‘Ik moet meer lezen met mijn ogen en minder met mijn hart.’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat moeten we verder doen?
Advertisements

Redactioneel schrijven Les 3
WAT MAAKT HET ONDERWIJS IN BEGRIJPEND LEZEN EFFECTIEF
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Het inzetten van social media voor het vak Duits in de tweedeklassen havo/vwo op het Candea College. M.T Roggenthien.
Groep Doel bepalen Voorspellen Kennis ophalen Vragen stellen
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
Preventieve instructiemethodiek
hoe gaan we om met verschillen in leercapaciteit
Didactische werkvormen
Informatieavond groep H5/6
Blijf bij mij Jolink.
Landbouwbreed Klaaswaal
ICT-monitor Hoger Onderwijs
Onderwijs en kinderarbeid
Hoe ga je te werk bij aardrijkskunde?
Onderzoek Vaardigheden 4V-ers ‘Mind the gap!’
Beroepsproduct Domeinverdieping Owe 62 Heidi van Cuijk 2010/2011
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
[In de voor u liggende presentatie zijn de foto’s verwijderd. Het beeldboekje met foto’s verschijnt in het najaar 2010] Presentatie beeldboekje: inspirerende.
Herkansing MedMec Q3 co creatie 15 en 16 juli 2009 De student is in staat: Het begrip co-creatie en de voordelen van co-creatie te benoemen. De voorwaarden.
Hoofdstuk 2 Het onderzoeksonderwerp formuleren en verduidelijken Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian.
Rendement van ICT in het VMBO Utrecht, 6 februari 2008 Ton Klein en Madeleine Hulsen.
Aan de slag met competenties beoordelen
Enquête.
Afstudeerpresentatie Richard Lekkerkerk,13 september 2011
Trainer Basisvaardigheden Spelling
NLT modules en excellentiebevordering
Ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters(?)
Ouder-betrokkenheid en taal Technisch lezen
Voor leesplezier én resultaat!
Kom verder. Saxion. Kijk op de praktijk! HSN- Brugge -15 november 2014 Maaike Vervoort.
Toetsbeleid en digitaal toetsen casus HvA
De niveaus. De niveaus Advies van de basisschool Werkhouding, huiswerkhouding en zelfstandigheid van het kind Intelligentie en leerprestaties van het.
Voor leesplezier én resultaat!
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen.
Module Communicatie 3de dag
‘Voorlezen blijft leuk en belangrijk’ groep 5 t/m 8 Groep 5 t/m 8
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
NU Burgerschap Harald Veldman en Ingrid Leegsma 10 maart 2015 NU Methoden Congres.
Afstuderen Bij De OU Een louterende worsteling 21 september 2001 H.J.J. Delnoy.
Kijkje in the Classroom Een andere kijk op (hoger) onderwijs: Het huiswerk samen maken in de klas en het bestuderen van de theorie met ICT buiten de les.
De nieuwe digitale leeromgeving van Biologie voor Jou
Een prachtige kans voor uw kinderen
lessen op vijf niveaus (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO)
BEOORDELING VOLGENS HET ERK
Onderzoeksvaardigheden
Bijeenkomst September 2015
Lezen: doe het goed voor
De oplossing De aannemelijke oplossing van het dilemma, wat ga je testen?
1 december  Toelichting BSA programma  Per onderdeel koppeling met thuis  Komende periode  Afsluiting.
Nieuwsbegrip en Jeugdbieb
7 december  Instructie volgens ‘bekende stappen’ ◦ Wat doet de docent als lln samen aan het leren zijn? ◦ Aan welke sociale vaardigheden aandacht.
Lezen, taalontwikkeling en zwakke lezers en dBos Kenniscirkel dBos 4 juni 2013 Nicolien de Pater.
Lezen en schrijven: 1+1=3 Conferentie Begrijpend Lezen 7 maart 2012 Eindhoven Paul de Maat.
Begrijpend studerend lezen Groep 4 tot en met 8. Het belang van begrijpend en studerend lezen Lezen heb je nodig, elke dag weer. Als je niet goed kunt.
“Van Wieg tot Werk” “Van Wieg tot Werk”. Basisscholen gemeente Brunssum Onder het schoolbestuur van Movare zijn er 9 scholen; m.n. Meander, Koningin Beatrix/Treebeek,
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
Portfolio anno 2016: wat moet er anders? Ben Tomlow Leonora Louter Twan van Lieshout Tom Olsthoorn.
Praktisch werk effectiever maken Tekst: Henny Kramers-Pals.
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
Week 5 te doen: Bespreken Hst 4. Bespreken artikel ‘Norm Referenced Achievement Tests Vragen stellen (maken) over ‘Anders Evalueren’ Huiswerk.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Thema 4: Begeleiding van leerlingen met dyslexie Vakinhoudelijke begeleiding Nederlands.
Lean Six Sigma - Verbetermanagement
Workshop academisch schrijven
Opbrengstgericht werken op het Bredero Lyceum
Les 1 Doelgroep: mbo niveau 4 – taalreferentieniveau 3F Docent: Anja Vergeer-Negenman Nederlands leesvaardigheid.
Transcript van de presentatie:

‘Ik moet meer lezen met mijn ogen en minder met mijn hart.’ Presentatie scriptie Ria Beukers 16 december 2005

Programma Inleiding Probleemstelling Literatuur De methode ‘de Nieuwe IJsbreker’ Docenten Cursisten Resultaten Conclusies en aanbevelingen

Probleemstelling Onderzoeksvraag 1: In hoeverre sluit de instructie in begrijpend lezen, die geboden wordt, aan bij wat volgens de literatuur relevant is? Onderzoeksvraag 2: Zijn er, qua begrijpend lezen, factoren en zo ja welke aan te tonen die de weg naar lezen op niveau 2 belemmeren?

Literatuur Uit de literatuur 10 voorwaarden nodig om begrijpend te kunnen lezen: Bijvoorbeeld Technisch lezen, woordenschat, kennis van de onderwerpen, leesstrategieën. Kenmerken van goede en slechte lezers Struikelblokken in een tekst Welke eisen worden aan de instructie gesteld om tot begrijpend lezen te kunnen komen?

De methode ´De Nieuwe IJsbreker´ Communicatieve methode Thematisch geordend Doelgroep: beperkt onderwijs in land van herkomst: 3 tot 10 jaar Zelfstandig werken naast klassikaal onderwijs Lezen wordt geleerd via teksten. Bij deze teksten horen vragen die een inzicht moeten geven of de tekst begrepen is.

Onderzoek onder docenten: visie en didactiek Uit de literatuur en de methode een enquête opgesteld Enquête onder 5 docenten afgenomen Wat zijn de ervaringen in de praktijk betreffende het begrijpend lezen en hoe wordt er in de praktijk met dit onderdeel omgegaan? Wordt er aan alle 10 de voorwaarden van het begrijpend lezen aandacht besteed? Waar richt de instructie zich op? Waar richt het boek zich op?

Onderzoek onder cursisten: leesgedrag Ontwerpen van 6 leesteksten. Analyse-score van leesteksten maken aan de hand van de 10 voorwaarden. Afnemen interviews en observatie tijdens de leesteksten bij 13 cursisten Analyseren op grond van leerderskenmerken Analyseren van de gemaakte fouten Nabespreken met de cursisten aan de hand van hun gemaakte fouten.

Resultaten Laagopgeleide cursisten schatten zichzelf te hoog in en vinden lezen niet moeilijk. Veel onderdelen van het begrijpend lezen kunnen alleen verworven worden door instructie. Vernieuwingen in het onderwijs zijn niet altijd goed voor laagopgeleide cursisten Cursisten moeten leren hun ideeën te toetsen in de tekst.

Conclusies Conclusies: 1. Er is te weinig begeleidingstijd in het leesproces. 2. Deel 2 van de methode is te moeilijk om laag opgeleide cursisten zelfstandig niveau A2 aan te leren. 3. Er zou een methode voor het technisch lezen naast de IJsbreker moeten zijn. 4. Lezen moet in kleine stappen aangeleerd worden en moet voor een groot deel een klassikaal proces zijn. 5. Expliciete aandacht voor de moeilijke voorwaarden in het begrijpend leesproces bevordert het begrip. Eindconclusie: begrijpend lezen moet intensief geïnstrueerd en begeleid worden

Aanbevelingen 1. Volg de handleiding en instructie van de methode De Nieuwe IJsbreker. 2. Besteed meer instructietijd aan deel 2. 3. Besteed aandacht aan alle 10 voorwaarden 4. Besteed tijd aan een goede nabespreking van de teksten en de vragen

Website Mocht u nog meer van mijn scriptie willen zien, dan bent u meer dan welkom op www.heycoplaan24.nl. Op deze site staat mijn volledige scriptie en valt het dan toch tegen, dan kunt u in ieder geval foto’s van mijn hond Sandy bekijken.