315 - 445 Eerste epeisodion en eerste stasimon. Compromis 316 - 363 In eerste instantie is Kreon nog erg streng en vastberaden Medea te verbannen. Medea.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het verhaal van de twee keien.
Advertisements

Janne, Maud & Florentine
Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Neem een hond!!. •Zoek je iemand, die je krant brengt zonder eerst de sportpagina er uit te scheuren
Medea, een tragedie door Euripides
Koop een hond! Joske Vermeulen.
Eerste epeisodion Eerste stasimon Door: Jasper
Gods verborgen glans.
Harry Potter en de Geheime Kamer
Derde epeisodion en derde stasimon
Barbecue schatje? Bart en zijn vrouw zijn 's middags aan het werken in de tuin, wanneer hij zijn vrouw bekijkt en zegt: "Amai, schat, uw gat is echt wel dik aan't.
Hij laat de ingreep doen en verlaat overgelukkig het ziekenhuis.
'perspectieven in het boek Ruth' deel II.
             Een man zit 's avond behoorlijk
Het 4e Epeisodion en Stasimon
Een Griekse tragedie geschreven door Euripides
Relationship Macbeth and Lady Macbeth
Logica in al zijn zin en waanzin.
Indische nostalgie…….
VIJFDE EPEISODION EN STASIMON R R Medea.
Voor een lieve vriend of vriendin
Mozes terug in Egypte De 10 plagen.
De Lijdende Dienaar Willibrord vertaling herziene uitgave 1995 Jes 42:1-4 Jes 49:1-6 Jes 50:49 Jes 52:13 Profeten verwoorden Gods bedoelingen Koningen.
Romeinen Denken en Dienen.
Hoofdzaken... (II) 1 Korinthe
Piet en zijn vader zitten in huis. Piet zegt dat hij naar buiten gaat. Zijn vader zegt dat hij niet mag glijden op het ijs, omdat het ijs nog te dun is.
Godsdienst 1.
Godsdienst.
Woord van Leven November 2012.
Aan een buitengewoon persoon!
Medea bij Ovidius Sophie Carter, Grieks 6. Medea bij Ovidius Ovidius: 43 v. Chr. – 18 n. Chr. ◦Medea ◦Metamorphosen  15 boeken: verhalen uit de Griekse.
Euripides Medea 1e epeisodion
Door: Willem Schlingemann. Medea komt Aegeus, koning van Athene, tegen. Hij komt van het orakel van Apollo om uit te vinden hoe hij kinderen kan krijgen.
Sophie Carter.  Waar is Medea?  Eens een monster, altijd een monster  Slechte vader, slechte moeder  De.
Aristoteles.
Het eerste epeisodion Vs
Het 3e epeisodion en het 3e stasimon Paul Penris, Robin Viëtor en Eliane Zwart.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Op de kring Bijbelstudie Veg Amstelland 2 Emmeloord Over Jozua 2
Witte wieven Dit verhaal Karlijn, Lori, Sanne, Lisa, Lotte. Betekenis.
De kerkvader Augustinus over
Huwelijk (1) Een vrouw heeft haar ex-echtgenoot uitgenodigd op haar huwelijk. Tijdens het feest gaat de ex naar de nieuwe bruidegom en vraagt hem op.
Een man loopt een winkel binnen en ziet er een prachtige handbewerkte houten kat. “Wat kost die kat?” vraagt hij aan de verkoper.
De koning en de arme violist.
Welkom 3e Lijdenszondag 2015.
Zondag 35 HC Franeker 8 maart 2009
Als de haan niet kraait voor het avondrood dan gaat het regenen of de haan is dood ZAND EN STEEN.
Het verschil tussen logisch- en ‘inclusief – intuïtief denken’….. 
Vrouwen van Nederland Neem een hond!!!.
CHEFKE DESIGNS Presents PET-SHOP Dierenwinkel Ga maar snel kijken.
Op straat Powerpoint: Willy.
De handicap.
Een jongeman komt in de apotheek en vraagt de apotheker :
Abraham, volgend jaar rond deze tijd zal Ik bij jou terugkomen en dan zal Sara, je vrouw, een zoon hebben. Op een dag kwamen drie onbekende mannen op bezoek.
Na hun bezoek aan Abraham vertrokken de twee engelen die God vergezelden naar Sodom en Gomorra, de stad waar Lot en zijn gezin woonde.
‘n Kleine jongen rijdt met zijn vader langs het ’’ hete ‘’ kwartier van de stad en vraagt aan zijn papa.
Een man zit 's avond behoorlijk door te zakken in een kroeg en besluit rond 2:00 uur naar huis te gaan. Hij staat op van zijn kruk en valt op de grond.
In dit winkelcentrum hebben vrouwen de mogelijkheid een echtgenote te kiezen uit verschillende mannen...
Beelden van de kerk.
Op zijn 95ste besluit Don Juan nog te trouwen …
Stijlvormen beeldspraak, hyperbool, understatement, (anti)climax, retorische vraag, eufemisme, spot, woordspeling, tegenstelling, paradox.
‘Mixed up piles’.
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
Karel en Elegast.
Met een gebogen hoofd zit Carmen aan tafel met haar boek. Met een moeilijk gezicht kijkt ze naar de opdrachten voor zich. Over een paar weken is haar.
Don Quichot – Pablo Picasso Tableau Vivant. Don Quichot Het verhaal.
HAAR Juf staat voor de klas en schrijft wat op het bord. Jantje roept:
Kies een partner in de Heer - 1 Kor.7:39b. Een partner krijg je, een partner kies je (O.T.) Wat de HEER toen zei, heeft betekenis voor nu (1 Kor.6) Houd.
Transcript van de presentatie:

Eerste epeisodion en eerste stasimon

Compromis In eerste instantie is Kreon nog erg streng en vastberaden Medea te verbannen. Medea valt op haar knieën en smeekt hem dit niet te doen. Er volgt een gesprek waarin Medea Kreon overtuigt haar een extra dag te geven om haar zaken te regelen. (stichomythie) 324 – 339) 329: Omslagpunt, Kreon toont zich voor het eerst menselijk : Dramatische ironie

Het plan Medea herpakt zich. Ze besluit dat ze Glauke, Kreon en Jason wil doden en vraagt zich af wat de beste manier is om dit te doen. Ze kiest er voor om hen te doden met vergif, omdat ze hiermee bekend is : Het koor ziet de situatie van Medea somber in  tegenstelling met regel 364, hierin toont Medea dat zij de situatie nog niet uitzichtloos acht. In 370 zegt Medea dat Kreon  is en daarom dit besluit heeft genomen.

Stijlfiguren in , en 374 – 375: prospectie  Medea voert de spanning op Chiasme:   Anafoor:  ’,  ’ Polysyndethon: 375,  ’ Retorische vragen: 364 & 369

En dan? In dit stuk tekst vraagt Medea zich af wat er met haar zal gebeuren als ze haar plan heeft uitgevoerd. Welke stad zal haar opnemen? 391 prospectie: Ze zegt dat ze een veilig bolwerk nodig zal hebben (Aegeus) opvallend. Medea spreekt over het gebruik van het zwaard.

Aansporing Medea spreekt zichzelf moed in. Ze benadrukt dat ze zich geen gelach op de hals mag halen. Ze stelt dat vrouwen zwak zijn, maar ook de slimste scheppers van rampen. In regel 397 roept Medea Hekate aan, dit is de godin van de hekserij en het duister. Door woordplaatsing en een anafoor wordt de indruk dat er iets ergs gaat gebeuren versterkt:  – 

Aansporing In regel 405 zegt Medea:   Corinthisch. Het verwijst naar Sisyphus, hij was een bedrieger, de stamvader van Corinthe en de man die in de Tartaros een zware steen een berg op moest duwen. Tegenstelling met  dit slaat namelijk op haar eigen voorvader Helios)

Eerste stasimon Het koor beschrijft nogmaals de situatie: Medea is helemaal eenzaam omdat ze haar vaderland heeft bedrogen en is ingeruild voor een andere vrouw. Er was een traditioneel beeld dat mannen betrouwbaar zijn, maar dit blijkt toch niet zo te zijn. De liederen die over de ontrouw van vrouwen gaan hoeven nu niet meer gezongen te worden, nu kan de ontrouw van mannen bezongen worden. Medea is een voorbeeld van wat in de eerste regels wordt geschetst. Het koor komt helemaal niet terug op Medea’s wraakplannen.