WIE KLASSEERT, DIE VINDT

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Structuurplannen Rienk Jonker
Advertisements

DE BOMEN IN HET BOS WEER ZIEN. OVER REGISTRATIE VAN ERFGOEDCOLLECTIES Carine Goossens gemeentearchivaris Beveren DIGITALISEER EN REGISTREER JE ERFGOED.
Twee vliegen in één klap?
Van kartonnen dozen tot USB-stick
Informatiebeveiliging
Digitaal Depot. Waarom een Digitaal Depot •Overheden en particulieren werken steeds meer en soms alleen nog maar digitaal; •Gebruikers verwachten digitaal.
Provinciale ronden mei 2008
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
Orde en structuur in de schooladministratie
“HDN en de zorgplicht in de keten”
RODIN Regio’s Zaanstreek en Waterland 23 november 2011
Aan de slag met de Baseline Informatiehuishouding van Gemeenten
Beleidsregel vervanging archiefbescheiden Provincie Zuid-Holland 2008
Kwalificatiestructuur mbo
WG archiveringVAC Brugge 17/01/ juli Op te volgen afspraken Aanduiden van coördinatoren per entiteit Contact opnemen met de beleidsdomeinarchivarissen.
Efficiënt archiefbeheer in een AW-omgeving
Inhoud Inleiding Aanleiding Historiek Het e-dossier Tips andere besturen.
WIE KLASSEERT, DIE VINDT HEDENDAAGS DOCUMENT- EN ARCHIEFBEHEER IN BESTUREN EN ORGANISATIES S TUDIEDAG M ECHELEN DINSDAG 5 MEI 2009.
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Optimaliseren van de documenthuishouding Starten vanuit de basis
Symposium De beperkingen van de WKPB Albert Tieken, hoofd Geo-informatie Gemeente Vlaardingen 7 oktober 2009.
22 november 2011 Kwaliteit door meten Josje Everse En hoe de zelfevaluatie daarbij kan helpen…
© L.A.F.M. Kerklaan HCG 1 16 november 2001Juridisch bibliothecarissen Het managen van de juridische bibliotheek Het kwaliteitshandboek als praktisch instrument.
DIV Beleid, trends, ontwikkelingen en collega’s
Digitale duurzaamheid: (ook) een kwestie van organiseren Inge Angevaare, coördinator Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid DEN conferentie - 10 december.
De inhoud van het KPI – verslag aan het college
Archieven op de Antillen
Enterprise Document Management Fase
Van papier naar digitaal Casus Digital born materiaal
{ Workshop 1 Verantwoordelijkheden, procedures, openbaarheid Peter Horsman.
19 juni 2008 PRESERVERING Van beleid naar praktijk.
E-Depot Overijssel 2 oktober 2013.
Recordkeeping - in 7 stappen naar een digitaal archief
Pagina 1 © VHIC Processen van recordmanagement › Wat zijn onze records? › Hoe lang moeten we ze bewaren? › Hoe vinden we ze terug ( binnen hun context)
Het decreet betreffende de bestuurlijk- administratieve archiefwerking – het ARCHIEFDECREET en de lokale besturen (B.S. 5 aug. 2010) 1.
Waardering en selectie op de schop Charles Jeurgens Robbert Jan Hageman KVAN, 7 juni 2011.
Metagegevens voor records management | 13 juni 2012 Metagegevens voor records management DIV-bijeenkomst BHIC Jorien Weterings Adviseur recordkeeping.
Veldenmodel Selectielijst
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Digitaal Archief Vlaanderen Duurzame toegankelijkheid voor digitale overheidsinformatie.
Naar digitale duurzaamheid voor miniorganisaties Stuurgroep 18 april 2011.
Zorgen van morgen? Zorgen voor morgen!.
TRACK 8-1 Baseline informatiehuishouding Henk Duits
To substitute or not to substitute: een kwestie van gezond verstand Lieve Van Geldre Departement Landbouw en Visserij.
On(der)wijs archief Archiefpraktijk op de Haagse Hogeschool.
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening door: Hans de Vroome (beleidsadviseur W&I en projectleider armoedepact BPV) 13 november 2012.
Certificering van assetmanagement
Optimaal digitaal Informatiebeheer op school Ria Christens en Sarah Macquoy Woensdag 17 februari 2016 Navorming “Optimaal digitaal Informatiebeheer op.
Dries Vandaele Quincy Oeyen Data: 14 & 19 april 2016 Workshop Informatiebeheersplan.
Limburg 23 maart 2016 Boy Gerrits Arjan Kloosterboer Peter Bakker Theo Weusten André Plat Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO)
15 september 2014 Help, ik heb geen e-depot Workshopleider: Jeroen Jonkers Begeleiding: Margriet van Gorsel.
20 januari 2016 – Herman Bongenaar
Onderzoeksproject samenwerkende archiefdiensten 1.
Project Onderzoek e-depot: een update Koplopersoverleg 29 juni 2016.
Archiefwet? Informatiewet!
Module Archiefinnovatie no mei 2017
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Het Nieuwe werken en informatiebeheer
Agenda AVG, wat is er aan de hand? Oefening: register van verwerkingen
Processen Knelpunten Oplossingen
Train-the-trainer opleidingspakketten informatiemanagement.
VAC Brugge Opstart WG Archivering
Aan de slag met sporterfgoed!
Archipro – digitaal archief overdragen
Digitaal Archief BEHEERSBAAR BESCHIKBAAR BETAALBAAR DUURZAAM COMPLIANT
Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaar stellen Wat is het, hoe werkt het en wat moet u doen? Versie: 12 januari 2019 Titel: bereik vergroten?
“Omgeving in beweging”
Federale gevolgen integratie gemeente-OCMW
Opleiding Technicus / Certyfying Staff
Bunnik & het RHC Zuidoost Utrecht
Transcript van de presentatie:

WIE KLASSEERT, DIE VINDT HEDENDAAGS DOCUMENT- EN ARCHIEFBEHEER IN BESTUREN EN ORGANISATIES Studiedag mechelen - dinsdag 5 mei 2009

Het handboek gepresenteerd Inge Schoups Stadsarchivaris Antwerpen Hoofdredacteur

Doelstellingen Een praktijkhandboek Aanreiken van oplossingen en goede voorbeelden vooral: voor de werkvloer minder/niet: voor archivarissen doel -          aanreiken van oplossingen die archivarissen of organisaties hebben ontwikkeld -          het is geen theoretisch boek -          het is geen handboek voor archivarissen, maar wel voor de werkvloer -          dat is zowel o        degene die dagelijks documenten moet behandelen o        degene die het moet organiseren Toch zijn de redactieleden professionele archivarissen in een grote of kleinere gemeente of OCMW

Onderdelen Deel I: Basisprincipes Deel II: ‘Aan de slag’ Deel III: Archiefdiensten Bijlagen in het handboek Op CD-ROM

Deel I Basisprincipes Basisregels I.1 Begrippen en regelgeving I. 2 Organisatie I.3 Instrumenten I.4 Duurzaamheid

Deel II Aan de slag II.1 Klassement opbouwen II.2 Materieel opbergen en beheren II.3 Digitaal bewaren II.4 Digitaliseren II.5 Vernietigen II.6 Overdragen II.7 Publiekswerking en dienstverlening

Deel III Archiefdiensten III.1 Organisatievormen III.2 Taken en werking III.3 Metadata en beschrijvingen III.4 Erfgoedwerking

Deel I Basisprincipes I.1 Begrippen en regelgeving Definities Levensloop Belangrijkste gevolgen * Wetgeving

Deel I Basisprincipes I. 2 Organisatie Bestuurlijke verantwoordelijkheid Archiefregeling De 4 basisinstrumenten Actiepunten Verplicht / Noodzakelijk / Wenselijk

