De invloed van depressie en alcoholverslaving op testresultaten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE Langer aan de slag met meer werkbaar werk? Enkele cijfers uit de werkbaarheidsmonitor van de SERV.
Advertisements

Alcohol 16- geen goed begin
ETHANOL = ALCOHOL C 2 H 5 OH. Gevolgen van Alcoholgebruik 6 maart Bunschoten Frank Visscher, neuroloog.
Diagnostiek in de psychiatrie
Beroerte en vermoeidheid Beroerte en depressie
JONGEREN en DRUGS van kennismaking tot verslaving
Ouderavond Alcohol, drugs en opvoeding
Ouderavond Alcohol, roken en opvoeding
GGD Fryslân Akke Hofstee en Abe van Reemst Leeuwarden
ZELFMOORD.
Verslavingsproblematiek: cannabis
Schizofrenie en verwante stoornissen
Autismespectrumstoornissen
ADHD : attention deficit and hyperactivity disorder
Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme.
Psychiatrische stoornissen bij patiënten met een lichamelijke aandoening Hanne Claeys.
Selectieve en geïndiceerde preventie van problematisch middelengebruik bij jongeren Kind en Adolescent.
Drugs- en alcoholverslaving
Orthopedagogiek van de bijzondere groepen – partim drugmisbruik
Psychotherapie bij ouderen
4. Drank, seks en vreselijke katers
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Hans Grietens Centrum voor Gezins- en Orthopedagogiek
Verstandelijke beperking
Angststoornis.
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Verslavingsproblematiek
Opbouw Verslaving Verslaving en hersenen. Middelen (alcohol)
Seizoensgebonden depressie Seasonal Affective Disorder (SAD)
inleiding Vb1: Bas is erg huilerig, komt nauwelijks tot spelen
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
De vangnetpopulatie in de Ziektewet: kenmerken en risicofactoren voor langdurig verzuim Het onderzoek.
Uw kind en drinken, roken, blowen en gamen; Opvoedingstips.
De gezonde school en genotmiddelen
Cannabis en verslaving: misverstanden en feiten
Depressieve beelden bij kinderen en pubers: laat ze er niet mee zitten
Het begrijpen van eetstoornissen
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Welke rol speelt gedragsstoornis in de associatie tussen ADHD en (stoornissen in) alcoholgebruik? Marlous.
PSYCHIATRIE MIDDELENGEBRUIK - VERSLAVING
PSYCHIATRIE ANGSTSTOORNISSEN
Project: Oriëntatie op het beroep
Welkom bij Een verslaving in huis Steunpunt Mantelzorg Elst
Camille Coussée 1 BaTP B2 DEPRESSIE PREVENTIE.  Betekenis: voorkomen van een ziekte  Doel:  meer kwaliteit van leven  mensen minder/korter ziek 
Psychologieles 5 lesweek 5
Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2.
THEORETISCHE INLEIDING Cathy Matheï KU Leuven MSOC, Antwerpen.
1 Medische Heroïne-Unit (MHU). 2 De MHU biedt: Gecontroleerde heroïnebehandeling onder medisch toezicht aan 20 patiënten Methadonverstrekking aan ca.
Week 3 CAT vragen oefenen Dr. U.M.H. Klumpers (cursuscoördinator, psychiater) Psychisch Functioneren 2016.
ADHD Hoe gaat het nu en hoe willen we het straks in Almere?
1 Vroegsignalering problematisch alcoholgebruik op de SEH van het MCH Westeinde Angelique van Gaalen Nurse practitioner SEH Medisch Centrum Haaglanden.
Genotmiddelen Visser ‘t Hooft Lyceum Rijnsburg
Depressie: een sterke emotie - ziekte
Stoornis/beperkingen Stoornissen Thema 10 les 5
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Is er een probleem? Landelijke cijfers en waar hebben we het over?
Werken met verslavingsproblematiek. Les 3
Werken met verslavingsproblematiek. Les 1
Gebrokenheid onder jongeren
Maatschappelijke zorg 2
Alcohol Door: Kirsten de Wit 2VC.
Optimaal leven Samen sta je sterker!.
‘De effecten van alcohol en de kwetsbarheid voor verslaving’
Psychopathologie v0or 1e jaars BBL 2017
Angststoornissen en hypochondrie
Alcohol Paragraaf 6.
Duurzame verslavingszorg
DOCENTENWORKSHOP Wat je kunt verwachten van…
Transcript van de presentatie:

De invloed van depressie en alcoholverslaving op testresultaten Een onderzoek op de PAAZ-dienst van AZ Jan Palfijn Gent

Alcohol: kernbegrippen Een van de meest verspreide drug in de wereld 18 op de 100 mannen zijn excessieve drinkers 7 op de 1000 vrouwen zijn excessieve drinkers Slechts 10% van de probleemdrinkers komt hiervoor uit Kans op alcoholverslaving ligt bij een man gemiddeld 5x hoger

