Aan de slag met diversiteit Cor van Dam en Hanane Abaydi

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Feedback van biculturele jongeren op vacatureprofiel Adviseur Zuiveren
Advertisements

Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Lessen uit het Noorden 2 februari 2011 “Op weg naar huis bijeenkomst”
“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Onze kernwaarden.
Jump Start Geeft professionals voorsprong Jong talent voor uw bedrijf.
TagCloud Alle wervingsmiddelen onder 1 dak.
Hoe ontstond dit initiatief ?
Sjiera de Vries Sociale Innovatie en het benutten van verscheidenheid.
Programma Introductie Casusbespreking Tips Afsluiting.
Social media gebruiken om een baan te vinden
Ontwikkelmij ontwikkelt zijn klant
Simone Bogaers beleidsmedewerker diversiteit
POP Workshop voor leidinggevenden Mobiliteitsfonds HBO
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Mobiliteit en Loopbaan
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Grenzen aan vrijwilligerswerk?. SGL Stichting gehandicaptenzorg Limburg Zorg beter met vrijwilligers 21 november 2013.
Welkom Kennisbijeenkomst ‘Vrijwilligersmanagement’
Welkom! Cultuur wint altijd!
VPT-themadag 7 maart 2011 ‘Veiligheid boven alles!’
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
COMPETENTIEONTWIKKELING
Workshop 1: Diversiteit in de oudercommissies van de kinderopvang
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
V1 stage - Blok 4.
Wie geef jij een glimlach?
Presentatie op Flitsbijeenkomst ICO Taal & Rekenen
Pantar Amsterdam E-learning Maaike Verburgh – teamleider/docent
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Op weg naar een beter samenspel Angela van den Nieuwenhuizen C o ö r d i n a t o r V r i j w i l l i g e r s V i t a l i s z o r g g r o e p Yvonne de.
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
Voeg hier het organisatie onderdeel in
© de vries business consultancy, 2008
Kinderen en hun sociale talenten
Coachen Maandag 14 juni 2006.
Een theoretische verkenning
Coöperaties en coöperatief samenwerken, een kennismaking.
10 tips Lees ook de Manpower White Paper!
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Het nieuwe solliciteren:
Functie-eisen / Competenties Afgeronde werktuigbouwkundige opleiding op HBO of academisch niveau; Minimaal vijf jaar ervaring in technische organisaties;
Eerstejaarsproblemen
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Social work: Het verschil dat jij maakt.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Echt in contact treden met de student André Baars, Onderwijspsycholoog (
Opvoedstijlen en interculturele communicatie les 4
Niets is wat het lijkt.
Gebaseerd op o.a. Situationeel leiderschap volgens Hersey en Blanchard
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Succesvol eerste studiejaar Wat kunt u als ouder doen Hermien Miltenburg.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Participatie Adviseur ABN AMRO Bank N.V.. Visie en belang van diversiteit voor ABN AMRO VISIE ABN AMRO streeft met haar Diversity & Inclusion (D&I) beleid.
Ontwikkelt en produceert o.a. printplaten High-mix, low volume, dus veel engineers in dienst.

Diversiteit & Inclusie
Co-creatie kan plaatsvinden met: Publiek Andere culturele organisaties
Personeel en organisatie
Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid
Werken zonder te beperken – Het programma
Naar een stad waarin iedereen meedoet
SCOUTING OP JE CV Masterclass Scouting op je CV.
Social media voor statenleden/politici
Transparantie over Toegang master
Leiderschapsontwikkeling
Transcript van de presentatie:

Aan de slag met diversiteit Cor van Dam en Hanane Abaydi

Hoe intercultureel is uw beleid? Werving en selectie Organisatiecultuur Communicatie

Werving & selectie Casus 1: Afstoten of aantrekken? Miranda, een Surinaamse vrouw van 35 jaar. Heeft jaren een geleden een MBA-titel (Master in Business Administration) behaald. Daarnaast heeft zij ook enkele jaren als bedrijfsjurist gewerkt. Na een succesvolle carrière in het bedrijfsleven, onder meer als manager van een internationale divisie bij een multinational, besluit Miranda om haar carrière voor te zetten binnen de publieke sector.

