Wat? Hoeveel? Conserveren additieven

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Natuur en natuur beleving in de BSO 1
Advertisements

Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
Stofwisseling.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
VOEDING EN REUMA.
B1 Stoffen worden omgezet
Goedenavond Welkom bij
Thema 2: Voeding en Vertering
Vermenigvuldiging en levensvoorwaarden
Voedselhygiene.
Gonnie Staaks tel
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
De voedsel en kracht quiz
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
Wat voedt jou deel 1..
Voeding en vertering 5 Havo.
Lekker en Gezond de Quiz
Informatiebijeenkomst
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Voeding & Vertering.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
HACCP.
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Visieontwikkeling.
Dieetvoeding en Voerproductie
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 4 Niveau 2.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Wat staat er op een etiket?
Smul gezond.
Voeding Paard.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Diabetes.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Voedsel bereiden.
E-nummers XXXX, XXXX, XXXX en XXXX.
Wat staat er op een etiket?
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Hoofdstuk 3 Wat weten we al over conserveren?
Transcript van de presentatie:

Wat? Hoeveel? Conserveren additieven Gezonde voeding Wat? Hoeveel? Conserveren additieven

Gezonde voeding Basis is variatie juiste verhouding en hoeveelheden belangrijk : op een goede manier wordt bereid op een goede manier bewaard Adviezen voor gezonde voeding: Elke dag iets uit elke groep voedingsmiddelen Grote groepen : plantaardige voedingsmiddelen Basis van voeding: rijk aan zetmeel en voedingsvezel

Voedingswijzer met 10 spelregels

Benodigde hoeveelheid Afhankelijk van activiteit Leeftijd lichaamsgewicht Geslacht

Gevolgen teveel eten Vet wordt opgeslagen  Meer kans op bindweefsel Rondom organen  Meer kans op diabetes type II suikerziekte hart- en vaatziekten  vermageringsdieet  diëtist vooral veel bewegen gezond eten ( beperkt voedingsstoffen met alleen koolhydraten of vetten)

Conserveren van voedsel Conserveren omstandigheden voor micro-organismen ongunstig gemaakt bv salmonellabacteriën Voedselvergiftiging : buikpijn , braken, (kortdurend) Voedselinfectie : koorts+ buikpijn , diarree (enige weken) besmettelijk Vis, eieren, kip, vlees, vleeswaren  goede hygiëne belangrijk bij bereiding voedsel

conserveren  Invriezen (-20ºC) enzymen bij lage temperatuur niet actief  Pasteuriseren : korte tijd 72ºC ( melkproducten) Enzymen bij hoge temperatuur definitief onwerkzaam Steriliseren : boven 100ºC  melk verhit tot 130-140ºC Verpakt en naverhit ( micro-organismen uit lucht doden) Luchtdicht verpakt Conserveren suiker, zuur of zout

Wat staat er geschreven? etiketten Wat staat er geschreven?

etiketten naam van product Ingrediënten Naam en adres van fabrikant of verkoper Voedingswaarde (aantal voedingsstoffen en energie per 100g of per 100 ml) Inhoud in gram, liter of stuks (e= ongeveer zoveel) Gebruiksaanwijzing bewaaradvies Houdbaarheidsdatum Productiecode etiketten

hulpstoffen E100-199 : Kleurstoffen E200-299 : Conserveermiddelen E300-399 : Antioxidanten E400-499 : Emulgatoren E500-599 : Diverse additieven E600-699 : Smaakversterkers E700-799 : Conserveermiddelen E900-999 : Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars E1400-1499 : Gemodificeerd zetmeel                                                                                                          Suiker, zuur en zout zijn natuurlijke conserveermiddelen Veel voedingsmiddelen : onnatuurlijke hulpstoffen Doel: zorgen dat het product langer goed blijft zorgen dat het er aantrekkelijk uitziet zorgen dat het lekker smaakt zorgen dat het lekker geurt stoffen tegen het klonteren Stoffen tegen het schiften (mayonnaise)

nadeel hulpstoffen met hulpstoffen kan de fabrikant doen alsof het product van goede kwaliteit is. sommige mensen zijn allergisch ( huiduitslag , jeuk, dikke ogen.) sommige producten zijn zelfs gevaarlijk voor bepaalde mensen Van veel additieven is niet precies bekend in welke opgenomen hoeveelheid ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid

vragen rond hulpstoffen Stelling 1: Alle E-nummers zijn slecht voor de gezondheid… Dit is absoluut niet het geval. Er bestaan talloze E-nummers die zijn gemaakt van natuurlijke producten zoals groenten en fruit. Zo is E160c paprika extract en E162 kleurstof uit rode bieten. Stelling 2: E-nummers zijn goedgekeurd door de EU en dus gezond… Ook dit is niet het geval. Er wordt veel onderzoek gedaan naar potentiële hulpstoffen, alvorens ze worden goedgekeurd voor menselijke consumptie… Toch komt het voor dat voorheen goedgekeurde hulpstoffen hun E-nummer kwijtraken en niet meer mogen worden verwerkt in voeding… Als het schaap verdronken is, dempt men de put. Stelling 3: Iedereen reageert hetzelfde op E-nummers… Dit is geenszins waar. Er zijn talloze E-nummers die wel goedgekeurd zijn voor algemene consumptie, maar die niet veilig zijn voor iedereen. Zo zijn er E-nummers die gevaarlijk zijn voor mensen met bepaalde afwijkingen, ziekten, allergieën en intoleranties. Er zijn zelfs E-nummers die niet mogen worden verwerkt in babyvoeding. Stelling 4: Men weet inmiddels alles over E-nummers… De medische wetenschap en de voedingsindustrie hebben de wijsheid niet in pacht. Er zijn wereldwijd zo’n 15000 hulpstoffen die in bepaalde landen mogen worden gebruikt voor consumptie. Er is niemand die met zekerheid kan zeggen dat geen van deze stoffen onderling met elkaar reageren. Zo bestaat de mogelijkheid dat twee E-nummers tezamen gevaarlijk zijn, ook al zijn ze afzonderlijk volkomen veilig.

residuen Sommige stoffen komen ongewild in voedingsmiddelen voor Pesticiden Zware metalen( cadmium, kwik, lood, zink) PCB’s In dieren zware metalen in orgaanvlees : lever, nieren

verpakking is afval let op verpakking, let op de afval, let op het milieu. recycling van het verpakkingsmateriaal