Het verschil tussen weten en eten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hartelijk welkom!.
Advertisements

Gezonde en ongezonde voeding
Over honden en over mensen….
Tafelmanieren Start de vragen.
Gezonde voeding.
Interventie en implementatie
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
Gezond buitenshuis eten: Stand van zaken en opties … onderzoek aan de Ugent Carl Lachat & Christine Hoefkens Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit.
Hoe gezond ben ik?.
Leren B. Reitsma & C.N. Tromp
Van De Leemkolk, L. (15 oktober 2012). Coming of the ancestors. Geraadpleegd op 24 december 2012, op Ünzüle Saglam.
Formula 1 Uitkomsten voor evenwichtige voeding
Arousal, angst & stress Definities
Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool.
1.In het onderzoek naar perceptie werd in slechts 28% van de gevallen de portie binnen een 10%-verschil met de werkelijke portie ingeschat. Het gemiddelde.
Is al het voedsel REIN?. A. Vanaf het begin zorgde de ________ voor goed voedsel. Schepper.
Thema 2. Voeding en vertering.
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
Met een goede voeding op naar de Slachte!
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Zijn obese mensen eetverslaafd?
Presentatie door: Ana,Simone,Lolita Voeding Dit is een voorbeeldje: Het is belangrijk om elke dag 2 stuks fruit en drie opscheplepels groenten te eten.
‘NLP Basiscursus Je ongekende vermogens’
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Lifestyle Voeding.
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Voeding en kinderen.
Wat voedt jou deel 1..
“What the food?” Voorop in de Vergroening Even voorstellen.
“Gift van de Aarde”. Wie of wat is dōTERRA De missie van dōTERRA.
Hoofdstuk 6: Voedings- en eetstoornissen bij jonge kinderen
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Kind in ontwikkeling B Gedrag vs. Gedachten Dagindeling:
Presentatie JKP 7 februari 2003 Voeding bij wedstrijden Baer Selen, 7 februari 2003.
Werkgroep Communicatie/BioPassie Willemien van den Broek, WB.. Stylist Food Henk Gerben, consument Evelyn Muller, Estafette/Odin Daniëlle Schols, projectmanager.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
1 Leefstijl en gedrag Hoe verander ik? Drs. Marloes Hogenelst GZ psycholoog Medische Psychologie
Hoofdstuk 2 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk September 2015.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Workshop ‘s Heerenloo Zorggroep Ontwikkeling veerkracht.
Op zoek naar de gouden formule voor de P maaltijden / vetrijke maaltijden Laura Briedé & Laureen van Zon.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
Overgewicht, complexe materie!
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Ontwikkelingspsychologie voor het Onderwijs Inleiding
Journal of the American board of Family Medicine
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
ONDERVOEDING BIJ OUDEREN.
Voeren en Verzorgen Niveau 3/4 Blok 2.
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
ACT model van menselijk functioneren
Disclosure belangen NHG spreker
Voel je wel in je vel !.
ACTmodel van psychopathologie
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
Diabetes.
Over honden en over mensen…
Lezing Stichting Kind en Voeding
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Lezing Stichting Kind en Voeding
Voedingshoeveelheid berekenen
Reeks 14: ‘Ik ben toch niet gek?!’
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Het verschil tussen weten en eten Omer Van den Bergh Onderzoeksgroep voor Stress, Gezondheid en Welzijn Departement Psychologie K.U.Leuven

Studie van Voeding Een verhaal dat begint achter de tanden…. Nutriënten Vetten Koolhydraten Omega 3 … Calorische waarden Gastro-intestinale processen Gewichtsregulatie Een verhaal dat begint achter de tanden….

Studie van Voeding Hoe komt het achter de tanden terecht ?

Studie van Voeding Psychologie

Studie van Voeding ?? Psychologie

Studie van Voeding Vetten ? Koolhydraten ? Omega 3 ?? Psychologie

Studie van Voeding Hmm, lekker !!! Psychologie

Probleem Medisch relevante variabelen ≠ psychologisch relevante variabelen Mensen eten geen calorieën !! Mensen eten geen vetten, koolhydraten, etc.. !! Psychologische determinanten van voedselkeuze? Psychologische determinanten van beginnen en stoppen met eten ?

