‘Voorbij de slogans’ Over de relatie tussen jongeren en G.A.S.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Rotterdamse aanpak alcohol & sport
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
NILG jaarcongres, Amsterdam 9 november 2010
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
GAS-beleid in Gent PersSalon Stad Gent – 28 maart
Onderwerpen Oude situatie Eerste aanpak en problemen
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
Veranderingen in de zorg
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Kritische blik op GAS en GAS-bemiddeling in de strijd tegen overlast Stefaan Pleysier Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven Colloquium GAS-bemiddeling,
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Inleiding Bedrijfseenheid Samen Leven
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Tussen bescherming en controle De maatschappelijke omgang met (problematisch) jongerengedrag Studiedag SLO 13 november 2013 Diederik Cops.
1 Nationaal Forum Certificeren Partnership: Operatoren-D&A 19 juni 2006Raymond Marchal Gewestelijk directeur DACO 1.
Casuswerk Bachelor Maatschappelijke Veiligheid.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
OCMW’s en activering Een discussie binnenshuis… VVSG-studiedag
Huren met zorg Prof.dr. Guy Widdershoven
Sektarische praktijken en de gezondheidszorg: een sociologische benadering Olivier Schmitz Onderzoeksinstituut voor gezondheid en maatschappij (UCL) Centrum.
Integraal Toezicht Jeugdzaken
Cameratoezicht binnen het
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Zelf aan de slag met patiëntenparticipatie
Meten = weten? Aandachtspunten bij (kinder)rechtenindicatoren 4 april 2014 – Wouter Vandenhole.
Waterweg-Noord Non-alcoholzone G.H.J. van der Heiden Hoofd wijkpolitie Vergadering Commissie Samenleving en Bestuur d.d
Oorzaken aanpassing decreet lokaal provinciaal Interne staatshervorming rol van de provincies / provinciaal beleid wordt in vraag gesteld Planlastvermindering.
Bijzondere Jeugdbijstand in Vlaanderen
Herstelrecht in een notendop
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Annelies Waeyaert 1BaSWA
Toegankelijke jeugdhulp Nog veel werk aan de winkel
Statuut van de vrijwilligers, knelpunten en oplossingen
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Overlast versus het lokaal bestuur
Bekendheid met ‘Veiligheidshuis’?
Re-integratie met het oog op de participatiewet 8 januari 2015 Presentatie aan Commissie Werk en Middelen.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Onveiligheid integraal aanpakken Johan Deklerck
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Jeugddelinquentie in perspectief. Lena Neirynck. Inhoudstafel:  Wat is herstelrecht?  Praktijk.  Hergo.  Intensieve hulp.  België.  Besluit.  Bronnen.
Learn & Share bijeenkomst School en wijk verbonden Beatrixtheater, Utrecht 17 september 2015.
NERO Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast 15 mei 2009.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
De GAS-wetgeving als instrument voor de aanpak van overlast Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid.
Presentatie Regionaal beleidsplan Noord-Nederland 1 Concept Regionaal Beleidsplan Noord-Nederland.
Jeugdbeschermingskader
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GAS- wet #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen.
Voor Ambulante behandelmogelijkheden van jongeren met ernstige gedragsproblemen en hun gezinnen/netwerk Diagnostiek Ambulante behandeling Deskundigheids-
Piet Van Schuylenbergh
Dynamiek van de stad Jeugdrecht.
Landelijke expertbijeenkomst coördinatoren woonoverlast De Amersfoortse aanpak 15 september 2016 / Renate de Wit.
Zorglokaal DE EVALUATIE.
Krachtig inspelen op regionaal-economische opgaven
Drugs, dat kunnen we hier niet gebruiken
Polarisatie en preventie: Integratie van vluchtelingen in de gemeente Zwolle, 26 mei 2016 dr. Linda Bakker Linda Bakker 13 april 2019.
Kritische en filosofische reflecties Stijn Rottiers
Herstellend handelen – hergo introductie
Transcript van de presentatie:

‘Voorbij de slogans’ Over de relatie tussen jongeren en G.A.S. Studiedag Gemeentelijke Administratieve Sancties en overlast 28 november 2013 Dr. Diederik Cops

Inhoud G.A.S. en minderjarigen. Voorbij de slogans Jongeren en jongerengedrag. Naar een nieuwe maatschappelijke betekenisgeving De wet op de Gemeentelijke Administratieve Sancties. Concreet symptoom van toenemende maatschappelijke intolerantie? Aanbevelingen en suggesties voor het G.A.S. beleid en –praktijk (t.a.v. minderjarigen) Conclusie.

