Hoe Erasmus een opleiding meer waarde kan geven.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Levensbeschouwelijke identiteit van samenwerkingsscholen.
GAMBIA 3-10 juni 2011.
ZWART Samenwerkings-Ontwikkeling WIT Leren en ontwikkelen ‘in het zwart’ Gebaseerd op ervaringen in Zambia, Centraal Afrika.
Kennisteam Sales, Marketing en Marktinformatie Onderzoeksmethodiek Wat hebben we in huis.
Basiskwalificatie onderwijs in een internationale context Lezing 31 oktober 2006 Riekje de Jong.
CDBS De Hoeksteen Hoogezand
ERASMUS+. Waarom nieuw programma? Begrotingen EU: zevenjaarlijks : Een Leven Lang Leren : Erasmus+
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
24/05/06 | pag. 1 BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN FACULTEIT WETENSCHAPPEN VAKGROEP BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN INFOCONTACTNAMIDDAG 24 mei 2006.
WiNA Wiskunde Informatica Natuurkunde.
Een website ontwerpen met Peter en Tink
Study visit Helsinki 17/10 – 21/10/2011 Better working Skills Through Lifelong Adult Education Chris du Pont.
Wie beslist wat? 10 9 Wie beslist wat?
KEIHARDE KENNISQUIZ DvdB Vraag 1 Hoeveel Ad’s draaien er nu?
Engelen Engelen komen in veel verhalen van godsdiensten voor als een wezen dat uit de hemel afkomstig is. Engelen worden o.a. genoemd in de Tenach, de.
Wat cijfers 25% van de voortijdige schoolverlaters stopt vanwege verkeerde studiekeuze (ROA, 2009, p. 52)ROA, 2009, p. 52 Veel jongeren blijven in het.
Welkom in de groepen 6a en 6b
Workshop Vrijwilligerswerk Het hoe en wat Door Timbo.
Stelling 1 “Ondanks dat alle ingrediënten aanwezig zijn in Zuid-Nederland, komt er onvoldoende nieuwe toegevoegde waarde uit de chemie en foodprocessing.
op de informatieavond over de middenbouw van Het Groene Hart.
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
Wat ik wil…..
W ELKOM ! I NFORMATIEAVOND GROEP 4 Dinsdag 16 september 2014 Theamarie Geilleit Nikki de Jong.
Duurzaam beoordelen betrokken bij beoordelen. Referaat i. h. k. v
Education and Culture Internationale credit mobiliteit met partnerlanden.
Europese subsidiemogelijkheden Ellen Hanselman. Leven Lang Leren Programma Wat is het? Wat zijn de mogelijkheden? Waarom deelnemen? Hoe werkt het?
Visie & Strategie.
Informatiebijeenkomst Studiereis 2015 Onderwijsinstituut Moleculaire Wetenschappen.
Huiswerk maken Uw kind helpen bij het maken van schoolopdrachten.
MBO PERSPECTIEF 1 Diverse afdelingen met diverse specialisaties/ technische takken MBO ers laten leren vanuit concrete ervaringen Nieuwsgierigheid van.
Belgenmop Een Belgisch paar wil een kind krijgen, maar helaas wil het maar niet lukken Ze bezoeken véél dokters maar niemand kan hen helpen!
Oudervereniging “De boomhutters”. Wie zijn we? Ouders van kinderen op De Boomhut Vrijwilligers Met veel of weinig tijd Met veel zin om samen school te.
Professional Development Schools - Rijnmond
Sociale ongelijkheid in het leerplichtonderwijs, met specifieke aandacht voor het secundair onderwijs Studiedag VFO/SSL - 22 november Jan Van Damme,
Duurzame ontwikkeling & kwaliteitszorg binnen de HAN
Wat willen werkgevers? Uitdagingen voor het onderwijs Rolf van der Velden Research Centre for Education and the Labour Market.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Welkom op de informatieavond van groep 6. Daniëlle Hendrix - Heuts Maandag, dinsdag, donderdag in groep 6. Op woensdag is juf Esther Honings er Op vrijdag.
W ELKOM ! I NFORMATIEAVOND GROEP 4 Dinsdag 22 september 2015 Pauline van Asten Theamarie Geilleit.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Wie ben ik? Jan Zuur 51 jaar Docent-Coach Applicatie ontwikkeling en ICT-B Regisseur examinering In afrondende fase van Master Learning and Innovation.
Methodiek: Plancyclus
Programma voorlichting 8 december :15Inloop 19:30Welkom ouders & leerlingen 19:30 – 20:45 Programma leerlingen Twee workshops o.l.v. de heer Giethoorn.
Informatie-avond Praktijkonderwijs Dinsdag 2 februari 2016.
{ Paulien Meijer Sterk in ontwikkeling Sterk in ontwikkeling.
Welkom. tweetalig vwo en havo Stedelijk College Eindhoven
Welkom!! Namens de Ouderraad. Wat is een ouderraad? We zijn een groep enthousiaste ouders die graag iets extra betekenen voor de school en de kinderen.
Onderwijs palliatieve zorg Huisartsopleiding 3e jaar Context en proactiviteit Huisartsopleiding Erasmus MC.
Informatieavond groep 1-2 schooljaar Welkom! Agenda:  Schoolbeleid : - gruiten -verjaardag -ziekmelding/verlofregeling -plusklas -10 gouden.
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
Welkom bij Bayith Shalom Aktiviteiten. Huis-kerk.
Welkom. tweetalig vwo en havo Stedelijk College Eindhoven
Studiereis Finland Maandag 21 oktober tot en met vrijdag 25 oktober 2013.
EPALE With the support of the Erasmus+ Programme of the European Union Wat? Voor wie? Waar? Waarom? Hoe? En jullie?
Samenwerken Werken in teams. Team In welke teams zit jij? In welke teams zit jij?
De structuur van het secundair onderwijs: effecten op korte en lange termijn Jeroen Lavrijsen Doctoraatsonderzoeker, HIVA - KU Leuven.
Welkom op de informatieavond van groep 6. Diana Peters Maandag, dinsdag. Daniëlle Hendrix- Heuts Op woensdag, donderdag en vrijdag Leerkracht :
Informatie avond Groep 5-6 Basisschool Sint Jozef Noordhoek.
Mondzorg - persoonsgericht
Jeroen Lavrijsen HIVA – KU Leuven
Genomic Selection in Dairy Cattle
LOB zeven stappen naar succes
Interview met Dr. Chris Paffen
Process Mining.
Uitwisseling Denemarken
Infonamiddag De werking van het Belgisch Onderwijssysteem
(Professionals in education)
Transcript van de presentatie:

