Gezond buitenshuis eten: Stand van zaken en opties … onderzoek aan de Ugent Carl Lachat & Christine Hoefkens Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De gemiddelde leerling
Advertisements

Hartelijk welkom!.
Voorlichting over overgewicht voor leerlingen van het VJM College
Voorlichtingsavond De Granaet.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
je dagelijkse gezonde energieleverancier
Stijn de Graaf Brigitte Wieman
Gezonde voeding.
Een gezond ontbijt voor de diabeet
Natuurlijke Werkloosheid en de Phillipscurve
Toepassing in de praktijk van de diëtist
Revalidatie na oncologische behandeling
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Waarom een Award?  Doel: toekomstige food managers bewust maken van de aspecten gezondheid en meerwaarden van voedsel.
[datum].
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
VOEDING EN REUMA.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
Voeding van pabostudenten
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Cultuurparticipatie bij jongeren
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Obesitas & Schouderdystocie
Voedingscentrum Bachelors Award 2011 Datum:……. Opleiding:….
Wie bereiken we met leefstijl internetinterventies en aanknopingspunten voor verbetering van bezoek en blootstelling Wendy Brouwer.
Thema 2: Voeding en Vertering
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Vele kinderen zijn te dik. Kinderdag verbijven hebben invloed op wat de kinderen eten. De begeleiders sporen dan ook aan de ouders te stimuleren voor.
De PABO student, die de juiste voeding kent!
IPSOS iov Stichting tegen Kanker, 2013
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Voedingscentrum Bachelor’s Award
Samenvatting  Sociaal-economische verschillen in ongezond gedrag  Voor een verklaring moet aan twee voorwaarden worden voldaan: 1.Een relatie met het.
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
Een organisatie van stad Kortrijk, Directie Cultuur, Team Jeugd i.s.m. Hogeschool West – Vlaanderen departement HIEPSO.
Erkenning AIDS-referentiecentrum
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
ONTSPAN , LUISTER EN LEES
Op weg naar een gezonde levensstijl
De invloed van het kinderdagverblijf op voeding en beweging
College 3 Consumentengedrag Opwaarts mobielen
Leydi Johana Breuls “In hoeverre speelt de sociale samenstelling van een sportclub een rol in de beslissing van leden om te stoppen?“ 01 Waarom?
Wat voedt jou deel 1..
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
Informatiebijeenkomst
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Lastenverlichting op arbeid: geen gratis lunch Paul de Beer UvA-AIAS & De Burcht.
Katrien Verbeke Stad Gent. 5 objectieven 1.Een meer zichtbare, kortere voedselketen 2.Duurzamere voedingsproductie en – consumptie 3.Sterkere sociale.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
De lange termijn effecten van een op maat gemaakte leefstijlinterventie op de gezondheid van vrouwen met overgewicht Bastiaan de Vos, Jos Runhaar, Marienke.
Voedingswaardeninformatie-systeem
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Voedingscentrum IBS III
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Alles over voeding Thema: Op een gezond gewicht blijven Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum.
Disclosure belangen NHG spreker
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
De actieve voedingsdriehoek
‘Laat voeding uw medicijn zijn’
Lezing Stichting Kind en Voeding
Waarom meer fruit, groenten en water op school?
Transcript van de presentatie:

Gezond buitenshuis eten: Stand van zaken en opties … onderzoek aan de Ugent Carl Lachat & Christine Hoefkens Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit Vakgroep Landbouweconomie

Obesiteit zal verdubbelen in 2060

Dieet en eetgewoonten zijn bepalend

Speelt buitenshuis eten een rol? Wat zeggen de wetenschappelijke studies

Buitenshuis eten is een bepalende factor voor de kwaliteit van het dieet Belangrijk in alle leeftijdsgroepen –Schoolgaande jeugd en jong volwassenen –Publieke catering (kantines) Verhoogde energie inname, energie uit vet, en lagere kwaliteit (Vit C, Ca & Fe) Associaties waren consistent in de studies Postieve effecten bij een gezond aanbod –Scandinavië

Buitenshuis eten in België

Gemiddeld 23%E 35% eet >25E% buitenshuis Verschillen in plaatsen van consumptie – Grotere porties bij vrienden en in HORECA – Minder groenten op het werk en op school Hogere energie Energie densiteit Tussendoortjes Fruit en groenten

Kwestie van kwaliteit van de maaltijden of de verkeerde keuze?