‘Voorbij de slogans’ Relatie tussen G.A.S. en minderjarigen: lijkt op het eerste zicht zeer hecht Aanpak van ‘boefjes’, Meeste maatschappelijke aandacht en controverse was gericht op de voorziene leeftijdsverlaging van 16 naar 14 jaar en op concrete incidenten met jongeren Gepolariseerd, emotioneel en moraliserende loopgravenstrijd tussen de believers en de non-believers Tussen ‘wondermiddel’ en ‘gevaar voor de democratie’ Omwille van het ontbreken van objectieve gegevens en kennis over de G.A.S.-praktijk Ontbreken van een degelijk inhoudelijk parlementair debat

‘Voorbij de slogans’ Jongeren en G.A.S.: Zijn er cijfers over het aantal jongeren die overlast plegen? Weinig tot geen objectieve kennis over de G.A.S.-praktijk Slechts minimale aanwezigheid van minderjarigen (16-17 jarigen) Stad Antwerpen 2006-2011: 59.985 boetes waarvan 1195 voor minderjarigen. In Vlaams-Brabant hadden er van de 1259 opgemaakte boetes slechts 25 betrekking op minderjarigen

G.A.S.-toepassing voor minderjarigen: ‘gevaar voor de democratie’??? G.A.S. en minderjarigen: potentieel van het instrument? het grondwettelijk recht van lokale overheden om openbare orde en veiligheid te handhaven op hun grondgebied Potentieel van GAS als sluitstuk van een integraal veiligheidsbeleid op lokaal niveau, ingebed in een breder beleid vertrekkend vanuit preventie en zorg in het kader van het lokale veiligheidsbeleid Effectiviteit van sancties en preventief effect ervan: als ‘zeker’ zijn en als ‘kort op de bal spelen’ op concreet problematisch (materieel) gedrag

(Aanzetten tot) verbetering Nieuwe zelfstandige G.A.S.-wet: enkele aanzetten tot verbetering gewaarborgde aanwezigheid van een advocaat en ouders bij de procedure betrokkenheid van instanties met adviesbevoegdheid in jeugdzaken Informatieplicht ten aanzien van minderjarigen en ouders over strafbare inbreuken voordeel van de schaalvergroting: tegengaan van rechtsongelijkheid en -onzekerheid Register met G.A.S.-sancties: mogelijkheid tot (beter) zicht op de G.A.S.-praktijk

Juridische reflecties Keuzes binnen nieuwe G.A.S.-wet: gaan in tegen eerdere wetgevende keuzes ‘Gemeenschapsdienst’: in hervorming Jeugdbeschermingswet (2006) ‘achter’ jeugdrechter geplaatst omwille van ingrijpend karakter, niet langer op parketniveau ‘De zesde staatshervorming’: overdracht van volledige jeugdbescherming naar de gemeenschappen voorzien Quid de ‘verplichte bemiddeling’? Overeenstemming met de geldende principes van ‘bemiddeling’? Neutraal Vrijwillig Herstel van schade centraal (>< geen doelvermelding bij minderjarigen, waardoor geen zicht op ‘falen’) ‘Gemeenschapsdienst’: indien falen of als succes van de bemiddeling?