Alcoholverslaving Men spreekt pas van een afhankelijkheid als er aan volgende punten voldaan wordt: Al bezorgt het overmatig gebruik van alcohol je problemen, toch blijf je drinken Er is sprake van een onweerstaanbare drang om te drinken Indien met het drinken staakt, treden er onthoudingsverschijnselen op - Alcohol maakt zowel psychisch als lichamelijk verslaafd - Ook is er sprake van tolerantie (men heeft steeds meer nodig om het gewenste effect te bereiken)

DSM-IV-TR Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders IV staat als romeins cijfer symbool voor 4 (van de 4e editie) TR staat voor “tekstrevisie” Het is een handboek dat gebruikt wordt om psychische diagnoses vast te stellen

DSM-IV-TR over alcohol Er wordt een onderscheid gemaakt tussen stoornissen in het gebruik van alcohol, en stoornissen door het gebruik van alcohol. Stoornissen in alcoholgebruik: Alcoholafhankelijkheid Misbruik van alcohol

DSM-IV-TR over alcohol Stoornissen door alcohol: Alcoholintoxicatie Alcoholonthouding Delirium door alcoholintoxicatie Delirium door alcoholonthouding Persisterende dementie door alcohol Persisterende amnestische stoornis door alcohol Psychotische stoornis door alcohol, met wanen Psychotische stoornis door alcohol, met hallucinaties Stemmingsstoornissen door alcohol Angststoornis door alcohol Seksuele disfunctie door alcohol Slaapstoornis door alcohol Aan alcohol gebonden stoornis NAO (= Niet Anderszins Omschreven)

DSM-IV-TR over alcohol Criteria over afhankelijkheid: “Patroon van onaangepast gebruik van een middel dat significante beperkingen of lijden veroorzaakt zoals blijkt uit drie (of meer) van de volgende die zich op een willekeurig moment in dezelfde periode van twaalf maanden voordoen:

Tolerantie, zoals gedefinieerd door ten minste één van de volgende: (a) een behoefte aan duidelijk toenemende hoeveelheden van het middel om een intoxicatie of de gewenste werking te bereiken (b) een duidelijk verminderd effect bij voortgezet gebruik van dezelfde hoeveelheid van het middel Onthouding, zoals blijkt uit ten minste één van de volgende: (a) het voor het middel karakteristieke onthoudingssyndroom (verwijs naar criteria A en B van de criteria voor de onthouding van een specifiek middel) (b) hetzelfde (of een nauw hiermee verwant) middel wordt gebruikt om onthoudingsverschijnselen te verlichten of te vermijden Het middel wordt vaak in grotere hoeveelheden of gedurende langere tijd gebruikt dan het plan was Er bestaat de aanhoudende wens of er zijn weinig succesvolle pogingen om het gebruik van het middel te verminderen of in de hand te houden Een groot deel van de tijd gaat op aan activiteiten, nodig om aan het middel te komen (bijvoorbeeld verschillende artsen bezoeken of grote afstanden afleggen), het gebruik van het middel (bijvoorbeeld kettingroken), of aan het herstel van de effecten ervan Belangrijke sociale contacten of beroepsmatige bezigheden of vrijetijdsbesteding worden opgegeven of verminderd vanwege het gebruik van het middel Het gebruik van het middel wordt gecontinueerd ondanks de wetenschap dat er een hardnekkig of terugkerend lichamelijk of psychisch probleem is dat waarschijnlijk wordt veroorzaakt of verergerd door het middel (bijvoorbeeld doorgaan met het drinken van alcohol ondanks het besef dat een maagzweer verergerde door het alcoholgebruik)”

Oorzaken van alcoholgebruik Helaas kan er voor de problematiek rond alcohol geen schuldige aangeduid worden, dit hangt echter af van persoon tot persoon. Kaiser (2007) stelt dat alcoholproblematieken zich steeds vroeger voordoen, dit doordat de jongere bij de groep wil horen Brysbaert (2006) zegt dat ook het genetisch materiaal een rol speelt bij alcoholafhankelijkheid Een andere stelling zegt dat ook de situatie thuis er veel toe doet Mensen die bijvoorbeeld in een depressie verkeren zijn kwetsbaarder voor bijvoorbeeld een alcoholverslaving (context: PAAZ te Jan Palfijn)

Gevolgen van alcoholmisbruik Tijdens het dronken zijn: Gedragsstoornissen: Agressief gedrag Ontremming Oordeelstoornissen Gestoord functioneren Vertraagd reactievermogen Emotioneel labiel Lichamelijke stoornissen Lallende spraak Coördinatiestoornissen Nystagmus van de ogen Een rood gezicht