Organisatiecultuur Casus 2: Status-quo U heeft een nieuwe collega. Hicham is een Marokkaanse jongenman van 25 jaar. Hij heeft de opleiding bedrijfskunde succesvol voltooid en is cum laude afgestudeerd. Hij is vijf weken geleden aangenomen als beleidsmedewerker. U werkt voor een vrij ‘witte’ organisatie. Behalve enkele medewerkers van de schoonmaakploeg en catering is Hicham de enige biculturele persoon in de organisatie. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers is 40 jaar. Iedere vrijdag vindt er een personeelsborrel plaats. Hicham heeft deze borrels nog nooit bijgewoond, ook trekt hij niet echt goed op met de groep. Uw collega’s komen zich bij u beklagen.

Interculturele communicatie Casus 3: de ‘onzichtbare’ collega Rachda, een Hindostaanse collega: lief, rustig, niet echt spraakzaam. Ze is een prima jongerenbegeleider. De jongeren zijn dol op haar, luisteren goed en doen hun taken. Rachda maakt geen contact met haar collega's. Haar collega's klagen onderling en bij de leidinggevende dat ze geen inbreng heeft. Na een vrij emotionele vergadering met het team meldt Rachda zich ziek.

Terugkoppeling casus 1. Werving en selectie 2. Organisatiecultuur 3. Interculturele communicatie

Werving en selectie vacature 1: bedrijfsjurist Functie-eisen: Je beschikt over een academisch werk- en denkniveau. Je hebt ervaring als (bedrijfs)jurist of juridisch adviseur bij de overheid. Ervaring met de juridische aspecten van het verrichten van marktactiviteiten door de overheid, Europese Aanbestedingen (en/of inkoop), Algemene wet bestuursrecht is een pré. Je hebt gevoel voor bestuurlijke verhoudingen. Daarnaast beschik je over goede communicatieve vaardigheden in woord en geschrift. Je herkent jezelf in de volgende competenties: overtuigingskracht, analytisch, zorgvuldig, samenwerken. Verder ben je innovatief, praktisch, oplossingsgericht en tegelijkertijd standvastig binnen de vastgestelde kaders. Werk-/denkniveau: Universitair

Vacatures bij het ministerie vind je in de Volkskrant, Intermediair, Binnenlands Bestuur, vakbladen of regionale kranten. En natuurlijk ook op deze site. Zie je een vacature en voldoe je aan de gevraagde kwalificaties, solliciteer dan meteen. Als vrouw, gehandicapte of lid van een minderheidsgroepering kun je gebruik maken van faciliteiten die je deelname aan het arbeidsproces vergemakkelijken. Bovendien geniet je bij gelijke geschiktheid de voorkeur.

Vacature 2: docent marketing Het profiel Kandidaten beschikken over een afgeronde opleiding of werk- en denkniveau op academisch/masterniveau op relevant vakgebied, of ronden op korte termijn een opleiding af op genoemd niveau. De nieuwe docenten brengen verder de volgende aspecten mee: aantoonbare relevante en kwalitatieve werkervaring en een visie op diversiteit in een internationale en multiculturele leer- en werkomgeving. Ervaring is opgedaan in het onderwijs en/of het werkveld. Kerncompetentie voor de functie is het zelfstandig en/of met collega’s en het werkveld leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van de student tot beginnend beroepsbeoefenaar. Het onderwijs legt nadruk op competenties als leren leren, toetsen op proces en product en een krachtige leeromgeving. De te verwachten rollen zijn: docent, expert, begeleider, ontwerper, teamlid en studiebegeleider. Verder heeft de kandidaat affiniteit met het werken in een internationale en multiculturele leer- en werkomgeving. Een goede beheersing van de Engelse taal is gewenst.

