WELKOM, en meer lezing meervoudige intelligentie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De leerkracht als spil van het onderwijs
Advertisements

LIO-dag 2013 Leerstijlen en brein Edward van Balen 8 maart 2013.
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Normen Ga van een positieve intentie uit Communiceer respectvol
‘t Schrijverke Zoetermeer
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Workshop Meervoudige intelligenties Hoe ben je slim? 2011
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Principes voor een rijke leeromgeving
Meervoudige intelligenties
Hogescholen in Dialoog
Hfdst 1 blz Opdracht Wat is leren?.
Geletterdheid….. Wat is dat?
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
Workshop Relationele en seksuele vorming
Focus-Fontys Sneed het mes van twee kanten?.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Leerprincipe 4 Zorg voor afwisseling Het gaat er niet om hoe
Presentatie Ruud van Dijk: “Het puberende brein” van Eveline Crone
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
RSV op school Jan Van Parijs.
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Hoofdstuk 1 De de vakbekwame manager
Welkom! De vernieuwde scholenprojecten van de 3 Limburgse nationale parken Interlimburgse NME dag Gouvernement Maastricht 21 november 2013.
Ik zal je leren! Wat zouden al die gasten nu denken? Kom ik met wat nieuws? Hoe kan ik het anders ....? Een hele hoop van Maggi en ook een beetje van mij?
Hoe het gebruik van de TOC-instrumenten de
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
Meervoudige intelligentie
Onderzoeksvraag Op welke wijze beïnvloedt cultuur informatieoverdracht en hoe kunnen wij deze overdracht beïnvloeden? Wat zijn culturele struikelblokken?
Denkvaardigheden Prakticon 2013/2014.
Welkom op deze informatieavond
Autismespectrumstoornis
Competentiegericht leren vmbo
Het Puberbrein Inleiding. Hersenonderzoek.
Gedrag op de Wichelroede
PEDAGOGISCH QUOTIËNT EN INTELLIGENTIEQUOTIËNT
Volksuniversiteit Zwolle
Je impact als docent Silvia van der Werve.
Regels kun je omzeilen, principes niet.
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Les 7 Kind en omgeving Het individu in de context Kind en omgeving Het individu in de context.
Opvoeden.
thema 2 Bijeenkomst oktober 2015
College 4; H7 op zoek naar avontuur en h8 kenmerkende problemen.
Levenslooppsychologie werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Geïntegreerde schoolverbetering
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Het concept ‘leren’ en de werking van de hersenen
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
Hoe leren leerlingen? Het leerproces Overzicht hoofdstuk 1
Training praktijkbegeleider Rol van de begeleider Regio Scouting Zeeland.
Meervoudige intelligentie
ICC Module Meervoudige Intelligenties Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Meervoudige Intelligentie theorie (Gardner)
Actieonderzoek Jongens en Pubergedrag. Inhoud Problematiek Gewenste werksituatie Onderzoeksvragen en Hypotheses Aanpak van het Onderzoek Conclusie en.
Loopbaancompetenties
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
Leren reflecteren op binnen- en buitenschoolse burgerschapservaringen
H2 Een leven lang leren.
Educatie & voorlichting Communicatie & Didactiek
Welkom 9/19/2018.
Gepersonaliseerd leren
Activernde didactiek & passende werkvormen
Transcript van de presentatie:

WELKOM, en meer lezing meervoudige intelligentie Jan Smolenaars, rector

Howard Gardner Gardner meent dat intelligentie zoals die met de gebruikelijke testen wordt gemeten, geen goede voor- speller is voor succesvol handelen in allerlei situaties in het leven. Volgens Gardner is intelligentie iets dat niet erfelijk bepaald is.

Marco van Basten

Meervoudige intelligentie

Niet alleen erfelijke factoren verbaal-linguïstische logisch-mathematische visueel-ruimtelijke muzikaal-ritmische lichamelijk-kinesthetische natuurgerichte interpersoonlijke en intrapersoonlijke intelligentie. Gardner meent dat intelligentie zoals die met de gebruikelijke testen wordt gemeten geen goede voorspeller is voor succesvol handelen in allerlei situaties in het leven.

Invloed van onderzoek Gardners visie Spencer Kagan, Kolb, Vermunt, Robert-Jan Simons, Robert Marzano Marrit van de Guchte Eveline Crone brain and development Lab

Eveline Crone Het puberende brein, 2008 Het sociale brein van de puber Adolescentenbrein, het lerende brein, het emotionele brein, het sociale brein en het creatieve brein Het sociale brein van de puber Hormonale veranderingen, losmaken van je ouders, richten op leeftijdgenoten, erbij willen horen

Crone, hormonen, vervolg Samenwerken met anderen roept dezelfde reactie op als bijv. de ervaring van beloning (winnen van geld, proeven van chocolade) Relatie puberteitsontwikkeling en onderzoekend sociaal gedrag (roken, alcohol, rol vrienden) Biologisch gestuurd (hypothalamus, GonatropineRH; Hypofyse (FSH, LH, oestrogeen, androgeen)

