Voeding en vertering 6A.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Spijsvertering 22 maart 2011.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Enzymen voor de vertering
Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
15.4 Transport van stoffen door de darmwand.
Op reis van MOND tot KONT
Hormonen 4A.
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Overzicht van de stofwisseling
Stofwisseling 15 maart 2011.
Voortgezette assimilatie =
Lever 10.5.
Voedingsstoffen.
Spijsvertering door enzymen
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
Inleveren verslag opdracht 9
T4 – Voeding en Vertering
Energiemanagement Hans Spanjers
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Koolhydraten
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Het verteringsstelsel
Voeding & Vertering.
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Het verteringsstelsel
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Slokdarm en maag.
Basisstof 7 Transport van stoffen door de darmwand.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Welvaartziekten Diabetes
VOEDING 31 dia’s.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Vertering van voedingsstoffen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Gezonde voeding.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Spijsvertering Bijgewerkt
De organen voor vertering
Transcript van de presentatie:

Voeding en vertering 6A

Regeling In hypothalamus: ophoping van zenuwen die zich bezighouden met de regulering van het lichaamsgewicht. Een hongercentrum en verzadigingscentrum.

Hormonen Gastrine: secretie door maagwand Zorgt ervoor dat maagsapklieren beginnen met het afscheiden van maagsappen Stimuli: Oprekken maag, aanwezigheid eiwitten en aminozuren en stijgen pH (feedback systeem?) Maagsap Breekt voedseldeeltjes af tot kleinere deeltjes Denatureert eiwit en nucleïnezuren Activeert eiwitverterend enzym Vernietigt bacteriën

Hormonen Secretine: secretie 12-vingerige darm. Zorgt ervoor dat de alvleesklier alvleessap gaat maken Secretine reguleert zuurgraad van de 12-vingerige darm door het remmen van de maagzuursecretie Stimulus: zuur in de 12-vingerige darm Wat zou het doel zijn van de neutralisatie van de voedselbrij in de 12-vingerige darm?

Hormonen Ghreline: maagwand Wekt eetlust op Stimuleert secretie groeihormoon (GH) Stimuleert de opname van spijsverteringsproducten door de cellen van de darmwand Hoe zal de concentratie ghreline veranderen voor en na een maaltijd?

Regeling Lege maag: ghreline aangemaakt: seintje naar de hersenen. Lichaam moet eten binnenkrijgen Ophoping van vetweefsel: leptine gevormd In verzadigingscentrum leptine-gevoelige receptoren: remmen voedselopname Ongevoeligheid voor leptine zou oorzaak kunnen zijn van obesitas

Gezonde voeding BMI: gewicht/(lengte)² BMI van 20-25 = gezond Voedsel nodig om: Het steeds beschikken over voldoende energie Opbouw nieuwe cellen voor groei en vervanging Vervullen van speciale functies in je cellen Energiebehoefte verschilt. Welke factoren zullen hier invloed op kunnen hebben?

Voedingstoffen Koolhydraten Eiwitten Vetten Nucleïnezuren Vitaminen Water Mineralen

Energie Joule= hoeveelheid energie die nodig is om een voorwerp te verplaatsen over 1 meter afstand met een kracht van 1 newton. 1 kj = 1000joule. Voor etenswaren: 1 kilocalorie = 4,1868 kJ 2000kcal vrouwen en 2500kcal voor mannen (gemiddeld 30-50 jaar) 1 gram vet levert 38kJ en 1 gram, eiwit/koolhydraat levert 17 kJ

Koolhydraten Koolhydraten gedissimileerd Voor marathon veel koolhydraatrijk voedsel: grote glycogeenvoorraad Veganisten Belangrijk: plantaardige eiwitten combineren (granen en peulvruchten): alle aminozuren binnen. Vlees veel ijzer en vitamine B12: B12 ook in granen, peulvruchten, noten en abrikozen.

Vertering

Dunne darm

Resorptie Darmplooi: darmvlokken: microvili Kleine deeltjes (>0,75mm) passief door darmepitheel (osmose) Grotere deeltjes worden actief opgenomen Monosachariden, aminozuren, glycerol en losse vetzuren worden naar de lever getransporteerd via de poortader