Juridische reflecties (2) ‘Ouderlijke betrokkenheid’: wegvallen sanctie ‘indien tevreden over de educatieve maatregelen’ ~ sanctionerend ambtenaar als ‘opvoedingsbeoordelaar’ ‘Tevredenheid’? Gevaar voor persoonsgebonden evaluatie & willekeur ‘gemengde inbreuken’ en -14 jarigen: non-discriminatiebeginsel (cf. art 5 G.A.S.-wet) Nog mogelijk om -14 jarigen met een strafsanctie te bestraffen indien een administratieve sanctie voor +14-jarigen voorzien is?? Plaatsverbod: geen G.A.S.-sanctie en onduidelijkheid troef Quid rechtswaarborgen (zoals betrokkenheid ouders en aanwezigheid advocaat)? Quid toepassing op minderjarigen? Quid beroepsmogelijkheden?

Over ‘early intervention’ (en de gevaren ervan) G.A.S.: van sluitstuk van het lokaal veiligheidsbeleid naar hefboom en ‘stok-achter-de-deur’ Voorbeeld 1 “In het geval van minderjarigen worden GAS-boetes dus niet gebruikt als stok, maar als stok achter de deur. Die boetes zijn geen doel op zich maar een middel om te voorkomen dat jongeren verder ontsporen.” (Patrick Janssens, 24/01/2012, De Morgen) Voorbeeld 2 “(…)En daar heeft de GAS ons flink geholpen. Dan zeggen wij tegen de hulpverlening: ‘Nee, wij als overheid definiëren dat daar wel een probleem is’, en er is wel een vraag, niet van de cliënt misschien maar van ons en wij stellen die vraag in plaats van de cliënt, dus wij zijn voor veel meer drang en dwang in de hulpverlening, voor veel bemoeizorg” (respondent n°4, in Devroe, 2012, p. 415).

Over ‘early intervention’ (en de gevaren ervan) (2) Early intervention: over ‘vals-positieven’ en ‘vals-negatieven’ overlast veroorzakend gedrag gezien als risicofactor voor later meer ernstig delinquent gedrag Op het eerste zicht ‘onschuldig’, experimenteel gedrag van jongeren geïnterpreteerd als symptoom van toekomstig meer ernstig delinquent gedrag Ervaren noodzaak om zo snel en vroeg mogelijk in te grijpen, op basis van algemene risicofactoren en het omdraaien van de oorzakelijke relatie (~ ‘stepping stone’ theorie) Ontbreken van definiëring van het centrale concept ‘overlast’ Ruimte voor sterke discretionaire bevoegdheid op alle niveaus Gevaar voor sterke subjectivering en een persoonsgebonden systeem

Over ‘early intervention’ (en de gevaren ervan) (3) Over het ‘samen zetten van de sociale en repressieve kant’, dat zowel ‘briljant’ als gevaarlijk is: “De dag dat de burgemeester niet meer op zijn stoel zit en de directeur Samen Leven niet meer op de zijne, is die combinatie levensgevaarlijk” (respondent 41, in Devroe, 2012, p. 404).

Suggesties voor het G.A.S. beleid en -praktijk Nood aan een sterker normatief (federaal) raamwerk Duidelijke en heldere definiëring van het centrale concept Focus op effectief problematisch gedrag en vormen van materiële overlast (en niet op morele overlast) Exhaustieve lijst van als overlast te definiëren feiten ‘gemengde inbreuken’ niet voor minderjarigen Betere regeling van ‘bemiddeling’ vanuit de aanvaarde principes Plaatsverbod: geen plaats als administratieve sanctie Te sterk ingrijpen op de persoonlijke vrijheid Enorme vaagheid in de huidige definiëring Als sluitstuk van een breder lokaal beleid, ná preventie en zorg

Conclusie. Voorbij de slogans… Sterke polarisering in een moralistisch, ideologisch & sterk emotioneel debat Ontbreken van objectieve kennis over de huidige G.A.S.-praktijk Aanpassingen aan de verzelfstandigde G.A.S-wet: enkele verbeteringen en basis in ‘goede bedoelingen’ Maar… Vaagheid en onduidelijkheid troef (op alle vlakken) Gevaar voor te vroeg ingrijpen en creatie van een ‘self-fulfilling prophecy’ Gevaar voor een persoonsgebonden benadering