Voeding en prostaatkanker

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KWALITEITSZORG november 2012
Advertisements

Wat was toen het grootste het grootste probleem van de van de FOD?
Astrid Etman (Afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg)
Vasten 2014Stellingenspel: Vasten is voor mij...1.
30 jaar TTC Eernegem Een overzicht … Het prille begin.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
1 PENSIOEN - INFOSESSIES - 7, 15 en 22 november 2011 Pensioen INFOSESSIES en 22 november 2011.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
Welkom bij de producttraining over MarineOmega
Reinder Vrielink, February 2009 A comparative research among Dutch students in middle and higher vocational education with the Technology Acceptance Model.
Vergrijzen en verzilveren Antwerpen, 16 november 2012 Paul Schnabel Sociaal en Cultureel Planbureau Universiteit Utrecht.
Pelsser-Voeding en Gedrag-dieet als behandeling van ADHD
Revalidatie na oncologische behandeling
Gezond buitenshuis eten: Stand van zaken en opties … onderzoek aan de Ugent Carl Lachat & Christine Hoefkens Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit.
Mode1. Cijfers  Onvoldoende 5  Matig 6  Voldoende 7  Goed 8  Uitstekend 9  Excellent 10.
Voeding met een gezonde “plus”
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
Gepresenteerd door Melissa Billiau o.l.v.: Dr. F. Martens P. Dedeckere 1.
Prostaatkanker Dr Bruno Bamelis Dr Bruno Bamelis Kruishoutem, 16/11/11.
WCRF-Wageningen projectgroep Renate Heine-Bröring
Yvo Smulders Vrije Universiteit medisch centrum, Amsterdam
Elke 7 seconden een nieuw getal
PICO Sabine Roza 25 januari 2011
De levenscyclus van de mens
Eigenaar: de Windt Andy Eros staat ter dekking vanaf Voor inlichtingen Tel.: 0478/ (vanuit België) Tel.: /
De voedselconsumptiepeilingen: wat eten 50-plussers?
Goedenavond Welkom bij
Voeding en Prostaatkanker
Toetsen als Leerinterventie. Samenvatten in het Testing Effect Paradigma. Kim J. H. Dirkx, Liesbeth Kester, Paul A. Kirschner CELSTEC, Open Universiteit.
Tevredenheidsonderzoek 2009 Sinte-Maartenschool, Meise.
In dit vakje zie je hoeveel je moet betalen. Uit de volgende drie vakjes kan je dan kiezen. Er is er telkens maar eentje juist. Ken je het juiste antwoord,
Foto 65 – wegenis + parking + rechts G01 Foto 66 – G01.
Seminarie 1: Pythagoreïsche drietallen
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling HRM BUE Middenkader 2005 Een eerste verkenning van de resultaten.
Steroiden bij acute dwarslesie
De staf heeft nu eenmaal altijd gelijk
Inger Plaisier Marjolein Broese van Groenou Saskia Keuzenkamp
Kwaliteit van leven Prostaatkankerpatiënten Struikelen over levenskwaliteit. Louis Denis – Europa Uomo Eindhoven, 31 oktober 2007.
Obesitas & Schouderdystocie
SAMENWERKING WO EN HBO BIJ AANSLUITINGSONDERZOEK V0-HO Rob Andeweg DAIR 7 en 8 november 2007.
Hemorroiden: behandeling door chirurg
Gecompliceerd Divertikellijden van het colon
CQI- ziekenhuisopname ontwikkeling en discriminerend vermogen
Genk-Zuid 21 januari Topics Meetprogramma 2009 Dioxines en PCB 126 – depositie Fijn stof (PM10), stikstofdioxide, zwaveldioxide en roet BTEX.
EFS Seminar Discriminatie van pensioen- en beleggingsfondsen
2008 Rood Beursjaar Bel20 -6% -54,76% Aex 4% -52,32% CAC40 1% -42,68% Dax 22% -40,37% Dow Jones 6% -33,84% Nasdaq 10% -41,89% Nikkei -11% -42,12%
Eerst even wat uitleg. Klik op het juiste antwoord als je het weet.
Op reis naar een dierentuin
Vasten 2013Stellingenspel: Vasten is voor mij...1.
Uitleg scheikundige begrippen
STIMULANS KWALITEITSZORG juni 2014.
Gebruik grafische rekenmachine bij M&O via de TVM-solver
Ongelijkheid in toegang tot digitale systemen Twee voorbeelden Invloedsfactoren Statistieken en Bronnen Alexandre Vantomme.
Vincent van Weel JNV Workshop IBD - 19 september 2014
Culturele Atlas 2004 Gelderland en Overijssel. Culturele Atlas, Enschede ( 76)Apeldoorn ( 92) Zwolle (121)Nijmegen
Risk of Ischaemic Events (CAPRIE). Lancet 1996;348:
Openbaar je talent Service public, talent particulier.
Refereermiddag KG MUMC+ / JGZ 17 april 2009 R.M.J. Moonen
Invaliditeit en werk, Geestelijke gezondheid
Voeding & Kanker Ellen Kampman.
Auxine en Vruchtzetting De rol van twee Auxine Respons Factoren in het aanschakelen van vruchtontwikkeling Maaike de Jong.
Wat voedt jou deel 1..
Dr. Valérie Van Hauwaert. Wat met de voedingshypes, voeding en kanker?
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
PICO P: status na okselkliertoilet (bij mammaCa) I: wel bloedafname/infuus plaatsen C: geen bloedafname/infuus plaatsen O: meer risico op infecties/complicaties?
Visieontwikkeling.
Kennisclip Voeding en dementie Ondine van de Rest, Universitair docent
Transcript van de presentatie:

Voeding en prostaatkanker

Prostaatkanker Prostaatkanker is de meest gediagnosticeerde kanker bij de mannelijke bevolking in België. Eén man op tien zal tijdens zijn leven te maken krijgen met prostaatkanker. Indien op tijd gediagnosticeerd, is het mogelijk te genezen van kanker. Zelfs in een gevorderd stadium kan een behandeling de symptomen wegnemen en de levenskansen verbeteren.

Voeding en prostaatkanker Wetenschappelijke studies suggereren dat, door het voedingspatroon te veranderen, een man het risico op prostaatkanker kan verminderen, of, indien reeds gediagnosticeerd, de evolutie van de kanker kan verminderen.

Mediterraans dieet

Mediterraanse voedingsgewoonten en prostaatkanker mortaliteit

Mediterraanse voedingsgewoonten … in funktie van specifieke voeding: Groenten en fruit, Granen, Vis Onverzadigde vetzuren melkproducten Vlees en gevogelte Verzadigde vetzuren

Groenten en fruit en prostaatkanker risico Fruit: weinig invloed! Groeten: wel invloed! minder gevorderde prostaatkanker (stadium III en IV) (Groenten RR = 0,41, IC 95% = 0,22 à 0,74; P (trend) = 0,01). Kirsh et al., J Natl Cancer Inst. 2007 Aug 1; 99 (15) :1200-9.

Groenten (kruisbloemige), uien en look… Kirsh VA et al., J Natl Cancer Inst. 2007 Aug 1;99(15):1200-9. Galeone C et al. Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1027-32.

Tomaten (gekookte)!

Hoge inname van tomatenprodukten beschermt tegen prostaatkanker Mannen die 10 porties tomatenproducten eten per week blijken 35% minder risico te hebben op prostaatkanker. Tomaten bevatten hoge concentraties lycopeen en aanverwante carotenoïden die de ontwikkeling van prostaatkanker remmen. Advanced (stages C and D) prostate cancers (multivariate RR = 0.47; 95% CI = 0.22-1.00; P for trend = .03) Giovannucci E et al, J Natl Cancer Inst. 1995 Dec 6;87(23):1767-76.

Vis consumptie Hoge consuptie van vis toont een signifikante 63% vermindering van prostaatkanker mortaliteit 4 cohort studies (n = 49,661), RR: 0.37; 95% CI: 0.18, 0.74]. Szymanski KM et al. Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1223-33.

Voeding rijk aan omega-3 vetzuren (EPA, DHA ...) Beschermen tegen agressieve prostaatkanker Fradet V et al., Clin Cancer Res. 2009 Apr 1;15(7):2559-66.

Franse paradox… verzadigde vetzuren en prostaatkanker mortaliteit

Gegrild rood vlees en charcuterie… Red and processed meat may be positively associated with prostate cancer. Sinha R et al. Am J Epidemiol. 2009 Nov 1;170(9):1165-77.

“trans” vetzuren Blood levels of trans isomers of oleic and linoleic acids are associated with an increased risk of nonaggressive prostate tumors Chavarro JE et al., Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 Jan;17(1):95-101.

Olijfolie en koolzaadolie Alpha-Linolenic acid (ALA; 18:3n-3) inconsistent findings. Simon et al.,Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1558S-1564S. López-Miranda et al., Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2010 May;20(4):284-94.

Melkproteinen “A 35-g day(-1) increase in consumption of dairy protein was associated with an increase in the risk of prostate cancer of 32% (95% CI: 1-72%, P(trend)=0.04).” Allen et al., Br J Cancer. 2008 May 6;98(9):1574-81. “Dairy products: pooled relative risks of advanced prostate cancer were 1.33 (95% CI = 1.00 to 1.78; P = .055) for the highest versus lowest intake categories of dairy products.” Gao X et al., J Natl Cancer Inst. 2005 Dec 7;97(23):1768-77.

Soja proteinen en prostaatkanker Mannen die sojaproteïnen in hun dagelijkse voeding hebben geïntegreerd, zoals Aziaten, vertonen minder prostaatkanker. Hwang YW et al., Nutr Cancer. 2009;61(5):598-606

Groene thee Naast soja is de consumptie van groene thee, eveneens populair in Aziatische landen, een beschermende factor tegen prostaatkanker.

Voeding die kan beschermen tegen prostaatkanker: