DE EGYPTISCHE GODENWERELD

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen!
Advertisements

De tijdsband Door de eeuwen heen….
HET HISTORISCH REFERENTIEKADER
Psalm Een pelgrimslied. Ik sla mijn ogen op naar de bergen,
De Azteekse Goden Geschiedenis 3.3.
Het oude Egypte Farao’s en piramides.
Helleense mythologie.
Door:Joost Alwin en Rogier
Het geheim van het oude Egypte
Paragraaf 2.3 Geloven en weten..
Het oude egypte (deel 2) Goden in Egypte.
Joods-christelijk wereldbeeld
De opkomst van het christendom
Omgaan met geschiedenis
Zingen Vers 1 In het begin lag de aarde verloren,
Het goddelijke en de goden
Het oude Egypte Door Brent en Wouter.
Oude Egypte Door Caro & Lore.
Oud Egypte Door Jasper en Simon.
Oude Egypte Door Zoë en Lisa.
Het Oude Egypte Door,,,Sien En Cato !!!.
Paragraaf 2.4 De samenleving verandert
1.3 Egypte, het land van de Farao’s
Troonswissel in de hemel?. Nieuw op de troon Psalm bij verovering van Jeruzalem? Psalm bij verovering van Jeruzalem? Genesis 14: Abram en Melchisedek.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Wat geloven de wereldgodsdiensten?
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Wie zijn Zijn leerlingen?
Goden en Godinnen uit de Griekse- Romeinse mythologie.
Het oude Egypte Door Tom en Tom.
Het oude Egypte door Liesl en Marie.
WAT IS EIGENLIJK… HUMANISME?!
Sheppingsverhaal Grieken
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
De klassieke godenwereld
Eén Heer: Christus Jezus
Het oude Egypte Door Sofie en Lisa.
Het oude Egypte Door Kevin & Wesley.
Verwondering over de natuur
De geschiedenis van de geneeskunde
Paragraaf 4.3 De cultuur van het rijk.
Gemaakt door Stephanie en Cherish
Preek Matteüs 2: 1-12.
Het oude Egypte Door Mayke en Jonas.
AFGODERIJ BRENGT VLOEK. ZONAANBIDDING 20 Te dien dage zal de mens zijn zilveren en gouden afgoden, die hij zich gemaakt had om zich daarvoor neer te buigen,
De golven van onze beschaving
Waarvoor dienden de goden in het oude Egypte?
Het oude Egypte Door Jens en Jo.
De egyptenaren Door Thomas en Brecht.
Egypte, een goedgeorganiseerd rijk
Deel 4: de Griekse godsdienst
Een voorbeeld dat navolging verdient
Terugkoppeling vorige les. Uitleg. Histoclip ‘De oude Egyptenaren.’
Terugkoppeling vorige les. Uitleg. Opdracht. Opdracht bespreken. Quiz.
Psalm 148 Vers 1 Looft, halleluja, looft de HEER, hoog in de hemel van zijn eer. Looft Hem, die in de hoge troont, gij engelen, die bij Hem woont. Looft.
De gelaagde samenleving
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
De prins van Egypte.
Echt of nep: museum of Hollywood? Oordeel zelf: Zijn de objecten die jullie in de komende slides gaan zien afkomstig uit het Oude Egypte of zijn ze gemaakt.
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte
De oude Egyptenaren.
Johannes 16:5-8 5 En nu ga Ik heen naar Hem Die Mij gezonden heeft, en niemand van u vraagt Mij: Waar gaat U heen? 6 Maar omdat Ik deze dingen tot u.
Egypte, een geschenk van de Nijl
Blok II God de Vader God bestaat uit drie personen.
Thema 1: Egypte.
Aanvullende afbeeldingen bij het projectweekpakket Egypte.
Christus en de gemeente
Transcript van de presentatie:

DE EGYPTISCHE GODENWERELD

Centrale probleemstelling: Hoe ziet de Egyptische godenwereld eruit? Deelvragen: 1. Situering in tijd, ruimte en domein van de socialiteit? 1.1 Situering in tijd? 1.2 Situering in ruimte? 1.3 Situering in domein van de socialiteit? 2. Verering van de goden? 3. Belangrijkste Egyptische goden? 4. Dodenboek?

1. Situering in tijd, ruimte en domein van de socialiteit?

1. Situering in tijd, ruimte en domein van de socialiteit? Nieuwste Tijd (1789 tot 1945) Middeleeuwen (476 tot 1453) Oude Nabije Oosten (3500 v.C. tot 800 v.C.) Nieuwe Tijd (1453 tot 1789) Klassieke Oudheid (800 v.C. tot 476) Prehistorie (tot 3500 v.C.) Eigen Tijd (vanaf 1945)

1. Situering in tijd, ruimte en domein van de socialiteit? 1.2 Situering in ruimte?

1. Situering in tijd, ruimte en domein van de socialiteit? 1.3 Situering in domein van de socialiteit?

Syntheseschema 1. Situering in tijd, ruimte en domein van de socialiteit? Tijd: Oude Nabije Oosten Ruimte: Egypte Domein: Cultuur- religie

2. Verering van de goden?

2. Verering van de goden?

2. Verering van de goden? Op welke manier werden de goden tastbaar op aarde voor de Egyptenaren? Er werden beelden van de goden gemaakt die we goden- of cultusbeelden noemen. Deze beelden werden in tempels geplaatst. Ze werden dagelijks uitgebreid verzorgd door de priesters. Zo kregen ze vele drank- en voedselofferanden en werden ze gewassen en aangekleed.

2. Verering van de goden? Hoe weten jullie dan zo zeker dat de goden zich in de beelden gevestigd hebben? Wij geloven dat de ‘ba’ of de ziel afdaalt uit de hemel en zich in het beeld vestigt als we het mondopeningsritueel uitvoeren. Hierbij worden alle openingen van het gezicht aangestipt met een ritueel voorwerp.

2. Verering van de goden? Daarnet zei u dat de priesters instonden voor de dagelijkse verzorging van de beelden. Wat kon het gewone volk dan doen om de goden te aanbidden of hen om een gunst te vragen? Het gewone volk mocht de tempel niet betreden. Voor hen werd een tegen- of contratempel opgericht aan de achterkant van de tempel.

Syntheseschema 1. Situering in tijd, ruimte en domein van de socialiteit? Tijd: Oude Nabije Oosten Ruimte: Egypte Domein: Cultuur- religie 2. Verering van de goden? Cultusbeelden in tempels, bezield door mondopeningsritueel Voor gewone volk: contra-of tegentempel

3. Belangrijkste Egyptische goden?

3. Belangrijkste Egyptische goden? Oud-Egyptische godsdienst = polytheïstisch Polytheïsme= het geloof in meerdere goden Andere voorbeelden: Hindoeïsme Oud-Griekse godsdienst Romeinse godsdienst Keltische godsdienst

3. Belangrijkste Egyptische goden? Anoebis: Hij is de god van de mummificatie en necropool (= begraafplaats) en wordt afgebeeld met een jakhalzenkop. Hij brengt de overledene binnen en bedient de weegschaal waarin het hart van de overledene gewogen wordt (zie dodenboek).

3. Belangrijkste Egyptische goden? Atoem: Hij was diegene die tevoorschijn kwam uit de donkere, kolkende chaos voor de geschiedenis van de wereld begon en wordt beschouwd als de scheppergod. Hij draagt de dubbele koningskroon.

3. Belangrijkste Egyptische goden? Noet: Zij werd gemaakt door Shu en Tefnut en ze is de hemelgodin. Aanvankelijk vormde ze één geheel met Geb, de aardgod maar Shu trok hen uiteen en duwde haar naar boven, naar de hemel.

3. Belangrijkste Egyptische goden? Maät: Deze godin wordt afgebeeld als een vrouw met een struisvogelpluim op haar hoofd. Ze vertegenwoordigt orde en stabiliteit. Zij wordt ook meestal bovenop de weegschaal afgebeeld waar het hart van de overledene in gewogen wordt (zie dodenboek).

3. Belangrijkste Egyptische goden? Isis: Deze godin is de echtgenote van Osiris en de moeder van Horus. Ze vertegenwoordigt de koningstroon: Horus die op de schoot van zijn moeder zit is als de koning die op zijn troon zit. Ze heeft een gebouw op haar hoofd.

3. Belangrijkste Egyptische goden? Horus: Hij is de zoon van Isis en Osiris. Hij wordt meestal afgebeeld met een valkenkop en met de dubbele koningskroon.

3. Belangrijkste Egyptische goden? Osiris: Hij is de koning van de onderwereld, heeft een groene kleur en houdt ook meestal een scepter (= symbool voor macht) in de hand. Hij was ook de man van Isis en de vader van Horus. Hij velt een oordeel na het wegen van het hart (zie dodenboek).

3. Belangrijkste Egyptische goden? Seth: Deze god staat symbool voor het kwaad. Hij vermoordde Osiris, zijn broer. Hij heeft het hoofd van een mythisch dier.

3. Belangrijkste Egyptische goden? Thot: Hij wordt voorgesteld met de kop van een ibis (= een vogel). Hij is de god van de wijsheid en het schrift. Hij noteert de uitkomst van ‘het wegen van het hart’ van de overledene (zie dodenboek).

3. Belangrijkste Egyptische goden? Hathor: Zij is de godin van de moederschap en de erotiek, maar ook van de muziek, de dans en de dronkenschap. Ze kan worden afgebeeld als een vrouw met koehorens en een zonneschijf, als koe of als mengvorm.

3. Belangrijkste Egyptische goden? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 G I A E H J F C B D j i b h d f g e c a

Syntheseschema 1. Situering in tijd, ruimte en domein van de socialiteit? Tijd: Oude Nabije Oosten Ruimte: Egypte Domein: Cultuur- religie 2. Verering van de goden? Cultusbeelden in tempels, bezield door mondopeningsritueel Voor gewone volk: contra-of tegentempel 3. Belangrijkste Egyptische goden? Polytheïsme Anoebis, Atum, Nut, Mäat, Isis, Horus, Osiris, Seth, Thot

4. Dodenboek?

4. Dodenboek? Doel= de doden helpen bij het leven in het hiernamaals

4. Dodenboek? 1 2 5 4 3

4. Dodenboek? Nummer Figuur Functie 1. Osiris Hij doet de uitspraak na het wegen van het hart. 2. Anoebis Hij brengt de overledene binnen en bedient de weegschaal. 3. Veer van Maät Hier wordt het hart tegen afgewogen. 4. Amemait Als het hart te licht is, wordt het opgegeten door dit monster. 5. Thot Hij noteert de uitspraak van Osiris.

Syntheseschema 1. Situering in tijd, ruimte en domein van de socialiteit? Tijd: Oude Nabije Oosten Ruimte: Egypte Domein: Cultuur- religie 2. Verering van de goden? Cultusbeelden in tempels, bezield door mondopeningsritueel Voor gewone volk: contra-of tegentempel 3. Belangrijkste Egyptische goden? Polytheïsme Anoebis, Atum, Nut, Mäat, Isis, Horus, Osiris, Seth, Thot 4. Dodenboek? Doel: doden helpen bij het leven in hiernamaals Osiris, Anoebis, veer van de godin Maät, Amemait, Thot