Auteur: Pieter van Teeffelen Datum: 22 juni 2011 DataLand, meer ruimte voor je geld.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geo-informatie: bestuurlijke ‘tom-tom’ voor gemeentebestuurders
Advertisements

Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Nieuwe impulsen voor de fiets
“Hoe kom ik aan klanten?”
14 april 2008Symposium reisagenten You gotta move!
Peter van Asperen 2 3 Haute Equipe Subsidies 4 (Innovatieve) financiering.
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Concept Voorstellen. De Concepten  Website & QR Code  Website & Mobile App  Website & Advertising.
1 Starterslening gemeente Veenendaal. 2  Verkoop van grote projecten steeds lastiger  Perfecte woning en goede balans in aantallen  Van start tot 70%
Rien Boskeljon.
Netwerken werkt! woensdag 17 maart 2010
De kapitein.
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
Bedrijfskleding Bedrukken in Enschede: full color instrijk emblemen uit Enschede geeft een veel mooier en beter resultaat dan het borduren van emblemen.
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
BAG - WOZ, planning en commitment
Onroerend Goed investeren en beheren
“Techniek een “vak” om trots op te zijn." mensen.
Schoolkorfbal Iedereen doet mee!.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Utrecht de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Utrecht. In.
Het Trouwfeest.
Vraagsturing en marktwerking
Visie Dienstverlening Secretarissen provinciale afdelingen, 9 april Utrecht Roelant Schenk.
welkom Philips Nijmegen QAS Value Day Marc Jetten
Standard Business Reporting Een schets 17 april 2012.
Thema-bijeenkomst 6 september 2012
eHerkenning Richard Blad Werksessie eHerkenning, 17 januari 2012
aardrijkskunde, een goede keus in de tweede fase havo
Stadsregio Amsterdam gooit de data open
Amsterdam virtueel Ruimtelijke plannen in 3D als onderdeel van Bouw Informatie Modellering (BIM) IBA / PMB en OGA – OntwikkelingsAlliantie (OA) Bas Vroon.
The art of game design Hoofdstuk 20 en 21.
Imagebuilding Helaas, geen kant-en-klaar recept, want geen koor is gelijk. Performen met power | Petra Andriessen.
Kansen voor Samenwerken
Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten een worsteling.
2011 Instant reporting | pagina 1 van x eHerkenning Stephanie Kamkes.
De beste hypotheek tegen de laagste kosten! Door de kredietcrisis, eurocrisis, etc wordt het steeds lastiger om exact te berekenen hoeveel hypotheek u.
Op onze uitgebreide en informatieve hypotheekrente site kunt u de hypotheekrente tarieven van de meeste hypotheekverstrekkers inzien. Ook vindt u er duidelijke.
Ik wil de laagste rente voor een annuiteitenhypotheek! Op onze uitgebreide en informatieve annuiteitenhypotheek hypotheekrente site kunt u de maximale.
Ik wil de laagste rente voor mijn hypotheken! Op onze uitgebreide en informatieve hypotheek rente site kunt u de maximale hypotheek berekenen en vindt.
‘Als iets écht is, is het onveranderlijk’
Interpreteren van data
Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan.
Voor de AOV verzekering met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan het juiste adres, want onze.
Verkenning rollen en taken EduStandaard tbv:
Blauwe of rode envelop in de bus gekregen Blauwe of rode envelop in de bus gekregen uitleg bij al onze correspondentie met u Blauwe of rode envelop in.
VERANDEREN? BLIJF VOORAL JEZELF!.
Digitaal mei 2014.
Welkom Tymon de Weger, voorzitter Fietsberaad. Fietsparkeren = actueel P = voorwaarde voor elke fietsverplaatsing Positieve ontwikkeling met ‘uitdagingen’
Plan van aanpak Duurzaam denken en doen op De Kleine Aarde Tom Bade.
Heeft u het vermogen om met uw vermogen om te kunnen gaan? Jaap Koelewijn Mei/juni 2014.
7.1 Wie is toch die overheid?
Mannen en vrouwen Verschil?! Overeenkomst?! Naam: Mathilde den Boer
Online filmpjes maken. (
Stage: Basisschool de Klingerberg
Hoe zet jij de black box Aangifte Inkomstenbelasting om in een geldpot dat je blij maakt? Elma de Bruijn zelfboekhouden.org We starten om 10 uur Nog even.
Minor ondernemen Financieel Plan en prijsstelling
Dirk van der Borg voorzitter Woerdens Beraad 1 oktober 2014.
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
1)Wat is de duurzaamheidsdiscussie? 2)Kloppen de aannames achter deze discussie? 3)Wat betekent dat voor ons denken (en doen)? Bekijk de dia’s later op.
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
De WKR in de zorg: zorg voor belastingvoordeel Datum:6 juni 2014 Door:Martijn Thissen – Commercieel Manager.
Dienstverlening 2010 – Agenda Ontwikkelingen en de opgaven voor (5 beloften aan de burger) De stand van zaken in Dordrecht.
Sleutels voor succes Van kantoor naar hotel. Even voorstellen Jeroen van Leeuwen NL Jobs Actief sinds 2002 Westland, tuinbouw Arbeidsmigranten Huisvesting.
Inventarisatie Zorg 2030 agenda ANNO. (geschikt) wonen
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Alleen digitaal communiceren? Antoinette van Leeuwen & Sylvia Suvaal.
Transcript van de presentatie:

Auteur: Pieter van Teeffelen Datum: 22 juni 2011 DataLand, meer ruimte voor je geld

Welk bedrijf slaagt er bovendien in om de klanten dat met plezier en goed te laten doen (waardoor flink wat geld wordt uitgespaard) En welk bedrijf slaagt er bovendien ook nog eens in om de klanten dat werk op tijd (tijdig) te laten doen? Welk bedrijf slaagt er in om zijn klanten de bedrijfsadministratie te laten doen? De belastingdienst ! Want leuker kunnen ze het niet maken (wel makkelijker)

En wie is er bereid om in zee te gaan met een bedrijf dat zegt dat als er iets fout is, je zelf maar terug moet komen? En wie is er dan nog steeds een tevreden klant die krijgt wat ie wil, voor een hele leuke prijs? Wie koopt er nou een stapel losse voorgezaagde planken, met losse textielovertrek, een stapel schroefjes en een inbussleutel? (en niet bij Bol.com, maar in een winkel!) Ik (e.a.) Want het moet uit de lengte of de breedte komen!

Mogelijkheid 1: De rollen omgedraaid. Voortaan gaat bij de aanvraag van een bouwvergunning niet meer de (wiki)burger of de (wiki)ondernemer op de gemeente wachten, maar draaien we het om.

Auteur: Pieter van Teeffelen Datum: 22 juni 2011

Mogelijkheid 1: De rollen omgedraaid. Voortaan gaat bij de aanvraag van een bouwvergunning niet meer de burger op de gemeente wachten, maar draaien we het om. De burger regelt zelf het hele traject binnen kaders en spelregels die de gemeente al via een app op internet voor alle burgers heeft klaargezet. Net zoals de Belastingdienst ons zelf de aangifte laat invullen. Of zoals de banken ons hebben weten te verleiden om zelf de rol van hun vroegere legioen van datatypistes over te nemen door alle transacties nu gewoon lekker thuis achter onze eigen PC te kunnen doen.

Mogelijkheid 2: Alles staat al panklaar op het net.

Alle inventarisatiekaarten die bijvoorbeeld de start vormen bij het maken van structuurvisies of bestemmingsplannen hoeven niet meer via een tijdrovend en peperduur traject te worden verzameld, gecontroleerd, bewerkt en beheerd, maar ze staan gewoon al klaar op het internet via (100% actueel, betrouwbaar, to-the-point, up-to-date en in de juiste vorm:

-1- Van procedurele controle naar klantgerichte aandacht Steeds meer informatie gekoppeld Laagdrempelig door snelle en laagdrempelige service Imago: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker -2- Bereikbaarheid en prijs als kwaliteit Efficiëntie door standaardisering en informatisering (denk aan de meubels, de keukens, het ontbijt) Imago: Een beter dagelijks bestaan voor zoveel mogelijk mensen De overheid heeft haar informatie toegankelijk georganiseerd De overheid heeft haar informatie in hapklare brokken georganiseerd

Wat leren de Belastingdienst en Ikea mij..? Noodzaak van afstemmen en regie

Afstemmen (standaardisatie, interoperabiliteit)  Standaarden: techniek, semantiek voorzieningen (WOZ, WABO, DIGID)  Business case / waardeketen voordelen zijn evident, iedereen wil samenwerken, maar wie wil er delen? “de gemeente is er voor de burgers, punt”

Afstemmen (standaardisatie, interoperabiliteit)  Standaarden: techniek, semantiek voorzieningen (WOZ, WABO, DIGID)  Business case / waardeketen voordelen zijn evident, iedereen wil samenwerken, maar wie wil er delen? “de gemeente is er voor de burgers, punt” “de gemeente is van de burgers, punt”

