Presentatie Sk 1.3 Soorten mengsels
homogene mengsels Een oplossing is een vloeistof waarin stoffen zijn opgelost. Het is een homogeen mengsel omdat je niet kunt zien dat er verschillende stoffen in voorkomen. Voorbeelden: thee, azijn, appelsap en wijn
Heterogene mengsels Een suspensie is een vloeistof waarin kleine stukjes van een vaste stof zweven. Voorbeelden: sinaasappelsap met vruchtvlees, chocolademelk met cacao. Als je een fles een tijdje stil laat staan, zakken de kleine stukjes vaste stof naar beneden. Dit heet bezinken. Door te schudden gaan de stukjes vaste stof weer zweven.
Heterogene mengsels Een emulsie is een ondoorzichtige stof waarin druppels van een andere vloeistof zweven. voorbeelden: melkproducten Een emulgator voorkomt dat losse druppels vermengen.
Een gas met vaste deeltjes is rook. Als vloeistofdruppel in gas zweven noem je het nevel Voorbeelden: mist, spuitbus met deodorant of haarlak. Gasbellen in een vloeistof of vaste stof is schuim
Zuivere stof of mengsel? Het kookpunt van water is 100 graden Celcius. Het smeltpunt van water is 0 graden Celcius. Alcohol kookt bij 78,5 graden Celcius. Alcohol smelt bij -117,3 graden Celcius. Het stolpunt is ook -117,3 graden Celcius.
Zuivere stof of mengsel? Als een zuivere stof kookt, verandert de temperatuur tijdens het koken niet. Een zuivere stof heeft een kookpunt Omdat wijn een mengsel is van water en alcohol heeft het een kooktraject Het koken begint bij 80 graden celcius, het loopt dan langzaam op naar 100 graden celcius . Wijn heeft geen kookpunt maar een ‘kooktraject’ TEMPERTUUR – TIJD- DIAGRAM
De samenstelling van mengsels De hoeveelheid van een stof in een mengsel is het massa% (massapercentage) De massapercentage is de massa in grammen van een stof die in 100 gram van een mengsel voorkomt.