Medewerkers én studenten van Hogeschool Y stellen zichzelf en elkaar voortdurend vragen. Ze onderzoeken, verleggen grenzen. Dat verwachten we ook van hen: op die manier kunnen zij en wij hun talent ontdekken en ontwikkelen. Voor studenten is ‘Hogeschool Y’ een plek waar zij worden opgeleid tot wereldburger, voor medewerkers een omgeving waar zij zich professioneel verder ontwikkelen. ‘Wij’ zijn een bonte verzameling van 17.000 studenten en 1.600 medewerkers die dagelijks samenwerkt in een eigenzinnige en kwalitatief hoogwaardige leer- en werkomgeving. Die prikkelt, uitdaagt en aan het denken zet. Wij zijn op zoek naar medewerkers die bereid zijn te werken aan de verdere ontwikkeling van Hogeschool Y en haar studenten. Wij hebben de wens om de samenstelling van ons personeelsbestand meer in overeenstemming te laten zijn met onze studentenpopulatie. Hierbij wordt vooral gedacht aan meer diversiteit in ons docentenkorps.

Organisatiecultuur Dominante groep (leeftijd, etniciteit, geslacht etc) Organisatiestructuur Normen, waarden en gewoonte Verwachtingen Introductie medewerker Vooroordelen Aanpassen aan de rest Status werk Ongelijkheid: ‘zich thuis voelen’ Ervaring: eerste baan Maatwerk: begeleiding en steun

Interculturele communicatie Analyse van de situatie Cultuurgebonden eigenschappen Aanpak: communiceren verwachtingen

Tips and tricks! Formuleer een visie Draag deze visie uit Voorbeeld Christelijke Hogeschool Nederland De CHN ziet een diversiteit aan culturen en nationaliteiten als meerwaarde. We leven in één wereld waar verschillen in cultuur ons voeden en inspireren. Je merkt dit aan de mix van culturen en nationaliteiten binnen de hogeschool en aan de (inter)nationale mogelijkheden die je hier hebt. De CHN bereidt studenten voor op de verscheidenheid van onze multiculturele samenleving. Draag deze visie uit Personeelsbladen, advertentie, vacatures, andere wervingskanalen: multiculturele bladen enz Formuleer een doel (SMART) Over 5 jaar bestaat de stafafdeling voor 30% uit biculturelen

Tips and tricks! Maak de organisatie aantrekkelijk Trainingen, goed salaris, opleidingsmogelijkheden, doorgroeimogelijkheden en een internationaal team. Quickscan organisatie: is de organisatie zodanig ingericht dat ‘iedereen’ zich welkom voelt? Is de organisatie klaar voor diversiteit? (voldoende kennis en expertise) Definieer de doelgroep(en): vrouw, >30 jaar, HBO/WO met een biculturele achtergrond interesses, behoeften, wensen, eisen en verwachtingen Wervingskanalen (P&O) websites als tans.nl, tannet.nl, cosmicus.nl, uaf.nl, hyves.nl studentenverenigingen, universiteiten en hogescholen, multiculturele businessclubs, netwerk eigen personeel, werving en selectiebureaus en ook debatten, netwerkbijeenkomsten, culturele festivals

Tips and tricks! Straal uit wat je binnen wilt halen recruiters dienen divers te zijn, open bedrijfscultuur: gemengde teams Sluit partnerschappen sponsoring van studentenverenigingen, vaste afnemer stagiaires, beschikbaar stellen van leerarbeidsplaatsen. Maar ook binnen de eigen organisatie: maak medewerkers verantwoordelijk Planning Maak met de betrokkenen (zowel intern als extern) een planning en stel deadlines vast

Tips and tricks! Bewaak de voortgang Periodieke afstemming met P&O, recruiters, personeel, partners, taken verdelen: wat doet de trekker, medewerkers, directie, PZ en HRM-afdeling etc. Communicatie Draagvlak creëren door medewerkers te vertellen wat de ontwikkelingen zijn en hoe alles verloopt. Geldt ook voor de externe communicatie Een duidelijke boodschap voor iedereen en door iedereen uitgedragen Training in interculturele communicatie Niet over biculturelen praten maar met! Maak geen onderscheid maar kijk naar wat gemeenschappelijk is