De Republiek in een tijd van vorsten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Gouden Eeuw De 17e eeuw
Advertisements

Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Afrika en de slavenhandel
Plantagekolonies Transatlantische slavenhandel Abolitionisme
Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.1
Tijd van vorsten en ontdekkingen
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
De economie in de gouden eeuw
Handel in de zilveren eeuw: verval/stagnatie/groei?
De Republiek in een tijd van vorsten De Republiek verliest haar voorsprong § 4.3.
P2.2 Landbouw en platteland in Europa
over antwerpen & holland
Kenmerk 25 & 29 Handelskapitalisme en wereldeconomie & Uitbouw van de Europese overheersing, slavenhandel en de opkomst van het abolitionisme - Les 1:
De Republiek in Europa.
De gouden eeuw.
Nederland en Indonesië
De WIC ( ) 1623: handel in koloniale waren van Amerika naar Amsterdam (zout, suiker, tabak) Kaapvaart (Piet Heyn) Vanaf 1636: ook slavenhandel.
Ontdekkers van de wereld
3. Periode De vestiging van de Republiek
3.4 De Gouden Eeuw.
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4.
Een langzaam veranderd wereldbeeld
De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
Nederland Les 9: De Gouden Eeuw
Verenigde Oost-Indische Compagnie
De Republiek in Europa.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Paragraaf 3.4. Er kwamen veel nieuwe kolonisten wonen. Zij leefden op kleine boerderijtjes In midden en zuiden van de VS leefden men juist op grote boerderijen,
Slavernij in Europese kolonies
H2 De economie van de Gouden Eeuw
De economie in de Zilveren Eeuw
De tijd van regenten en vorsten
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Paragraaf 3.2 Nederland en Europa.
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
H2 ontdekking en verovering
VOC, Grachtengordel, Rembrandt
De economie in de gouden eeuw
Kolonialisme en slavernij
Wat de Nederlandse Opstand is
De economie in de Gouden eeuw
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
De opkomst van Holland.
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
De Nederlanden waren rijk aan het einde van Middeleeuwen
Grote Ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
55 punten te behalen, groepje met meeste punten wint. Score tijdens het nakijken. De quiz bestaat uit 22 vragen. QUIZ HOOFDSTUK 2: ONTDEKKING & VEROVERING.
H5.2 Europeanen ontdekken de wereld
Regenten en vorsten H6.3 DE INTERNATIONALE HANDEL.
H8.4 Slavernij en de Abolitionisten
1.2 Van de Oost naar de West Wereldeconomie.
In de 15 e en 16 e eeuw was de specerijenhandel in Portugese handen. De Republiek wilde zelf ook handel drijven in specerijen Johan Oldenbarnevelt dwong.
1 1588: de Staten-Generaal besluiten om zonder vorst verder te gaan, daardoor ontstaat republiek 1648: Bij de Vrede van Münster wordt de Republiek door.
Voc. Gemaakt door arie. Inhoud Compagnieën Oprichting van de voc. Wat is de macht van de voc. Heren zeventien Op het schip Route naar Azië De weg op zee.
Tijd van ontdekkers en hervormers 1500 – 1600
Regenten en vorsten 2.3 Europa en de wereld
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
Regenten en vorsten 3.3 Europa en de wereld
Wereldeconomie KA 25.
Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering
VROEG MODERNE TIJD Wereldwijde handelscontacten, handelskapitalisme en het begin van de wereldeconomie.
Programma Welkom! Lesdoelen voor deze les
Kenmerk 13 De opkomst van handel en ambacht die de basis legde voor het herleven van een agrarisch-urbane samenleving Les 29 - De Hanze.
§6.3 Nederland en de wereld
Transcript van de presentatie:

De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.4

3.4 De Gouden Eeuw - Centrum van de wereldhandel Eind 16e eeuw is de Republiek centrum van de wereldhandel. Waar kwamen al de goederen vandaan? Oude bestemmingen Oostzeehandel oftewel de moedernegotie De vraag naar producten uit deze regio bleef groeien Frankrijk & Iberisch Schiereiland Ondanks de Tachtigjarige oorlog ging deze gewoon door Met name graan was een must voor de Spanjaarden (honger) En de Republiek kon zo weer veel zilver verdienen (Zuid-Amerika) Vrachtvaart op alle zeehavens van de Oostzee tot en met Sevilla

3.4 De Gouden Eeuw - Centrum van de wereldhandel Eind 16e eeuw is de Republiek centrum van de wereldhandel. Waar kwamen al de goederen vandaan? Nieuwe bestemmingen in Europa Rusland (Witte Zee) Voor bont, huiden én graan Noorwegen Voor hout, veel hout Zweden IJzer, koper en wapens Hoge Noorden voor de walvisvaart Middellandse Zeegebied Nadat in 1590 de Spanjaarden het handelsembargo ophieven werd deze toegankelijk Voor marmer en agrarische producten uit Italië Aziatische producten vanaf de Levant en Turkse havens

3.4 De Gouden Eeuw - Centrum van de wereldhandel Eind 16e eeuw is de Republiek centrum van de wereldhandel. Waar kwamen al de goederen vandaan? Nieuwe bestemmingen buiten Europa Een handel gebaseerd op veelal luxe-goederen De Oost Het monopolie van de Portugezen wordt gebroken Specerijen, katoen, zijde, Chinees porselein West-Afrika, Ivoorkust, Goudkust en Slavenkust Vanaf 1598 ivoor en goud In 1637 werden de Portugezen verdreven en nam men ook de Slavenhandel over Noord-Amerika 1609, met de ontdekking van Manhattan

Het kasteel St. George d'Elmina aan de Afrikaanse Goudkust, een belangrijk strategisch punt voor de handel in goud en slaven.

3.4 De Gouden Eeuw - Hoe handel je met zo min mogelijk risico’s? Financiële afdekking van je risico’s Oprichting van de Amsterdamse wisselbank (1609) Bewaren van geld, wisselen en overboeken Commercieel gezien een soort (internationaal) succes Oprichting van de koopmansbeurs Handel in goederen, aandelen en termijncontracten Afsluiten van verzekeringen Regelen vervoer Uitgave van een prijscourant (1613) Familiebedrijven Deze konden uitgroeien tot hele bedrijfstaken, hetgeen controle van (een deel) der handel betekende

3.4 De Gouden Eeuw Hoe handel je met zo min mogelijk risico’s? Een multinationaal met vergaande bevoegdheden: VOC (1602) Ontstaan uit de zogenaamde voorcompagnieën Een publiekprivate organisatie: Kreeg soevereine rechten Oorlog, verdragen sluiten, fortenbouw, bondgenootschappen Handelsmonopolie Zwaar bewapende schepen Aandelen uitgifte voor opzetten van campagnes Een multinationaal met vergaande bevoegdheden: WIC (1621) In eerste instantie opgericht voor Kaapvaart Een publiekprivate organisatie: Kreeg soevereine rechten Oorlog, verdragen sluiten, fortenbouw, bondgenootschappen Handelsmonopolie Maar teveel concurrentie Zwaar bewapende schepen Aandelen uitgifte voor opzetten van campagnes Ontstaan driehoekshandel

driehoekshandel