Politieke organisaties in de 19de en 20ste eeuw

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Liberalisme voor de rijken en Socialisme voor de arbeiders
Advertisements

Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Koninkrijk Bingo. KONINKRIJK BINGO Wie was de eerste Nederlandse koning? VRAAG.
Gelijkheid voor iedereen
Do’s and Don’ts presentaties
4.3 Politieke stromingen.
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
Kiesrecht Schoolstrijd/ Pacificatie Verzuiling
de tijd van burgers en stoommachines
Hoofdstuk 6 Democratisering
Politiek en staatsinrichting in Nederland en Europa.
Het socialisme Paragraaf 7..
Liberalen, socialisten confessionelen
Paragraaf 5.4 De strijd om de school.
Arbeiders komen op voor hun rechten.
De staatsinrichting van Nederland.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
de tijd van burgers en stoommachines
19de eeuw (5.1) Vanaf 1870 beheersen 3 kwesties de Nederlandse politiek -kiesrechtstrijd -sociale kwestie -schoolstrijd Rond die 3 kwesties vindt in Nederland.
Nederland in de 20ste eeuw
Historisch overzicht Nederland
Geen vrouwen in de politiek
Opdracht 12 (H1) Liberaal VOOR censuskiesrecht
H2 Politieke stromingen
Geschiedenis Module 2 par 5 t/m 8.
De staatsinrichting van Nederland.
Module 4 Een natie van immigranten tijdbalk2 I have a dream 1.Van Europese kolonie tot de VS 2.Land van belofte 3.Gelijke rechten voor iedereen?
Paragraaf 1.2 Bestuur en cultuur.
Paragraaf 3: kerk en school
Hoofdstuk 2. Recht op een stem
Inleiding politieke stromingen
H8 Burgers en stoommachines §8.4 De emancipatiebewegingen Wat moet je weten aan het eind van de les Wat emanciperen is Waarom emancipatie mogelijk was.
Staatsinrichting, Paragraaf 2
Welke koning ondertekende de grondwetswijziging van Thorbecke?
Vrijheid en democratie Democratisering in Nederland
Staatsinrichting van Nederland
Politieke partijen en stromingen tot 1940
De liberale revolutie in 1848
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Par 8 Opkomst van politieke partijen in de 19e eeuw
Op weg naar een eerlijker bestuur
Nederland verzuild en verzorgd Par 1
-Scheiding der machten -Gekozen parlement -Verlichte ideeën
Tijdvak 8: de negentiende eeuw - de industriële revolutie die in de westerse wereld de basis legde voor een industriële samenleving - discussies over de.
Koning Willem II Zoon van de krachtdadige Willem I Was in 1848 bang zijn koningschap te verliezen Werd in één nacht liberaal Stemde in met de liberale.
De twintigte eeuw 1900 – 1919.
Tijdvak 8: de negentiende eeuw
Politieke stromingen De liberalen
Politieke stromingen De confessionelen
Waarom stemde de Nederlanders, voor WOII, niet op de NSB
H10.2 Feminisme en socialisme
Hoofdstuk 5: Wacht op onze daden! Wat hebben de Katholieken, Protestanten, Socialisten en vrouwen bereikt?
De tijd van burgers en stoommachines H10 Politieke strijd en emancipatie Vroegmoderne tijd 19 e eeuw Paragraaf 10.1 ‘Conservatisme en liberalisme’
Staatsinrichting van Nederland (deel 1)
Tijd van burgers en stoommachines 1800 – 1900
Burgers en stoommachines 4.3 Politieke stromingen
De Grondwet van 1848.
Burgers en stoommachines 4.3 Politieke stromingen - Ismen
Paragraaf 10.3 ‘Naar de verzuilde samenleving’
GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT
Welke koning ondertekende de grondwetswijziging van Thorbecke?
1.4 SOCIALISTEN EN FEMINISTEN
Politieke stromingen 2.1 t/m 2.3.
Welke koning ondertekende de grondwetswijziging van Thorbecke?
Geschiedenis van de parlementaire democratie in Nederland
§3.4 Politieke stromingen
De slimste mens.
Ter voorbereiding op de toets van as. woensdag.
Transcript van de presentatie:

Politieke organisaties in de 19de en 20ste eeuw Staatsinrichting 2 A Kuyper Thorbecke Aletta Jacobs Troelstra W. Drucker Politieke organisaties in de 19de en 20ste eeuw

Liberalen – Liberale Unie 1885 Liber = Latijn voor: Vrijheid Liberalen zijn mensen die vinden dat de overheid zich zo min mogelijk moet bemoeien met de economie en samenleving. In 1948 schreef de liberaal Thorbecke de nieuwe Nederlandse grondwet. Hij deed dit in opdracht van Koning Willem II die bang was voor een revolutie in Nederland. Ze streven naar liberale grondrechten zoals; Algemeen kiesrecht Recht om kritiek te mogen uiten op de regering Recht op modern onderwijs Veel liberalen kwamen uit de Hogere burgerij die meer economische vrijheid wilde.