Crone, kermis in het brein vervolg 2 Hersenontwikkeling wordt, behalve door de biologische ontwikkeling (tempo), gestimuleerd door de sociale omgeving Lezen van emoties 50 ms Drie samenwerkende hersengebieden (prefrontale cortex), allen zeer gevoelig voor hormoonschommelingen Amygdala, emoties waarnemen op gezichten, intensiteit gericht: angst, boosheid Insula, negatieve emoties Striatum, plezier

Crone, stap naar volwassenheid Kinderen zijn actieve leerders Zelforganiserend vermogen van het brein, verbindingen worden van jongs af aan gevormd, worden door de puberteitshormonen in de war gebracht. Bekende paden Vriendschappen Veilige omgeving Nieuwe paden, Nieuwe vriendschappen, vertrouwen

Robert-Jan Simons Pleit voor het meer gebruik maken van elkaars verschillen. Leren is leuker dan opgeleid worden. Gebruik maken van en ruimte voor verschillen in kennis en leerstijlen (Kolb) eigen habituele wijze van leren inzetten (leerstijlen) Team-leervermogen (teamleren, Senge) “Veel van de ongemotiveerdheid met betrekking tot leren heeft te maken met het feit dat mensen en groepen niet echt betrokken zijn bij hun eigen leren, hoe vreemd het ook klinkt.”

Leerstijlen/ constructivisme Men wordt goed in de manier van leren waar men een voorkeur voor heeft en Men krijgt een voorkeur voor leeractiviteiten waarin men goed blijkt te zijn. Het zelf construeren van kennis beklijft beter

Groepsgrootte (Marzano) Aantal effectgroottes Gemiddelde effectgrootte Percentiele toename Paren 13 0,15 6 3-4 38 0,22 9 5-7 17 -0,02 -1

onderwijseffectiviteit Verbeteren van het leren van kinderen Factoren, die leerresultaten van leerlingen beïnvloeden: School Gewaarborgd en uitvoerbaar curriculum Uitdagende doelen en effectieve feedback Betrokkenheid van ouders en omgeving Veilige en ordelijke omgeving Collegialiteit en professionaliteit Leraar Instructiestrategiën Klassenmanagement Ontwerp van een klassenleerplan Leerling Thuissituatie :”geleerde“ intelligentie en achtergrondkennis Motivatie Bron: Robert Marzano “What works in schools” 2003 (vertaald in 2009)

Didactische strategieën (Marzano) percentielwinst Identificeren van overeenkomsten en verschillen 45 Samenvatten en notities maken 34 Inspanningen bevestigen en erkenning geven 29 Huiswerk en oefening 28 Nonverbale representatie 27 Cooperatief leren Doelen stellen en feedback geven 23 Vragen formuleren en hypotheses testen Voorkennis activeren met vragen, aanwijzingen en kapstokken 22 voorbeelden Vergelijken, classificeren, creëren van metaforen, creëren van analogieën. Verhalende schema’s, thema-restrictie-illustratieschema, definitieschema’s, argumentatieschema’s, probleem-oplossingsschema’s, conversatieschema’s Consequent prijzen, aandacht voor prestaties van leerlingen, informatie geven over de betekenis wat bereikt is Huiswerkprotocol, doel en verwachting t.a.v. het huiswerk, variatie in feedback op huiswerk Maken van superschema’s, generalisaties, conceptpatronen, fysische modellen GIPS, groepsgrootte max.4, afwisseling, niet te vaak Aan criteria gebonden feedback, tav. Specifiek kennis en vaardigheden, leerlinggestuurde feedback Systeemanalyse, probleemoplossing, historisch onderzoek, uitvinden, experimenteel onderzoek, besluitvorming Mindmappen, analyseren van fouten, opzetten van ondersteuning, analyseren van standpunten

Impact van de effectiviteit van de leraar op leerlingprestaties (Haycock ’98 en Hattie 1992)

In bedrijven: innovatie gevraagd! Welke vaardigheden of intelligenties zijn nodig in een bepaalde functie? Is er iemand die deze vaardigheden of intelligentie al heeft? Welke mensen kunnen de gevraagde nieuwe vaardigheden leren?

Wat betekent dat voor het onderwijs? Omgaan met verschillen, leren van elkaar, o.a. Kagan, Kolb, Gardner Kennis van het brein van adolescenten, o.a. Crone, leren interpreteren van emoties, hersenontwikkelingen Leerstijlen, wat past bij mij? Kolb, Vermunt

Wat betekent dat voor de docent en het ARHC? duizendpoot kennis bron didac-ticus peda-goog brein-kennis leer-stijl innovaties instructie orde relatie prestatie grote lijnen com-muni-cator samen alleen doel-ge-richt ver-trou-wen vra-gen zeker emotioneel reflec-tie klassen-leerplan omge-ving ver-wacht-ingen?

Leren, met en van elkaar Een blijvende zoektocht? Hoe doe ik het? Hoe kan het (nog) beter? Met behoud van de relatie aandacht voor prestaties? Verschillen erkennen, waarderen en gebruiken En tot slot: leren, samen: met en van elkaar.

Einde lezing meervoudige intelligentie en meer …. bewust werken aan het bekwame door met en van elkaar te leren. Jan Smolenaars, rector van een prachtschool