Een sociale weg naar gemengd onderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
sociale media: de nieuwe realiteit
Advertisements

Universiteit van Amsterdam
De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
PAL Peer assisted learning Peer support in het onderwijs
Van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs
Leefgroepen in de kleuterschool
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Presentatie Procedure naar het VO
Welkom Groep 8 Meester Michel (8a) Meester Erik (8b)
Wereldkaart met oudercontacten wereldwijd
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
Hilde de Haan augustus Kaapstad De andere kant van Kaapstad.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Centrale Aanmelding in Nijmegen (Apparatsjik-dwang of Keuze, comfort en transparantie)
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Workshop Wonen en Zorg Maatschappelijk Kosten Baten Analyse
Sturen op resultaat, een kwestie van lange adem
Informatieavond Van basisschool naar voortgezet onderwijs.
Verminderen van vooroordeel en discriminatie
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
1. Waaraan zullen we het succes van het GOK-beleid afmeten? 2. Is er een limiet aan gelijke kansen? 3. Kunnen concentratiescholen ook goede scholen zijn?
Welkom !!! Bs Meuleveld SBO Peelhorst
Kies Precies Sanne Nout, Raimond Fraanje. Inhoud Voortraject samenwerking wijk(visie) Sleutelmoment Group Model Building Aanpak Kies Precies programma.
Harmonisatieplannen kabinet
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Waaronder Centrale Aanmelding! Maatregelen in Nijmegen.
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Boerhaaveplein. Van wie komt de vraag om een aanpassing van het plein?  Van buurtbewoners met kinderen  Van buurtkinderen  Van schoolkinderen  Van.
Wat ik wil…..
De niveaus. De niveaus Advies van de basisschool Werkhouding, huiswerkhouding en zelfstandigheid van het kind Intelligentie en leerprestaties van het.
Route van PO naar VO. Route van PO naar VO Wat brengt de wet passend onderwijs ons oud nieuw Steeds meer kinderen werden doorverwezen naar het speciaal.
Na de basisschool Presentatie Procedure naar het VO Mieke Staal Intern Begeleider 5 MW.
Rebound Rivierenland Agenda: Voorstellen Dag op de Rebound
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
Een prachtige kans voor uw kinderen
Leerlingen van het RvEC helpen Shoma middels Buddy project!!
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
GROEP 8.
Ervaringen van en met PCL EXTRA STEUN. Ervaringen Onderwijs Transparant 1.Vul bij over Mijn Gegevens de juiste gegevens in 2.Vul de namen en gegevens.
Je mag/kan steeds van school veranderen MAAR Verander niet teveel van school, want dit is niet goed voor je kind. Elke school heeft positieve en.
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Departement Onderwijs en Opvoeding Stad Gent Departementshoofd Luc Heyerick.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Minder kinderen, minder scholen? Bijeenkomst gemeente Sluis dinsdag 28 juni 2011.
De Buut voortgezet onderwijs groep 8
Onderzoek rekentoets Vossius Gymnasium
School in zicht lessen uit vijf jaar werken aan
Humanitas afdeling Nijmegen en omstreken
Naar het Voortgezet Onderwijs
Hoe kunnen wij ict stumileren in het onderwijs
EEN VEILIGE THUISHAVEN
Blok 2 Vrijheid in Nederland
GROEP 8 Naar het voortgezet onderwijs..
Paper OnderwijsResearchDagen ORD 2008
Verschillen in onderwijskansen
1.
Drie richtinggevende vragen: 1
Jeremy Rijnders & Rosalie Metze Hogeschool van Amsterdam
Transcript van de presentatie:

Een sociale weg naar gemengd onderwijs Dessie Lividikou Zita Pels Maartje Schouten

Overzicht Wat we hebben gedaan tot nu toe Aanleiding probleemstelling De feiten in Amsterdam 4 deelonderwerpen Aannamebeleid Ouderinitiatieven Onderadvisering Kwaliteit van onderwijs Help!: 3 vragen/Discussie: 3 stellingen

Wat we hebben gedaan Gesegregeerd op geslacht. Inlezen Formuleren deelonderwerpen en deelvragen.