Protestanten – ARP - 1878 De Protestanten waren vertegenwoordigd in de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) die in 1878 door Abraham Kuyper werd opgericht. Voornamelijk Protestanten uit de lagere bevolkingsgroepen zoals boeren, arbeiders en kleine winkeliers, waren lid van deze partij. Ze streefden naar; Blijvend Christelijk denken in de politiek Gelijkstelling van Christelijk en openbaar onderwijs Politieke partijen met een geloofsovertuiging worden ook wel confessionelen genoemd.

Socialisten (1) – SDP - 1881 In 1881 werd de Sociaal-Democratische Bond opgericht. Deze had in het begin vooral veel Friesse veenarbeiders als aanhang. Gelijkdelijk aan sloten zich steeds meer arbeiders aan bij de socialisten. Ze strijden tegen; Ongelijkheid in de samenleving die werd veroorzaakt door afhankelijkheid van arbeiders van een kleine groep ondernemers die alle productiemiddelen hadden. Dit kan worden opgelost door productiemiddelen naar gemeenschap te brengen. Socialistische samenleving kan alleen met revolutie.

Spotprent Wie is hier aan het woord, de man of de vrouw? Licht je antwoord toe. Wie worden bedoeld met 'die bende'?  Albert Hahn in de Notenkraker, 12-9-1908 'Is het niet om te gieren? Die bende wil hetzelfde kiesrecht hebben als ik!'

Socialisten (2) – SDAP - 1884 In 1884 werd de Sociaal-Democratische Bond de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP). Opgericht door PJ Troelstra Riep Nederland op tot een socialistische revolutie in 1918, deze mislukte Strijdpunten; Veranderingen doorvoeren via parlementaire manier Algemeen kiesrecht Revolutie wanneer nodig Socialistische maatschappij Verbetering sociaal-economische positie van arbeiders Socialist strijden voor gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit Na de WOII werd de SDAP de PvdA

Spotprent Waarom was volgens de tekenaar het algemeen kiesrecht voor arbeiders zo belangrijk? Op het bord staat: 'Algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen'

Rooms-Katholieken – RKSP – 1926 De Katholieken waren vanaf 1926 vertegenwoordigd in de Rooms-Katholieke Staatspartij (RKSP), opgericht door Dhr. Schaepman. Ze streefden naar; Gelijke rechten voor iedereen Samen met de Protestanten voor gelijkstelling van het openbaar en Christelijk onderwijs

Feministen – Eerste golf Vanaf ongeveer 1870 begonnen vrouwen de strijd aan te gaan tegen ongelijke rechten t.o.v. mannen. Ze streden voor vrouwenkiesrecht. Als eerste vrouwelijke arts in Nederland moeten we hierbij de naam Aletta Jacobs noemen. De feministen verenigden zich in de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Wilhelmina Drucker is 1 van de eerste Nederlandse feministes die zich inzetten voor vrouwenkiesrecht. De latere vrouwenbeweging dolle mina’s is naar haar vernoemd.

Feministen – Eerste golf (2) Toen vrouwen in 1919 zowel het passief als actief kiesrecht verworven hadden ebde de eerste feministische golf weg. Van een gelijkwaardige positie van man en vrouw was echter nog geen sprake. Pas in 1957 hadden vrouwen het recht om hun eigen vermogen en inkomsten te beheren. De eerste feministische gold werd gehinderd door het idee dat vrouwen zich ‘fatsoenlijk’ moeten gedragen, en door opvattingen in kerkelijke kringen over de rol van de vrouw. Een traditioneel vrouwenbeeld.

Feministen – Tweede golf Vanaf 1965 komt er een nieuwe feministische golf. Deze kwam voort uit een gevoel van onbehagen bij veel vrouwen over hun positie in de maatschappij. Een belangrijk aspect van de tweede feministische golf is dat; feministen zich op programma's en de inhoud van het hoger onderwijs richtten en vrouwenstudies vorm begonnen te geven. Via scholings- en vormingswerk wisten feministen grote groepen vrouwen te bereiken.

Exameneisen politieke organisaties van liberalen, socialisten, confessionelen en feministen aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw en enkele van hun voormannen/ -vrouwen herkennen en herkennen/ uitleggen wat deze hebben bijgedragen aan de democratisering van het politieke bestel in Nederland: - liberalen/ Liberale Unie/ hogere burgerij/ rol in grondwetsherziening 1848 liberale grondrechten - protestanten/ Anti-Revolutionaire Partij/ ARP/ A. Kuyper/ kleine luyden/ christelijk denken in wetgeving - socialisten/ sociaal-democraten/ Sociaal Democratische Arbeiders Partij/ SDAP/ P.J. Troelstra/ arbeiders/ socialistische maatschappij/ verbetering sociaal-economische positie arbeiders - rooms-katholieken/ Rooms-Katholieke Staatspartij/ RKSP/ H Schaepman/ emancipatie - feministen/ Vereniging voor Vrouwenkiesrecht/ Aletta Jacobs/ Wilhelmina Drucker/ Vrije Vrouwenvereeniging/ Eerste Feministische Golf