# aanbevelingen voldaan Beschikbaar Gekozen n=330 n=4365

Snack ochtend ontbijt LunchAvond eten Snack middag Snack avond Weight (g) Groenten inname Gewicht (gemiddelde g± 95% CI) * * * P <0.05 *

Beleidsopties

Simpel en gebaseerd op voedselgroepen Wat is gezond? Integreer “gezonde keuze” met promotie van seizoensaanbod, lokale producten Plan elegant en introduceer veranderingen gradueel Essentiële acties voor caterers SWOT analyse met 38 deelnemers uit 16 landen van de EU

Analyse van beleidsdocumenten

Strategieën in Europa

Gezondere maaltijdkeuze en nutriënteninname dankzij menulabels in universiteitskantines?

Interventiestudie BASELINE = Voor het labelen  3-d voedingsdagboek  Consumentenenquête FOLLOW-UP = Na het labelen  3-d voedingsdagboek  Consumentenenquête  n = 224

Effect op maaltijdkeuze Meals offered Maaltijdkeuze P > 0.05 Aantal maaltijden per sterrencategorie (%) Baseline (voor het labelen) Follow-up (na het labelen) 1 ster 0 sterren2 sterren3 sterren

Maaltijdkeuze versus aanbod MaaltijdaanbodMaaltijdkeuze P > 0.05 Aantal maaltijden per sterrencategorie (%) Baseline (voor het labelen) Follow-up (na het labelen) 1 ster 0 sterren2 sterren3 sterren 1 ster 0 sterren2 sterren3 sterren

En (10*kcal) SAFA (en%) Na (10*mg) Groente (g) En (10*kcal) SAFA (en%) Na (10*mg) Vegetable (g) * *... from 24-h diet...via de kantinemaaltijd Baseline (voor het labelen) Follow-up (na het labelen) Nutriënteninname... *P < 0.05 Effect op nutriënteninname (1)

En (10*kcal) SAFA (en%) Na (10*mg) Groente (g) * *... op dagbasis...via de kantinemaaltijd Baseline (voor het labelen) Follow-up (na het labelen) Nutriënteninname... *P < 0.05 En (10*kcal) SAFA (en%) Na (10*mg) Groente (g) Effect op nutriënteninname (2)

Wat verklaart mogelijke verschillen in de doeltreffendheid van menulabels? Individuele verschillen

Overeenstemming tussen maaltijdkeuze en het aanbevolen maaltijdaanbod 0 op 3 maaltijden 1 op 3 maaltijden 2 tot 3 op 3 maaltijden 31%42%27% Energie (kcal) Verzadigd vet (energie%) Natrium (mg/kcal) Groente (g) Objectieve kennis over voeding Belang van gezondheid Belang van gewichtscontrole Belang van vertrouwde keuzes Individuele verschillen (1)

Geen verband met: − Geslacht − Leeftijd − BMI − Energieverbruik − Bewustzijn van de relatie tussen voeding en gezondheid − Intentie om het voedingspatroon te veranderen − Belang van prijs bij voedingskeuzes − Belang van sensorische eigenschappen bij voedingskeuzes Individuele verschillen (2)

Vooropgesteld model draagt bij tot een beter begrip van: PROCES van informatie-effecten: Diegenen die het label aantrekkelijker vonden en het label beter begrepen  Gebruikten het label vaker en meer doeltreffend  Waren meer geneigd om hun houding t.a.v. gezonde maaltijden in positieve zin te veranderen  Waren meer geneigd om gezonde maaltijdkeuze te maken VOOR WIE het label meer doeltreffend is: Voor diegenen met − Hogere motivatie om het voedingspatroon te wijzigen − Voldoende objectieve kennis hebben over voeding Individuele verschillen: Model van gedragsverandering

Wat verklaart mogelijke verschillen in de doeltreffendheid van menulabels? Labeleigenschappen

Voor een PASTASCHOTEL van 625 g : % van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA) Sterrenscore … € GDA informatie 3.00 € 3.25 € 3.50 € Keuze-experiment: Labelattributen en niveaus

