Vrijzinnig Hoofdvraag: 'Hoe moet GroenLinks zich verhouden tot de afnemende populariteit van het gedoogbeleid, specifiek op het gebied van softdrugs?'

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Advertisements

Wat heb je allemaal nodig Een schroevendraaier nummer 4
Transport en Infrastructuur
Lees- en Taalproblemen
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
Softdrugs en Harddrugs
Voor de AOV verzekering met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan het juiste adres. Want onze AOV vergelijking resulteert niet alleen.
11/ post-hbo Project- en verandermanagement Leiderschap -Trainingsweekend 2 Leiderschap: cirkels van oorzaak en gevolg Enthousiasme voor de.
Hst 4: De wereld indelen.
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Welkom bij de enige onafhanklijke en objectieve nationale kieswijzer
Straatsburg werkweek havo september Opdracht Nederlands Wat ga je doen? -In groepjes van negen tot twaalf leerlingen, -bereid je je voor op school.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Kenmerken van de concept contextbenadering
Les 2 groep 8 leerdoel: Je kunt werken met een verhoudingstabel.
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Public design – Concept 1 Pascal Burggraaf Pim Donkerlo Joris van Laernhoven Binnenhofje.
Interpreteren van data
Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan.
Voor de AOV verzekering met de beste prijs/kwaliteit verhouding bent u bij ons aan het juiste adres, want onze.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Argumentatiestructuren
Ik doe mijn presentatie over…
M OGEN WE NOG MULTICULTUREEL DENKEN ? O VER DIVERSITEIT, SOCIALE COHESIE EN DE INTEGRATIE - ERKENNINGSPARADOX F RANCOIS L EVRAU EN P ATRICK L OOBUYCK 1.
Visie & Strategie.
Kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws.
Vergaderen.
Samenvatting Havo 5.
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Kiwanis International District Nederland Kiwanis University NL (KU-NL Juli 2008) Serving the Children of the World ®
PROJECT ALGEMENE VAKKEN
Ruimte voor de Rivier Hoofd en deelvragen.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Par. 5: Politieke opvattingen over de verzorgingsstaat
Solliciteren: wat wil ik?
Een methode voor het werken met ‘radicale’ opvattingen
Pedagogisch werken in de wijk Les 3 Kwartaal 1. Wat gaan we doen? Opdrachtformulering van Helma Plan van aanpak maken Onderzoeksvaardigheden.
Opgroeien in de stad les 3
gespreksvaardigheden
Klinische les medisch maatschappelijk werk
Presentatie “OnS”. “OnS” staat voor “Ontmoet in Slochteren”
Verschillende rollen en stijlen
Codetuts Academy Les 6 Module 2a Php Fundamentals 1.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
FOCUS IN ACQUISITIE Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere focus en strategie.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
Workshop Peer Review audit Kennisdag 5 juni 2014 Meta Peek.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Actieonderzoek Jongens en Pubergedrag. Inhoud Problematiek Gewenste werksituatie Onderzoeksvragen en Hypotheses Aanpak van het Onderzoek Conclusie en.
Resultaat in de Raad basispresentatie
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
De Europese eenwording
S/k/l 3.6 debatteren.
Les 1 zgk kwaliteitszorg.
Educatie & voorlichting Communicatie & Didactiek
Het discussiespel In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende.
Huiswerkopdracht Politiek
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Welkom bij workshop Stilleven fotografie
PowerPoint Taal Bijeenkomst 6: Evalueren op leerlingniveau
Met onze klant op reis Tussenstation: een visie in 4 maanden.
Organisatielogica Wat is mijn kerntaak hier als burgemeester, wat is ‘van anderen’? ………………………………………………………………………………….. Welke informatie moet ik hebben en.
ADL Les 1.
ADL Les 1.
Taallab 3.0 Online geletterdheid
Burgerschap Thema: politiek
Als jullie het voor het zeggen hadden…
Transcript van de presentatie:

Vrijzinnig Hoofdvraag: 'Hoe moet GroenLinks zich verhouden tot de afnemende populariteit van het gedoogbeleid, specifiek op het gebied van softdrugs?'

Gestelde doelen Een helder, polemisch stuk schrijven Het gedoogbeleid en softdrugs duidelijker in het verkiezingsprogramma van GL Amsterdam Persoonlijke ervaring en kennis over politiek debat door het ontmoeten van experts en mensen uit de partij [evt. debat over gedogen?] [een officiele argumentenkaart laten maken?]

Hoe? Leesdossier aangelegd, werkgroep opgedeeld in verschillende expertise gebieden 1)EU/VN regelgeving 2) gedogen als maatschappelijk fenomeen 3)softdrugs en gezondheid 4)vergelijking standpunten Nederlandse partijen 5)beeldvorming en debat op gebied van gedogen 6) gedoogbeleid vs. gedoogcultuur Gesprekken met Marieke van Doorninck, Tim Boekhout van Sollinge, Jelmer Uitentuis, Unity en allerlei experts tijdens het politiek cafe op 12 februari, bezoek fractie centrum, etc. etc.

Zolang het legaliseren van softdrugs niet kan rekenen op de steun van de meerderheid in de Nederlandse politiek, moet GroenLinks zich richten op de verdediging van he gedoogbeleid (een pragmatische aanpak gaat dus boven een ideologische aanpak). Deze opdracht is lastig genoeg, omdat het gedoogbeleid in een negatief daglicht staat. Stelling 1

Stelling 2 Rationele argumenten ter verdediging van het gedoogbeleid helpen niet langer. Het gedoogbeleid lijkt in verband gebracht worden met de erfenis uit zestig, waar een negatieve sfeer vanuit lijkt te gaan. GroenLinks zou na moeten denken over een manier om het gedoogbeleid als een modern fenomeen neer te zetten.

Stelling 3 Nationaliseer het drugsbeleid, wat Wouter Bos kan, kan Ab Klink ook! Door van coffeeshops staatsloketten te maken houd je criminaliteit buiten de deur, kun je gericht voorlichting geven en ben je als overheid uitstekend in staat om de markt te reguleren. Deze maatregel kan de volksgezondheid ten goede komen omdat je op een restrictieve (en vrijzinnige) manier de markt controleert. Bovendien worden internationale regels ook niet helemaal overtreden. (Het is dus niet zo dat de overheid drugs uitdeelt voor medicinaal gebruik; het is meer dat de overheid op deze manier de markt optimaal kan reguleren zodat mensen softdrugs bij het juiste loket kunnen krijgen en op die manier niet met harddrugs in aanraking komen)

Stelling 4 Het internationale (lees: Amerikaanse) drugsbeleid houdt geen rekening met culturele en nationale verschillen bij de aanpak van drugs. De rest van de wereld wordt op dit moment gedwongen de ‘idealistische’ Amerikaanse visie te volgen, namelijk dat drugs uitgebannen kunnen worden. Nu de Amerikaanse suprematie wankelt is het moment aangebroken om in ieder geval een helder Europees standpunt te formuleren die meer recht doet aan de realiteit. De Europese verkiezingen zijn voor de Groenen een uitgelezen kans om jonge mensen voor een ander (en helder Europees) drugsbeleid te mobiliseren.

Stelling 5 GroenLinks moet zich samen met andere internationale progressieve organisaties sterk maken voor een drugsboot in internationale wateren. Een soort Cannabis Warrior die voorlichting geeft over cannabis, drugs uitdeelt en misschien zelfs op het dek hennep teelt. Op die manier komt er ruimte voor een actief geinstitutionaliseerd tegengeluid en ontstaat er mogelijk rondom dit thema hetzelfde engagement als bij andere ethische kwesties.