Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kleurende steden. Uitgeverij Vanden Broele, Stationslaan Brugge - -
Advertisements

DE IRONIE VAN GELIJKHEID OVER ETNISCHE DIVERSITEIT OP DE WERKVLOER
intensiteit,uitingsvormen en gevolgen
Allochtone jongeren en criminaliteit, demografische aspecten
  Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven Marginalisering= verwijst naar een proces van afnemende participatie.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Culturele diversiteit in de kliniek
Allochtonen in het hoger onderwijs
Dossier Empowerment Roos Delahaij
Multi-etnische samenleving: consequenties voor de gezondheidszorg
Workshop Relationele en seksuele vorming
Beeldvorming en discriminatie
Utrecht University Samenwerking tussen school en ouders met een migratie achtergrond: ‘Partnerschap in de maak’’ Platform Allochtone Ouders 6 juni 2009.
Voorzieningen bereiken migranten niet altijd
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Verminderen van vooroordeel en discriminatie
Gemiste Kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
Leeftijdgenoten en Vrienden
HULPVERLENERS OVER ‘A’CTIVERING Peter Raeymaeckers Salman Baig M. 1 BaSwA
Jongeren uit etnische minderheden en hun zelfwaardering
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Superdiversiteit kleurt de sociale diensten
11.1: Uitsluiting of opsluiting HC Opdracht samenvatten Opdracht discriminatie Nakijken / huiswerk.
11.1: Uitsluiting of opsluiting HC Opdracht samenvatten Opdracht discriminatie Nakijken / huiswerk.
Indonesië.
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Social Medicine CQ-index: betrouwbaarheid en validiteit voor allochtone bevolkingsgroepen Karien Stronks afd. Sociale Geneeskunde AMC/UvA Onderzoekersforum.
DE OVERGANG ONDERWIJS-ARBEIDSMARKT Rationeel of emotioneel ?
De donkere kleur van armoede
Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven L. Eldering & E.J. Knorth.
Liesbeth Declercq. I NLEIDING ‘Alle kansen voor alle kinderen’ Laagdrempelige Opvoedingsinformatie Opvoedingsondersteuning  Centra voor Jeugd en Gezin.
Jong en oud met elkaar in gesprek
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Opvoedbaarheid en jeugdbeleid Henk de Vos Hanzehogeschool Groningen – Lectoraat Integraal Jeugdbeleid 16 september 2010.
Open de wereld themadag FODOK en JC
P. 1 Onderzoek naar het aantal en de activiteiten van de allochtone vrouwenverenigingen Op basis van dossiers ingediend bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Dossier Empowerment.
Voortijdig schoolverlaten
Kwetsbare groepen jeugdigen en (problematisch) middelengebruik: visie en interventiematrix Dike van de Mheen, Anke Snoek, Elske Wits, Jaap van der Stel.
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Oudere migranten en eenzaamheid Een vergeten thema? September 2015 Harry Moeskops.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Jeugdcultuur week 6 Specifieke groepen het experimenteer gedrag voorbij.
Ontwikkeling en de basisschool
COLLEGE 6; KOHNSTAMM H9 Ontwikkeling in adolescentie.
Opgroeien in de stad les 3
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Stress bij kinderen J. Van der Ploeg
Oorzaken van pesten 1BaSwB Freya Claeys.
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
JONGEREN MET CRIMINEEL OF ANTISOCIAAL GEDRAG Effectieve of kansrijke vormen van behandeling en begeleiding Annelies Nuytten – 1BaTP B1.
B ELANG VAN OUDERS EN VRIENDSCHAPSRELATIES. I NHOUD Onderzoeksproject VMBO- scholen Deelstudie 1 Deelstudie 2 Deelstudie 3 Deelstudie 4 Besluit.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
Radicaal, orthodox of extremist?
Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg Auteur: Wilma A.M. Vollebergh (Bron:
STRESS OP HET WERK. Kort profiel Cruciaal  December 1999 opgericht  te Alphen aan den rijn  Lokatie: Tauro Trade Center.
Fases in het radicaliseringsproces
Ouderlijke persoonlijkheid, opvoeding en probleemgedrag Waarden en normen.
De weg naar succes Bevorderende factoren voor de participatie van 2 e generatie vrouwen met een niet- westerse achtergrond Wil van Nunen.
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Wat weten we over discriminatie op de stagemarkt?
LVB & jongeren met een migratieachtergrond
Wat weten we over discriminatie op de stagemarkt?
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Zindelijkheid in de kleuterschool
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Transcript van de presentatie:

Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg Wilma A.M Vollebergh

inhoudstabel auteur: Wilma Vollebergh het ontbreken van allochtone jongeren in onderzoeken de ontwikkeling en escalatie van probleemgedrag bij allochtone jongeren culturele diversiteit in de jeugdzorg bronnen

Auteur Wilma Vollebergh 48 jaar Sociaal psycholoog benoemd tot hoogleraar aan universiteit van Utrecht interesse voor de mentale conditie van jongeren en adolescenten met nadruk op etnische minderheden

Het ontbreken van allochtone jongeren in algemene onderzoeken Selectieve aandacht voor bepaalde problemen: grootschalige Nederlandse onderzoeken alleen gericht op autochtonen Versimpelde interpretatie schema’s: gemakkelijk etiketteren van allochtonen terwijl ze veel aanpassing’s problemen hebben Jeugdzorg niet voldoende in de agenda: door gebrekkige kennis van noden van allochtonen

De ontwikkeling en escalatie van probleem gedrag bij allochtone jongeren Oorzaken: Stress-kwetsbaarheidmodel: Kwetsbare kinderen (met risicofactoren) zullen rapper probleemgedrag vertonen dan minder of niet-kwetsbare kinderen die beter om kunnen gaan met stressituaties Sociaal economische factoren Weinig draagkrachtige ouders Een laag tot zeeg laar niveau van sociale en sociaal-economische hulpbronnen in gezin en familie van herkomst Laag opleidingsniveau van de ouders

Culturele factoren Allochtone groepen hebben een sterke collectivistische oriëntatie (belang van gemeenschap boven eigen persoon) dan autochtone groepen Tegenstelling tussen Masculiene en feminiene culturen bij masculiene cultuur zijn meisjes afhankelijk + autonomie bij een feminiene cultuur zijn dat de jongens

Discriminatie en interetnische vijandigheid Allochtone jongeren die opgroeien in Nederland groeien op in sociale context waar men negatief staat tegenover etnische minderheden Naarmate discriminatie toeneemt ontstaat er meer ‘ingroup-outgroup’ (men geeft de schuld van problemen eigen falen aan outgroup) Sociale fobie: kinderen die kwetsbaar zijn voor ontwikkelen van angststoornissen zijn gevoelig voor negatieve informatie en discriminatie . (vaak allochtone meisjes)

Culturele diversiteit in de jeugdzorg Oorzaken Selectieve processen in de toegang tot de zorg Allochtonen vinden de weg naar de zorg niet goed Beschikken niet over nodige kennis van hulpaanbiedingen in Nederland Gevoelens van schaamte Individualiserende manier van behandelingen (allochtonen zijn vaker familie gerichter dan wij)

Etnische stereotyperingen bij potentiële cliënten,verwijzers en hulpverleners Allochtonen hebben stereotype beeld over de wijze waarop men jongeren aanpakt (angst voor discriminatie) Hulpverleners zij niet altijd neutraal in de wijze waarop ze probleemgedrag waarnemen bij allochtone jongeren zien daardoor problemen over het hoofd Good will: sommige hulpverleners denken dat alle Marokkaanse meisjes onderdrukt worden, geven daardoor verkeerde behandeling

Effectiviteit van de jeugdzorg bij alloctone jongeren Niet alle voorzieningen zijn uitgerust om deze jongeren en hun ouders te helpen Na eenmalig contact worden allochtonen vaak minder doorverwezen dan autochtonen Gebrek aan kennis bij hulpverleners over hun situatie Onduidelijk of effectieve behandelingen ook echt worden uitgevoerd

Bronnen E chan, Ercomer researcher,Ercomer faculty of social Sciences,(2008), http://www.uu.nl/uupublish/onderzoek/onderzoekcentra/ercomer/researchers/profdrwilmavolle/39904main.html