Alcohol en Biotechnologie
Alcohol en Biotechnologie Hoe maak je alcohol? Glucose + gistcellen alcohol + koolstofdioxide Vergisten
Alcohol en Biotechnologie Destilleren Opstelling Kookpunt Residu/Destillaat
Alcohol en Biotechnologie Giftigheid Te veel, reactievermogen achteruit Lever aangetast Gistcellen gaan dood bij 13 % alcohol Hoger percentage door destillatie gemaakt Duurt anderhalf uur om inhoud van 1 glas af te breken
Alcohol en Biotechnologie Andere toepassingen Genotmiddel Grondstof Oplosmiddel Brandstof Schoonmaakmiddel: spiritus methanol, blauwe kleurstof, water en braakmiddel
Alcohol en Biotechnologie Met behulp van levende organismen (zoals bacteriën en gisten) worden allerlei producten gemaakt. Veel toegepast bij zuivelproducten.
Alcohol en Biotechnologie Kaas Melk stremmen Chymosine (enzym) Vaste stof = kaas, vloeistof = wei Maagwand kalveren Nu gistcellen
Alcohol en Biotechnologie Andere toepassingen Planten verbeteren Beter bestand tegen insecten Beter bestand tegen kou Smaak en kwaliteit verbeteren = veredeling Biotechnologie: een kennismaking