Wereldgezondheidsdag

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vormen van diabetes. Type 1. komt veelal voor op jonge leeftijd. Werd ook wel jeuddiabetes genoemd. Deze vorm van diabetes komt niet veel voor. Bij diabetes.
Advertisements

Diabetes mellitus Helscha Sabel, Diëtiste EHBO thema avond
Natuur en natuur beleving in de BSO 1
WELKOM Zet je naam in deze dia. Stel jezelf voor en vertel wat over jezelf. BV: Waarom werk je bij de NHS? Wat heb je zelf met het hart? Vertel ook waarom.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Jong-leren in Kwintelooijen
45 jaar of ouder. Hoe groot is uw kans op diabetes type 2
Welkom bij de World Vision Quiz.
<Datum> <Naam school> <Naam presentator>
‘Het podium op voor Villa Joep!
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
<Naam spreker en school/ gemeente
Levensvragen Over geluk…..
Het is vandaag Girlsday!
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Nierfunctie.
Voeding en bewegen!.
Oud en wijs.....
Het Terneuzen Geboorte Cohort
Goedemorgen.
VMBO in Beweging Brandenberg een gezonde school!!! Alle leerlingen actief!!!
Diabetes bij jongeren.
Waaruit is het menselijk lichaam opgebouwd?
Baarmoederhalskanker
Datum Naam school Naam presentator
Overgewicht in deelgemeente Feijenoord Gea Schouten Afdeling Monitoring en onderzoek 8 februari 2011.
“Een dure GSM hebben ze wel, maar hun schoolrekening betalen…”
Weight Watchers en het Diabetes Fonds.
Welkom! Wij zijn Jan Kooijman en René van Kooten.
Hoe ga ik als leerkracht om met……
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
ADVENT 2014.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Woord van Leven Juli 2014.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een juk over zijn schouders hingen. Eén van de twee kruiken vertoonde een barst. En.
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Voeding en kinderen.
ONDERWERP KANKER Maik Krijgsman & Danny Bassa
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Culturele problemen? Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van Diabetes Mellitus bij Indiase mensen? Inleiding India wordt tegenwoordig ook wel.
Pathologie/Verpleegkunde
Kom in actie tegen eenzaamheid!
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Verminderde nierfunctie & de apotheek
EEN WERELD ZONDER TYPE 1 DIABETES. Dit is mijn leven (van dochter/zoon/person met T1D) 2  Foto’s van persoon met T1D in verschillende varianten: sportend,
Bron: raadpleging
Diabetes.
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
DIABETES Studtalk Mo Jaspers.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Welvaartziekten Obesitas
Welvaartziekten Ondergewicht
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Hoe zat het ook al weer? 5/10 minuten voor het voorbereiden van de volgende begrippen: Monosaccharide/disaccharide/polysaccharide Glycogeen Insuline/glucagon.
Welvaartziekten kanker
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Diabetes.
Cholesterol en triclyceriden
Groeihormoon-stoornis..
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Transcript van de presentatie:

Wereldgezondheidsdag Annemarie Bevers, www.idf.org, partner WHO – World Health Organization 7 april 2014 Goedemorgen allemaal, welkom bij de kick off van een week die gaat over gezondheid. Vandaag is het Wereldgezondheidsdag, uitgeroepen door de WHO (World Health Organization, de Wereld Gezondheid Organisatie). Elk jaar kiest de WHO een thema voor deze dag, dus ook dit jaar: Vector-Born Diseases (vectoren: muggen, vliegen, teken, parasieten), b.v. malaria. In 2011 b.v. stond resistentie voor antibiotica centraal, in 2013 hoge bloeddruk.

Vandaag is het Wereldgezondheidsdag, uitgeroepen door de WHO (World Health Organization, de Wereld Gezondheid Organisatie). Elk jaar kiest de WHO een thema voor deze dag, dus ook dit jaar: Vector-Borne Diseases (vectoren: muggen, vliegen, teken, parasieten), b.v. malaria. In 2011 b.v. stond resistentie voor antibiotica centraal, in 2013 hoge bloeddruk. Vector borne diseases veroorzaken vaak een epidemie. Maar ook niet-overdraagbare aandoeningen nemen epidemische vormen aan.