Voor een PASTASCHOTEL van 625 g : % van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA) Sterrenscore … € GDA informatie Zout ! Groente! Geen Keuze-experiment: Labelattributen en niveaus

36% kcal 713 6% 26% 44% 67% 41% 6 g18 g9 g4 g123 g SuikersVetten Verzadigd vet Zout Groente 36% kcal 713 Voor een PASTASCHOTEL van 625 g : % van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA) Sterrenscore … € GDA informatie Geen Keuze-experiment: Labelattributen en niveaus

Voor een PASTASCHOTEL van 625 g : % van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA) 36% kcal 713 6%26% 44% 67% 41% 6 g18 g9 g4 g123 g SuikersVetten Verzadigd vet Zout Groente 3,50 € Voor een PASTASCHOTEL van 625 g : 3,00 € Zout ! Groente! LABEL ALABEL B Noch label A, noch label B Welk label verkiest u? Keuze-experiment: Voorbeeld van keuzeset

Nutsfunctie per attribuutniveau Energie GDA Uitgebreide GDA Sterren Sterren met uitleg (m.u.) Prijs Energie GDA x Sterren Energie GDA x Sterren m.u. Uitgebreide GDA x Sterren Uitgebreide GDA x Sterren m.u. Attribuutniveau: Geen voorkeur Negatief nut Voorkeur Positief nut Voorkeur menulabels

36% kcal 713 6% 26% 44% 67% 41% 6 g18 g9 g4 g123 g SuikersVetten Verzadigd vet Zout Groente Energie GDA Uitgebreide GDA Sterren Sterren met uitleg (m.u.) Prijs Energie GDA x Sterren Energie GDA x Sterren m.u. Uitgebreide GDA x Sterren Uitgebreide GDA x Sterren m.u. Nutsfunctie per attribuutniveau Attribuutniveau: Voorkeur menulabels

Energie GDA Uitgebreide GDA Sterren Sterren met uitleg (m.u.) Prijs Energie GDA x Sterren Energie GDA x Sterren m.u. Uitgebreide GDA x Sterren Uitgebreide GDA x Sterren m.u. Nutsfunctie per attribuutniveau Attribuutniveau: Voorkeur menulabels

Zout ! Groente! 36% kcal 713 Energie GDA Uitgebreide GDA Sterren Sterren met uitleg (m.u.) Prijs Energie GDA x Sterren Energie GDA x Sterren m.u. Uitgebreide GDA x Sterren Uitgebreide GDA x Sterren m.u. Nutsfunctie per attribuutniveau Attribuutniveau: Voorkeur menulabels

Energie GDA Uitgebreide GDA Sterren Sterren met uitleg (m.u.) Prijs Energie GDA x Sterren Energie GDA x Sterren m.u. Uitgebreide GDA x Sterren Uitgebreide GDA x Sterren m.u. Nutsfunctie per attribuutniveau Attribuutniveau: Voorkeur menulabels

Energie GDA Uitgebreide GDA Sterren Sterren met uitleg (m.u.) Prijs Energie GDA x Sterren Energie GDA x Sterren m.u. Uitgebreide GDA x Sterren Uitgebreide GDA x Sterren m.u. Combinatie van informatie Nutsfunctie per attribuutniveau Attribuutniveau: Voorkeur menulabels

Energie GDA Uitgebreide GDA Sterren Sterren met uitleg (m.u.) Prijs Energie GDA x Sterren Energie GDA x Sterren m.u. Uitgebreide GDA x Sterren Uitgebreide GDA x Sterren m.u. Zout ! Groente! 36% kcal Nutsfunctie per attribuutniveau Attribuutniveau: Voorkeur menulabels

Menulabels in universiteitskantines niet doeltreffend in het verbeteren van de maaltijdkeuze en nutriëntinname van studenten −Gebrek aan motivatie en kennis over voeding −Voorkeur voor andere menulabels Maaltijdkeuze grotendeels bepaald door maaltijdaanbod  Menulabels in universiteitskantines mogelijk meer doeltreffend : −Met meer aantrekkelijke, eenvoudige en informatieve menulabels −In combinatie met een gezonder maaltijdaanbod −In combinatie met voedingsvoorlichting Conclusies

Bedankt! Onze beste wensen voor 2014 Voor meer informatie: Christine Hoefkens Carl Lachat