Deel I Basisprincipes Document- en archiefbeheer houdt zich bezig met aangelegenheden zoals de beste drager of de beste vorm van documenten met werkprocessen en het ordenen van de informatie met de uiteindelijke bestemming van de informatie en documenten met maatregelen voor een zo ruim en gemakkelijk mogelijke toegang tot de informatie van de overheid; met het in stand houden van een erfgoed Document- en archiefbeheer houdt zich bezig -    met aangelegenheden zoals de beste drager die kan worden gebruikt of de beste vorm die kan worden gegeven aan documenten die door de organisatie worden opgemaakt; -    met werkprocessen en het ordenen van de informatie zodat de relevante informatie kan worden teruggevonden en zodat werkprocessen zo efficiënt mogelijk kunnen verlopen. Een document- en archiefbeheerssysteem moet de werking van de organisatie ten volle ondersteunen en is gebaseerd op de behoeften van de organisatie en haar eigen werking; -    met de uiteindelijke bestemming die aan de informatie en documenten wordt gegeven; -    met maatregelen die ervoor zorgen dat het publiek een zo ruim en gemakkelijk mogelijke toegang heeft tot de archieven van de overheid; met het in stand houden van een erfgoed dat het geheugen vormt van de organisatie en de samenleving.

Deel I Basisprincipes I. 2 Organisatie: de componenten De documenten Procedures Methodes Metadata en contextinformatie Mensen Middelen

Deel I Basisprincipes I. 2 Organisatie: een regeling een eindverantwoordelijke aanduiden het bereik bepalen - op wie zijn de regels van toepassing - welke geledingen van de organisatie Beschikken over procedures, richtlijnen en adviezen

Deel I Basisprincipes I.3 Instrumenten Selectielijsten *Klasseersystemen *Informatiebeheersplan *Registratie of inventaris

Deel I Basisprincipes I.3 Instrumenten 2 Selectielijsen Criteria voor bewaring en vernietiging Wettelijke bezwaren

De organisatie van het document- en archiefbeheer zal maar succesvol zijn wanneer de organisatie beschikt over - procedures voor het klasseren en het gebruiken van een klassementsysteem het werken met de selectielijsten het opstellen van een informatiebeheersplan het registreren van de inhoud van dossiers het correct uitvoeren van de vernietigingen van archieven het voorbereiden van overdrachten naar een archiefdienst - richtlijnen en adviezen zoals over gebruik van de juiste dragers en materialen. De organisatie van het document- en archiefbeheer zal maar succesvol zijn wanneer de organisatie beschikt over 1. procedures voor o         het klasseren en het gebruiken van een klassementsysteem o         het werken met de selectielijsten o         het opstellen van een informatiebeheersplan o         het registreren van de inhoud van dossiers o         het correct uitvoeren van de vernietigingen van archieven o         het voorbereiden van overdrachten naar een archiefdienst 2. richtlijnen en adviezen zoals over gebruik van de juiste dragers en materialen.  

Deel I Basisprincipes I.4 Duurzaamheid *Digitale duurzaamheid

Deel II Aan de slag II.1 Klassement opbouwen Van document tot klassement Digitale klassementen Registratiesystemen E-mails klasseren Een informatiebeheersplan opbouwen

Deel II Aan de slag II.2 Materieel opbergen en beheren Vuistregels voor een archiefruimte *Gebruik van materialen en dragers *Organisatie van een depot

Deel II Aan de slag II.3* Digitaal bewaren *Gebruik van formaten en dragers *Organisatie van een digitaal depot

Deel II Aan de slag II.4 Digitaliseren Modellastenboek voor uitbesteding van digitalisering *Workflow bij digitaliseren en scannen

Deel II Aan de slag II.5 Vernietigen Wanneer vernietigen Praktische uitvoering van vernietigingen

Deel II Aan de slag II.6 *Overdragen

Deel II Aan de slag II.7* Publiekswerking en dienstverlening niet beslissen of we een archief hebben: we hebben er een of we het willen of niet. De keuze is we zitten ermee opgezadeld of wat kan het betekenen voor mijn organisatie