Aanleiding Ru Paré: slechte basisschool Slotervaart School van Prem Zwarte en zwakke scholen Cito-toetsen niet mogen maken Witte scholen weigeren allochtone kinderen

De feiten in Amsterdam 203 scholen in Amsterdam 29 te zwart 17 te wit In Oud-West, Bos en Lommer, De Baarsjes, Oost-Watergraafsmeer, Oud-Zuid, Noord en Slotervaart Onderwijssegregatie op basis van ethniciteit bestaat in Amsterdam

De feiten in Amsterdam Paulle en Gemeente Amsterdam: Het gaat niet om etniciteit maar om sociaal-economische status Sociaal-economische achterstand en niet-westerse allochtoon valt vaak samen Onderwijssegregatie op basis van kansarm-kansrijk

De feiten in Amsterdam Vrijheid van onderwijs is belangrijk voor Amsterdam Vrijheid is echter in conflict met gelijkheid Amsterdam wil diversiteit op school en de school als afspiegeling van de buurt

Vier deelonderwerpen Hoe zit het aannamebeleid in elkaar? Wat gebeurt er door ouders en andere betrokkenen? Hoe zit het met onderadvisering? Hoe kan de kwaliteit van het onderwijs op zwakke scholen verbeterd worden?

Aannamebeleid In Amsterdam is het mogelijk om kinderen vanaf 2 jaar in te schrijven. Duo-inschrijvingen van een kansarm en een kansrijk kind krijgen voorkeur. In het convenant Kleurrijke scholen zijn streefcijfers voor diversiteit afgesproken. Nieuwe pilot in Nijmegen: kinderen plaatsen in eigen buurt (postcodebeleid). Tiel wil graag gedwongen spreiding met busing.

Aannamebeleid Welke afspraken bestaan er over aanname in Amsterdam? Hoe kunnen we witte scholen ‘dwingen’ om meer zwarte / zwakke lln aan te nemen? Welke prikkels zijn mogelijk om scholen hun aannamenbeleid te laten aanpassen? Wat is de rol van voorscholen in de vergroting van diversiteit? Wat kunnen we leren vanuit andere steden: Nijmegen en Tiel?

Ouderinitiatieven Ouders zijn degene die hun kinderen aanmelden. Er zijn voorbeelden van initiatieven van (kansrijke) ouders om diversiteit en kwaliteit op scholen te bevorderen. In De Baarsjes wilden 2 moeders hun kinderen naar de buurtschool sturen om hen beter voor te bereiden op het leven in Amsterdam. De gemeente ondersteunt deze initiatieven nauwelijks.

Ouderinitiatieven Wat is de rol van ouders bij het vergroten van diversiteit op scholen? Wat kunnen we leren van het initiatief in De Baarsjes? 2 moeders wilden hun kinderen naar de buurtschool sturen om hen beter voor te bereiden op het leven in Amsterdam. Hoe kunnen we ouderinitiatieven ondersteunen en promoten?

Onderadvisering Voornamelijk zwarte kinderen hebben te maken met negatieve stereotypen. Vaak krijgen zij een middelbare school-advies beneden het niveau dat zij halen op de Cito-toets Ook mogen zwakke kinderen soms de Cito-toets niet maken

Onderadvisering Komt onderadvisering voor? Waar komt het vandaag? Kunnen we er iets aan doen?

Onderwijskwaliteit Onderwijssegregatie is een feit: richt je op de verbetering van de kwaliteit van zwakker scholen. Essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs zijn de docenten en een goede organisatie van de scholen.

Onderwijskwaliteit Is de kwaliteit van onderwijs op kansarme scholen slechter? Welke rol heeft de docent in de kwaliteit van onderwijs? Hoe kunnen docenten beter worden en de betere docenten naar de zwakkere scholen toe gaan? Hoe kunnen we meer mannelijke allochtone docenten aantrekken? Kunnen scholen beter georganiseerd worden en levert dit beter onderwijs?

Help! Hoe ziet de ideale school er uit? Wat is goed onderwijs? Wat is belangrijker: vrijheid van onderwijs of gelijke kansen?

Discussie: Stelling 1 Op de ideale school zitten kinderen uit dezelfde milieus want daar voelen ze zich het fijnst (soort zoekt soort) en presteren ze het best want de omgeving is minder complex zodat ze zich het beste kunnen concentreren op hun schoolwerk.

Discussie: Stelling 2 Voor goed onderwijs is het voldoende om te voldoen aan de eisen van de onderwijsinspectie: Gebouw is in orde (i.e. toiletten, luchtkwaliteit, verwarming), de lestijd wordt voldoende efficient gebruikt, de schoolprestaties zijn gemiddeld.

Discussie: Stelling 3 Keuzevrijheid van onderwijs is het belangrijkste criterium waarop het onderwijs moet worden georganiseerd, het is de meest fundamentele waarde van onze (liberale) samenleving, als daardoor gelijke kansen in het geding komen is dat pech.