Afstemmen (standaardisatie, interoperabiliteit)  Standaarden: techniek, semantiek voorzieningen (WOZ, WABO, DIGID)  Business case / waardeketen voordelen zijn evident, iedereen wil samenwerken, maar wie wil er delen? “de gemeente is er voor de burgers, punt” “de gemeente is van de burgers, punt” “de gemeente is van de wiki-burgers, enter

Regie  Ondanks de concrete lessen uit de praktijk, valt op dat nog niet alle gemeenten aangesloten zijn. Het is interessant en nuttig om na te gaan waarom niet alle gemeenten (enthousiast) meewerken aan deze ontwikkelingen Op nationaal niveau zien we iets dergelijks. Maar ook op dit terrein ontbreekt, zo concludeert de Nationale ombudsman, de regie vanuit de nationale overheid We hebben sinds enkele jaren een Rijks-CIO, hebben we eigelijk een gemeente-CIO (nodig)?

“Thorbecke 2.0” Waar burgers en bedrijven nu mee worden geconfronteerd, is een veelheid aan overheids- organisaties die allemaal een beetje en dus geen van alle ècht verantwoordelijk zijn voor hun taakgebied. …. Dat leidt binnen en tussen deze overheden tot een worsteling op alle niveaus: waar zijn wij van; wat doen wij eigenlijk voor wie, en wie is verantwoordelijk? De versnippering van de overheid leidt tot afstemmingsproblemen en dubbel werk.

“Thorbecke 2.0” Waar burgers en bedrijven nu mee worden geconfronteerd, is een veelheid aan overheids- organisaties die allemaal een beetje en dus geen van alle ècht verantwoordelijk zijn voor hun taakgebied. …. Dat leidt binnen en tussen deze overheden tot een worsteling op alle niveaus: waar zijn wij van; wat doen wij eigenlijk voor wie, en wie is verantwoordelijk? De versnippering van de overheid leidt tot afstemmingsproblemen en dubbel werk.

Dataland heeft het in zich om de Ikea en de Belastingdienst van de Geo-informatie te worden. Een duidelijke regie is randvoorwaarde, vanwege de noodzakelijke afstemming. Doel is, zeker in het huidige tijdgewricht van compacte overheid en digitale agenda, een verhoging van de kwaliteit van de dienstverlening aan de digi-burgers en digi-bedrijven (tegen nog minder kosten).

A Adres Gemeentecode Gemeentenaam Woonplaatsnaam Wijkcode Postcode Straatnaam Huisnummeraanduiding Huisletter Locatieomschrijving L Locatie X,Y-coördinaat G Gebruik Actuele bestemming/ gebruik Monumentaanduiding Soort woonobject Gebruik & Eigendom B Bouwkundig Bouwjaar Bouwjaarklasse Inhoud (m³) Oppervlakte (m²) Aantal woonlagen F Financieel WOZ-waardeklasse Waardepeildatum Waardeontwikkeling OZB-vrijstelling WOZ-waarde (beperkt, onder voorwaarden) O Omgeving Buurtnaam Aantal inwoners Aantal mannen/vrouwen Leeftijdsklassen (5) Aantal allochtonen Westers totaal/niet westers totaal (%) Niet westers naar land van herkomst (%) Totaal particuliere huishoudens Eenpersoonshuishoudens (%) Huishoudens zonder kinderen (%) Huishoudens met kinderen (%) Gemiddelde huishoudgrootte Bevolkingsdichtheid (inw/km2) Woningvoorraad Oppervlakte (ha land/water)

Dataland heeft het in zich om de Ikea en de Belastingdienst van de Geo-informatie te worden. Een duidelijke regie is randvoorwaarde, vanwege de noodzakelijke afstemming. Doel is, zeker in het huidige tijdgewricht van compacte overheid en digitale agenda, een verhoging van de kwaliteit van de dienstverlening aan de digi-burgers en digi-bedrijven (tegen nog minder kosten).

Dataland heeft het in zich om de Ikea en de Belastingdienst van de Geo-informatie te worden. Een duidelijke regie is randvoorwaarde, vanwege de noodzakelijke afstemming. Doel is, zeker in het huidige tijdgewricht van compacte overheid en digitale agenda, een verhoging van de kwaliteit van de dienstverlening aan de digi-burgers en digi-bedrijven (tegen nog minder kosten).

Bedankt, Pieter van Teeffelen