Epidemie Obesitas staat vaak aan de basis van diabetes Epidemie: een opmerkelijk, binnen een bepaald tijdsverband optredende toename van het aantal gevallen van een bepaalde ziekte in een bevolking Obesitas staat vaak aan de basis van diabetes Kinderen (4-20 jr): 11% matig overgewicht Volwassenen: 6,5 miljoen Nederlanders met matig tot ernstig overgewicht (41%) Wereldwijd hadden in 2013 382 miljoen mensen diabetes, in 2035 zullen dat er 592 miljoen zijn.

Diabetes wereldwijd; groei te zien in de IDF diabetes atlas

Twee soorten diabetes ‘t bekendst Type 1: Pech Je lichaam gaat per ongeluk vechten met zichzelf. Na dit grote gevecht zijn de cellen die insuline maken helemaal kapot. Dan heb je diabetes. Hier kun je niks aan doen: Pech… Het is nog steeds niet bekend wat er precies in je lichaam gebeurt als je type 1 krijgt. Hier wordt wel hard naar gezocht, met grote steun van onder andere het Diabetes Fonds en Diabetes Onderzoek Nederland (goede doelen voor een sponsorloop! Type 2: Oud of te dik Oudere mensen hebben vaak te weinig insuline in hun lichaam. Hun lichaam is een beetje versleten. Je kunt ook diabetes krijgen als je véél te dik bent, ook als je jong bent. Versleten: je lichaam kan minder gevoelig zijn voor insuline waardoor je meer insuline moet maken om de energie in je spieren te krijgen. En daardoor moet je alvleesklier zo hard werken dat die verslijt. En als je veel eet, moet je meer insuline maken om de suikers in je bloed weer op peil te krijgen. En ook hierdoor moet je alvleesklier zo hard werken dat die verslijt.

Diabetes in Nederland Aantal Nederlanders die weten dat ze diabetes hebben: 834.100 Mensen met diabetes bij wie de diagnose nog niet is gesteld: Minstens 200.000 Totaal aantal Nederlanders met diabetes Minstens 1 miljoen (1 op de 16) Aantal Nederlanders in de gevarenzone om diabetes type 2 te krijgen. Van hen krijgt éenderde binnen zes jaar diabetes: 750.000; 1 op de 21 Nederlanders. 1 op de 3 hier. Aantal diagnoses ‘diabetes’ per jaar in ons land: 52.700 8,5 op de tien mensen met diabetes hebben type 2. Dit is de variant waarbij leefstijl en erfelijkheid (genetische aanleg) een grote rol spelen.

Diabetes bij kinderen en jongeren Bijna alle kinderen met diabetes hebben diabetes type 1. Hoeveel kinderen en jongeren er zijn met diabetes type 1 weten we niet, want er is geen landelijke registratie. Naar schatting ongeveer 6.000 kinderen tussen de 0-18 jaar. Geteld van 0-25 jaar ongeveer 10.000 tot 12.000, gelijk verdeeld over jongens en meisjes. Het is onbekend hoeveel kinderen en jongeren diabetes type 2 hebben. Bron: Diabetes Fonds

7 april Wereldgezondheidsdag

Westerse leefstijl

Gevolgen leefstijl Problemen met: Lever Nieren Hart Vaten Botten Spieren Plaatje van IDF; plaatje is hyperlink naar campagne diabetesvoorlichting bij jongeren rond WDD

Wat is je advies voor deze vrouw? En zou je deze adviezen ook opvolgen, als ze je werden gegeven?

IDF: Protect our Future Dus op naar DOEN! Hoe kan jij de epidemie in jouw omgeving beperken?

WHO: Stop obesitas, pas de omgeving aan De Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde eind februari een nieuw rapport over de gezondheidsstatus van 53 Europese lidstaten. Hieruit blijkt dat het aantal kinderen met overgewicht alarmerend hoog is. Ze roepen dan ook op tot actie.  Meer over Nederland bij de WHO

Aan de slag Let op: er is geen goed of fout bij deze opdracht. Er zijn veel initiatieven in ons land die hiermee aan de slag zijn, maar er is geen toverformule. Waar we naar op zoek zijn, zijn ideeën die werken in JOUW omgeving. Bij jou op school, op de sport, in de buurt, noteer het maar! En stuur ze daarna op naar je burgemeester!

Voorkomen…..

Een gezonde uitsmijter voor vandaag: bewegen is gezond, dus ook dansen Dank voor je aandacht en succes met jouw beweegprogramma!