C. Nooit meer honger ? 1. Internationale voedselhulp :

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 Basis doelstellingen voor een toekomstig Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) Boerenbond – VODO werkgroep Landbouw.
Advertisements

Van zeepbel tot zeepbel David Para Marxistische zomeruniversiteit 22 augustus 2008.
Arm en Rijk Casus: Armoede in Ogoni.
MAF Nederland.
Zending & Hulpverlening
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
Internationale organisaties
2.5 Landen vergelijken Mali
Hoofdstuk 2 Wereldbeeld: het wereldvoedselvraagstuk Paragraaf 11 t/m 15 SE
Het wereldvoedselvraagstuk brengt je zeer snel op het vlak van wereldhandel en duurzame ontwikkeling. Met het softwarepakket ‘Dashboard’ op de cd-rom kun.
Aantekening §1 B-nummers.
2.6 Ontwikkelingssamenwerking
HOOFDSTUK 10 ONTWIKKELINGSPEIL.
1.4 een geglobaliseerde wereld
Economische Crisis Hoofdstuk 1, paragraaf 3.
Dorcas is een internationale hulporganisatie die in twintig landen in Oost-Europa en Afrika projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas.
Plantagelandbouw.

B. Wie of wat is de boosdoener ?
ONTWIKKELINGSSAMENWERKING LES 3 (13.5). VN Bron
Impact van de financiële en economische crisis op het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking PULSE lanceringsdag 27 november 2009, Brussel Tom De Bruyn.
 Verkopen oxfam producten  Verkopen sieraden voor Bali (Carry For kids)
Hoofdstuk 2 Wereldbeeld: het wereldvoedselvraagstuk Paragraaf 11 t/m 15
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv Make poverty history In 2000 zijn millenniumdoelen vastgesteld, bijvoorbeeld: in 2015 moeten armoede.
ZUID AFRIKA, EEN ONTWIKKELINGSLAND?
De IndustriËle revolutie
Economie 13.3 t/m 13.5.
MAF Nederland Titel.
Kenmerken en gevolgen van onderontwikkeling
Europa... en ik?. Naar een solidaire wereld? De Europese Unie.
Commerciële landbouw in de VS
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
8.4 Hoe help je een ontwikkelingsland?
Biologische landbouw in de landen van het Zuiden kansen voor duurzame ontwikkeling?
Verschillende agrarische regio’s
Hoofdstuk 3 Arm en rijk in de VS en Nigeria.
8.3 Hoe is de welvaart verdeeld?
Economische Crisis Hoofdstuk 1, paragraaf 3.
8.4 Eerlijk zullen we alles delen?
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk §
De Dorcas Voedselactie Dorcas legt zich niet neer bij honger en diepe armoede in de wereld. Daarom organiseren we jaarlijks een actieweek, waarin duizenden.
Hongersnood Nils,Sander en Daniel. Inleiding Oorzaken Hongersnood hedendaags Oplossingen.
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
Congo: rijk land maar arme bevolking Congo: rijk land, arme bevolking.
SO terug.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Fairtrade Eerlijke handel. Wat is Fairtrade? Geschiedenis Hoe werkt Fairtrade? Criteria Belangrijke thema’s Fairtrade vandaag in de wereld Verkoopkanalen.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
Waar gaat het over? Eind september 2015 kwamen de staats- en regeringsleiders samen in New York voor de jaarlijkse top van de Verenigde Naties. Daar.
Waar gaat het over? Eind september 2015 kwamen de staats- en regeringsleiders samen in New York voor de jaarlijkse top van de Verenigde Naties. Daar.
De Dorcas Voedselactie Dorcas legt zich niet neer bij honger en diepe armoede in de wereld. Daarom organiseren we jaarlijks een actieweek, waarin duizenden.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
NEDERLAND HANDELSLAND
Waaraan herken je een ontwikkelingsland?
Haïti zwaar getroffen door orkaan Matthew
Future Planet Studies: Wat kun je ermee?
Michael Stern (CC BY-SA 2.0)
Buitenland - economie leerjaar 3
Verenigde Naties: mondiale aandacht voedselprobleem
Na WO2 is er een politieke en economische tegenstelling in de wereld.
Waaraan herken je een ontwikkelingsland?
Niet alleen op de wereld
Niet alleen op de wereld
Niet alleen op de wereld
[Voeg eigen informatie over uw gemeente en/of de collecte toe]
§6.1 Conflicten in de wereld
Hoofdstuk 3 Eerlijke handel
1BK Hoofdstuk 3 | Arm en rijk
Transcript van de presentatie:

C. Nooit meer honger ? 1. Internationale voedselhulp : De Verenigde Naties en heel wat NGO’s leveren voedselpakketten aan landen die getroffen zijn door een natuurramp of die zich door oorlog in een humanitaire crisis bevinden.

niet - gouvernementele organisaties NGO’s niet - gouvernementele organisaties Dit zijn organisaties die onafhankelijk zijn van de overheid en zich op een of andere manier richten op een maatschappelijk belangrijk thema zoals ontwikkelingssamenwerking.

DUURZAME OPLOSSING ! 2. Kennisoverdracht : Nieuwe (betere) landbouwtechnieken worden aangeleerd aan de plaatselijke bevolking. Er worden ook nieuwe gewassen ingevoerd die beter aan het klimaat en de bodem zijn aangepast (genetische manipulatie). DUURZAME OPLOSSING !

3. Invoeren van moderne technieken : We proberen het invoeren van moderne technieken in ontwikkelingslanden mogelijk te maken door de landbouwers microkredieten te verlenen. Microkredieten zijn leningen van een klein bedrag voor een korte periode

4. Kwijtschelden van de schulden Bijna alle ontwikkelingslanden hebben torenhoge schulden aan het ‘Westen’. Door de zware afbetalingen is er bijna geen geld meer voor investeringen in onderwijs, landbouw, gezondheidszorg,… Het kwijtschelden van hun schulden zou hen wat financiële ademruimte moeten geven en de kans geven op een verdere uitbouw van hun land.

5. Aangepaste wereldhandel De bedoeling is om de kleine landbouwers in ontwikkelingslanden een zo eerlijk mogelijke prijs te geven voor hun producten. Meer informatie : www.oxfamwereldwinkels.be

6. Campagnes kleinere gezinnen Een groot deel van de hongerproblemen in ontwikkelingslanden ligt bij de te snelle bevolkingsaangroei. Er moet geprobeerd worden om de bevolkingsgroei in die probleemregio’s af te remmen.