Lichtschepen voor de Belgische kust

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Communicatie doelstellingen
Advertisements

De ultieme oplossing met zijn vrouw een Amerikaanse journalist Ongeveer twee jaar geleden ging een cruise maken Tijdens het diner viel hun een oude dame.
Portretje van een beroemd schilder.
gaan we als je hiervoor de tijd hebt, wat container schepen bekijken.
= 1 uur vóór zonsondergang uur
Instructieavond Spelregels
De geboorte van een legende
De eerste herfststorm.
HET MODERNE LUXUEUZE HEIST-AAN-ZEE! 2013
Ophoging strand Scheveningen
De eerste car-ferry door Arne Pyson.
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
Obesitas De obesitasepidemie en de evolutie van het aantal bariatrische ingrepen bij MLOZ-leden Dr. Katrien Van Rie Dr. Jan Van Emelen.
Jij en Je Ontdekkingsreis
Op maandag 21 november 2011, om 7.00 uur in de morgen kwam er een grote- en een kleine kraanwagen om de wijzers van de St. Bavokerk eraf te halen voor.
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
DE WATERSNOOD.
Gemaakt door Mylene rodenburg
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Reisverslag Spanje Gemaakt door Dagmar, Ilse en Jellina.
De aanwezigheidsregistratie bij werken in onroerende staat
Typische kenmerken van een haven?
W H I T E M O U N T A I N S. Die naam stamt uit het verleden, door schepelingen zo genoemd, omdat deze bergketen vaak met sneeuw was bedekt, en van de.
De “Hellespont Alhambra” of “Ti Asia”.
Vervoer van eten en brandstoffen
Russische Duikboot U-480 Foxtrot type 641
H.4 – Steden en Staten Paus en keizer De kruistochten Ontstaan steden
Welkom Openluchtklassen Basisschool De Linde Basisschool De LindeAchterbroek.
Pupil van de Week Om de kinderen nog enthousiaster te maken voor de sport korfbal, is “ Pupil van de week” in het leven geroepen. Startdatum: 10 september.
Gemaakt door: Esther, Oscar en Jaimie.
(Kern4,Hoofdstuk6,nrs2.4en2.5)
Markus En in vele dergelijke gelijkenissen sprak Hij het woord tot hen, naardat zij het konden horen, 1 Op die dag ging Jezus het huis uit.
Serie: Kom Hoger. 1 Korintiërs 2: 14 Doch een ongeestelijk mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is, want het is hem dwaasheid en hij kan het.
Begeleiding van een exceptioneel Transport op
Het is groter dan een vliegdekschip met matrozen en officieren. Het kan containes vervoeren met 13 man Personeel.
Donderdag 24 november 2011 waren alle wijzers gerepareerd de volgende wijzer staat al buiten om weer op de toren geplaatst te worden de andere wijzers.
Woensdag 17 nov HAVO.
User management voor ondernemingen en organisaties
SESVanderHave 30 MEI 2008.
In de Atlas der Buurtwegen van Belsele van 2 april 1845 wordt voetweg nr. 42 als volgt omschreven: Richting:Sentier du chemin dit Hoogebockstraet à celui.
Transport en Infrastructuur
Logo Stapsgewijze verfijning: tekenen van een huis. Uitbreiding naar meerdere huizen, variabele afmetingen, coördinaten en kleuren Opdracht voor het vak.
PowerPoint Presentatie Normandië
Power Point excursie Hallo lezers, dit is onze Power Point over de excursie naar het van Gogh museum.
Oppervlaktes K v Dorssen.
De eerste sokkel bestemd voor het windturbinepark op de Thorntonbank
wonen in the White Gilbert Deley Managing Director
S.M.A.K Gent.  Inleiding  Geschiedenis SMAK  Wat is actueel?  Praktische informatie  Adres  Bronnen.
Migratie , Het Grote Menselijke Verhaal. Voor miljoenen mensen uit heel Europa waren de loodsen van de Red Star Line op het Antwerpse Eilandje de.
De geschiedenis van Flevoland
21 April 2010 Booreiland Deep Horizon explodeerde, raakte in brand, zonk en de olie blijft in zee stromen.
Index De index wordt bepaald op basis van het aantal glasalen per trek (1x1m kruisnet) over de maanden april en mei, waarbij de trek genomen moeten worden.
Geschiedenis En Kaart Na de val van Antwerpen in 1585 werd het scheepvaartverkeer van en naar Antwerpen geblokkeerd door de Noordelijke Nederlanden.
Een Schots verhaal… Tussen de havens van Grangemouth en Falkirk werd in 1777 het kanaal van Forth & Clyde gegraven. Het verbond Glasgow met de de Oostkust.
Het belang van de Belgische zandwinning op zee
De Titanic !!......
Robert Wadlow ( ) Robert Wadlow, geboren op 22 februari 1918 in Alton, Illinois, Verenigde Staten, woog.
Het is groter dan een vliegdekschip met matrozen en officieren. Het kan containes vervoeren met slechts 13 man Personeel.
Titanic in getallen.
Beachvolley 2000 Even oude koeien uit de gracht halen.
Een vrachtschip heeft woensdagmorgen 18 april 2012, in de Rotterdamse Nieuwe Maas een aantal containers verloren nadat het de Willemsbrug had geraakt.
Naam: Florian van Rijsbergen Groep: 8 Reis Noorwegen 27 mei-31mei 2015
EBOLA MRCC Oostende – SOP’s Kapt. Réjane Gyssens – nautisch dienstchef.
De storm begon op zaterdag 30 januari 1953 en op 1 februari werden aan onze kust windsnelheden van 120 tot 150 km/u gemeten.
Voc. Gemaakt door arie. Inhoud Compagnieën Oprichting van de voc. Wat is de macht van de voc. Heren zeventien Op het schip Route naar Azië De weg op zee.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
CONGO RIVER ONDERHOUD VAN DE VAAR ROUTE ANNO 2016.
Belgische Kust Muziek : Andre Rieu.
Afsluiting: Hoe zit jij in je kippenvel?
Transcript van de presentatie:

