Hoe anders is anders? Ontdekkingstocht in de complexe maatschappelijke realiteit Wat met mensen die in een pechgroep terechtkomen?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geestelijke gezondheid een overzicht van het proces.
Advertisements

Een initiatief van vzw De Zwaluw
EYV 2011 in Vlaanderen voorbereiding. Stand van zaken •Europese Commissie –Voorbereiding •Eigen voorbereiding •Uitbesteding –Alliantie EYV2011 •Vlaanderen.
Meer(hoog)begaafde leerlingen ‘in kaart’
ontwerp - beheer - analyseer
Warme overdracht naar het voortgezet onderwijs
VISIE “Techniekmuseum HEIM is een interactief belevings- en ontmoetingscentrum waarin techniek, geschiedenis en wetenschap zijn gekoppeld aan vernieuwende.
N.Naessens BuSO Spermalie ASV voor Schoolverlaters.
Algemene presentatie Klas 3: Stage – werkweken/uitwisselingen –
Werkgroep De Redakse een samenwerkingsverband tussen Leerpunt Meetjesland en Wijkcentrum De Kring Hoe drempels en knelpunten overbrugd worden…
De digitale spreekbeurt
Open Dorp Erfgoed in de kijker. Waarom een Open Dorp? Meer aandacht voor erfgoed in het algemeen Meer aandacht voor erfgoed in het algemeen Meer aandacht.
Reclameontwerp: boodschapstrategieën en creatieve uitwerking
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Digitaal Sociaal Huis Samenwerkingsproject Vlaams-Brabantse sociale huizen 2 februari 2009.
Project Maatschappelijke Identiteit. 2 De stad/de gemeente De stad/de gemeente week 1 Brainstorming Quiz Website bekijken over eigen stad/gemeente Duiding:
Workshop: actieplan netwerking Netwerk je sterk Nicolas De Baere (BBL)
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter?
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
ICT-competenties SEPTEMBER 2007
Ondernemen(d) in het onderwijs
De evaluatie van een project
Freinet onderwijs Wie is Freinet? door Erwin
Eindtermen ICT 1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. 2. De.
Uitwisseling Roermond
Individueel transitieplan (ITP) voor arbeidsintegratie
Goede Mavo Uitstekende examenresultaten Hoge score voor rekenen Goede basisopleiding met persoonlijke begeleiding Prima sfeer en veel aandacht.
OFC28 mediawijsheid les 2. Toetsopdracht voor deze week was: Beantwoord de volgende vragen (je levert ze in bij je docent en bewaart ze in een aparte.
Rabobank …… en AOC-plaatsnaam
Een online dagboek van en door de groep.
Vernieuwing van het bovenbouwonderwijs zonder kwaliteitsverlies
Wereldoriënterende vakken in de onderbouw.. Aanleiding tot ons onderzoek Er is vraag naar lesmateriaal voor wereldoriënterende vakken in de groepen 1.
Dit is de spreekbeurt van Esmée!
MODE EN DESIGN & PRESENTEREN EN STYLING
Eten in verschillende culturenBeroepen Gezond of ongezond? Wat zit er in mijn brooddoos? Mijn lievelingseten (LEER-) ACTIVITEITEN middelen – tools - werkvormen.
PROJECT ALGEMENE VAKKEN
Werkvormen in de klas Onderwijsassistent Leerjaar 2 Periode 3, week 1
Welkom bij Cassiopeia, Cepheus en ANdromeda.
Welkom bij de Raketten en de Ruimtevaarders.
Lesideeën Digitale fotografie.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
VIAVINCI IB/ZC opleiding 1 Leerthema 5 – De leraar centraal Practicumdag.
Werken met het talent van de stagiair. 1.Voorstellen 2.Interne analyse van verschillende taken afdelingen 3.Eigenschappen /compententies taken 4.Sollicitatie.
Informatieavond Groep 6A. Programma Groepsinformatie Algemeen Rekenen Taal Spelling Estafette Schrijven Aardrijkskunde Geschiedenis Natuurkunde/ schooltuin.
DOOR! & SIEN Inspiratiesessie culturele veld CantaYoung ervaringen Toon Peerboom 30 januari 2016 ECI Cultuurfabriek Roermond.
Dingen in de kring van nonverbaal naar verbaal en weer terug Suzanne van Norden en Lucie Visch Workshop Een vluchteling / asielzoekerskind in de groep.
Voorleestoer Een verrassend project in Sint-Niklaas.
T0T op het Griendencollege Techniekroute in 3 x 3 jaar met praktijk al in leerjaar 1.
Inhoudsopgave Hoe ziet ons ritmisch weekplan eruit? Instructie en werk Project Blokperiode Spel Kring Viering Goed voor mekaar Vragen?
Briefing Opdrachtanalyse en Vooronderzoek
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Drentsestraat 14 – 3812 EH Amersfoort – Tel. (033) – Fax (033) – Wijk en Psychiatrie.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Plusklas Ommen PCO Ommen en openbaar onderwijs Ommen Een ochtend in de plusklas.
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
Spel Politiek Nederland
Stuurgroep GWW 9 maart 2017 verslag.
Over-y College Amsterdam
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
Gezondheid en leefstijl
23 maart 2017 profilering.
De Betekeniseconomie in de klas
Het 24 spel.
Schoolgroepbijeenkomst
Gezondheids- en welzijnswetenschappen Sancta Mariainstituut Leuven
Project Algemene Vakken
Sint-Jozefsinstituut
Transcript van de presentatie:

Hoe anders is anders? Ontdekkingstocht in de complexe maatschappelijke realiteit Wat met mensen die in een pechgroep terechtkomen?

Een project van de vlaamse vereniging voor geestelijke gezondheidszorg

Exploratie van behoeften Uitgangspunt: mensen hebben tal van behoeften? Welke behoeften worden door welke organisaties verholpen?

Aanleggen van een info-map Welke organisaties bestaan er in je stad? Geef van elke soort organisatie een voorbeeld en beschrijf welke behoeften ze vervullen. Na opzoekingswerk: bezoek in kleine groepjes van een aantal organisaties.

De wereld van de psychiatrie exploreren Vertrekken vanuit de ‘vooroordelen’ Groepjes een verslaafde, angstige, zelfmoord, anorexia, schizofreen, … laten spelen Ontdekken van de andere wereld Opzoeken van getuigenissen …in brochure, media, …

De wereld van de psychiatrie exploreren De geschiedenis van de psychiatrie Bezoek aan Ghuislainmuseum (koppen) Uitnodigen van een gastspreker (iemand van VVGG)

Voorbereiden van het contact Uitwerken van een aantal voorstellen om samen met de mensen uit een voorziening ‘iets te doen’ Aandacht: inlevingsmoment mag geen observatie van een gek worden

Samen met heel de klas naar een voorziening Samen werken – ontspannen met mensen die in een voorziening verblijven

Evaluatie van de beleving Ervaring in dagboek pennen Ontwerpen van dagboeken waarin de beleving van de leerling centraal staat Koppelen aan: welke organisaties bestaan er voor deze mensen? In welke mate zijn deze mensen slachtoffer van in een pechgroep te zitten

Creatieve verwerking van de beleving Toneel, poëzie, tableau vivant maken van de beleving Alternatief werken aan een totaalspektakel of in deelgroepjes beleving veruitwendigen

Voorstelling van het creatief product in Brussel Wegens succes 1400 lln ingeschreven Verschillende locaties Verschillende data