Hoe Erasmus een opleiding meer waarde kan geven. Debbie Stragier (Ugent)

Wie ben ik? Beginnend leerkracht Vakken fysica & chemie Onderzoek: Chemistry Education in Europe: Comparative Theories and Methods Goede middag, ik ben Debbie. Pas afgestuurd in de chemie en ben nu leerkracht in opleiding. Ik geef sinds september les in Ninove in de vakken chemie en fysica met de ondersteuning van deze universiteit. Maar ik ben hier niet om over mijn eerste jaar lesgeven te praten, maar over mijn prachtjaar die ik vorig jaar beleefde.   In het laatste jaar van een universitaire opleiding is het de bedoeling een groot onderzoek te voeren, de masterproef. Ik dacht eerst, jammer dat ik voor een dergelijke onderneming in een anonieme laboratoriumrichting zit. Ontzettend veel waardevolle onderzoeksmogelijkheden, maar niets waarmee ik een extra stempel kan drukken op mijn CV. Ik wou namelijk al heel lang wetenschapsleerkracht worden. Het is net dat moment dat ik professor Strubbe tegenkwam, de professor die verantwoordelijk is voor mijn unieke ervaring, Zij stimuleerde mij om mijn groot onderzoek te doen over onderwijs binnen mijn kleine vakdomein chemie. En dit te vergelijken met praktijken in het buitenland. Ik wou meer te weten komen over de wetenschapsmotivatie bij jongeren en waar start je dan, de PISA resultaten.

Realiteit via PISA (2006) Performance higher than average Enjoyment higher than average Performance higher than average Enjoyment lower than average Als eerste kan je bijvoorbeeld de PISA resultaten bekijken, een internationale vergelijking tussen landen op vlak van lezen, wetenschappen en wiskunde. Deze resultaten worden ook steeds ten opzichte van waardefactoren geplaatst. Wel, in 2006 zijn deze waardefactoren geplaatst ten opzichte van de wetenschapsscore. In deze grafiek staan de wetenschapsscores, op de verticale as, ten opzicht van de score ‘hoe graag de leerlingen wetenschappen doen’. Wel als je al iets hoort over PISA, dan is het meestal over hoe goed we presteren, of misschien toch een beetje afgezwakt omdat we niet genoeg gaan voor gelijke kansen. Wel hier is de waarheid: er zijn veel landen die beter scoren dan België. Maar vooral ook op de randfactoren. In deze grafiek is bijvoorbeeld duidelijk hoe goed Finland scoort. Het is nu eenmaal niet voor niets dat ik naar daar ben getrokken.   Eens ik daar aankwam heb ik vaak gevraagd, of ze weten hoe het komt dat ze zo hoog scoren, maar meestal kreeg het antwoord dat die PISA resultaten niet kloppen of dat het toeval is. Nu dat laatste is door de keer op keer hoge score van Finland uitgesloten, maar zo was ik nog geen stap dichter bij een antwoord. Performance lower than average Enjoyment lower than average Performance lower than average Enjoyment higher than average

Bezochte scholen Dus ben ik de scholen binnengetrokken om te kijken hoe ze er een vak als chemie aanpakken. Een zestal scholen heb ik bezocht.