Lichtschepen voor de Belgische kust 1848 - 1994

Bij verraderlijke ondiepten in zee waar de bouw van een vuurtoren niet mogelijk was, werden er lichtschepen uitgelegd. Drijvende vuurtorens die vanaf hun eenzame positie op zee het scheepvaartverkeer de juiste route aanwezen.

Achter deze lichtschepen en hun bemanning, die steeds enkele weken aaneen op elkaar aangewezen zijn, gaan vele verhalen schuil van stormen,van (bijna)aanvaringen en andere belevenissen.

Het eerste Belgische lichtschip de “ Paardenmarkt” (later “Wielingen”) ging reeds in de loop van 1848 voor anker voor het strand van Knokke. De geschiedenis van de Belgische lichtschepen neemt bijna 150 jaar in beslag.

Toen is ze verder uitgelegd en kreeg het de naam “ WIELINGEN “ Na een korte periode bleek dat de “Paardenmarkt” te dicht onder de Belgische kust voor anker lag . Toen is ze verder uitgelegd en kreeg het de naam “ WIELINGEN “

Later toen de eerste " Wandelaar "op positie lag verdween het lichtschip "wielingen "

De eerste stalen “ Wandelaar “ hier gestrand. op 17 mei 1940 wandelaar op het strand van mariakerke De eerste stalen “ Wandelaar “ hier gestrand.

Het laatste type schip van de “ wandelaar “ uit de vaart op 10 mei 1972. Een serie van 3 gelijke schepen dienstdoende als Westhinder en Wandelaar en één als reserve in de haven van Oostende of in onderhoud. .

De “ Westhinder “ in den beginne !

De “ Westhinder “ergens in de veertiger jaren …….. West-Hinder: 51° 23' 00'' North - 02° 26' 20'' East

Lichtschip "WEST-HINDER 1 – 2 – 3 Een serie van 3 gelijke schepen Bouwjaar1950 Beliard Crighton, Oostende Afmetingen Lengte 42,50 m Breedte 7,80 m Diepgang 3,00 m Waterverplaatsing: 401 m3 Snelheid:8 knopen Voortstuwing:1 dieselmotor (200 pk) 4 bladen schroef (1,5 m doormeter) Bemanning: 9

Lichtschip 1 - Aktief lichtschip als de westhinder en de wandelaar 1950-1972 ligt nu in Ruppelmonde als een museumschip

Lichtschip 3 aktief van 1950 tot in1992 Bezoekadres: Bonapartedok, St. Laureys Kaai B-2000 Antwerp Belgium De bemanning van een lichtschip had als hoofdtaak het onderhoud van het schip en de lichtinstallatie en het verzekeren van de uitkijk naar eventuele scheeps- en vliegtuigongevallen.

Tot de neventaken behoorden : het geven van waarschuwingsseinen bij stormwind, het verrichten van metereologische en stroomwaarnemingen, metingen van golfhoogte en controle van zeewater op olieverontreiniging. Bozoekadres : SEAFRONT ZEEBRUGGE Vismijnstraat 7 B-8380 Zeebrugge Belgium Link to the museum: http://www.seafront.be/ Het laatste lichtschip “ Westhinder 2” Aktief lichtschip van 1950 tot 1994

Enkele foto’s van binnen in het schip De ankerlier Kamer met de kooi Het kombuis

De bemanning van een lichtschip verbleef voor een periode van twee weken aan boord, daarna werden ze afgelost en waren ze twee weken thuis bemanningverblijf De wacht in de brug : 4 uur op , 4 uur af

Een lichtschip werd vastgelegd met een zogenaamd paraplu- of paddestoelanker. De ankerpositie werd voortdurend gecontroleerd door peilingen van twee in de onmiddellijke nabijheid liggende tonnen : de waaktonnen. De Belgische lichtschepen waren, in tegenstelling tot de Nederlandse lichtschepen, voorzien van een eigen voortstuwing.

Ter vervanging de Westhinderpaal      Langzaam maar zeker werden de lichtschepen voor onze kusten vervangen door onbemande lichtplatforms of navigatieboeien. Deze laatsten zijn in aanschaf, gebruik en onderhoud veel goedkoper. De westhinder in 1993 op zee! Ter vervanging de Westhinderpaal

Maart 2004 - Op de Oostdyckbank, 24 kilometer voor de kust van Nieuwpoort, werd de nieuwe radartoren Oostdyck in gebruik genomen. De onbemande radartoren is 37 meter hoog en moet schepen begeleiden van en naar zowel de Belgische als de Nederlandse havens. Acht mensen volgen de radarbeelden teneinde nieuwe rampen zoals de Tricolor te voorkomen.

THE END Vercoutter Mario