Voorbeeld 1 Faculteit Geneeskunde. 1.Aanleiding: vaardigheidsonderwijs  Theoretische duiding en demonstratie in grote groep (n= 80)  Zelfstandig voorbereiding.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Mei 2013 GOED VERKORT? over (ver)korte opleidingen in het HBO.
Advertisements

FAQ over wiskunde Heb ik wel voldoende uren wiskunde gehad in het middelbaar? Welke wiskundevaardigheden moet ik beheersen? Wat is de inhoud van de cursussen.
Het leerkrediet.
The richness of diversity HBO IC DIEN vzw Johan De Cock Coördinator internationalisering.
OPLEIDER IN SCHOOL EEN PROJECT VAN DE PABO HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN EN HET SCHOOLBESTUUR VAN DE GEMEENTE GRONINGEN.
Wie is zij-instromer? Medisch specialist met huidige BIG-registratie als medisch specialist 1 jaar werkzaam in het werkveld M&G Wil overstappen naar een.
Het Toverbos, opleidingsaanbod.. Toelichting ‘Het Toverbos’ binnen de opleiding: • Onderzoekstraject • Feedback studenten • Proeftraject • Ideaal traject.
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
Leren dienstdoen op de huisartsen post. Aios deel, leren dienstdoen op de Hap. Hao deel, begeleiden Aios op Hap. Taakverdeling Aios, Hao, Hap. Wetten en.
Exact competentie gericht.
Werkpakket 4: - implementatieprojecten - duurzaamheidsplan Evert van de Vrie Open Universiteit.
Voorbereiding Clubbridge Les 4 SA en alerteren VC LES 4 Versie
Criteriumgericht Beoordelen - beroepsbekwame toetsing – VELON 2014
Portfoliosysteem bij Wiskunde P. Wilders Faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica.
Aandachtspunten Voldoende en duidelijke informatie
Begeleiden van het B-leerproces
24/05/06 | pag. 1 BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN FACULTEIT WETENSCHAPPEN VAKGROEP BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN INFOCONTACTNAMIDDAG 24 mei 2006.
Onderwijsondersteuning chemie Hernieuwing van de eindtermen van de ba- en ma- opleidingen chemie Nicole Totté, Inge Serdons.
Studenten als katalysator van elkaars leerproces Pilootstudies met studentgemedieerd leren in de bacheloropleidingen Wetenschappen.
PEER LEARNING Intervisie op verplaatsing Gastfaculteit Geneeskunde 30 april 2008.
1 Diplomaruimte Infosessie studenten Faculteit Sociale Wetenschappen.
PAL in de bacheloropleidingen Wetenschappen PAL-studienamiddag 4 februari 2009.
OOF-project Peer assisted learning
Studiegebied Gezondheidszorg Onze onderwijsvisie.
Portfolio Faculteit der Letteren 1 Evaluatie van 2 jaar Digitaal Portfolio in de Letterenfaculteit Utrecht Gerrit Bloothooft.
Portfolio Faculteit der Letteren
Studievoortgangsregulerende maatregelen (SVRM)
Bas Koole Leen Aper Fac. Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen
Is fonologisch decoderen echt noodzakelijk voor het verwerven van orthografische representaties tijdens stillezen? Een toets van de self-teaching hypothese.
Decreet Lerarenopleiding Frank Vandenbroucke 13 januari 2006.
Samen werken = Samen leren = Samen innoveren
Dieptepilot voor de academische basisschool De eerste ontwikkelingen.
pag. 2 VUB Richtlijnen Inter-institutionele akkoorden Erasmus+ ( )
Titelpagina.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
OIDS Novem-traject SKPO Gemert – Bakel.
Master Sociaal werk en sociaal beleid Infosessie schakeljaar 24 september 2007.
Onze nieuwe rekenmethode voor groep 3-8 Klik steeds met uw muis om verder te gaan.
LEREN LEREN & PAL.
Welkom! Ouderavond klas 6 – Gedeelte: (Studie)keuze en LOB Dhr. Hegge of
2 Onderzoeksluik 3: Survey-studie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie:
Leidraad bij het geïntegreerd toetsen van eindcompetenties bij zij-instromers lerarenopleiding UITZIGT (SoE 2010/26) Penvoerende instelling: KHLeuven Projectpartners:
Communiceren met Marloes
ICT-competenties in het basisonderwijs Via ICT-integratie naar ICT-competentie. - Kurt Dossche.
Testcentrum ervaringsbewijs Testen en informeren.
Evaluatie Leerlijnen.
CMAS/NOB brevetopleiding Samenstelling Rob Kool I120
E-portfolio ReKi 2 e Lic: 5 maanden stage Vanaf volgend academiejaar 1 e MA: 6 maanden stage –80-tal studenten –50 stageleiders (UZ) –8 stagetitularissen.
Eerstejaarsproblemen
Het portfolio voor Studietrajectbegeleiding ‘Wie ben ik, wat kan ik, wat weet ik’
Presentatie Beoordelingsporfolio
Bachelor Medische Hulpverlening
Echt in contact treden met de student André Baars, Onderwijspsycholoog (
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Studieloopbaancoaching Kwartaal 4 – les 1 Rotterdam, April 2015.
Evaluatie Orientatieweek opleiding verpleegkunde Schooljaar
EXOVA ONDERWIJS OP MAAT VOOR ELKE LEERLING Excellent Onderwijs Voor Allen Excellente Ontwikkeling Voor Allen Onderwijsverandering van binnen uit.
‘Plusleerlingen’ Omgaan met intelligente en begaafde leerlingen in de rekenles Robert Timmermans.
1 René Stumpel Regionaal Geneeskundig Functionaris Hoofd afdeling Algemene Gezondheidszorg.
Kenmerk: 24 juni Kenmerk: 24 juni Marian Kat-de Jong Kenmerk: 24 juni Spelling op bestelling Gebruik van Hogeschooltaal in de Helpdesk.
Nu even niet misschien later wel.
09/11/2009 Interactie met studenten Workshop opleiding Psychologie 9 november 2009.
EEN BLENDED LEARNING MINOR INFORMATIEVAARDIGHEDEN
ZESC – Situationeel leiderschap
WELKOM Ouders 5 HAVO & 6 Atheneum..
MOOC IN CLIL Kathy Demeulenaere
De druppel die de emmer doet overlopen
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
Presentatie door Mijke van As en Anemie Klomp op
Transcript van de presentatie:

Voorbeeld 1 Faculteit Geneeskunde

1.Aanleiding: vaardigheidsonderwijs  Theoretische duiding en demonstratie in grote groep (n= 80)  Zelfstandig voorbereiding door student op toledo  Eerste oefening in kleine groep (n= 10 à12)  Begeleid oefenen = zeer arbeidsintensief !!

Alternatief “een daartoe getrainde student kan in het skillslab even efficiënt ingezet worden als vaardigheidstrainer als de professionele docenttrainer van de faculteit”. Miller, 2001; Goodfellow, Schofield, 2001

2. Start Pilootproject student-opleider  Perceptie van de studenten en studentopleiders: meerwaarde, moeilijkheden  Resultaten op de vaardighedentoets

3. Huidige stand van zaken A. Selectie van de studentopleiders:  Studenten van het derde bachelor  Selectie op motivatie, beschikbaarheid en competentie: bijkomende ervaring in de gezondheidszorg is meerwaarde  Engagement van minstens 6 uur per academiejaar gedurende 3 jaar (waarvan 4 uur opleiding het eerste jaar)

B. Compensaties  Studenten van de ALO doen dit als praktijkseminarie “vaardigheidsonderwijs”  Vrijstelling van 1 keuzetopic in eerste en tweede masterjaar  Opnemen in portfolio als bewijs van persoonlijke ontwikkeling

CPR - BLS  Studentopleiders geven de initiële les en begeleiden de oefeningen.  De uren die zij presteren boven het normale engagement worden ze betaald als jobstudent.

C. Opleiding van studentopleiders  4 uur didactiek van het vaardigheidsonderwijs  2 uur opleiding in te begeleiden vaardigheid  2 uur begeleiding onder supervisie van coördinator en ervaren studentopleider  Vrije oefentijd

D. Resultaten  Meerwaarde voor de student-opleiders: - meer ervaring in de vaardigheden - oefenen van agogische vaardigheden - goede voorbereiding op latere taak van stageleider  Meerwaarde voor de studenten: - meer zelfvertrouwen - meer begeleide oefengelegenheid - betere resultaten op de toets

Resultaten bevraging 2006 Bevraging van perceptie van studenten en studentopleiders aan de hand van 13 stellingen (6 punts-Likertschaal) en enkele open vragen  Er werden 1200 begeleide oefenuren extra geboden. (= 50 % extra)  De studentopleiders (n = 22) zijn erg enthousiast over hun ervaring.  De studenten (n = 145) vinden deze sessies noodzakelijk maar de helft twijfelde soms of de studentopleiders de vaardigheden op de juiste manier aanleerden. Dit is onterecht omdat de studenten beter scoorden op de vaardighedentoets dan vorige jaren.