, voordat ze op de markt worden gezet? smaak is ook een interpretatie van producteigenschappen -kleur -textuur (d.w.z. hoe de hardheid/zachtheid van het product is, hoe het aanvoelt, is het smeuïg, zitten er klontjes in). temperatuur speelt rol: soep, thee en koffie lekkerst als? ijsje ?  nog andere zintuigen betrokken bij bepalen van smaak: -ogen voor het zien van de kleur -zintuigcellen in de tong die gevoelig zijn voor kou en warmte, druk en tast (‘gevoel’).  

Rol in smaak product herinneringen aan eerdere ervaringen een rol, resultaat bepaalt omgang er mee Oudere mensen  stokjes zoethout of de Zeeuwse schoenzeule in jeugd een lekkernij  als nu weer voorgeschoteld, zal water nu ook weer in de mond lopen. slechte ervaring bij eten bv. spruitjes op jonge leeftijd  lange tijd niet willen proeven. smaak is ook aan te leren. sommige etenswaren als kind niet lekker en nu wel olijven Koffie Bier wijn zuurkool, ham, Zuurkool, ham, salami en kaas - levensmiddelen die behandeling hebben ondergaan om te kunnen bewaren.  bacteriën en schimmels ”bedorven’ maar niet ongezond  smaak verandert  lekker?

Andere oorzaken van lekkere smaak Ook lekker als de consument verwacht dat het product in de toekomst betekenis kan krijgen (het komt mij goed uit om dat lekker te vinden). Iemand die weinig tijd heeft om te koken zal een kant-en-klaar-maaltijd eerder lekker vinden dan iemand die graag veel tijd besteedt aan koken. smaak vooral interpretatie. ideale product =persoonlijke beleving. de markt moet steeds opnieuw onderzocht worden met behulp van doelgroepconsumenten. Een nieuw product is niet per se lekker, maar moet lekker gevonden worden.  

Opdracht smaak vergelijken BROOD: Met blinddoek om, brood proeven Verschillende soorten Antwoorden noteren Kan je het verschil proeven? Wat is het verschil? AARDAPPEL / APPEL Aardappel Appel Wat is er geproefd?

limonade Blinddoek Proeven: Antwoord noteren Oranje limonade Rode limonade Appelsap Antwoord noteren Juist geproefd?