Alcohol en Biotechnologie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
koffieextract en koffiedik
Advertisements

Kunnen microben wel nuttig zijn?
Madelaine Postma, Carlijn Beemsterboer & Lisa Rozema
Biotechnologische Wetenschappen
7. Scheiden van zuivere stoffen en mengsels
Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?
Paragraaf 3 van hoofdstuk 3:
Scheidingsmethoden Scheidingsmethodes worden toegepast om mengsels weer uit elkaar te halen ofwel om de stoffen weer te sorteren. Filtreren Indampen Destilleren.
Materie Voorwerpen en stoffen.
Scheikunde. Mengsels scheiden.
Stofwisseling.
Zuivere stoffen en mengsels
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
SCHEIDINGSMETHODES Filtreren Indampen Destilleren Extraheren
Examentraining Biologie
Organismen worden gebruikt om producten te vervaardigen voor de mens
Organismen worden gebruikt om producten te vervaardigen voor de mens
Dissimilatie Levert energie.
Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
2 Het lekkere van alcohol
ontleedbarestoffen (bestaan uit moleculen dus meerdere atoomsoorten)
Bouwstenen van de materie
Deeltjesmodel 3.4 aggregatietoestand.
Faseovergang van stoffen Gemaakt door: Jeffrey & Guido H2C.
Vera Roozendaal Joelle Meijer A2B.
2.2: Meer kennis, meer voedsel
Wat zijn microben?.
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
1.3 Stoffen en hun eigenschappen
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Zuivere stof Dezelfde bouwstenen, meestal moleculen
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Microbial fuel cell als context voor REDOX
Wijn Het proces.
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
Overzicht scheidingsmethoden
Stikstofgas Is 79 % van de lucht → adem je in en uit, neem je niet op!
Op de boerderij.
Thema groeiomstandigheden
Stikstofkringloop Koolstofkringloop
Thema 2 PLANTEN Basisstof 4 BLADEREN.
Hoofdstuk 2 De cel.
Scheikunde Chemie overal
Zwijsen College Test jezelf Pulsar Chemie Hfst 2.
Scheiden van Mengsels N A S K I I klas 3.
Stofwisseling Thema 1.
Leskaart fotosynthese en verbranding Leskaart broeikaseffect
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
Stofwisseling. Organische stof is een stof die gemaakt is in een levend wezen Bevat energie Koolhydraten eiwitten vetten Anorganische stof is een stof.
Aardolie Pulsar paragraaf 2.3 Havo 4.
H10 Gezondheid.
Ecologie Hoofdstuk 6.
Kaas bereiden.
Scheikunde Chemie overal
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Koolstofkringloop Lucht Planten fotosynthese Plantaardige
Basisstof 3 In je kamer.
Basis Voedingsmiddelen Les 5 Zuivel Melk en melkproducten
Basis Voedingsmiddelen Les Zuivel Melk en melkproducten 2
Hoofdstuk 3 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Fotosynthese Koolstofdioxide uit de lucht komt het blad binnen via de huidmondjes Er valt zonlicht op de bladgroenkorrels in de bladeren GLUCOSE Tijdens.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
De bodem leeft!.
Transcript van de presentatie:

Alcohol en Biotechnologie

Alcohol en Biotechnologie Hoe maak je alcohol? Glucose + gistcellen  alcohol + koolstofdioxide Vergisten

Alcohol en Biotechnologie Destilleren Opstelling Kookpunt Residu/Destillaat

Alcohol en Biotechnologie Giftigheid Te veel, reactievermogen achteruit Lever aangetast Gistcellen gaan dood bij 13 % alcohol Hoger percentage  door destillatie gemaakt Duurt anderhalf uur om inhoud van 1 glas af te breken

Alcohol en Biotechnologie Andere toepassingen Genotmiddel Grondstof Oplosmiddel Brandstof Schoonmaakmiddel: spiritus methanol, blauwe kleurstof, water en braakmiddel

Alcohol en Biotechnologie Met behulp van levende organismen (zoals bacteriën en gisten) worden allerlei producten gemaakt. Veel toegepast bij zuivelproducten.

Alcohol en Biotechnologie Kaas Melk stremmen Chymosine (enzym) Vaste stof = kaas, vloeistof = wei Maagwand kalveren Nu gistcellen

Alcohol en Biotechnologie Andere toepassingen Planten verbeteren Beter bestand tegen insecten Beter bestand tegen kou Smaak en kwaliteit verbeteren = veredeling Biotechnologie: een kennismaking