Hoe het idee groeide Natuurwetenschappen werden gedomineerd door het christelijk denken. Bijbel bevatte alle kennis.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Basisstof 6 Evolutie.
Advertisements

Evolutie of schepping?.
‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte.
Wat doen wij met Gods Schepping …
Life in the universe.
Evolutie Analoge en homologe organen.
Basisstof 7: Onderzoeksmethoden
In het begin schiep God de hemel
Argumenten voor evolutie
Een Gen voor Homoseksualiteit?
Schepping of Evolutie.
Evolutie Thema 6.
Diversiteit & Natuurlijke Selectie
Het Scheppingsverhaal.
Thema 4 DNA Ongeslachtelijke voortplanting.
De schepping.
In het begin schiep God de hemel en de aarde.
2.3 Evolutietheorieën Historisch overzicht Leestekst – Inleiding
EVOLUTIE en INFORMATIEOVERDRACHT
Evolutietheorie.
Geologie.
Tussentijdse evaluatie
Charles Darwin en de evolutietheorie
Evolutie Duurt miljoenen jaren.
Darwins Idee Dennis Uit de Weerd.
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
Verwondering in de natuur
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorlezer: Michael van Casand We lezen: Genesis 1 Psalm 104: Openbaring 21: 1-5 De preek gaat.
Godsdienst. Er zijn twee ‘middelen’ om God te leren kennen De bijbel De Schepping.
Het ontstaan der soorten
Leven zoals God het bedoelde?!
‘Knippen’ en plakken van internet. Digitaal opslaan. Zorg er wel voor dat je er de volgend eles mee verder kan.
Ontstaan van soorten Naar de vragen
Aanpassen of uitsterven
Vorige keer…. De evolutietheorie gaat uit van: - Verandering in genotypen - Natuurlijke selectie - Het ontstaan van nieuwe soorten Mutanten binnen een.
Basisstof 1: De evolutietheorie
Thema 5: Erfelijkheid en evolutie
Is de evolutietheorie des duivels oorkussen?
B. Stof 3 Hoofdthema’s in de Biologie
Hoofdstuk 7: Erfelijkheid
Evolutie.
Ordening en Evolutie ‘Het is een teken van een geschoolde geest als iemand kan nadenken over een gedachte zonder ze te aanvaarden’  Aristoteles.
Terugblik BS 1 en 2 Biologie is de studie van organismen (levende wezens)
Nectar Hoofdstuk 20: Evolutie
26.4 Evolutie Meer dan tweeduizend jaar geleden: Griekenland
DNA-technologie 1 Virus plaatst zijn eigen DNA (of RNA) in het DNA van de gastheercel, waardoor deze de bouwstenen van het virus kan maken.DNAbouwstenen.
Darwin Charles Darwin ( ) 1831: 5-jarige wereldreis “The Beagle” 1859: “The origin of species” Uitgangspunt boek: Biologische/evolutionaire.
Argumenten voor evolutie
Basisstof 6: Niveaus in de biologie
Thema 5: Evolutie (en ordening) = biodiversiteit B
13.3 Soorten veranderen Evolutie.
Ecologie Thema1.
Wat is evolutie ?. Charles Darwin (1809 – 1882)
Charles Darwin Evolutietheorie. een geleidelijke ontwikkeling waarbij uit eenvoudig gebouwde soorten nieuwe ingewikkelder gebouwde soorten ontstaan.
Evolutieleer Charles Darwin. Charles Darwin ( )
Examentrainer 1 Inleiding in de biologie ©JasperOut.nl.
Evolutie Thema 5 basisstof 1,2 en 3 Evolutietheorie
Charles Darwin 5 Evolutietheorie.
Hoofdthema’s in de biologie
Erfelijkheid en evolutie
Het Scheppingsverhaal.
Charles Darwin en de evolutietheorie
Naturalis 6 Deel 2 Thema 3 EVOLUTIE.
Thema 5, evolutie.
Transcript van de presentatie:

Hoe het idee groeide Natuurwetenschappen werden gedomineerd door het christelijk denken. Bijbel bevatte alle kennis

De schepping zou als volgt hebben plaatsgevonden: Dag 1 God scheidde licht en duisternis. Dag 2 God schiep het hemelgewelf, het uitspansel, Dag 3 God liet het water samenvloeien. Voorts liet God zaadvormende planten en bomen ontkiemen. Dag 4 God schiep de lichten aan het hemelgewelf, Dag 5 God liet het water wemelen van levende wezens, en boven de aarde liet hij vogels vliegen. Dag 6 God schiep de landdieren: het vee, kruipende dieren en wilde dieren. Vervolgens besloot God mensen te maken, naar zijn evenbeeld, om heerschappij te voeren over alle andere schepselen. Aan het eind van deze dag, na de schepping van de mens, staat er "God keek naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was. "

In de 18de eeuw leert men fossielen kennen. Tegen het einde van de 18de eeuw was men ervan overtuigd dat het leven op aarde niet constant is, sommige soorten zijn uitgestorven.

Lamarck ontwikkelde een theorie. Darwin ontwikkelde zijn theorie na zijn reis naar de Galapagos-eilanden. Darwin was zeer behoedzaam over zijn theorie want hij besefte hoe ingrijpend ze was. Hij schreef een vriend dat hij het gevoel had dat hij een moord moest bekennen.

Argumenten voor evolutie 1.1 Fossielen paleontologen houden zich bezig met de studie van fossielen fossiel = is een (versteend) overblijfsel van een organisme of een afdruk ervan.