Zoals je kan zien op de kaart ben ik nogal zuidelijk gebleven. …

Kijkje in de scholen Het eerste wat me opviel was de gezelligheid in de ontmoetingsruimtes. Het staat er vol zetels. In de lagere scholen lopen de meeste ook op pantoffels, maar ik heb vooral de jongeren tussen 16 en 19 jaar geobserveerd, en daar zijn pantoffels uit den boze. ik kon er zien hoe anders de schoolinrichting was, de motivatie van de leerlingen, de motivatie van de leerkrachten. Ik wil wel duidelijk anders beklemtonen, ik heb het hier niet over beter of slechter.   De meeste lessen die ik observeerde waren in het Fins. Sommige in het engels. Eigenlijk moet ik nu toegeven dat ik een zeer dankbaar vakdomein heb. Chemie is in het Fins makkelijk te volgen, de termen zijn zeer gelijkend en eindigen dan op i. De mopjes die werden gemaakt tussendoor waren wel te moeilijk om iets uit te verstaan. Mijn basiscursus Fins is mij ontzettend van pas gekomen, maar hiervoor is meer dan een basiscursus nodig. Fins is echt een vreselijk moeilijke taal en heeft geen linken met het Engels of Frans.

Help … Fins … Hyvää huomenta Hyvää päivää Hyvää iltaa  Hei De meeste lessen die ik observeerde waren in het Fins. Sommige in het engels. Ik wist dit van voor ik vertrok, dus deed ik een kleine cursus Fins. Hier in Vlaanderen kan je dat nergens doen. Ik heb dit dus via een cd gedaan vanuit Nederland. Startende met hallo leren zeggen. Eigenlijk moet ik nu toegeven dat ik een zeer dankbaar vakdomein heb. Chemische teminologie is in het Fins makkelijk te volgen, de termen zijn bijna identiek en eindigen dan op i. De mopjes die werden gemaakt tussendoor waren wel te moeilijk om iets uit te verstaan. Mijn basiscursus Fins is mij ontzettend van pas gekomen, maar hiervoor is meer dan een basiscursus nodig. Fins is echt een vreselijk moeilijke taal en heeft geen linken met het Engels of Frans.

‘Erasmus in school’ Ik heb er wel niet alleen gaan observeren, ik heb via een nationaal project ook mogen lesgeven. Dit is een project die in alle landen mogelijk zou moeten zijn. In Finland is er de organisatie ‘Erasmus in school’. Leerkrachten en erasmus studenten worden gematched volgens locatie en vakdomein. De bedoeling is vooral om cultuur vanuit buitenland de Finse klassen binnen te brengen. Maar bij mij was de ervaring veel grootser dan dat.

Nousiaisten Lukio Mijn eerste ervaring heb ik opgedaan in Nousiaisten lukio kon ik naast het observeren van enkele lessen, een les geven.

Nousiaisten Lukio Deze ging over suikers, vetten en eiwitten. Hier heb ik ze geïntroduceerd in de wereld van chocolade en frietjes, Belgische frietjes.

Vammalan Lukio Ik heb er twee dagen met overnachten naar een school getrokken in Vammala, Vammalan Lukio. Vammala is een piepklein dorpje waar geen enkele toerist komt, vlak bij de zeer gekende steden Nokia en Tampere. Bezienswaardigheden. Een prachtig kerkje, en… ja neen dan ben je het hele dorp al rond. Dus echt een heel klein dorpje. Wel één van de weinige waar je makkelijk aan alcohol kon raken.

Vammalan Lukio Het is zeer moeilijk om in Finse scholen foto’s te nemen, maar hier zijn veel foto’s genomen. Ik heb er twee dagen lessen gevolgd en één lesje over redoxreacties gegeven. De voldoening van het geven van zo’n les was buitengewoon. Ik had hier nog geen ervaring opgedaan en werd er dus voor de leeuwen gegooid. Hoewel in vergelijking met mijn huidige klasjes zijn het eerder schattige welpjes. De les ging over redoxreacties, dus heb ik er verteld over het opknappen van het atomium. De leerlingen raakten wel geboeid door de achtergrond van ons monument, maar hadden het nog nooit eerder gezien.

De Universiteit in Turku Gezelligheid Maar vooral broodnodige hulp Op de universiteit werd ik geholpen door professoren uit de faculteit onderwijskunde, zij hielpen mij het onderwijssysteem te begrijpen. Iets wat voor een Belgische hokjesdenker niet altijd even makkelijk was. Het tegenover elkaar plaatsen van onze onderwijssystemen is niet zo voor de hand liggend. Al zeker niet om de finse leerlingen met de vlaamse te vergelijken. Dit omdat je in Finland comprehensief onderwijs hebt tot 16 jaar, waar ook de leerplicht stopt.

Terug in België Van zodra ik iets gebruik dat ik daar heb waargenomen, kijken mijn collega’s wel verrast en dat is natuurlijk wel leuk. Zo heb ik eens mijn leerlingen laten genieten van statistiek, door met knikkers het experiment van rutherford na te bootsen. Iets wat ze heel graag hebben gedaan, en goede resultaten van hebben verwerkt.

Leren over het eigen onderwijssysteem = ruimere oppervlakkige kennis Maar het onderwijssysteem ontdekken = starten het te begrijpen Het belangrijkste wat mij is bijgebleven uit mijn Erasmus naar Finland is: Je kan wel veel leren en te weten komen over het eigen onderwijssysteem. Maar je kan het pas beginnen begrijpen als je het vergelijkt met een ander

Einde, Bedankt!