Psychologie en eetgedrag Theoretische psychologie Perceptie (visueel, auditief) Aandacht Geheugen Leren Motivatie Emotie Toegepaste psychologie Arbeidspsychologie Schoolpsychologie Psychopathologie – klinische psychologie Eetgedrag ???

Gevolg Algemene kennis over gedragsverandering Cognitief-motivationeel model Informatie verstrekken Motivatietechnieken om het vol te houden Specifieke kennis over eetgedrag Welke zijn de eigen determinanten? Op welke wijze verander je ze?

Enkele voorbeelden Aanleren van voedselvoorkeur/-afkeer ? Wat eet je wel/niet ? Leren honger krijgen ? Hoe vaak eet je ? Wanneer stop je met eten ? Wanneer ben je verzadigd ?

“Liking/disliking” Consistent de belangrijkste determinant van voedselkeuze Perceptie = “Gestalt” Smaak + geur + textuur + temperatuur + context + ? + interacties Bite frame Dish frame Meal frame

Liking/disliking “Liking” is (grotendeels) aangeleerd Herhaalde blootstelling Associatief leren Smaak-smaak leren Smaak-postprandiaal leren Smaak-context leren Omgeving Beloning/destructieve dwang Observationeel leren

Liking/disliking Positief-negatief asymmetrie Variabiliteit in “liking” > in “disliking” van items We zijn het meer eens over wat slecht smaakt dan over wat lekker smaakt Maximale “liking” < maximale “disliking” Dingen kunnen veel sterker slecht smaken dan lekkere dingen lekker kunnen smaken We kunnen makkelijker iets “disliked” maken dan iets “liked” Magic bullet voor leren van smaakaversie = associatie met misselijkheid/braken

“Liking/disliking”

Walging Dwingende reactie om dingen uit de mond/maag te elimineren Functie = “disease avoidance” (Darwin) Bescherming van de fysieke integriteit Recuperatie van dit mechanisme in culturele sfeer Bescherming van psychische integriteit

Walging Triggers : “Magisch” denken Geur/smaak (rottend, bedorven) Uitzicht (bv. slijmerig) Cultureel bepaalde conventies Varkenvlees Wormen, insecten Dieren (ifv afstand tot de mens, bv. hond, kat, paard (?)) “Magisch” denken Associatief, niet logisch “Once in contact, always in contact” Similarity

… een schakelaar op de walging

Honger en verzadiging perifere (gastro-intestinale) regelmechanismen centrale regelmechanismen (neuropeptiden; neurotransmittoren)

Feedforward model of hunger and food intake before a meal the body's energy reserves are in balance eating disturbs this balance before a meal the body prepares for the imminent homeostatic imbalance by releasing insulin which causes a decline in blood glucose this decline in glucose is responsible for feelings of hunger S. Woods (Psychological Review , 98, 488-505, 1991). S. Woods (Psychological Review , 98, 488-505, 1991). We feel hungry because we anticipate to eat!!

daling van 77% naar 66% voor aandeel van maaltijden thuis Gemiddeld verschil (kcal) tussen porties in de US tussen 1977 en 1996 (globale verschil voor deze voeding thuis, op restaurant en in fastfoodrestaurants) daling van 77% naar 66% voor aandeel van maaltijden thuis tussendoortjes van 11 % van energie naar 19% minder vetrijk vlees, maar even vetrijke cheeseburgers, pizza’s etc. JAMA, 2003, 289, 450-3

Verzadiging Smaak (flavor) Variatie in smaken Grootte van het bord/volume op het bord Gezelschap tijdens eten Wat geleerd werd over de verzadigingseffecten van voedsel …..

Psychologie van het vermageren Associatief ipv logisch denken No cholesterol Low fat “Negatieve” calorieën

Mannen en vrouwen..

Mannen en vrouwen..

En voor straks… eet smakelijk !!