1.1.1 Voorwaarden voor fossilisatie organisme rot niet weg. in moerassig gebied (geen zuurstof) te koud bedolven organisme versteent mineralen nemen de plaats in van de verschillende weefsels

1.1.2 Wat leren we van fossielen? Er bestaan overgangsvormen.

De vogels zijn ontstaan uit de vroeger levende reptielen vleugels pluimen hoornige snavel reptiel klein borstbeen lange staart geen holle beenderen tanden

1.1.3 Evolutiereeksen Jonge fossielen meer overeenkomst met huidige levensvormen. Hoe ouder de fossielen hoe meer verschil. Ouderdomsbepaling met 14C of K-Ar -methode

Gidsfossielen Ouderdom van fossielen 14C-methode (tot 50 000jaar) K-Ar –methode (halveringstijd = 109 jaar)

1. Argumenten voor evolutie 1.2 Argumenten uit de vgl anatomie

Homologe organen hebben hetzelfde bouwplan maar verschillende functie. Wijst op verwantschap Hebben een divergente evolutie ondergaan. Analoge organen zien er gelijk uit omdat ze dezelfde functie hebben. Hebben convergente evolutie ondergaan Wijst niet op verwantschap.

Argumenten voor evolutie 1.3 argumenten uit de biochemie Universele moleculen en evolutiepatronen wijzen op verwantschap. Hemoglobine en DNA van verwante diersoorten verschilt weinig van elkaar.

Door gelijkenissen in het DNA te bestuderen kan met de graad van verwantschap tussen dieren afleiden. Soms moet stamboom veranderd worden door de toenemende kennis over het DNA. De indeling van de dieren gebeurt op grond van hun afstamming. (Cladistiek)

Linnaeus ordende de planten en dieren volgens hun bouw. Waarom gelijken ze op elkaar? Ze zijn verwant. Nu heeft men de mogelijkheid om via DNA- onderzoek verwantschappen te bewijzen of te verwerpen.

Argumenten voor evolutie 1.4. Vergelijkende embryologie Embryo’s van uiteenlopende gewervelden gelijken zeer goed op elkaar. Embryo’s doorlopen in versneld tempo de evolutie die de gewervelden hebben ondergaan. In een vroeg stadium heeft een menselijk embryo kieuwspleten

Argumenten voor evolutie 1.5. Geografische spreiding Continentendrift zorgt voor speciale effecten. Placentale zoogdieren zijn ontstaan toen Australië zich had afgezonderd van de rest van de continenten. In Australië waren er geen placentale zoogdieren enkel buideldieren

2. Verklaring evolutie 2.1 Theorie van Lamarck 2.2 De theorie van Darwin

2.1 Lamarck De omgeving verandert Organismen passen zich aan aan de nieuwe omgeving door bepaalde eigenschappen of kenmerken te ontwikkelen en andere kenmerken te reduceren. Deze aanpassingen zijn erfelijk.

2.2 Darwin Charles Darwin studeerde geneeskunde en theologie. Ook erg geinteresseerd in biologie en geologie Gaat mee met de Beagle, een onderzoeksschip dat de eilanden van de Atlantische en de Stille oceaan aandoet. Publiceert boek “On the origin of species by means of natural selection” (1859)

On the origin of species

Variabiliteit en erfelijkheid Individuen lijken op hun ouders maar er kunnen ook nieuwe (combinaties) eigenschappen ontstaan Door mutatie Door seksuele voortplanting

Overcapaciteit Een individu heeft veel nakomelingen (meer dan er nodig zijn om soort in stand te houden In theorie kan een koppel olifanten na 700 jaar 19 miljoen nakomelingen hebben……….En dan hebben we het niet eens over muizen.

Constantheid Ondanks die overcapaciteit blijft het aantal dieren van een populatie redelijk constant

natuurlijke selectie Struggle for life Survival of het fittest Het organisme dat het best is aangepast aan zijn omgeving heeft meer overlevingskans De best aangepaste individuen hebben meer overlevingskans en meer nakomelingen die de goeie eigenschappen van hun ouders overerven.

Adaptatie Dit leidt tot aanpassing aan het milieu. Dit is adaptatie

Seksuele selectie Mannetjes voeren strijd om zich te kunnen voortplanten. Vrouwtjes kiezen het mannetje dat de beste indruk maakt. Pauwenstaart (onpractische staart blijft bestaan) Indrukwekkende geweien Welbespraakt..intelligent.. Kunst. (hersenen ontwikkelen kost zeer veel energie)

Darwin versus Lamarck Veranderingen die optreden tijdens het leven door aanpassing aan het milieu (=modificatie) zijn niet erfelijk. De theorie van Darwin blijft overeind maar hier en daar zijn vervolledigingen aangebracht.

Voorbeelden Industriëel melanisme Sikkelcelanemie Overerving van gedrag bij bijen.

Kin-selection = verwantschapsselectie Altruistisch gedrag van bijen. Hoe kan dit overerven als de werksters geen nakomelingen hebben. Verklaring Werksters zijn meer verwant met hun zuster, de koningin, dan met hun eigen nakomelingen. (mannetje is n, werkster 2n)

Hoe ontstaan nieuwe soorten? Te kleine populatie (genetische drift) Isolatie (eilandtheorie) Gedrag Morfologie ecologie Door mutatie

http://www.youtube.com/watch?v=Rp1Ke- 13dTc